Author Topic: Hobi aquarium Plants  (Read 339553 times)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #40 on: June 19, 2011, 04:56:06 AM »
co2 difusser tu kaca..harga agak murah berbanding brand lain..hanya rm 19.80. aku ada beli diffuser yg plastik pun rm24+..yg tu aku dh tak pakai. kalau mau, aku tolak harga kawan2 aje. :D
sama mcm ni..kecik skit dr yg kaca tu..

layout aku tu inspirasi dari bukit Broga kt Semenyih.. :)): blajar dr nature la konon.. :p

kayu aku tanak campur layout camni..lari konsep. utk kayu elok buat konsep mcm dalam hutan..yg tu semak dgn pokok..tp kalau pandai buat..cun je..byk gak blajar dr dvd aku beli tu.. :D kalau ko nak dvd tu, bgtau aku bole belikan. kt lelong.com.my pun ada jual tak silap..rm45.

kalau jadi projek nano ni, bole la ke projek besar skit.  :D

tablet co2 kalau ko nk guna, dh takyah guna co2 difusser la kot..cuma % pokok nk hidup agak tipis terutama pokok2 kecik mcm HC ngan glosso.

ok, aku nk kongsi video ni. camna dia biak glosso tanpa co2. :D
http://www.youtube.com/watch?v=8x8g6KS8YR4




penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #41 on: June 19, 2011, 05:11:03 AM »
oic...aku ingat nak guna tablet...tokey tu cakap letak sebiji  dalam seminggu...sebiji harga 3rm...satu tiub mcm mentos dlm 40...tapi mungkin percubaan aku try lu...tapi odows kalau ko nak dtg ktrg mintak kirim pokok ye.. :D

sementara nak buat dlm airnya aku telah merajinkan diri decorate balik tumbuhan darat separa akuarium...sebab tak sabar sgt nak buat  gaya amano...aku blasah buat apa yg ada dulu hahaha...








akuarium kecik kat atas skali tu aku abuat air meleleh dari atas...tapi nampak mcm klakar...takpela hahaha

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #42 on: June 19, 2011, 05:25:31 AM »
giler..nampak mcm tak sabar dah ni.. :D konsep yg menarik.

kalau ko betul2 nk tanam pokok, elok cari soil ngan pokok dulu kot..sbb mmg amik masa lama nk tumbuh. aku syorkan new amazonia jenis powder..ngan power sand special..mahal tp pokok senang hidup. aku dengar soil brand JBL pun ok gak. tak pun ko datang kl, borong semua :D

bg senang ko survey harga..ko ushar la dulu kt lelong..  :hansap:

http://www.lelong.com.my/merchant/sisaiko.htm

http://www.lelong.com.my/merchant/Eaquamarine.htm

http://www.lelong.com.my/merchant/Aquashop.htm <<pokok byk kt sini.

harap membantu dan kalau rasa tak sabar..order je online. :D

p/s: aku tengah cari org utk trip ke kenyir. kalau dpt kaki bole ekjas bulan depan sebelum puasa.  :love:


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #43 on: June 19, 2011, 05:49:59 AM »
yang powder memang takde sini..tapi nanti aku try usha lu ....cuma aku kurang berpengatuan tentang nutrien tumbuhan...adakah tanah itu sudah mencukupi atau ada baja plak?
.thank bro bagi link...memang berguna..hehe...nanti bila dah start aku wal-walkan hahaha ( gelak jahat) :D
« Last Edit: June 19, 2011, 05:52:15 AM by penberbulusenyum »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #44 on: June 19, 2011, 06:06:08 AM »
Amano cakap..kalau ada nutrien tu bagus..kalau xde pun takpe..cuma pokok slow skit nk besar..ibarat kita amik supplement aje..kalau rasa perlu, mmg ada jual. ada yg cucuk dlm soil..ada yg jenis tablet.

soil jenis amazonia rasanya dh mencukupi utk bercucuk tanam dengan sakses. yg penting cahaya cukup :D

beli online senang jugak..beli pukal dia kira sekali shipping aje. :D
« Last Edit: June 20, 2011, 04:16:28 AM by Skynet »


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #45 on: June 19, 2011, 06:28:04 AM »
hahahah aku nengok kat lelong macam beli barang kosmetik lak..banyak gila accesories... nanti...bila kaya skit aku ambik skit skit...thank odow

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #46 on: June 19, 2011, 06:45:25 AM »
gaji bulan ni abiskan je beli kosmetik akuarium..kakakakaka~

aku baru rembat 2 ekor udang yamato/amano..kali ni pH dh betul..setakat ni, nampak hepi je makan algae..kalau pH tak betul, memusing2 mabuk. :D harap2 kali ni hidup lama skit.


Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #47 on: June 19, 2011, 08:20:23 PM »
kalau ko masih berminat dgn sistem filtration jenis external, semalam aku ushar kt East Aqua Carrefour Balakong ada sales benda ni..dekat Ikano ngan Mid Valley pun sama gak..agak murah. :hansap:


Eheim Classic External Filter 2213, 2215, 2217.

2213- RM199
2215- RM299
2217- RM399
2026- RM688
2028- RM888


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #48 on: June 19, 2011, 09:33:54 PM »
199 not bad...ko tak angkut ke  satu...pastu jual balik kat aku 200...dapat jugak untung 1 sen...haha...tapi mcm ok je filter tu...aiseh kena turun kl nampaknya....alang aku nak buat ni...bagus byk pilihan camni...

pasal lampu uv, tokey tu cadang guna lampu uv tu bersekali dengan filteration...what do you think...tapi aku tengok filteration tu basic je stakat sponge....

