Author Topic: Tutorial Azarimy 06: Digital Painting  (Read 8128 times)

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« on: May 21, 2004, 12:04:57 AM »
assalamualaikum!

tutorial azarimy kembali lagi selepas lama terpendam ;)

tutorial ni menggunakan pensel derwent, tablet wacom dan adobe photoshop 7.


first, the target:



artwork ni mengambil masa 3 jam lebih utk disiapkan, start dari proses lakaran pensel sampailah convert the end product dari psd ke jpg. the main concern dalam artwork ni ialah lighting dan texture, kerana itu adalah fokus yg aku tekankan masa buat artwork ni. bukan apa, kadang2 artwork yg sempoi pun boleh dapat effect yg realistik kalau kena cara lightingnya.

tapi patutnya kalau belajar lighting, kena la ada reference, betul tak? yg ni aku tak refer apa2. just guna assumption aje. jadi the main light datang dari bahagian atas kiri kanvas, kedudukannya lebih kurang selari dengan belakang main character tu. ada second light yg datang dari bahagian bawah kanan kertas, berwarna kebiru-biruan, just a low light, tujuannya utk increase realism. the third light is basically lights reflected off a surface. ada laa sikit2 kat bahagian muka tangan dan sebagainya. tak berapa jelas sangat kerana aku tak tekankan cahaya tertier ni.

 

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #1 on: May 21, 2004, 12:05:27 AM »


ini adalah artwork penselnya. rough sketch aje, pasal memang aku bercadang utk paint dia dalam photoshop. seperti biasa, bila dah scan, aku akan increase brightness/contrast nya dengan kombinasi:

brightness 16
contrast 60

kenapa nombor ni? aku ada terangkan dalam tutorial aku sebelum ni. refer:

http://www.pergh.com/forum/index.php?act=ST&f=7&t=2949



we start with the list of brush yg standard dalam photoshop 7. sesapa yg tak ada photoshop 7 tu, pegi beli. although aku prefer painter, masalahnya masa aku format komputer aku hari tu, aku lupa bahawa aku takde installer painter. maka tersangkut la dengan photoshop nih.

photoshop 7 punya brushes quite nice jugak. aku pakai dry brush 39 utk dapatkan texture kat bahagian belakang dinding and most part of the armor. basically default size dia 39, tapi boleh ubah ler. senang nak refer dalam tutorial ni, just mention dry brush 39. settle.



ni effect brush stroke tu. yg bahagian atas adalah single stroke, dan bahagian bawah ialah 3 strokes. dry brush ni ada 2 color setting, as illustrated below:



tadi aku guna warna light brown dengan white background color. (refer kat photoshop punya color picker, you'll know what i mean). sekarang aku gunakan yellow background color, and u can see the difference. so dengan mencampurkan warna brush, you'll get a good texture.



ni pulak another brush yg aku guna, which is spatter, ada kat dalam default brush tu. aku guna brush ni utk finish off detailing, hilights dan sebagainya.

 

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #2 on: May 21, 2004, 12:05:36 AM »


so seperti biasa, layer pertama ialah background (which is the pencil). aku bukak layer ke 2 di atasnya, dan set "multiply" pada property layer tersebut. so menggunakan dry brush, aku start layering roughly background imej tu. mula2 dengan light colors, pastu darker colors. lepas tu aku reverse balik kepada light colors. kenapa? entah. saja suka effect camtu :lol:



ni pulak ialah layer ke 3, aku gunakan multiply jugak. kemudian aku apply darker colors utk enhance shadow effect ke atas dinding tu. reason dia pasal aku nak main character tu dilimpahi dengan bright light, so if u wanna bright light, u must have dark shadows.



so kita zoom in sikit on the quality of the texture. personally, aku malas nak concentrate lama2 buat background ni. aku bukannya banyak masa pun. so aku belasah ala kadar, but at the same time making sure i get the effect i want. i've also added cracks kat dinding tu. i should have made the edges more clearly defined.



