Author Topic: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??  (Read 9356 times)

johwi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
[WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« on: December 06, 2009, 11:53:27 PM »
a'kum... kedai mana ada jual kain canvas utk oil panting?? kalu boleh area kl... mahal tak???

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #1 on: December 07, 2009, 12:25:51 AM »
w'slm.
rasa-rasanya sila posting kat  thread sketch@conteng.
tapi try jwb jugak. cuba recee kat area Central Market (dulu ada kedai jual peralatan lukisan di tingkat atas. Multi Arts, masih ada ke x?) kalau x cuba kat Nanyang Arts Supplies di Jalan Pekeliling

oddy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 772
  • crappeXcrappe
    • View Profile
Re: kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #2 on: December 07, 2009, 02:38:05 AM »
apa kejadah kuar thread camni kat sini plak....

area KL tu kat mana?? KL tuh besar beb..
ada satu aku pergi kat area petaling street..ya area yang penuh ngan orang tuh..
aku tak ingat lorong hala mana tapi ada satu kedai art kat situ yang jual kain kanvas, so ko kena masuk celah sikit dan juling2kan mata ko mencari. kedai betul bukan gerai beroda/berkaki tu. harga...seriously tak ingat langsung. lama gila dah beli kat situ tapi aku sure ada lagi kedai tu.

satu lagi kedai aku tak sure idup lagi ke tidak... kat taman mayang, kelana jaya. belakang lim kok wing lama tuh.. ntah la buka lagi ke tak... last sekali pergi 2-3 tahun lepas. dulu beli situ sbb boleh consider lengkap dan murah sikit la sbb student lict konfem beli ngan diorang jadi harga senang dapat diskaun..sekarang aku tak sure. diorang siap jual kanvas ngan frame lagi. nak pergi situ bleh naik lrt je then jalan cilok2 bangunan...first time sure sesat hahaha!

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #3 on: December 07, 2009, 02:52:24 AM »
teleported.


WTA = Want to ask
Visit : + Blog + Twitter + FB

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #4 on: December 07, 2009, 08:18:00 AM »
apa kejadah kuar thread camni kat sini plak....

area KL tu kat mana?? KL tuh besar beb..
ada satu aku pergi kat area petaling street..ya area yang penuh ngan orang tuh..
aku tak ingat lorong hala mana tapi ada satu kedai art kat situ yang jual kain kanvas, so ko kena masuk celah sikit dan juling2kan mata ko mencari. kedai betul bukan gerai beroda/berkaki tu. harga...seriously tak ingat langsung. lama gila dah beli kat situ tapi aku sure ada lagi kedai tu.

satu lagi kedai aku tak sure idup lagi ke tidak... kat taman mayang, kelana jaya. belakang lim kok wing lama tuh.. ntah la buka lagi ke tak... last sekali pergi 2-3 tahun lepas. dulu beli situ sbb boleh consider lengkap dan murah sikit la sbb student lict konfem beli ngan diorang jadi harga senang dapat diskaun..sekarang aku tak sure. diorang siap jual kanvas ngan frame lagi. nak pergi situ bleh naik lrt je then jalan cilok2 bangunan...first time sure sesat hahaha!

sib baik oddy remind  balik pasal Petaling Street... semalam dah terfikir, ingat nak edit hari nih.
ada dua kedai jual peralatan lukisan kat area tu, satu nama tak ingat dah, berdepan dengan kedai frame gambar dan jual barangan cross-stitches@sulam-menyulam

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #5 on: December 07, 2009, 08:53:28 AM »
Ade 2 kedai kat Petaling Street tu. Kalau berjalan dari Kotaraya, kedai tu kat baris kiri, dah dekat hujung2. Ade kanvas dah siap frame kat rangka kayu. Harga, saiz 20x30inci kalau yg rangka tebal dlm RM70++ kot, yg rangka nipis dlm RM50++ lbh krg. Lagi besar lagi mahal, lagi kecik lagi murah. Jenis kanvas yg dimount atas board pun ade jgk, tapi bsr A2 je kot yg paling besar. Yg jual ela, aku tak tau.. maybe ade, cuma aku je yg tak perasan.

