Author Topic: Tutorial azarimy 02: screentone  (Read 4357 times)

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 02: screentone
« on: October 13, 2002, 12:45:02 AM »
hah... tutorial baru pulak. ni adalah teknik screentone yang biasanya digunakan oleh mangaka dalam komik2 dan manga2 hitam putih. biasanya screentone ni digunakan untuk menambah shade dan pembezaan gelap dan terang. asalnya diorang nak buat efek gradient (perubahan warna yang sekata dari satu warna ke warna yang lain), tapi printer atau pihak pencetak pada waktu dulu takleh print grey. diorang cuma boleh print hitam jer. so maka diorang pun start le guna screentone nih. dulu teknik manual, dan screentone tu boleh dibeli kat kinokuniya.

kat sini aku akan tunjukkan satu teknik yang aku explore sendiri (chewah) untuk mendapatkan sedikit sebanyak teknik screentone menggunakan photoshop aje. murah sikit. takyah beli screentone tu.

ok. let's assume kita ada imej nih. (susah nak buat ni... pensil 8 jam punya kerja nih....)



so cara nak buat screentone kat sini kena laa tau tujuan dia. aku nak buat efek supaya background dia nampak panas/bercahaya, dan foreground ni agak gelap, supaya main character ni standout kat tengah2 imej.

1st sekali, kena buat screentone dulu. open new file, set size sama dengan imej di atas. make sure dia greyscale. pastu fill color grey yang light kat seluruh canvas tu macam nih...


convert canvas grey ni kepada dualtone. gi kat image>mode>bitmap. nanti dia kluar dialog box ni:

tukar resolution dan method kepada setting yang aku tunjuk nih.

bila kita click ok, dia akan keluar dialog box ni pulak:

ikut jer setting yang aku buat tuh... pastu click ok.

dan korang akan dapat imej grey tu ditukar menjadi macam nih:

kira lebih kurang laaa. kalau tak sama, check zoom dia berapa %. mesti dapat sama camni kalau zoom dia 100%. anyway, lepas tu, convert balik jadi greyscale. kalau tak takleh import.

ok. selepas tu, berbalik kepada imej yang 1st tadi, just click and drag screentone tadi ke atas original image tu. adjust supaya screentone tu meliputi keseluruhan original imej tu. selepas tu, dengan layer yang baru tu selected, tengok kat setting layer tu...

tukar setting dia dari normal kepada multiply. dengan menukar setting ni, kita akan dapati secara automatik layer original tu menjadi jelas tanpa perlu menukar opacity layer screentone.

by now korang sepatutnya dah tau mana nak pegi.

bila dah buat semua tu, start memadam. yes boys and girls... manually laaaa. takde button automatic buat semua kerja2 mengarut nih. baru ler artistic sikit. haaa.... apalagi, lubricate your mouse and start working...

sedikit kerja2 pembersihan....


dan akhirnya...

ini selepas ditambah satu lagi layer. korang boleh belasah berapa layer korang nak. tapi semua layer kecuali layer original imej perlu ditukar settingnya kepada multiply. penting nih. kalau tidak korang mesti pening kepala camana nak figure out buat benda nih. sesapa yang dah biasa guna photoshop mesti dah tau.

seperti biasa, tutorial ni ditujukan kepada orang yang baru mencecah ibu jari kaki kanannya ke dalam bidang seni. so sesapa yang ada rasa nak tambah, dipersilakan. ini adalah teknik yang aku explore sendirik.

lepas ni korang boleh produce artwork macam katsuhiro otomo, bear dan sebagainya. takyah kaler... buat penat jer. muahahahahhaha!!!                    

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #1 on: October 13, 2002, 11:44:12 AM »
best gak main screentone nih..
tapi aku pakai cara yang belainan plak..
aku buat patern.. pastuh patern tuh aku fill pada selection part.. delete yang mana tak perlu.. dan kemudian duplicate layer.. anjakkan sikit.. dan duplicate lagi.. begitulah seterusnya..
hasilnya lebih kurang jugak rasanya..

                   
Visit : + Blog + Twitter + FB

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #2 on: October 13, 2002, 01:12:38 PM »
aku pon pakai pattern, macam mistiq...
tapi kalau malas sgt tu pakai greyscale ajer^^                    

madhatter

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 588
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #3 on: October 13, 2002, 02:12:24 PM »
oooo...yg bintik bulat tu la menatang screentone...telah lama hamba mendengar baru sekarang hamba tau...bodo jugak ler aku nie... anyway thx azarimy pasal kasik tips scanning 15-50 tu. Memang bagussss! Aku nak tanya sket, memandangkan ko nie bhgn senibina (kan?), bila aku nak buat technical drawing guna mekanikal pensel (atau lebih femes dgn nama pensel tit-tit), lead macam mana yg paling sesuai skali? Aku slalu pakai 0.5 yg hb tu (body putih, tudung biru), tapi kotor sgt ler..                    
\"No reason to get excited, the thief he kindly spoke.\"

New song 'Javairia' is out, check it out here :
http://www.i-bands.net/audiovault/bands/72/music.php

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #4 on: October 13, 2002, 08:28:55 PM »
pensil tit-tit? kitorang takleh guna pensil tu kat UTM... tu namanya pensil haram hahahhaahha...

yang boleh guna ialah clutch-pensil, macam pensil teknikal gak, tapi guna lead tebal macam pensil biasa. kalau yang tu, aku recommend b atau 2b, brand fabercastell

seriously, aku tak tau nak recommend apa untuk pensil tekan yang ko pakai tu.....                    