lepas tu masuk part lighting sikit. sebenarnya part ni should come last. but aku buat awal pasal aku taknak brush stroke aku mengganggu light tersebut. sebenarnya boleh buat masking, tapi biasa laaa... malas heheheh.



selepas berseronok2 dengan background, aku hidekan 2 layers tu, and start a new layer on top of it all. sebenarnya ada detail lagi utk painting ni, tapi aku teroverwrite file yg aku dah save tu. so terkorban ler satu step. basically this image details out texture, highlights, shadow effect dan sebagainya.

pastu aku guna spatter brush tu utk define outlinenya with bold dark color. the thing is, lepas buat line, jangan biar line hitam tu macam tu aje. take a white (or eraser) brush, pastu fine tune the lines supaya in the end it will appear as shadow-like, instead of an outline. aku tak sure what to call this technique, tapi aku selalu tengok orang pakai masa buat oil painting. probably keribang tau kot.



and finally a close-up image. aku letak highlights sikit, and used white too strongly kat rambut dia. aku adjust beberapa kali, tapi tak jadik2. so last2 aku revert balik to the white. takpelah, nanti lain kali aku try lagi. kalau sekali belajar terus pandai, baik aku jadi michaelangelo terus.
 
dan begitulah kesudahannya. refer balik imej pertama di atas utk lihat keseluruhan end productnya. nampak macam tak berapa siap, but that's how i prefer to end it.

sekarang dibuka kepada soalan, komen dan sebagainya. hopefully this would benefit all as it has to me.

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #3 on: May 21, 2004, 12:21:49 AM »
aku rasa pensil line tu kalo x nampak lagi cun kot. hi lite pada rambut tu mcm x kena, aa.. mcm x nampak spt hi-lite, nampak mcm kena cat.. erm.. pendapat aku je.. cun dah ni

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #4 on: May 21, 2004, 01:33:13 AM »
pensel tu actually banyak contribute to the richness of the texture. lagipun pensel memensel ni dah jadi macam style aku.

anyway, here's a little adjustment made, especially kat highlight rambut tu, some part of the shield, background and also little2 hilites overall.

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #5 on: May 21, 2004, 06:57:21 AM »
:P thnx azarimy....boleh le kawan belajar digital painting dengan wak com pulok..the problem is kat area kawan takdok jual benda ni..nampok gaya kena gi Low Yat la. ada sesapa nak jual secara second hand- ala muroh2 sudoh le..

alangkah baiknya tutorial ini dikompilasikan dan dipublish.

 

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #6 on: May 21, 2004, 08:58:24 AM »
cool! aku setuju dgn pensil byk kontribute utk texture.
hmm aku teringin nak tgk tutorial painter (classic dgn 8 lain ke? classic la kalo bleh, sbb dpt free dgn wacom). konfius sbb pilihan brush dia berlambak, tp menarik sbb sofwer dia menghampiri keadaan mengaler atas kanvas sebenar.. well almost (kat kanvas takleh undo kan?)

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #7 on: May 21, 2004, 11:28:35 AM »
wah.... thanks... nanti aku nak cuba buat eksperimen dr tutor ko nih.......kalau dikombinasikan painter dgn potosop... efek dia lg menggila...... B)  

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #8 on: May 21, 2004, 12:44:20 PM »
mcm geng2 udon comics yg buat komik streetfighter tu. combine painter dgn pshop x silap aku, kaler dia ada feel painting tp special efex tetap ada. kena xperimen la kot

shikansen

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 357
    • View Profile
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #9 on: June 22, 2004, 12:54:54 PM »
a'kum Azarimy!

Wa.. best la ko punya painter, rasa nyesal lak tak jadi ahli awal2 dulu. Aku rasa banyak dah aku terlepas tutorial teknik mengaler yau kau buat. Tapi takpe, aku rasa belum terlambat lagi untuk aku aktif. So teruskan mengajar ye cikgu.

shikansen

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 357
    • View Profile
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #10 on: June 22, 2004, 12:56:00 PM »
a'kum Azarimy!

