Author Topic: Guidance and Critique Needed!  (Read 49439 times)

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #20 on: January 17, 2008, 03:22:52 PM »
Astro no jantan ke betina?mati sebab tua ke?

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #21 on: January 17, 2008, 03:28:02 PM »
Astro no jantan ke betina?mati sebab tua ke?
Jantan.Kira kucing paling ensem kat neighbourhood aku.
Macho dia ni,slalu cover ensem.(Satu benda yang aku menyampah..)

Mati sebab penyakit kot.Satu hari,dia asyik duduk2 je,badan basah sebab jatuh longkang kot.Last time tengok dia masa baru nak pegi skool.Lepas tu,tak pernah nampak lagi.

Sedih...

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #22 on: January 18, 2008, 06:18:44 PM »


(Logo 2006) (Form 4)(2006)

Sesaje nak buat logo...

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #23 on: January 18, 2008, 06:19:48 PM »


(Powerful ft. Dray) (Form 4) (2006)

Baru belajar pakai texturizer.Memang nifty!

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #24 on: January 18, 2008, 06:21:46 PM »


(Project Butterfly Remake) (Form 4) (2006)

Baru pandai memain setting brush..

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #25 on: January 18, 2008, 06:23:02 PM »


(Lifeless - Experiment) (Form 4) (2006)

Eksperimentasi pemakaian filter.

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #26 on: January 18, 2008, 06:26:23 PM »


(Kami)

Kerja mural 3meterx14meter sendiri,nak dekat siap...

Salah satu daripada piece projek mural 3 piece 'Hati Kami Mekar'

Yang ni 'Kami'.Memberatkan warna2 terang..

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #27 on: January 18, 2008, 06:28:44 PM »


(Mekar)

Satu lagi plan mural sebahagian daripada projek 'Hati Kami Mekar'
Masih dalam perancangan..

ajinda

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 939
  • gila bayang
    • View Profile
    • blog
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #28 on: January 18, 2008, 07:24:10 PM »
wah cool. tgh cuti dan tunggu result ke skang ni ?

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #29 on: January 20, 2008, 11:47:45 AM »
wah cool. tgh cuti dan tunggu result ke skang ni ?

Yup...
keja kat cc.
rindu zaman skolah dulu..

sureya

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 266
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #30 on: January 22, 2008, 07:41:31 AM »
from what i can c... lukisan u ni lebih banyak tumpu kat kaler... u cakap nak lukis komik kan...? kalu nak lukis komik lineart pun penting gak... sorry if my comment sound a bit harsh... tp linework u nampak X berapa kemas & keras... character design okay la... tp dr segi anatomi & pergerakan masih kureng gi... & lipatan kain pun also keras...

my advice... u need 2 go back 2 the basics... belajar cara nak buat lakaran dah rangka asas... cara ni baru la character akan nampak seimbang... & work on ur inking... salah satu benda yg kebanyakan editor akan pandang bila tgk artwork ialah linework... inking kena kemas & konfiden baru lukisan nmpk cantik.

if u r thinking on trying out 4 a magazine... ada gak la sykt majalah yg terima karya luar ni... belek2 je lah mana2 majalah yg ada kat kedai 2... amik alamatnya & try hantar komik kat editornya... cam2 la caranya...

aoisora119

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 176
  • Suka Lukis + Tiada Motivasi = ??
    • View Profile
    • DA site aku
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #31 on: January 22, 2008, 08:56:12 AM »
ooohhhhh....gitu ekk?kene catat ni.. *scribble* *scribble* :D :D
A passing-through bicycle rider.

oddy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 772
  • crappeXcrappe
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #32 on: January 22, 2008, 10:31:24 AM »
cakap jer tak guna beb~~



aku bukan pro.. tapi tolong menolong kan  :D :D :D
yang aku bulatkan tu paling ketara nampak silap

macam sureya cakap gak, outline tu fail ler...mula dengan penciling tu, kasi praktis lagi... takde hal kalau nak scratch camtu nak dapat bentuk, tapi mesti ada "confirm" outline...boleh rujuk sesape yg keje 2D animation, diorang punya contoh jelas.

bila penciling tak habis, inking pun boleh rosak. (pro cam mahadewa tu lain citer lerrrr)...aku tak tau kau buat outline tradisional ke digital, tapi baik tumpukan dulu kepada penciling kemudian slow2 masuk inking. belajar manual dulu supaya faham prinsip pegerakan dan kesan dia. lain orang lain caranya. biasanya kalau artwork bewarna, takpe kalau outline semua sama.

pasal anatomi tu... faham2 la yer... cara senang, ko rujuk mana komik yang bagus, pastu cuba lukis semula body position diorang mengikut stroke ko. tak salah rujuk, walaupun pada awal rasa macam meniru, akhirnya ko faham anatomi badan dan secara tak langsung dapat membentuk stroke ko sendiri.

