Author Topic: Soulzeshifter yang noob  (Read 5902 times)

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Soulzeshifter yang noob
« on: October 17, 2013, 12:39:48 AM »
Salaam semua...

Komuniti pergh ni aku jumpa memang lambat gile...tahun ni baru jumpa...tapi aku kodek semua CRB..memang best..semangat nk mencuba n terus mintak wife adiahkan wacom masa birthday..

Jadi ini la hasil pertama siap aku utk battle thor+Hulk..aku up kat sini dulu sebab mintak moderator komen boleh ke guna background tampal gitu..nangis la nak siapkan picisan ni ha...2minggu la jugak..(campur 70% masa berdota) huhu.. CNC mmg welcomed sangat lah.

memang aku lemah bab warna..shading? tak usah citer la..tapi aku akan try majukan diri

« Last Edit: November 27, 2013, 08:46:33 AM by soulzeshifter »

markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 538
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #1 on: October 17, 2013, 04:02:51 AM »
Betul itu Soulzeshifter. Jika kita rasa lukisan kita comot, kita akan cuba perbaiki. Dalam masa memperbaiki itu kita sebenarnya sedang berlatih memajukan diri.

Di segmen 'Tutorial Help Me & How To' ada banyak tips yang membantu. Kita harus rajin menggali dan baca tutorial. Sejak membaca dan berlatih dari tutorial, saya rasa saya ada kemajuan sedikit.

Selamat berlatih!
there r kids in here... in d forum, in us.

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #2 on: October 17, 2013, 08:37:00 AM »
Betul itu Soulzeshifter. Jika kita rasa lukisan kita comot, kita akan cuba perbaiki. Dalam masa memperbaiki itu kita sebenarnya sedang berlatih memajukan diri.

Di segmen 'Tutorial Help Me & How To' ada banyak tips yang membantu. Kita harus rajin menggali dan baca tutorial. Sejak membaca dan berlatih dari tutorial, saya rasa saya ada kemajuan sedikit.

Selamat berlatih!
itu le..aku nampak kau siap letak satu2 link kat thread lagi sorang newbie tu..nanti aku belek satu2..aku mmg siap layan 5-6 tutorial kat devianart masa nk wat artwork ni...huhu..

so buleh dak post gini utk battle ni?

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #3 on: October 17, 2013, 11:51:34 PM »
try guna painter kononnya



Uploaded with ImageShack.us

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #4 on: October 18, 2013, 04:56:53 PM »
sketch2 n blaja shading ngn paint tool sai kat opis



karakter clockwerk dari dota game.

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #5 on: October 18, 2013, 06:57:31 PM »
tone color yg lastest ni aku suka. pastel, light range. yg sblm2 ni aku perasan ko punya coloring agak shocking skit.. yg ni mood color best. :)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #6 on: October 18, 2013, 11:39:11 PM »
salam encik soul...bila nak balik ganu ajak ngeteh ...haha..nnti aku leh kumpul ahli pergh kat ganu...

bab nak mengaler...aku bagi tips skit camana nak dapat kaler yg harmoni...biasanya aku lukih greyscale pastu kaler atau calit terus warna tanpa greyscale...kalau nak calit terus ..ambikla ape ape gambar photo biasanya gambar photo alam semulajadi dan pick warna yang ada kat gambar tersebut...nescaya warna ko gunakan automatik jadi harmoni dan masyuk...tu je tips mudah...

contoh



p/s tips ni aku juga gunakan untuk warna hiasan dalaman  rumah... :)

kalau nk bnyk tutorial leh rujuk thread skecth en.hkm...dari asas, shading,ton bermula dari basic shape...

slamat beramal...



« Last Edit: October 19, 2013, 12:06:32 PM by penberbulusenyum »

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #7 on: October 19, 2013, 09:45:24 PM »
tone color yg lastest ni aku suka. pastel, light range. yg sblm2 ni aku perasan ko punya coloring agak shocking skit.. yg ni mood color best. :)

mekasih amykamen...ada save artwork2 org yg aku suka tone dia..tp aku tau bila aku pick kaler tu mmg tak dapat mcm apa yg aku nmpk..maybe dia ada blend or apa2 lagi..aku akan try lagi more dgn range kaler cmni..