Kalau saiz suma sama tapi harga lain2, ko tgk jgk ade yg dah digesso & ade yg blm. Pandai2 la tgk. Yg jenis dimount atas board slalunya dah siap gesso, bleh terus paint!

Brader2 yg buat oil/acrylic painting kat CM tu pun kdg2 jual jgk sekeping dua kanvas kat sesapa yg baru2 nak berjinak2 dgn painting. Tapi kalau hrganya up skit, kira halal la.. diorg pun cari makan jgk.
« Last Edit: December 07, 2009, 09:10:37 AM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #6 on: December 07, 2009, 10:28:24 AM »
perlu di ingat,
jika berjalan di area Kota raya to PS , awasi mat2 kaki pau. :D
jangan jalan seorang2. :D

silap2 kang, kosong wallet ko. B)
Visit : + Blog + Twitter + FB

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #7 on: December 07, 2009, 10:44:47 AM »
Kat Petaling street tu kalo dulu ada kedai Venus Art dgn Nanyang..

Ada lagi  ke skarang?

ageg

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1024
  • aku adalah aku, maka aku adalah aku....
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #8 on: December 07, 2009, 11:17:28 AM »
aku kongsi pnglaman....kalu kat nanyang bagi aku mahal...ko pegi ke WESTSTAR, jln negara, taman melawati...jlan zoo negara... saner byk brg art jual borong siap ader privillege card lagik bayr rm 10 seumur idup....potongan 10% untuk ader card..bagi aku murah....pasl penah aku borong antar kat UMS kat adik aku canvas harge rm 8.50 meter persegi dan ader yg mahal dlm rm 15.00smter persegi...dah diundercoat....achrylic dlm rm 8.00-rm12.00 satu tiub besar...ko surver ler... :D

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #9 on: December 07, 2009, 11:40:53 AM »
Venus Art dan Nayang Art Supplies, ni kena dapat pengesahan Azharmaa...ada lagi kot?

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #10 on: December 07, 2009, 12:44:43 PM »
Aku rasa mamat Johwi ni baru nak blajar2 buat painting ni kot? Tu psl tmpat nk beli & hrga pun dia tanya. Kalau mmg keja buat painting & biasa guna byk brg, bleh la gi kat tempat yg Ageg ckp tu.. beli borong! Tapi mmg betul la brg2 kat Nanyang tu mahal skit. Aku dulu blajar2 painting atas illustration board je, sen tarak maa.. atas plywood pun cun!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

johwi

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #11 on: December 08, 2009, 10:11:52 AM »
tq la otai2 semua di atas info yg korang2 bg ni... mmg la aku baru jer nak belajar.. tp painting abstrak jer.. sbg tgk mahal2 la yg dh siap.. rasa sayang pulak beli painting yg harga 3++.00... so kalu dpt buat sendiri pas tu gantung kat ruang tamu... nth2 ader org nak beli dgn 1000 ...hahhah

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #12 on: December 08, 2009, 02:35:11 PM »
kalau ada koleksi sila letak lah kat thread sendiri

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #13 on: December 08, 2009, 02:44:41 PM »
Abstract art untuk orang yang tak pandai lukis, dan berharap menjadi seperti picasso.

itu kata2 seorang kenalan kartunis aku. :D
sebab tuh susah nak jumpe Abstract yang lawa dan menarik di lihat.

"yang banyak cuma calit kaler suke ati mak bapak dia jer" - itu kata dia lagi. :D


tapi untuk kegunaan sendiri tak kisah la.. pedulikan!. Janji bahagia . :)
Visit : + Blog + Twitter + FB

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #14 on: December 08, 2009, 05:13:52 PM »
Abstract art untuk orang yang tak pandai lukis, dan berharap menjadi seperti picasso.

itu kata2 seorang kenalan kartunis aku. :D
sebab tuh susah nak jumpe Abstract yang lawa dan menarik di lihat.

"yang banyak cuma calit kaler suke ati mak bapak dia jer" - itu kata dia lagi. :D


tapi untuk kegunaan sendiri tak kisah la.. pedulikan!. Janji bahagia . :)

hohohooo, try suroh tengok orang yang konon-kononnya pandai lokes tu buat abstract, boleh ke tidak.