pasal perspektif tu... tgk buku tu, itu analytical skit.. kena belajar, 1 point, 2 point, missing point bla bla bla... mula dengan lukis kotak dari pelbagai sudut.. cara paling ringkas la tu, tak pun godek ler internet, taip jer perspektif...

jangan marah arrr, sesame la kita tolong menolong  :D
« Last Edit: January 22, 2008, 10:37:20 AM by oddy »

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #33 on: January 22, 2008, 02:46:22 PM »
cakap jer tak guna beb~~


aku bukan pro.. tapi tolong menolong kan  :D :D :D
yang aku bulatkan tu paling ketara nampak silap

macam sureya cakap gak, outline tu fail ler...mula dengan penciling tu, kasi praktis lagi... takde hal kalau nak scratch camtu nak dapat bentuk, tapi mesti ada "confirm" outline...boleh rujuk sesape yg keje 2D animation, diorang punya contoh jelas.

bila penciling tak habis, inking pun boleh rosak. (pro cam mahadewa tu lain citer lerrrr)...aku tak tau kau buat outline tradisional ke digital, tapi baik tumpukan dulu kepada penciling kemudian slow2 masuk inking. belajar manual dulu supaya faham prinsip pegerakan dan kesan dia. lain orang lain caranya. biasanya kalau artwork bewarna, takpe kalau outline semua sama.

pasal anatomi tu... faham2 la yer... cara senang, ko rujuk mana komik yang bagus, pastu cuba lukis semula body position diorang mengikut stroke ko. tak salah rujuk, walaupun pada awal rasa macam meniru, akhirnya ko faham anatomi badan dan secara tak langsung dapat membentuk stroke ko sendiri.

pasal perspektif tu... tgk buku tu, itu analytical skit.. kena belajar, 1 point, 2 point, missing point bla bla bla... mula dengan lukis kotak dari pelbagai sudut.. cara paling ringkas la tu, tak pun godek ler internet, taip jer perspektif...

jangan marah arrr, sesame la kita tolong menolong  :D


Hah.Tak marah pun.Lagi gembira ade ar!

Kalau marah takdenye aku nak tulis 'Guidance And Critique Needed' kat tajuk dia!

Yup,memang saye akui lineart,perspective,movement tu ngan beberapa asas yang lain memang antara weakpoint yang sangat ketara.
Mungkin sebab kurang latihan sendiri.

Lempeng?Hahaha!

Yup,tradisional is the way.
Tapi,kebelakangan ni aku nak try pencilling pekat,pastu gelapkan pakai photoshop,nampak macam lineart style inking..

Kalau nak buat lineart yang ada impak atau dinamik,kena gak pakai g-pen ke?
Sebenarnya,sy memang takde g-pen kat umah.Tau tak nak dapat katner?
Ke,stakat pakai unipen berbagai saiz pun takpe?

Pasal boobs tu,adehla,bagi aku,camne rupe dia tak penting sangat,asal ade je.
(Err...tapi masalahnya,takde kan?)

Adeh,sekarang ni zaman2 rumit bagi aku.Dah takde masa nak prektis.Asyik kerja je..
Basic pun dah hancur...

Time kasih Master Oddy sebab sanggup conteng gambar saye untuk lecture saye.First2 tu agak terkejut gak!
Tapi memang baik la,baru nampak sumer kesalahan2 dia.

Thank you!

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #34 on: January 22, 2008, 02:52:55 PM »
from what i can c... lukisan u ni lebih banyak tumpu kat kaler... u cakap nak lukis komik kan...? kalu nak lukis komik lineart pun penting gak... sorry if my comment sound a bit harsh... tp linework u nampak X berapa kemas & keras... character design okay la... tp dr segi anatomi & pergerakan masih kureng gi... & lipatan kain pun also keras...

my advice... u need 2 go back 2 the basics... belajar cara nak buat lakaran dah rangka asas... cara ni baru la character akan nampak seimbang... & work on ur inking... salah satu benda yg kebanyakan editor akan pandang bila tgk artwork ialah linework... inking kena kemas & konfiden baru lukisan nmpk cantik.

if u r thinking on trying out 4 a magazine... ada gak la sykt majalah yg terima karya luar ni... belek2 je lah mana2 majalah yg ada kat kedai 2... amik alamatnya & try hantar komik kat editornya... cam2 la caranya...

Yup,lately memang selalu fokus kat colouring.Basic drawing skills pun terabai la gak.

Pernah gakla dengar bahawa editor2 magz sini memang paling pentingkan lineart sesuatu lukisan tu.Pastu,kalau hantar overseas,digital colouring tu penting!

Tapi,lipatan kain camner nak belajar?

Mesti kena banyak buat photo reference ni kan?

