Author Topic: Tutorial Amirzakirana: Tracing Dalam Adobe Photoshop  (Read 7830 times)

hazizi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 907
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #20 on: April 21, 2004, 12:54:36 PM »
ko keje kat newspaper maner amir?

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #21 on: April 21, 2004, 01:59:49 PM »
bro zizi..aku keja kat Berita HAiran , bangsar...jom pekene teh tarik kat syed ...heh heh
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #22 on: April 21, 2004, 02:10:10 PM »
nga... ko peminat waheeda ke mir? :D

gambaq2 trace kat berita HAIran tu semuanya keje2 engko la yek?

ni trace yg penah aku buat suatu masa dulu... tp guna flash la
main tibai jek...

awek tudung tu asalnya muka hillary duff :D

« Last Edit: April 21, 2004, 02:11:41 PM by hairi »


nuqarribu kulla ba'ied

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #23 on: April 21, 2004, 02:30:49 PM »
hairi

waheeda..aku peminat kipas - susah - mati...
tak minat lagu..minat orang jer...:)

pasal gambar trace kat Bh tu..tak semuanya..ada jugak Dezainer lain yang buat..bro 39 cnthnya..

hillary duff + tudung= cool!

ni ada satu contoh lagi art yang pakai teknik ni
« Last Edit: April 21, 2004, 02:36:36 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

Leydi (R)

  • Mods
  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2100
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #24 on: April 21, 2004, 05:20:45 PM »
Aku baru nak memanja-manjakan diri dgn teknik nih...besh gak napak gayanya..tapi nak nyiapkannya bleh kembang gak bijik mata. Btw Cunn aa CT Noliza ko mex! Apa khabar la dia skang...2 minggu dah tak tepon aku! :love: Sibuk promosi album baru kut...hu huu

Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #25 on: April 21, 2004, 07:03:34 PM »
Quote


erm..macam tak brapa jadi...err,bole bg komen sket tak?NIh first time wani cuba tracing.. :love:
amir.. aku tambah sikit tips utk wani ni eh..  B)

wani
utk hasil terbaik, cuba trace gambar yg betul2 teras dan jelas dan lagik bagus kalau gambar tu besar..

crowpunk

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 591
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #26 on: April 27, 2004, 12:19:41 AM »
hmm....ape beza antara trace guna photoshop n illustrator?

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #27 on: April 27, 2004, 05:29:12 PM »
crowpunk

aku sekadar menjawab yang termampu

beza trace guna photoshop  (PS) ngan illustrator ( AI ) ni

dari segi cara:

trace ngan ilustrator lebih senang dibndingkan ngan ps sebab cara penggunaan pen tools dia berbeza..jika AI, kita leh terus fill colour banding ngan PS yang kena tukar path jadi selection, baru boleh fill..pendek kata ,trace pakai pS leceh sikit

dari segi output:

AI- vektor--->boleh dibesarkan dan dikecilkan tanpa mengubah kualitinya dan tiada kesan jagged( garisan bergerigi) sebab ia terbentuk dari curve/path yang dicantum2kan..size file dia juga lebih kecil ( bergantung pada ke'detail'an )

PS-bitmap/raster---->terbentuk dari pixel2 yang membentuk imej..bila trace dalam pshop...kena optimumkan dengan dpi yang sesuai..contoh untuk web:72 dpi , untuk printing 150-300 dpi

kalau salah tolong betulkan  :)
« Last Edit: April 27, 2004, 05:34:30 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #28 on: April 27, 2004, 05:39:34 PM »


DAvid arumugam ( alleycats) atau Lenny kravitz?

eksperimen lasso tracing ( PS ) + painter classic fx + wacom
« Last Edit: April 27, 2004, 05:41:21 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

zlash

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #29 on: April 27, 2004, 10:53:50 PM »
wah cayalah......memang best!haha...ini Lenny kravitz..dulu mamak warung belakang umah dulu nie....tak sangke aku dah berjaya skang die..hehe...bro amex..cun ler...gambar tur..taknak ajar tipsē atau tutorial ker..
bro amex bz keje kat newspaper yer...? :pergh:  :sengih:  B)  

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #30 on: May 06, 2004, 12:13:28 AM »
eksperimen lasso dan pencil tools

step serba ringkas
a.trace gambar yang kita nak berdasarkan tutorial..tidak terlalu detail
b. setelah siap lasso, buat line menggunakan pencil tools pada kadar 3-4 px disekeliling gambar

www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

hizwan2020

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
    • http://www.akanmuncul.tk
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #31 on: May 06, 2004, 08:31:09 PM »
ooo... sini ko lepak rupanya amir :D ...
amir kat bahagian seluar tu macam mana ko buat..
nampak cam susah jer.. erm... amir... tangan belah kiri tu nampak cam pelik skit..
apa2 pun...
artwork ni mmg lawa..... tabik spring roll

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #32 on: May 06, 2004, 11:08:57 PM »
hizwan

ni ada serba sedkit yang boleh aku terangkan
harap menjawab persoalan..heh



1. 2 gambar yang telah melalui proses lasso ditindihkan dalam tiga layer yang berbeza
cnth: waheeda berdiri:layer A & layer B ( copy layer A dan namakn layer B ) -----waheeda potret : layer C ( pastikan setiap lasso ni telah dioutlinekan dengan pencil tool)

2. pastikan layer A diatas layer B dan Layer C: layer A tidak berubah mode ..Pada layer B pilih dengan menggunakan pen tool bhgn diantara tudung dan seluar..( tips:opacitykan layer B pada kadar 50 % untuk memudahkan proses selection) dan tinggalkan bhgn diantara tudung dan seluar sahaja.Layer B diubah kepada mode Vivid light ( dalam lingkungan 80 %).
Layer C tidak diubah ..biar dalam keadaan asal...

tadaaaa...sudah jadik
harap menjawab soalan en hizwan wawasan 2020 :D
« Last Edit: May 06, 2004, 11:24:16 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #33 on: May 24, 2004, 11:09:01 AM »
haaa ni ada satu gamba lineart tracing pakai ilustrator .. bukan aku buat tapi wiraone yg buat.. (nyamar lagi :P) dia mintak kalerkan ...

ni gambar wardina (sebelum kawin kira-kira tahun 2002)




tunaikanlah hajat beliau ni  :sengih: (aku kaler pakai mouse mau makan 2 jam baru abis  :blink: )

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #34 on: May 24, 2004, 12:09:42 PM »
bucket  apasal tak letak lineart ni kat thread lineart aku tuh...  kan best.... aku kumpulkan semua lineart kat situ... heheh best la tracing tuh...  :D  

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #35 on: May 24, 2004, 12:30:56 PM »
alamak ye ke? aku tak reti pindah post ni.. apa kata biar je kat sini.. tapi kalernye letak kat line art? ok ke? kalau boleh pindahkan lagi bagus kot.

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #36 on: May 24, 2004, 01:08:57 PM »
aku kalau dah jumpa awek tudung line ajer..memang gatal tangan nak kaler..huh..mari mengaler...
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #37 on: May 24, 2004, 01:11:00 PM »
PM je kat aku file asal dan besar artwork tu... nanti aku tolong masukkan kat dlm thread tu...  :)