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #5 on: October 14, 2002, 12:29:48 PM »
"convert canvas grey ni kepada dualtone. gi kat image]mode]dualtone. nanti dia kluar dialog box ni:"

aku rasa confusing skit kat sini...patut; image]mode]bitmap..kan??
tapi yg peliknyer, aku tak dapat bintik2, jadi kotak2..nanti aku post screenshot....                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #6 on: October 14, 2002, 01:39:34 PM »
whoa.... woopss...!!!!

betul laaa mafia... thanx for the correction. aku dah tukar kat atas tu jadik image]mode]bitmap...

tersasul pulak.

yg bintik2 tu, kena check setting tu betul ke idak. lagi satu, different grey will produce different results. ada yang jadik diamond lines, ada yang jadik kotak2 dan memacam lagi.... so aku prefer grey yang very close to white.                    

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #7 on: October 14, 2002, 02:24:45 PM »
mmm... first time aku main menatang ni tahun 1995/6 time tu nak tryla anto komik kat Fantasi...aeerkkk! tak reti aku nak gune... tapi kalau pandai lawa oo...

kalau dulu main gosok-gosok je...sekarang dah canggih gune komputer semua selesai..
wah bagusla ko punye teknik. aku pun tak terpikir.                    

madhatter

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 588
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #8 on: October 14, 2002, 06:08:10 PM »
clutch pensil? macam kereta lak ada clutch2...aku nie tak pernah belajar langsung technical drawing, sbb tu aku tanya. Nanti aku survey clutch pensil. Guna lead tebal? Aku ingat lead lagi nipis lagi bagus...hmm...

Kalau ada alternatif pada pensil tit tit nie pun ok gak. Apa brand yg bagus? faber castel? berapa reganya? Apasal pensil tekan haram lak kat tempat engko?                    
\"No reason to get excited, the thief he kindly spoke.\"

New song 'Javairia' is out, check it out here :
http://www.i-bands.net/audiovault/bands/72/music.php

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #9 on: October 15, 2002, 01:41:34 PM »
pensil tekan (yg guna lead nipis macam 0.1mm atau 0.05mm) tu haram kerana tak berkaitan dengan skill menggunakan pensil. dalam skil penggunaan pensel ni merangkumi cara pegang, cara asah, cara hatch, teknik menggaris dan sebagainya. jadi kalau menggunakan pensil tekan, banyak skil ni hilang, dan secara automatic lukisan atau artwork itu hilang soulnya.

lead nipis bagus atau tak bagus, tak penting. yang penting ialah ketajaman, bukan nipis atau tebal. kalau lead nipis, biasanya jenis h, hb, f atau b. kalau dia lebih tinggi dari b, dia akan cepat patah. so no point guna pensil tekan kalau nak buat dwg yang memerlukan 4b.

so lebih kurang camtu aaa. aku recommend carik clutch pencil, lingkungan rm20-rm30 sebatang. tak pasti pulak sekarang ni berapa harga dia. tapi yang aku pakai ni, aku beli sejak aku 1st year, which is almost 7 years ago.                    

madhatter

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 588
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #10 on: October 16, 2002, 06:45:16 PM »
thx for the info Aza...tho ada part yg aku still confuse...technical drawing pun ada seni dia ke? Ingatkan garisan halus2 tajam2 jer...janji clear dan bersih. Jenuh le aku nak belajar...                    
\"No reason to get excited, the thief he kindly spoke.\"

New song 'Javairia' is out, check it out here :
http://www.i-bands.net/audiovault/bands/72/music.php

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #11 on: October 17, 2002, 12:06:26 AM »
pakai autocad ajer...senang citer^^                    

madhatter

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 588
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #12 on: October 21, 2002, 06:37:29 PM »
autocad tak tau pakai...abih citer!                    
\"No reason to get excited, the thief he kindly spoke.\"

New song 'Javairia' is out, check it out here :
http://www.i-bands.net/audiovault/bands/72/music.php

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #13 on: October 22, 2002, 08:38:57 AM »
aku tengok autocad ni macam kacang...heheh aku pun tak reti. aku selalu la tengok abang aku buat keje pakai autocad buat plan dia... dia cuma masukkan kordinat je pastu siap..cehh... itu plan tanah la kalau rumah ke bangunan aku tak erti ahaks! (cakap banyak buat pe..huuh)                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #14 on: October 22, 2002, 11:53:50 AM »
sebenarnya autocad ni senang ajer. tapi kalau nak start belajar, mesti aka wajib belajar dari guru. kalau nak belajar dari buku... aku rasa memang payah sikit.

tapi kalau kat UTM ni, autocad dah tak pakai dah. almost obselete. kitorang cuma pakai autocad untuk working drawing or construction drawing aje. kalau untuk design, biasanya pakai vectorworx, sketchup, 3dsmax dan sebagainya... yang lebih user friendly.                    

jayzee harris

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #15 on: October 22, 2002, 12:46:42 PM »
tks 4 the info , though aku tak brape paham..
leh tanye mane nak carik sume bende tuh n brp rege die? leh rekemen kedai tak? aku tak reti pakai memende nih, baru nak try la ni...mitak tolong yek!                    
life is kickin\'

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #16 on: October 22, 2002, 03:47:46 PM »
abende yang ko carik tu? banyak yang dibincangkan kat atas tadi, so abende yang ko refer tu?                    

S_sephia

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 82
    • View Profile
    • http://takde la
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #17 on: October 26, 2002, 09:32:36 PM »
aiya why cannot drag mah ,the image and the s/tone ........                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Tutorial azarimy 02: screentone
« Reply #18 on: November 02, 2002, 03:40:36 PM »
drag? drag apenye? citer sikit