Author Topic: Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works  (Read 3585 times)

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« on: October 05, 2002, 04:25:42 PM »
ok, ni siri pertama tutorial aku. asik asik alyridura jer... aku pun nak post gak. anyway, bukan bertujuan nak menunjuk, tapi berkongsi. kalau bebudak IT panggil open source. tutorial ni lebih kepada BEGINNERS... so kalau yang dah pandai tu jangan kondem pulak, tapi bagi laaa cadangan bernas bagi mengimprovekan teknik artwork dari pensel ke digital yang baik...


ok, ni adalah imej yang 1st aku scan tanpa mengubah apa2 setting, kecuali resolution 150dpi. kalau kita tengok, imej ni actually adalah beberapa lukisan yang aku lukis atas satu kertas, tapi sekarang kita nak fokus pada dragon tu ajer...


kemudian, bila dah scan dalam photoshop, aku adjust brightness dan contrast imej tersebut kepada setting yang sesuai. biasanya aku gunakan brightnes: 15, contrast: 50. senang nak ingat... fifteen fifty. kenapa? supaya boleh hilangkan kotoran degil yang ada kat atas kertas macam kesan padam, pensil halus dan sebagainya. dan pada masa yang sama akan menghitamkan line yang kita guna supaya drawing tu dah tak payah ink lagi.


so dia akan dapat keputusan lebih kurang macam nilah...


ok, sekarang ni, aku buang bahagian yang takde kena mengena dengan imej dragon yang aku nak fokus tu, so dengan menggunakan eraser, padam manually bahagian yang tak perlu nih. cara yang lebih mudah? pakai PS7, ada healing brush, tapi aku tak reti nak guna. aku baru nak belajar PS7.


maka lebih kurang macamnilah final product selepas scanning. so camtu ler cara aku....

dibuka pada soalan...                    

darkkiller

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1904
    • View Profile
    • http://www.zanphotodesign.com
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #1 on: October 05, 2002, 04:58:47 PM »
tahu tak camner nak tukar kaler garisan artwork ni?contohnye nak tukar kepada warna merah pekat?                    
zanphotodesign.fotopages.com

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #2 on: October 05, 2002, 05:11:27 PM »
you mean, nak tukar semua line hitam tu jadi merah pekat? macam.... ko memang guna pensil merah? sonang jo...


memula gi kat sini, pastu dia akan keluar satu dialog box macam nih....


pastu ko tukar je kaler hitam yang ada kat situ kepada kaler merah or whatever yang ko nak. pastu bagi nama kat ruang yang disediakan, pastu.. siapler...                    

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #3 on: October 05, 2002, 05:32:46 PM »
atau cara lainnya..
pegi kat..
Images = adjust = HUE AND SATURATION
pastuh tick kat COLOURIZED.. dan settinglaa secukup rasa kepada apa warna yang anda mahu.. kalau gelap sangat.. adjust kat brightness dan contrast dalam menu HUE AND SATURATION tuh.. :)                    
Visit : + Blog + Twitter + FB

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #4 on: October 05, 2002, 05:33:49 PM »
aku masukkan nih kedalam tutorial section.. :)                    
Visit : + Blog + Twitter + FB

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #5 on: October 05, 2002, 05:41:38 PM »
haaa? tutorial section? mana?

takde jumpa pun.... alang2 alihkan alyridura punya tutorial sekali..... biar longgok semua tutorial, best sikit...

