Author Topic: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House  (Read 12229 times)

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« on: December 30, 2008, 09:18:42 AM »
Salam,
setelah aku cover basics of isometric pixel art kat sini, skang aku tunjuk sket caner nk buat rumah pixel isometric. Explanation utk tutorial ni agak ringkas, psl penerangan mendalam dah ada byk dlm tutorial basic tu.
Nota: saiz asal lukisan pixel ini adalah 100x100 px. saiz digandakan supaya mudah dilihat dan diteliti.

Bongkah asas
Kita gunakan bongkah asas dari tutorial basic aritu:

atau lukis bongkah baru berukuran 14x17x20 px.

Bentuk asas rumah

Lukis garis 60 dari bucu kiri depan bongkah, dan garis 45 dari bucu kanan depan. Pastikan dua garis tu bertemu selari dgn tengah2 bongkah.

Duplicate satu set garis merah tu ke bahagian blakang bongkah.

Sambungkan puncak "bumbung" kita dari depan ke belakang (atau kalo korang nk sambung dari blakang ke depan pun x de hal).

Buang bahagian yg agak2 terlindung lantas kita akan dapat bentuk asas utk rumah ni.

Memperinci bumbung

Dari hujung bumbung asas kita, extendkan sbanyak 2 unit ke luar (garis merah). maknanya lebarkan + panjangkan sbanyak 2 unit ke kedua2 arah satah. kemudian lukis garis baru untuk kawasan bumbung baru (garis hijau).
Kemaskan dan buang garis yang kini tersorok sampai dapat camni:


Warnakan
Warna2 asas dahulu.


Perincian
Masukkan detail2 seperti pintu dan tingkap sesedap rasa...

...dan warnakan:


Shading

Ikut panduan shadowcasting dari tutorial lepas, dan shadekan bhg bawah cucur atap. juga shadekan sket di dalam tingkap utk lebih depth.

Perincian lanjut
Lepas dah ada shade lebih kurang, bleh la detailkan lagi dan main2 dgn value colour utk kasi mood yg sesuai dan juga utk kasi nmpk timbul dsb.


Persekitaran
Last skali bleh la wat background dan surrounding rumah ni. aku tambah kawasan keliling, garaj, sidewalk dan pokok blakang rumah. Juga perhatikan ada sedikit ornament kat pediment (bhg depan, atas pintu tu). Detail2 camni penting utk kasi pixel art kita nmpk rich dan awesomes.


have a go at it, tambah detail2 korg sindri, then share sini.
agak2 dh terer sket, bleh kita ramai2 colab bikin satu bandar. amacam?  B)

slamat mencuba.  :pompom:

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #1 on: December 30, 2008, 09:51:27 AM »
puh!nmpak mcm senang je ko buat ye..ni yg aku teruja nk mmbuat ni..
berapa lama ko amik masa nk buat semua kat atas tu?

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #2 on: December 30, 2008, 09:56:50 AM »
berapa lama ko amik masa nk buat semua kat atas tu?
um..ntah la, 2-3 jam gak kot. tp tu psl aku nk save step by step. pastu aku buat sambil2 browse internet etc.
blasah la satu, froggy. layan woo..

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #3 on: December 30, 2008, 10:04:28 AM »
um..ntah la, 2-3 jam gak kot. tp tu psl aku nk save step by step. pastu aku buat sambil2 browse internet etc.
blasah la satu, froggy. layan woo..

pasti..  :wink
aku bru blk dr kg ahad lps,so xde art baru.namun(eceh) 1; ,ko tggu aku post terbaru nnt! :D

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #4 on: December 30, 2008, 12:27:05 PM »
Bentuk asas rumah

Lukis garis 60 dari bucu kiri depan bongkah, dan garis 45 dari bucu kanan depan. Pastikan dua garis tu bertemu selari dgn tengah2 bongkah.

camne aku nk dptkn 60 tu?klu 45 senang le..dr td aku ushakan x dpt ni..

