Author Topic: Hobi aquarium Plants  (Read 182774 times)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #180 on: July 03, 2011, 07:02:22 AM »
wowww!! menarik...apa lagi odows...ko masuk tak? nat set up baru memang tak boleh lagi..fulus pun dah kering... :p .hihihi tgk dulu yang ni berjaya ke tak...biar pokok tumbuh segar megar dulu...hahahaha...tapi nak stakat hantar gambar boleh je...hihihi...kena touchup lagi  layout ngan ranting ranting kecil..hihi

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #181 on: July 03, 2011, 06:44:08 PM »
ntah la nak masuk ke tak.. :p

setakat antar utk dengar juri komen bole la :)): layout aku simple sgt dan pokok tak banyak..  :*

kalau tengok entry 2010..dari Malaysia pun ada jadi juara kategori akuarium besar..dasat gak tu. :D  :pompom:

setup nano tank la abam penber..guna java/flame moss je :D


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #182 on: July 03, 2011, 07:36:09 PM »
aku tengok komen randall kat showcase tu memang dasyat...perghh..aku tengok dh cantik tapi masih lagi komen untuk improve...membuka mata betul camana pilihan hardscape, tumbuhan dan binatang...

tapi Malaysia antara otai jugak...banyak negara kita menang juara....aku rasa masih belum layak nak masuk .... blaja dulu hihihi...
« Last Edit: July 03, 2011, 08:27:38 PM by penberbulusenyum »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #183 on: July 03, 2011, 07:49:22 PM »
AGA tu ok kalau layout ada rumah ke pagar ke sebab konsep garden..kalau yg amano punya mmg kena pure nature.

mmg seronok tengok entry lama2..bole dpt inspirasi.. :D


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #184 on: July 03, 2011, 08:35:22 PM »
Alamak ...konsep avatar aku dah ada orang ambik...tapi kena komen teruk ngan randall hahaha


Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #185 on: July 04, 2011, 06:53:17 AM »
ok dh cukup sebulan layan aquascape ni.. :D


lepas tukar air tadi..90% tukar.


waktu lampu menyala pulak..

setakat ni glosso je meriah..hairgrass dan hc baru nk tumbuh balik.  :)


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #186 on: July 04, 2011, 07:25:09 AM »
nmpknya glosso segar megar..lebih lebih tu bolehla sedekah kakaka...cayalah odow...tanam glosso bukang senang...rate difficulty jugak tu...berjaya jugak ko biakkan... nanti senanglah nak biak pokok lain...bila semua dah penuh nanti mesti cun giler :D

p/s camana cara ko masukka air taknak rosakkan tanah....kalau slow pun mesti ada yang tergerak gerak tanah tu?
« Last Edit: July 04, 2011, 07:26:57 AM by penberbulusenyum »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #187 on: July 04, 2011, 08:32:24 AM »
insyaAllah kalau glosso banyak, aku bagi je nanti :D

aku letak plastik bg terapung, pastu tuang air atas plastik tu, insyaAllah soil/pokok tak terusik. :D


leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #188 on: July 04, 2011, 05:17:09 PM »
Hmm...aku pernah terikir gak soklan cara tukar air tu..tanpa merosakkan lanscape.

Cara Odows tu kreatip gak...jadi proses tukar air tu  x perlu laa keringkan abis pastu ganti air baru?
Nampaknya macam air tinggal siket pastu topup...Gitu ke?

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #189 on: July 04, 2011, 05:46:06 PM »
tak perlu kering abih..sebab tu aku tukar air 50-90% shj. biar ada air skit..kalau kering abih bole jugak..aku tengok yg guna surat khabar lama pun ada..letak paper atas aquascape tu pastu tuang air skit2..sampai paper tu terapung tanpa mengusik layout..guna plastik pun ok sbb paper ada carbon.

1 lagi cara yg popular WIWO..Water In Water Out..caranya 1 paip keluarkan air..1 lagi paip masuk air baru sampai air jernih..cara ni agak ramai yg guna..tp aku tak berani guna air paip direct masuk..ada klorin :D kalau setakat pokok saja cara ni agak praktikal.

kalau tgk cara amano..dia pusing2 kan paip tu jd mcm air ujan bg kena dinding akuarium. itu pun ok. :D

paling best aku tgk ada org letak pinggan terbalik..tuang air laju2 kt pinggan tu. :)):


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #190 on: July 06, 2011, 06:48:00 AM »
salam odow...aku gi shah alam 18-20 july stay kat bluewave hotel ...tiba 18 hb kat KLIA dlm 5 ptg ... ..akunyer seminar 19 hb pukul 8pagi hingga 5 ptg manakala 20 hb smpai 12 tengahari je...aku balik 20hb dalam kol 5 kat KLIA...