Anyway,thanks for the crit!
Kalau ada lagi nak tambah,silakan.
Hamba sedia belajar!

sureya

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 266
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #35 on: January 22, 2008, 05:30:15 PM »
sebenarnya luar negara ke dlm negara ke ntuk publisher komik benda pertama sekali yg dia akan pandang ialah inking... sebab kalu coloring power tp lukisan X cantik pun nak buat apa... & FYI X semua publisher luar negara mementingkan digital coloring semata2... kalu u nak tumpukan kat kaler je baik jadi colorist je bukan kartunis...

nak jadi kartunis inking tu sgt penting... X kira la traditional ke... digital ke... sebab bagi kartunis kalu Xtau nak kaler pun masih ok sebab org lain leh kalerkan... tp kalu nak suruh colorist lukis komik X tentu g dia leh wat... so kalu u suka coloring bagi la lineart power gak seimbang ngan coloring...

okay... like some tips on inking...? Xyah la guna benda G-pen 2... benda alah 2 bukan senang nak belajar ntuk org baru... guna je drawing pen... i rekomen unipin... pilot... & faber castel... try la testing pen ni & cari yg mana sesuai ngan stail lukisan u... unipin mata dia bulat & ink flow dia sederhana... so sesuai ntuk buat line yg kemas & stroke pantas... tp susah sket nak wat line tajam & halus...  pilot plak mata dia lebih halus & ink flow dia slow sket so lebih sesuai lukis garis yg halus & slow strokes... faber castel plak ink flow dia laju & mata dia halus... tp X sesuai ntuk lukis slow2... sebab dakwat dia senang kembang...

4 u i think unipin is the best... sebenarnya dgn pen lukisan biasa pun leh wat macam2 line yg "dinamik" as u said... cuma kena tau tekniknya je...

4 starters lukis guna saiz yg lain2... saiz apa nak guna depends on the size of the drawing... ok la i amik contoh lukisan atas 2... kalu dia saiz A4... ntuk wat lines of the character i think 0.2 & 0.3 sesuai la...& kalu u jenis yg buat outline saiz 0.4 @ 0.5 leh diguna ntuk buat outer line of the characters... & ntuk detail2 tmbhn ngan bahagian2 kecik cam kat mukanya guna 0.1... & belajar gak ntuk control pressure... sebab saiz line jugak leh berubah ikut tekanan & kelajuan masa lukis...

& the best thing about mastering the traditional art of inking is that it can b aplied 2 digital... kalu u dah power lukis atas kertas bila nak lukis dlm computer pun X susah nak adjust... sebab teknik inking ngan pen ni leh gak di-aply kat tablet... 

lipatan kain baik refer kat gmbr betul & komik la... sebab lipatan kain sebenar rumit sgt... X sesuai ntuk komik... so kena refer 2 lukisan komik gak ntuk belajar lukis lipatan mana yg perlu & buang mana2 yg patut dibuang...

benda ni X la lengkap sgt... tp leh la kot wat panduan asas... ada sket basic perpective... althogh my folds r more 2wards geometrical & X la lembut sgt but at least it suits my style... so works on it so that u can find ur own style of folds...

i hope u don't mind me posting this in ur thread... juz trying 2 help a fellow cartoonist in the making... ^^









hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #36 on: January 22, 2008, 06:02:34 PM »
More than welcomed,your reply.

Memang betul.
Bebaru ni,tak sampai seminggu,ada beli unipen saiz 0.1,0.2,0.3,0.8.
Tak ada kesempatan nak pakai lagi.

Yup,Faber Castell memang laju inkflow dia,jadi,digunakan untuk outline yang tebal selalu.Pen 0.2 rasa macam 0.5!

Sebelum ni,selalu pakai pen Architect je,yang case colour navy blue.0.1 dengan 0.2.Jugak digunakan on the drawing above.Tapi,kadang2,senang rosak tip dia.

Pilot drawing pen tak jumpa dan belum pakai lagi...

Nak pakai tablet,susah sket.Dahla yang ada ni saiz (paling?) kecik,dan bukan dalam keluarga wacom...
Better stick with traditional drawing.

.....


Terima kasih banyak-banyak!

Saya akan cuba praktikkan cara inking yang betul dan lagi best!
« Last Edit: January 22, 2008, 06:04:40 PM by hkm »

aoisora119

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 176
  • Suka Lukis + Tiada Motivasi = ??
    • View Profile
    • DA site aku
Re: Guidance and Critique Needed!
« Reply #37 on: January 22, 2008, 06:59:11 PM »
yeah..bagus betul ini budak..semangat tuu..teruskan berkarya~~

p.s. - serik lukis wanita separuh bugil..tidakku mahu lagii..neehiiii..
A passing-through bicycle rider.

ajinda

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 939
  • gila bayang
    • View Profile
    • blog
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #38 on: January 24, 2008, 01:19:21 AM »
wah.. boleh la buat artwork berpuluh2 keping sepanjang cuti.. 3 bulan kan? :D

dapat PLKN?

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Kerja-kerja lelain....
« Reply #39 on: January 24, 2008, 10:22:53 AM »
wah.. boleh la buat artwork berpuluh2 keping sepanjang cuti.. 3 bulan kan? :D

dapat PLKN?

Adeh,apasal kena ingat kan?!

kena la tu..