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #5 on: December 30, 2008, 04:31:00 PM »
er, kan dh ada dlm basic tute aritu?
lukis 2 pixel naik, shift satu pixel ke kanan, pastu start balik 2 pixel naik.

froggypapa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1457
  • tabbeleytahannn..
    • View Profile
    • blog
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #6 on: December 30, 2008, 05:25:05 PM »
ye tak ye gak..aiseh ape la aku ni..haha..
aku curi2 buat kat opis ni..


aku bole nampak dah sinar kejayaan ni..hehe.. :D

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #7 on: December 30, 2008, 06:01:31 PM »
whoa! besar nih! sure banyak detail bleh sumbat dlm!
ko lukis katak seko kat luar rumah nanti :D

irkuysdamha

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 360
  • aaaa
    • View Profile
    • kosong...
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #8 on: December 30, 2008, 06:51:42 PM »
en.bohr.. yg rumah tu ader rough skecth dulu ker... main terus jer dari photoshop?
btw, nak try gak nih.. :D

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #9 on: December 30, 2008, 07:49:15 PM »
en.bohr.. yg rumah tu ader rough skecth dulu ker... main terus jer dari photoshop?
btw, nak try gak nih.. :D

aku wat trus je. blaja archi 6 tahun++ bai, kalo x leh trus lukis rumah camni aku x tawu aa..! :)):

irkuysdamha

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 360
  • aaaa
    • View Profile
    • kosong...
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #10 on: December 31, 2008, 08:43:50 AM »
ok! roger mr.bohr! :D

Kilang Baby-drive thru.. huhuhu.. :p


bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #11 on: December 31, 2008, 09:00:00 AM »
woo! cayalah irkuys!
aku ske efek kilat kt tingkap tu. 1 dot makes a whole lot of difference!
tp kalo ko bleh elokkan proportion lg best. cam skang ni pintu dia kecik, dan org lak besar. tp x pe, pretty good for a 1st try!
:hoye:

SkyKidS

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 589
  • masih mancari
    • View Profile
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #12 on: January 01, 2009, 12:53:18 AM »
agak2 dh terer sket, bleh kita ramai2 colab bikin satu bandar. amacam?  B)
no hal...jom kita wat sorang satu rmah...
<a href="http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf" target="_blank" class="new_win">http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf</a>

SkyKidS

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 589
  • masih mancari
    • View Profile
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #13 on: January 01, 2009, 06:44:29 PM »
<a href="http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf" target="_blank" class="new_win">http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf</a>

katon_aqhari

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2633
  • Assalamualaikum dan Salam Sejahtera
    • View Profile
    • My Others links
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #14 on: January 01, 2009, 11:39:21 PM »
besh la korang sume.....aku tak dan lg nak try

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #15 on: January 01, 2009, 11:49:17 PM »
phwoarr!! stail la skykids! ada flavour2 Nusantara sket.
Aku ske tingkap kecik kat bumbung tu!

+ Katon: kasi bikin satu aa.. or 2 or 3! bila ramai2 dh buat rumah bleh kita buat bandar Pixel Jaya! hehuuu

chaku

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1284
    • View Profile
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #16 on: January 02, 2009, 12:47:21 AM »
abe bohr,mcm best je buat kompilasi rumah2 then buat perumahan...tapi kena la buat template..so nanti senang la nk susun umah tersebut.kalau x...jd perumahan setinggan ye tak...

btw..ramai ke minat nk join projrct tu nanti?

SkyKidS

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 589
  • masih mancari
    • View Profile
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #17 on: January 02, 2009, 07:06:51 AM »
nah lagi...dah ada mesjid
<a href="http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf" target="_blank" class="new_win">http://skykids.89.googlepages.com/motiongraphics.swf</a>

bipeds

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2056
  • jangan taip :jayman:, jangan
    • View Profile
    • le fesbuk
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #18 on: January 02, 2009, 07:45:53 AM »
fuh, kencang inche' kanak2 angkase. malahan begitu rajin sekali.

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: Tutorial Bohrtaag: Isometric Pixel House
« Reply #19 on: January 02, 2009, 07:42:57 PM »
stuju dgn bipeds, SkyKids sungguh kenchang!
tapi masjid tu kiblatnye mana bai? dan be careful masa flip2 img nak2 bila dah ada shadow, pasal bila kita dh flip, shadowcasting pun tentulah dah lain.

abe bohr,mcm best je buat kompilasi rumah2 then buat perumahan...tapi kena la buat template..so nanti senang la nk susun umah tersebut.kalau x...jd perumahan setinggan ye tak...

btw..ramai ke minat nk join projrct tu nanti?

sbenarnye kalo "setinggan" sket pun x pe, biar ada variety sket.
baper ramai nk join tu is a good question. i suppose soalan tu bleh dibuka kat sini?