Quote
atau cara lainnya..
pegi kat..
Images = adjust = HUE AND SATURATION
pastuh tick kat COLOURIZED.. dan settinglaa secukup rasa kepada apa warna yang anda mahu.. kalau gelap sangat.. adjust kat brightness dan contrast dalam menu HUE AND SATURATION tuh..


aiseh... kantoi aaa teknik aku tuh hehheheheh.... memandangkan mystic dah cakap, maka aku pun share jugaklah. kalau korang tengok illustration aku dalam topik "cerita gitar" under "a great story", aku menggunakan teknik yang diperkatakan oleh mystic tu, maka end result nyer adalah seperti ini:



apa setting nak dapat kaler nih, carik sendiri aaaa.... hehehheeee                    

darkkiller

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1904
    • View Profile
    • http://www.zanphotodesign.com
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #6 on: October 06, 2002, 01:09:45 AM »
thanks....kalau rajin nanti.boleh tak ajarkan camner nak buat effect kilat-kilat cam coloring team Liquid tu..hehehe..cara yang sebetulnye..kalau tahu memang bestlah...

then,coloring cam komik Spawn yang sebetulnye...mencabar ni.. :D                    
zanphotodesign.fotopages.com

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #7 on: October 06, 2002, 10:29:12 AM »
Gaaaaa....

boleh, tapi slowly aaaa.... pasal kalau nak coloring macam diorang tu, kena masuk bab inking dulu. anyway, rasanya alyridura lebih fasih dalam coloring macam tu...                    

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #8 on: October 08, 2002, 04:09:17 AM »
aku prefer pakai level kalau nak cleankan dwg aku...beza brightness/contrass;level;curves...entah^^
ader saper2 yg tau beza 3 kaedah ni?
aku rasa lebih kurang ajer...                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #9 on: October 08, 2002, 01:19:01 PM »
level dan curvature tu actually untuk mengawal setiap perubahan dengan lebih lanjut lagi. dalam tutorial ni aku specific pada beginners, especially yang tak reti apa2 pasal photoshop, tapi pandai melukis...

apakata ko post sekali teknik ko kat sini mafia? pasal aku sendiri jarang guna level tuh.                    

y2kinG

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1394
  • Member no. 9
    • View Profile
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #10 on: October 09, 2002, 05:33:17 PM »
Mafia-san, aku pon selalu guna level jer lepas scan, jarang sangat guna brightness & contrast, kadang-kadang guna dua-dua, levels selalu untuk darken the line opacity, tapi kadang-kadang hilangkan detail juga, kadang-kadang aku guna dua-dua teknik sekali, tengok line work original nyer quality dulu. Err..tu je tambahan sikit heheh. Ada bantahan? ada yg tak rasional hehehe?

p/s--]Kekkeek Aza, dalam ajar-ajar tuh pon ada gak benda yang ko rahsiakan ek?
Ye ler...kebanyakan master pon banyak berahsia. :roll:                    
If there's a will, i want to be innit!

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #11 on: October 10, 2002, 01:29:43 PM »
bukan rahsia laaa...

kalau dalam tutorial ni, aku specific pada basics jer. kalau aku lump sum everything termasuk tips dan sebagainya, nanti bebudak yang baru nak belajar tu tak dapat tangkap pulak.

aku cadangnya nak buat gak yang advance.... tapi aku sendiri tak advance sangat....                    

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #12 on: October 11, 2002, 12:38:29 AM »
teknik aku?? kuasa 100 petala langit tu??kekeke
teknik apernyer...level tu tarik2 ler kiri dan kanan sampai dapat level yg dikehendaki^^ not much ehhhh...                    

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tutorial azarimy 01: Scanning pencil works
« Reply #13 on: October 23, 2002, 06:13:46 PM »
selepas beberapa test yang aku buat.... rasanya dapat aku rumuskan kat sini...

kalau kita ada guna beberapa jenis pensil macam B, 2B, 4B dan sebagainya, aku recommend guna teknik level tuh. kerana dia boleh define line pencil tu lebih baik...

on the other hand, kalau kita selalu guna pensil biru sebagai sketch latar, dan kemudian gunakan pensil hitam 2B dan sebagainya untuk finish up the sketch, i would recommend brightness contrast ni, pasal aku gunakan cara untuk hilangkan pensil biru yang menjadi warna grey muda (setelah digreyscalekan)