Author Topic: Tutorial Amirzakirana: Tracing Dalam Adobe Photoshop  (Read 7829 times)

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tutorial Amirzakirana: Tracing Dalam Adobe Photoshop
« on: March 24, 2004, 03:16:20 PM »
akum warga perghdotkom..aku nak share tutorial yang tak seberapa ni mengenai teknik tracing didalam software photoshop..tutorial ni dah ada kat sifoo.com cuba ada beberapa enhancement kat beberapa bhgn .Apa yang ingin ditumpukan disini ialah kemahiran dan kefahaman untuk bermain dengan lighting (pencahayaan) dan shadow (bayang). Jika anda dapat memahami kedua2 konsep ini..insya allah tidak akan ada masalah untuk anda memulakan karya menggunakan teknik sebegini...

langkah 1. Mula-mula, dapatkan sekeping gambar dan scan dalam resolution yang tinggi ( 300-600 dpi ).Untuk gambar waheeda ni baik  gunakan resolusi 600 dpi. Save dalam format .jpg.


langkah 2. Selepas itu buka perisian Adobe Photoshop (disini penulis menggunakan AP 7.0 ) dan sedia untuk menggunakan peralatan seperti Lasso,  eyedropper dan brush yang akan banyak digunakan. Setting brush pada mode normal dan kadar opacity diantara 25-45%. Gunakan resolusi yang tinggi untuk kualiti yang baik kerana teknik ini adalah "pixel based art" dan bukannya vector seperti yang kita buat dalam perisian seperti Illustrator, Freehand,CorelDraw..etc .(penulis gunakan di antara 150-300 dpi). Simpan fail dlam mod .PSD




langkah 3. Buat permulaan,mulakan pada bahagian muka. pilih bahagian ini dengan menggunakan lasso seperti gambarajah..sebelum terlupa ,buat satu layer dan namakannya "muka"



langkah 4. Pilih warna kulit paling asas dengan menggunakan eyedropper..setelah memilih warna yang sesuai....klik fill>foreground colour..hasilnya seperti gambar.



langkah 5. "Hide" kan layer "muka" ...kemudian, pada layer background, pilih pula bahagian bayang pada muka..lihat gambar..



tips:untuk membuat selection lasso yang banyak..tekan shift semasa anda membuat pilihan  

langkah 6. Warnakan bahagian yang telah ditandakan tadi dengan warna yang gelap sedikit dari warna asas. klik mouse pada kadar yang tidak terlalu kuat untuk menghasilkan efx brush yang lembut dan tidak terlalu pekat warnanya...lihat gambar..



langkah 7. "Hide"kan layer muka sekali lagi..dan pilih pula bahagian yang cerah pada muka tadi dengan lasso. pilih warna yang lebih cerah dari warna asas untuk menghasilkan kesan cahaya. warnakan dengan lembut dan tidak terlalu menekan mouse dengan kuat..Lihat gambar..




langkah 8. Ulang langkah 5 untuk mewarna bahagian mulut..pilih warna yang bersesuaian



langkah 9. Pilih bahagian yang gelap pada mulut dan warnakannya dengan warna yang lebih gelap daripada warna asas bibir.



 
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #1 on: March 24, 2004, 03:17:33 PM »
langkah 10. Ulang langkah 7 untuk mendapat pencahayaan pada mulut.



langkah 11. untuk menghasilkan kesan yang lebih menarik..banyakkan penggunaan layer supaya setiap kesilapan boleh diperbaiki dengan mudah....untuk bahagian mata,ulang langkah 5 dan warnakannya dengan warna asas mata.



langkah 12. setelah mengulangi proses tadi (proses mewarna bayang dan cahaya ) akan terhasil kesan sebegini...untuk hasil yang lebih menarik cuba tidak terlalu mengikut warna gambar sebenar kerana kadangkala kalau kita terus memilih warna dari gambar, warnanya kurang menarik dan menjejaskan kualiti hasil seni kita...Cuba pilih warna yang difikirkan logik dan mengikut kesesuaian. Contoh warna muka:coklat, Bibir: merah dsb



langkah 13. Mulakan pula bahagian tudung dengan membuat satu layer baru "tudung".Ulang proses sebagaimana dalam pembuatan muka tadi.pastikan layer tudung tadi berada dibawah layer muka.




langkah 14. Akhir sekali,buat satu layer terakhir untuk warna latarbelakang dan namakannya "latar". Pilih warna bersesuaian dengan citarasa. Sama ada warna yang "flat" atau mempunyai gradient, terpulang kepada individu.







Sekian, terima kasih.majulah photoshop untuk negara
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #2 on: March 24, 2004, 04:00:34 PM »
hasil photoshop memang cun
waheeda memang cun

ApOgEE

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1032
    • View Profile
    • Art Of ApOgEE
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #3 on: March 24, 2004, 04:21:44 PM »
Hawau kau jaymanjon...!! komen yg membuat aku dan kenkawan aku gelak sakan!!! Anyway thanks amirzakirana... cemana kalau ko letak tutorial buat gambar kereta tu plak? aku nak sangat tengok mcm mana... sama ke caranya?