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #49 on: June 19, 2011, 10:51:27 PM »
kalau filter basic takyah la kot..kalau yg Ehiem ni bole letak mcm2...tak silap promosi ni skali dengan isi dalam..sebelum ni hanya benda tu sj tanpa isi.

kalau ikut nafsu mmg nk sailang gak selai Eheim ni..tp sbb nk tunggu projek nano ni jadi dulu, aku hanya mampu bersabar dengan sales yg ada.. :hansap: :argh: mcm ko dh nak start, elok la sailang selai filter ni..bila mau turun kl? :)):

aku baru setup mini nano lg seketul sebab nk abiskan soil amazonia yg tinggal..guna low tech je..co2 tablet..ingat nk cari gak mini filter kalau perlu utk bg air kitar semula..harap2 jadi. :)): saiz sejengkal je kot. :p pokok pun curi skit dr akuarium nano tu..glosso skit ngan hairgrass. :pompom: :pompom:


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #50 on: June 19, 2011, 11:07:49 PM »
pergh dah ada mini akuarium ke dua...aku pk jugak..buat yg skala kecik dulu. :p..takut tak jadi bosan lak nnti...tgk kemampuan gak nih huhuhu ...sebenarnya kul 4 nanti aku nk gi beli brg dah... :D

nak tanya...ko beli soil tu dua jenis dah ke- powder dan yang kasar tu...kalau aku guna yang kasar tu ok dak...powder takder juallah huhuhu


p/s: aku nak gi siap siap jap ...hihi
« Last Edit: June 19, 2011, 11:15:42 PM by penberbulusenyum »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #51 on: June 19, 2011, 11:46:17 PM »
yg powder tak silap pokok senang hidup..yg kasar pun ok tp kalau pokok jenis kecik mcm glosso ngan hc mcm tak berapa sesuai..kalau jenis besar2..ok je.

aku beli powder dan power sand..power sand utk pegang akar dan ada nutrien dh kt situ. :D

selamat membeli belah..tak sabar nk tengok abam pen punya layout.  :feeling:


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #52 on: June 20, 2011, 03:10:17 AM »
yeyy dah belii...sempat gak singgah tepi anak sungai kutip pokok dalam air dan tunggul kayu...perghh penat...tak tau boleh setup gak mlm ni...tapi aku takde glosso dan hair grass lagi...tanam pokok lain dululah sebagai background..shoping punya shoping habis 700 jugak tu pun aku dah banyak buang mende menda lain...nanti aku tunjuk skit brg basic yang dibeli...waduhh makan maggi esok...

p/s bila air dah penuh dalam akuarium...boleh tak lagi nak tanam glosso?...aku mintak tokey tu order untuk aku...minggu depan...

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #53 on: June 20, 2011, 03:52:51 AM »
tahniah sebab dh beli barang2 yg diperlukan :D

hobi ni mmg hobi xkusif jugak. :D hanya yg betul2 minat saja sanggup melabur..kakakaka~ xpe..terapi minda ni. makan megi depan akuarium pun sodap.. :p

hilang penat kang mesti semangat nk setup :D ibarat beli mainan baru. :)):

minggu depan kalau dpt glosso dh bole ganti air dlm 50%..masa tu bole tanam glosso ngan hairgrass. fuh..best tu..pengepit utk tanam pokok dh beli skali belum? gunting lambat skit beli xpe sementara nk tunggu pokok besar 1-3bulan. :D kalau tanam glosso suhu kena sejuk dlm 25darjah..kena on air-cond la.  :wink

okeh..ni aku jumpa list pokok2 low light dan ada yg tak perlu co2. mungkin berguna utk reference. :hansap:

http://www.plantedtank.net/forums/low-tech-forum/56042-excellent-list-low-light-plants-9.html#post577300

apai..dh beli akuarium blom? :argh:


« Last Edit: June 20, 2011, 03:56:55 AM by Skynet »


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #54 on: June 20, 2011, 04:48:21 AM »
aku dah siap set up HAHAHA...memang betullah apa yang ko cakap...memang tak leh nak sabar....uishh...betulke suhu kena sejuk untuk glosso...umah aku takde aircond...nampaknya kena letak aislah....hahaha...adushh...aku sambung keja balik... :D

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #55 on: June 20, 2011, 05:21:22 AM »
malam aku guna air cond..siang aku guna suhu bilik je..setakat ni hidup lg..cuma nk biak lebih segar kena maintain suhu. itu apa yg aku tau la..dr segi pengalaman, cetek lg ilmu bercucuk tanam ni. :D

jgn lupa amik gambar.. :D


bg yg belum kenal Takashi Amano..bole la masuk website beliau. >http://www.amanotakashi.net

ini antara hasil hebat beliau inspirasi dr alam semulajadi..











penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #56 on: June 20, 2011, 05:58:36 AM »
jap lagi aku ambik gambar ...airnya keruhlah...pokok pun susah nak tanam...kejap timbul....aku rasa tanah tak cukup...apepun belasah dulu... :)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #57 on: June 20, 2011, 06:01:58 AM »
soil 2-3 inci baru sedap menanam...air ko boleh tukar sampai jernih. ko guna amazonia ke?


azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #58 on: June 20, 2011, 06:24:49 AM »
wahhh..

giler main hobi ikan akuarium pulak..

saya stick to comics ajelah..

memang nampak odows giler suka main bela ikan dan tumbuhan laut nih
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #59 on: June 20, 2011, 07:01:13 AM »
tak guna amazonia..sini takde jual...blasah apa yg ada kat kedai je huhuhuhu.hahaha...aku guna grand soil aqua plant...jenama tak ingat ...aku memang banyak blasah je beli tadi hahahah
« Last Edit: June 20, 2011, 10:20:20 AM by penberbulusenyum »