Author Topic: Hobi aquarium Plants  (Read 307537 times)

rizalmanjohar

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1680 on: August 04, 2015, 01:08:04 PM »

markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 538
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1681 on: August 04, 2015, 01:52:53 PM »
Ikan itu kelihatan seperti pasukan bola JDT... Komposisi kayu lama itu menarik. Kebanyakan ikan mungkin suka dgn hiasan kayu-kayu lama. Dalam tasek ada pokok kayu yg terbenam, dalam laut ada kapal kayu yg tenggelam.
there r kids in here... in d forum, in us.

rizalmanjohar

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1682 on: August 04, 2015, 02:13:14 PM »
kat johor rasanya takder kedai jual barang2 planted akuaruim...kedai jual kucing bykla...tu yg togel jer...mcm padang pasir..lg pun umur tank baru satu bulan

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1683 on: August 26, 2015, 08:31:32 AM »

menarik dah ni bang..kipidap dongibab!


andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1684 on: December 31, 2015, 11:58:32 PM »
Salam,ada lg ke forum nih..aku mmg gila dgn aquascaping nih..uhhh..hobi ni mmg menggilakan..

andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1685 on: January 01, 2016, 12:09:05 AM »
Ni aku punya,puas berhempas pulas study pasal plant aquarium nih..nah...ni hasilnya..umur tank ni dh setahun lebih..puas hati aku..tapi bukan senang beb nk sampai ke tahap ini..huuu..hari2 mengadap..kalo sape2 yg rasa malas tu..lupakan la hobi nih..sbb dia kena  pantau setiap hari kan kan kan...

andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1686 on: January 01, 2016, 12:11:04 AM »
Gambar tengah tu..pokok bulat kiri kanan aquarium tu ..aku baru tanam..zoom gambar tengok...

andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1687 on: January 01, 2016, 12:13:23 AM »
Tank diy
Cabinet diy
Co2 diy
Lampu diy...
=suc ess!!!


markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 538
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1688 on: January 05, 2016, 12:02:54 AM »
Cantik aquarium encik Andz2. Mcm taman Jepun!

Menonton ikan dlm aquarium lebih tenangkan minda dari tonton TV.
there r kids in here... in d forum, in us.

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1689 on: January 19, 2016, 12:40:30 PM »
osem en andz2!


andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1690 on: March 05, 2016, 09:31:23 PM »
Emm....😉

khair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1691 on: May 25, 2016, 08:15:16 PM »
slm.. saya ni tertarik betul dgn aquascape ni.. baru nk menceburkan diri.. klu ada sapa2 yg boleh guide cara2 nk buat co2 diy amat saya hargai tq

andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1692 on: May 26, 2016, 10:38:12 AM »
Wsalam bro...saya mula2 dlu layan aquascape ni pn guna diy co2..
Cara2 nya...
1) 1botol minuman 1.5 liter,lg baik kalu guna botol minuman brand TROPICANA dan botol TROPICANA 0.5 LITER kecik punya. sbb dia tebal dan cantik..he he
2) Baking yeast dan baking soda(org biasa guna utk buat cake)
 
Cara penyediaan
- masukan yeast 5ml kedalam botol 1.5 liter..dan campurkan baking soda sebanyak 1ml je..
Pastu masukkan air suam sehingga 2/3 dari botol 1.5 liter tu..tutup dan goncang hingga sebati,
- isi air kosong kedalam botol 0.5 liter,biarkan selama lebih kurang 3 jam..tengok ada bubble kaluar dari botol..

-kalau yeast guna banyak,lg cepat bubble keluar tapi sekejap je begitulah sebaliknya..sukatan yg saya syor kn ni bkeh tahan seminggu...

Cara oenyediaan botol tengok youtube atau google ye..susah nk terangkan bro...tp diy co2 mmg efektif,berfungsi sbg co2...slamat mencuba,pape hal update kat sini yea...tq

Sent from my Lenovo S939 using Tapatalk


andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1693 on: May 26, 2016, 10:43:54 AM »


Sent from my Lenovo S939 using Tapatalk


andz2

  • Newbie
  • *
  • Posts: 8
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1694 on: May 26, 2016, 10:46:06 AM »
Ni contoh dia bro...ada no whatsapp tak...lg senang...

Sent from my Lenovo S939 using Tapatalk


khair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1695 on: May 26, 2016, 06:36:37 PM »
tq2.. ada bro, nanti sy pm.. saya cadang nk beli co2 diy set mcm ni je


berbaloi x? harga rm50 je

khair

  • Newbie
  • *
  • Posts: 3
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #1696 on: May 26, 2016, 06:38:42 PM »
ala xboleh send PM lg..

ni no wassap bro.. 0123019106
« Last Edit: May 26, 2016, 06:41:07 PM by khair »