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #4 on: March 24, 2004, 04:32:55 PM »
huuu waheeda...siang malam termimpi2...kekeke

apogee oh..itu tutorial kereta dalam pembikinan..pasal cara dia..ada beza sikit jer..tapi asas dia sama..insya allah jika tol tak naik..dalam masa terdekat ni akan ada tutorial keretasorong

B) vrrooooooommmmmm
« Last Edit: March 24, 2004, 04:39:18 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #5 on: March 24, 2004, 04:39:08 PM »
syabas amir! tutorial yg bagus. nanti aku akan masukkan dalam ruangan tutorial kat dalam pergh articles.

Re2N

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 77
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #6 on: March 24, 2004, 05:23:48 PM »
yer....tak sia2 hamba berguru dalam pergh....
memang ramai tok2 guru
::fill in the blanks::

hamba kelana tiada uang

Makube X

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 30
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #7 on: March 24, 2004, 06:55:19 PM »
cool... cool... cool..  :pergh:

alhamdulillah... ilmu bertambah hari ini..  :lol:  

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #8 on: March 24, 2004, 07:21:12 PM »
aku dah suruh lama dah...... ok ler ko dah kasi tutorial kat depa...... baguih.... B)  

alifstyle

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2862
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #9 on: March 24, 2004, 07:21:31 PM »
akhirnya aku baru tahu apa itu maksud tracing! terima kasih amirzakarina!
aku nak save dalam disket nak practict kat umah..

fuyu

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 171
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #10 on: March 24, 2004, 09:10:13 PM »
:love: tq teacher... anakmurid dah nak start tekap
Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan kepadanya ni'mat dari kami ia berkata:\" sesungguhnya aku diberi ni'mat ini hanya kerana kepintaranku\". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui.

Az Zumar : 49[/co

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #11 on: March 25, 2004, 02:27:22 AM »
heheh akhirnya amir pun menurunkan auranye kat sinih
aku tunggu yg kete pulak la :D yg ni dah save lama doh :)
teknik ni turut berguna utk kaler komik cth Daria ensalim, kan?

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #12 on: March 25, 2004, 03:23:24 AM »
hehe..jiwa ais..tutorial keta dalam pembikinan..rasanya lagi panjang dari yang nie..
yup..teknik ni kalau nak pakai untuk kaler komik pon boleh gaks.. :)  
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

fuyu

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 171
    • View Profile
    • http://
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #13 on: March 28, 2004, 02:09:46 AM »
:( tak jadik aaa.. camne nak determine kaw gelap n cerah? takreti aa nak pilih sendiri guna lasso. tak brape nampak sempadannye :(
Maka apabila manusia ditimpa bahaya ia menyeru Kami, kemudian apabila Kami berikan kepadanya ni'mat dari kami ia berkata:\" sesungguhnya aku diberi ni'mat ini hanya kerana kepintaranku\". Sebenarnya itu adalah ujian, tetapi kebanyakan mereka itu tidak mengetahui.

Az Zumar : 49[/co

WaNi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 354
    • View Profile
    • http://z4wani.cjb.net
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #14 on: April 20, 2004, 06:12:43 PM »
Wani try tracing plak..

[size=8]\"PeRibAdi mANusiA LEbiH bERhaRga dAN bERniLai dRp rUPanYe..pERbaiKi diRi, hiASi dIRi dGn niLai muRNi dAn aKHLak tERpuJi\"[/size][/font]

WaNi

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 354
    • View Profile
    • http://z4wani.cjb.net
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #15 on: April 20, 2004, 06:15:23 PM »


erm..macam tak brapa jadi...err,bole bg komen sket tak?NIh first time wani cuba tracing.. :love:  
[size=8]\"PeRibAdi mANusiA LEbiH bERhaRga dAN bERniLai dRp rUPanYe..pERbaiKi diRi, hiASi dIRi dGn niLai muRNi dAn aKHLak tERpuJi\"[/size][/font]

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #16 on: April 21, 2004, 12:52:54 AM »
walaooo..cayalah...  
« Last Edit: April 21, 2004, 12:57:15 AM by Skynet »


Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #17 on: April 21, 2004, 07:31:16 AM »
aku pun nak try gak la...

wani, kiutnye dia...  :love:  

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #18 on: April 21, 2004, 11:20:52 AM »
Quote
fuyu menulis:( tak jadik aaa.. camne nak determine kaw gelap n cerah? takreti aa nak pilih sendiri guna lasso. tak brape nampak sempadannye :(
sori lama tak balas..kerja kat newspaper bizi skit :)

fuyu
kalau nak determine mana yang cerah mana yang gelap..kena tgk light kat muka..kira..bayang2 tu kira part yang gelap ...dan yang terkena panahan cahaya tu (ewah) part yg cerah..

ini ada sikit gambar hiasan untuk menerangkan statement diatas

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
« Last Edit: April 21, 2004, 11:28:24 AM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tracing Dalam Adobe Photoshop
« Reply #19 on: April 21, 2004, 11:24:32 AM »




wani..ok dah ni ..first time try dah nampak asas ...cuma lembutkan lagi masa buat selection lasso tu..dan cuba trace gambar yang clear..senang skit
kalau rajin prektis ..mesti malaysia boleh..!! berusahalah... :)

sokong kata izam..kiutnya dia :love:
« Last Edit: April 21, 2004, 11:27:30 AM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files