Walaupun aku tak pandai melokes, ako takkan berkata sedemikian untok merendah-rendahkan orang lain. kao suroh la kawan kao tu insaf Mistik. Picasso bukan beranak terus hebat buat Cubism.
we are beautiful fighters

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #15 on: December 08, 2009, 05:25:03 PM »
masalahnye.. dia pun kartunis tersohor juga. dan ada pernah buat abstract.
dan aku setuju juga dengan sebahagian pendapat dia.

begini ya.

Pablo picasso, bukan melukis abstract dahulu. dia adalah pelukis yang multi talent.
semasa zaman renaisance dia melukis figura sebenar, dan ada kalanya dia melukis surrealism , selepas itu.. baru dia melukis abstract.

dan dia memulakan abstract art yang menjadi ikutan zaman bahkan dikatakan pioneer of the abstract lah.

Ini bukan soal merendah-rendahkan sesapa. tidak, jauh sekali. cuma nak kata..

walaupun ko buat abstract, buatlah abstract yang bersungguh2, sebab aku akui, banyak so called 'Abstract artist' hanyalah pelukis yang meracau. Dan banyak artwork abstract juga, adalah meracau.
(oh come on.. boleh lah ko kata meracau is art curahan jiwa.. tapi kalau seratus lukisan ko adalah meracau, tak ke bangang namanya.. ) 

Jangan jadi macam ramai juga penyajak kita hari ini.
Bait2 kata kemain la... sampai hujung noktah!

Sajak berbunga-bunga sampai beratus baris,
Isi tah kemana!.
« Last Edit: December 08, 2009, 05:28:05 PM by mysticmind »
Visit : + Blog + Twitter + FB

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1805
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #16 on: December 10, 2009, 06:21:13 PM »
tq la otai2 semua di atas info yg korang2 bg ni... mmg la aku baru jer nak belajar.. tp painting abstrak jer.. sbg tgk mahal2 la yg dh siap.. rasa sayang pulak beli painting yg harga 3++.00... so kalu dpt buat sendiri pas tu gantung kat ruang tamu... nth2 ader org nak beli dgn 1000 ...hahhah

Bagus jugak cadangan tu. Aku pun pernah jugak terfikir buat camtu, sekadar hiasan di dinding rumah sendiri.. cuma blm jadi kenyataan. Yelah, daripada gantung poster band2 heavy metal & awek seksi2. Dah tua ni, tobat skit kot? Heheh!

Aku rasa statement Mystic tu tak hina Picasso pun, cuma hina Picasso-wannabe je.. mereka2 yg tak hebat, tapi perasan hebat semata2 buat something yg sealiran dgn Picasso yg hebat. Anyway, I'm to shallow to dig Picasso's. Cuma aku tak rasa dia hidup di 'zaman renaisance' kot? Ntah..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #17 on: December 11, 2009, 01:35:50 AM »
Cuma aku tak rasa dia hidup di 'zaman renaisance' kot? Ntah..

yup, aku silap..
yang hidup zaman pemulihan atau antara zaman lama ke era baru tuh ialah Leonardo dan vinci dan mic. angelo. Picasso plak adalah zaman civil war dan perang dunia kedua. :)

kadang2 aku rasa, nak buat bende2 camnih elok benar kaji sejarah. haih!.. dah banyak lupe dah nih..
anyway, johwi. Takde niat nak merendahkan, cuma supaya kita lebih alert. :D

let say, i suggest.. you can be a Malay Picasso!. Who know?
Jika picasso asal banyak mencerminkan budaya eropah, french spain.. even korea at war.

why not try embed our local scene? ;)
embed jawi art maybe. :)
Visit : + Blog + Twitter + FB

oddy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 772
  • crappeXcrappe
    • View Profile
Re: [WTA] kedai jual kain kanvas area kl??
« Reply #18 on: December 11, 2009, 01:50:07 AM »
erk...pesal la bleh review pasal sejarah seni neh tuan tanah  =_=...

dalam2 banyak2 subjek aku belajar dulu..satu-satunya subjek yang aku give up dalam masa 1 hari jer adalah sejarah seni...history of art jauh lagi @##$^*$ daripada sejarah dunia+islam+asia+malaysia(aku amik time stpm..senang jer :)): )
sib baik aku pass...itu pun bersyarat ==__==|||| kena buat xtra assgmnt sedangkan orang lain dah pun cuti..ces!