Author Topic: Tutorial Amirzakirana: Magazine Cover - Masthead Editing  (Read 2623 times)

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Tutorial Amirzakirana: Magazine Cover - Masthead Editing
« on: February 15, 2006, 06:21:52 PM »
assalamualaikum  warga pergh! semua
bertemu lagi dalam tutorial photoshop hanya di pergh.com..hehe
kali ini kita akan membuat magazine design yang mastheadnya dibelakang gambar yang byk di apply di magazine2 tempatan dan antarabangsa..
p/s:sori gambar besar tapi dah dioptimize untuk web viewing..so file paling besar sekitar 64 k sahaja

ni sekadar contoh



langkah 1
dapatkan gambar yang sesuai untuk magazine anda..disini saya buka gambar siti..buka didalam photoshop..save gambar ni dibawah ni kalau takde gambar yang sesuai


langkah 2
selepas itu taip masthead yang anda sukai..klik type tool ( shortcut T)..disini saya gunakan tajuk 'trend' untuk majalah ini...

setting yang saya gunakan untuk masthead ini seperti yang tertera dibawah..



kemudian, pada layer trends klik layer window>layer style> blending mode

pada stroke..saya gunakan setting ini



dan untuk drop shadow pulak


hasilnya akan menjadi begini


dan sekarang masanya untuk part penting tutorial ini..mengubah masthead ke belakang supaya image menjadi ke depan

Langkah 3
klik pen tool ( singkatan P) dan mula membuat path di sekitar rambut yang berdekatan dengan masthead tadi..pada layer 'trends' ubah opacity nya menjadi 25-30% supaya senang proses membuat path dilakukan.



kembali pada layer background dan mulakan proses membuat path



setelah selesai proses membuat disekeliling rambut..pegi pada path window dan klik pada 'load path as a selection'...lihat gambar



 
« Last Edit: January 05, 2007, 07:23:09 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

amirzakirana

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
    • View Profile
    • ultimate sources of vector files
Magazine Cover: Masthead Editing
« Reply #1 on: February 15, 2006, 06:24:19 PM »
langkah 4

path tadi akan menjadi selection biasa. klik pada layer background dan copy dan paste pada layer yang baru..pastikan layer ini berada di atas sekali..namakan layer ini 'head 1'





sekarang inilah hasilnya setakat ini..wah dah nampak sikit image magazine..



langkah 5

akhir sekali, tambahkan kod bar, tambah maklumat dikeliling magazine dan letak tarikh dan bilangan keluaran untuk menampakkannya seperti magazine yang sebenar..
terima kasih kerana mengikuti tutorial ini...



klik untuk download file untuk tutorial ini
download sini
« Last Edit: January 05, 2007, 07:23:27 PM by amirzakirana »
www.vector4u.com - ultimate sources of vector files

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Magazine Cover: Masthead Editing
« Reply #2 on: August 20, 2006, 09:42:38 PM »
amir, boleh tak check balik semua link2 utk gambar tu? aku tengah collect and categorize semua tutorial yg pergh members buat.