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #8 on: October 19, 2013, 09:47:39 PM »
salam encik soul...bila nak balik ganu ajak ngeteh ...haha..nnti aku leh kumpul ahli pergh kat ganu...

bab nak mengaler...aku bagi tips skit camana nak dapat kaler yg harmoni...biasanya aku lukih greyscale pastu kaler atau calit terus warna tanpa greyscale...kalau nak calit terus ..ambikla ape ape gambar photo biasanya gambar photo alam semulajadi dan pick warna yang ada kat gambar tersebut...nescaya warna ko gunakan automatik jadi harmoni dan masyuk...tu je tips mudah...

contoh



p/s tips ni aku juga gunakan untuk warna hiasan dalaman  rumah... :)

kalau nk bnyk tutorial leh rujuk thread skecth en.hkm...dari asas, shading,ton bermula dari basic shape...

slamat beramal...

woww..gitu..thanks for the nice tips..penilaian terhadap diri sdri stakat ni..aku takleh lukis paint terus..mmg fail abeh..kalau lukis dulu n kaler cm 1st n 3rd artwork kt sini..ok skit..tp aku tau sebab apa..aku tak reti lagi konsep asas painting..hahaha..teringat cikgu suh aku beli buku "mari mewarna" masa form 3..sebab lukis elok..bila warna cam haremm

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #9 on: October 20, 2013, 06:23:16 AM »
aku tak reti lagi konsep asas painting..

Aritu aku dah tulis komen yg cuba menyatakan kenyataan ni, tapi bila hasilnya berbunyi terlalu kejam, tak sampai ati plak nak teruskan. Seperti Pen, aku juga nak cadangkan studi (dgn latihan) dgn rujuk sketch thread HKM. Kalau ko btl2 nak improve, start dgn basic. Studi dulu form, figure, lighting, shadow. Lukis dulu latihan yg lukis sfera, piramid, kiub & silinder.. mula2 render pakai pensil, lepas tu guna pen, lepas tu water color, lps tu bleh try digital. Bunyi agak bosan berbanding lukis Hulk+Thor.. tapi dgn asas & training, insyaAllah hasilnya tidak mencolok mata mereka yg menatapnya. Usaha tangga kejayaan!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #10 on: November 07, 2013, 08:05:06 PM »
noted aimurban..aku akan try kembangkan n hone my skill..hnssfff hnssfff

ni artwork CRB snake eyes + Tron

« Last Edit: November 08, 2013, 12:08:07 AM by soulzeshifter »

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #11 on: November 20, 2013, 02:45:17 PM »
Pikachu+Wolverine = PIKARINE


soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #12 on: November 21, 2013, 12:14:43 AM »
latest finished artwork



soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #13 on: November 29, 2013, 04:04:15 PM »
try speed paint...nak sambung kemaskan poppin voltron rider aku...tak ckup memory la plak pc ni nk bukak psd file aku tu




soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #14 on: November 29, 2013, 08:58:45 PM »


try lagi speedpainting...guna painter...broad wet brush...sebab tgh tengok smalville season 10..maka aku lukih la superman

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #15 on: November 30, 2013, 12:01:18 AM »


try lagi speedpaint sambil menonton smalville...sori la pada dewa2 kalau aku violate segala basic of painting..aku try n error cara aku sendiri..huhu

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #16 on: December 02, 2013, 11:45:34 PM »
CRB Mary Poppin + Voltron

POPPIN THE VOLTRON RIDER




amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #17 on: December 03, 2013, 06:36:07 PM »
nice! maybe pasni kena cari palette color yg lebih soft n kurang striking.. baru nmpk harmony skit. pelan2 kayuh. keep it up!

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #18 on: December 03, 2013, 10:45:08 PM »
nice! maybe pasni kena cari palette color yg lebih soft n kurang striking.. baru nmpk harmony skit. pelan2 kayuh. keep it up!

mekasih amy...aku mmg suka warna terang...kui kui...takpe...aku try harmony kan dgn cara background plak pn striking..haha...apa pun..noted abam amy..noted

soulzeshifter

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 482
    • View Profile
Re: Soulzeshifter yang noob
« Reply #19 on: December 03, 2013, 10:57:45 PM »


try softkan warna...ada perubahan yg kearah positif kah?