jadi semua waktu mlm dan sedkit siang 20hb tu aku free...yeyy..kalau en.odows free mesejla hambe kot kot boleh cari pokok kat midvalley hihi...harap harap dpt ngeteh jugak ngn perghian lain..  :D

(actually aku tak familiar ngn Shah Alam kui kui... :p)

moSKito

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1394
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #191 on: July 07, 2011, 12:42:39 AM »
odows dah fobia nak turun shah alam...
a man who speaks well is silver
a man who listens well is gold
however, those who can do both are diamonds

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #192 on: July 07, 2011, 01:05:34 AM »
odows dah fobia nak turun shah alam...

sebb tu aku tak berani nk reply...   :guling:


ok penber, 20hb tu mcm cun je nk gi midvalley..kalau sempat kita singgah beberapa kedai lagi utk serangan tahap maksimum!

18-19hb tu kalau sempat kita lepaks malam..nk lebih afdal, ajak je geng shah alam lepaks..apai..mistik..39..ramai lagi..

apai,sila layan tetamu ye. :D


moSKito

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1394
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #193 on: July 07, 2011, 02:22:48 AM »
ada aku terbaca kau sebut 39 ke? lupakan jelah.
dia mana duduk kt planet ni dah, dia sekarang ada kt dunia lain.
20hb tu aku outstation jd nampaknya tinggallah mistik
untuk layan tetamu dr jauh ni. rasanya aimurban pun ada blh bantu :D
a man who speaks well is silver
a man who listens well is gold
however, those who can do both are diamonds

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #194 on: July 07, 2011, 03:54:08 AM »
hahaha malulah kome...tetamu tak dijemput ni ...tupun kalau korang ada masa dan sudi mengeteh ngn hambe...takyah susah susah sgt...segan plak... :p....apa saja plan tok ketua odows..hamba turutkan... :D...segan lak rasa.. ....
« Last Edit: July 07, 2011, 06:15:07 AM by penberbulusenyum »

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #195 on: July 08, 2011, 03:44:33 AM »
odows...nak update... :D..hehe...aku tengah tukar air...

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #196 on: July 08, 2011, 03:59:05 AM »
update terbaru..

co2 baru topup tadi..tak perasan dh abih sebab dh lebih sebulan :p ..mmg agak bz sejak 2 menjak ni..sempat bg makan ikan ngan picit fertilizer je.. tak sempat nk layan perkembangan aquascape.. :)):

tadi jenguk hairgrass dh makin sihat dengan akar makin menjalar.. :D

kalau sempat nanti aku snap gambar :)


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #197 on: July 08, 2011, 07:25:37 AM »
wowww...x sabar nengok haigrass punye...aku rasa ko dah leh start projek besar sebab dah agak berjaya projek ko skarang...tumpang bangga jugak... :)

aku nye baru sudah tukar air...aku tambah sikit pokok baru iaitu pegaga air ngn sejenis lalang...selain tu co 2 aku dah ok balik ...hari tu slow......aku dah beli satu set fetilizer  kit dari jenama tak terkenal tapi agak complete mcm vitamin k- iron,dan beberapa lagi...selain tu aku dah jumpa satu fertilizer pembunuh siput, telur siput  dan parasit air...dari jenama  yang sama..tapi belum beli lagi... :p

x sabar tunggu gmbar odows... akunye kamera pun tgh cas bateri...ada masa nanti aku snap gak :D

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #198 on: July 09, 2011, 05:03:46 AM »
adeh..lambat pulak co2 baru ni nk kuar...tensi aku tunggu bubble kluar  :argh: nasib la byk keje..malas layan. :guling:

ada tokey kedai offer co2 sistem yg guna tong tu..dia kata nk jual seken sebab dia tak guna. harga ok jugak..ada bajet bole la rembat tanpa was2  :D

tadi sempat curi2 snap sekeping 2 gambar..



glosso yg makin bercambah.. :hoye:


hairgrass jugak tunjuk perubahan yg positif..

co2 cepat la keluar..mati pokok aku tu kang.. :argh:

baru seminggu dh kotor..algae pun bersepah...ikan oto masih tak jumpa..ada masa esok bole la bersihkan akuarium sementara orang lain pegi Bersih kt lain.. :)):


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2637
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Hobi aquarium Plants
« Reply #199 on: July 09, 2011, 08:00:40 AM »
fuyooo....akar makin panjang...dah stabil dah tu...cayalahhh...dah boleh dah start projek kedua...haha...tgk tanah ko guna sgt berbeza ngn aku guna....harap harap dpt bjaya mcm ni jugak sob ...sob..

ikan oto tu ikan bandaran ke ?
« Last Edit: July 09, 2011, 10:15:56 AM by penberbulusenyum »