Wa.. best la ko punya painter, rasa nyesal lak tak jadi ahli awal2 dulu. Aku rasa banyak dah aku terlepas tutorial teknik mengaler yau kau buat. Tapi takpe, aku rasa belum terlambat lagi untuk aku aktif. So teruskan mengajar ye cikgu. :rolleyes:  

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #11 on: June 22, 2004, 04:41:54 PM »
w'salam shikansen!

thanx.

aku dah lama tak update benda2 yg aku buat ni. tengah bz dengan projek. tunggang langgang rasanya hehehehe... anyway, we can never be too old utk belajar. aku belajar painter ni pun masa umur aku 25... dah tua banget...

kiyaa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 614
    • View Profile
    • http://kiyaaa.deviantart.com
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #12 on: July 08, 2004, 10:41:23 AM »
uish cantik digital painting... @_@ selama ni dah try guna photoshop untuk dpt effect painting, tak pernah berjaya.. kena guna painter jugak.. rupa rupanya guna brush tu. hoh thanksss.. lepas ni nak try balik photoshop yg dah berdebu berzamn zaman..XD

cuma, okla, i paham yg this painting memang nak menekankan lighting dan mood, tapi bayang bayang dia terlalu ..er..pekat? hm..aper org cakap eh.. @_@ tak ingat.. busy? penuh? hmm...
anyway, sebab i nampak pencil work tu detail dia cantik.. so kalau cover kesemunya ngan bayang.. sayang la pulak.. kalau tambah highlight skit skit pun ok kan? ^^
kebanyakan benda dah lempar kat sini:

http://kiyaaa.deviantart.com




blog

troll-for-life

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 304
    • View Profile
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #13 on: July 08, 2004, 11:09:23 PM »
hei Azarimy,

thanks for the knowledge and
thanks in advance.

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #14 on: July 09, 2004, 12:13:48 AM »
aik? dah berterima kasih kat Aza la plak?
tadi kutuk....
dah sampai masa nak kena lempang ke?

ahahahahahahahha

Aza....
wacom tu kalau beli berbaloi tak?
ke better aku lokes pakai pen atau berus dulu?

Baltan

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 118
    • View Profile
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #15 on: July 09, 2004, 01:36:03 AM »
Belajar ler pakai pensil ngan berus secara manual duloo baru pakai wacom. Wacom tu licin macam cermin, nanti terbabas. Kalau dah teror no hal punyer. Bleh undo selalu...value tak sama..aku selalu asah mata pen wacom supaya kesat sampai jadik cam mata pensil...
ri shin mu ken

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #16 on: July 09, 2004, 01:45:32 AM »
actually betul gak kat baltan tang nak asah mata dia tu. cuma salahnya satu jer, aku tak jumpa kedai yg hanya jual nib (mata pen) tu. diorang cuma nak jual satu set aje. aparaaa.

saripol

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 669
    • View Profile
    • http://www.akarumbi.com
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #17 on: July 09, 2004, 01:47:23 AM »
satu cara nak kasik feel mcm pensel & kertas pakai wacom tablet.. lapik jer kertas kat atas tablest tu.. tapi nanti mata pen wacom tu (nib) cepat haus.. kontot

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #18 on: July 09, 2004, 09:42:28 AM »
Quote
satu cara nak kasik feel mcm pensel & kertas pakai wacom tablet.. lapik jer kertas kat atas tablest tu.. tapi nanti mata pen wacom tu (nib) cepat haus.. kontot
ada jual asing ke dia punya nib tu?...
« Last Edit: March 20, 2006, 08:54:13 AM by mysticmind »

kiyaa

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 614
    • View Profile
    • http://kiyaaa.deviantart.com
Tutorial Azarimy 06: Digital Painting
« Reply #19 on: July 09, 2004, 01:11:28 PM »
so far i tak jumpa lagi la yg jual nib asing.. nak cari tempat yg jual tablet tu pun agak susah @__@lll unless call the company pastu order, rasanya boleh.

tapi nib cepat haus ke? so far dah 7-8 bulan guna, ok jer.  
kebanyakan benda dah lempar kat sini:

http://kiyaaa.deviantart.com




blog