Author Topic: Anjakan Paradigma  (Read 4932 times)

nasrul-ds3

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 78
  • People die when they are killed. Pewpew die.
    • View Profile
    • Nasrul-ds3 Arts
Anjakan Paradigma
« on: December 28, 2009, 11:34:50 PM »
salam sejahtera kepada warga pergh sekelian. Di sini ingin aku paparkan hasil kerja yang tidak seberapa untuk tatapan dan kutukan otai-otai semua.

Menurut saudara feeqry, kepentingan membuka thread di forum ini adalah untuk berkongsi info dan tips-tips untuk memperkasakan lagi kemahiran kendiri mereka yang terbabit.

errr soalan pertama ialah: macamana nak tukar avatar? xde option pun?

untuk permulaan, aku akan mempersembahkan...


errr... xde tajuk yang muktamad buat masa ni.... so for the time being, aku bagi nama "Kasturi". Ini adalah hasil kerja yang aku try nak hantar untuk komik-m, doakan agar aku berjaya siapkan vol.1.

sampel chapter 1:


contoh sketch:


Buat sementara ni, aku baru buat 29 pages sejak dari bulan 3/2009, tanda-tanda mereka yang malas melukis. Ade tips untuk buang perangai malas ni?

so, ade apa2 komen? kutuk pun takpe, aku suka pendapat yang jujur :)

apekah saiz gambar terlalu besar?
« Last Edit: December 29, 2009, 02:05:47 AM by nasrul-ds3 »

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #1 on: December 29, 2009, 12:23:55 AM »
hoh..semat dah ni! mcm familiar strok ko nih..pernah publish work mana2?


feeqry

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 671
  • Melukis Komik Adalah Kerja Kami
    • View Profile
    • Dunia Feeqry
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #2 on: December 29, 2009, 12:41:57 AM »
orait nasrul, bgslah kau da ada thread...blh kau update status komik solo kau kat sini.....hehe...

btw, blh upload avatar pd menu "Profile" -> "Forum Profile" . Klik "Browse" pada bahagian "Personalized Picture". cubalah!! :D

btw, aku rs saiz da ok da..no hal....

actually keje kau keje org rajin, cuma mungkin kau susah nak maintain konsisten buat keje....takpe, try buat sket2 janji jalan....at first, allocate sejam je sehari tuk lukis komik, dan lukis TIAP-TIAP HARI....bler kau makin selesa ngan cara kerja ni, naikkan kepada sejam setengah atau 2 jam....

gud luck! keep us updated.... :)

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #3 on: December 29, 2009, 01:57:06 AM »
kualiti bagus dari 1st n 2nd page tu :D terus kan berkarya.

maybe bole kongsi skit mane2 lukisan yg ko da buat or development ke ape?




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

ALYRIDURA

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4861
  • rajin+dedikasi+cekal = radikal
    • View Profile
    • komikajif
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #4 on: December 29, 2009, 02:50:40 AM »
harap artwork ko dapat maintain dan dimantapkan lagi pada masa akan datang.
hasil keje ni nampak bagus dan berkualiti, nampak juga bukan level amatur.
watak nampak comel, cume orang tua tu pun nampak comel juga.
tukar aa...

nasrul-ds3

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 78
  • People die when they are killed. Pewpew die.
    • View Profile
    • Nasrul-ds3 Arts
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #5 on: December 29, 2009, 10:10:33 AM »
hoh..semat dah ni! mcm familiar strok ko nih..pernah publish work mana2?
tak penah la bro... tak mencapai tahap memuaskan editor gempak (tu masa tingkatan 5 la). ye ke strok aku familiar?

orait nasrul, bgslah kau da ada thread...blh kau update status komik solo kau kat sini.....hehe...

btw, blh upload avatar pd menu "Profile" -> "Forum Profile" . Klik "Browse" pada bahagian "Personalized Picture". cubalah!! :D

btw, aku rs saiz da ok da..no hal....

actually keje kau keje org rajin, cuma mungkin kau susah nak maintain konsisten buat keje....takpe, try buat sket2 janji jalan....at first, allocate sejam je sehari tuk lukis komik, dan lukis TIAP-TIAP HARI....bler kau makin selesa ngan cara kerja ni, naikkan kepada sejam setengah atau 2 jam....

gud luck! keep us updated.... :)
wokeh! bisa diatur~
tapi malas dibuat  :hoye: hehe
aku akan try.

kualiti bagus dari 1st n 2nd page tu :D terus kan berkarya.

maybe bole kongsi skit mane2 lukisan yg ko da buat or development ke ape?
thanks. aku cuba nak mencontohi kerajinan artis jepun :) Nnti aku post work yg lain... nak post banyak2 page komik utk ni, takut wanzu marah lak.

harap artwork ko dapat maintain dan dimantapkan lagi pada masa akan datang.
hasil keje ni nampak bagus dan berkualiti, nampak juga bukan level amatur.
watak nampak comel, cume orang tua tu pun nampak comel juga.
tukar aa...
mak aih.... dewa alyridura turun :D

a'ah. orang tua tu nampak sungguh comel. mata dia besar sgt ek. nnti aku try repair, thanks.
by the way, idea utk citer ni aku dpt masa tengok kat thread lama yang ada nama ko.... berdasarkan borak-borak seseorang yang nak buat citer bunian yang moden. ko ingat tak?

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #6 on: December 29, 2009, 11:08:42 AM »
comel2...

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

VirusAC-74

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 326
  • Betreten auf eigene Gefahr
    • View Profile
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #7 on: December 29, 2009, 01:20:21 PM »
aku suka. Salah satu komik work yang mengunakan *aliran* manga jepun, namun identiti bangsa jelas kelihatan disini. aku juga suka akan nama klasik melayu 'kasturi' yang ko cadangkan tu.

kipidap bro!


mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #8 on: December 29, 2009, 01:43:22 PM »
aku suka tulisan jawi tuh. standout!
Visit : + Blog + Twitter + FB

pac

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1863
  • rockers juga manusia
    • View Profile
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #9 on: December 29, 2009, 03:30:32 PM »
smart siut...
aku suke stail macam ni.
bagos.

ade lagi tak?

hati dan jiwa kita bersatu atas nama SENI

orangdiam2

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1053
    • View Profile
    • researcherlife siries
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #10 on: December 29, 2009, 03:35:04 PM »
Saya juga bersetuju dengan pandangan cik virus. teruskan usaha.

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #11 on: December 30, 2009, 11:23:25 AM »
aku juga suka! sngt detail especially rumah tu. ko kene siapkan komik  ni cepat! aku nk baca!!! This is an order! (mcm citer polis HK punya dialog) hahahhaha

Bophairy

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2124
  • aku la..Bop
    • View Profile
    • http://monyetangkasa.blogspot.com/
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #12 on: December 30, 2009, 11:41:34 AM »
pelukis yg bijak..

ajiff org tua pon nak gak merasa jdk comel skali skala..

avil(t)one

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1735
    • View Profile
    • http://aviltone.deviantart.com/gallery/
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #13 on: December 30, 2009, 09:14:58 PM »
pergh... lama aku tak tgk stroke camni...
teruskan bro... inking detail.. tp tak berserabut...
kalo pages seterusnya maintain camni... mmg best giler...
good luck ye..

nasrul-ds3

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 78
  • People die when they are killed. Pewpew die.
    • View Profile
    • Nasrul-ds3 Arts
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #14 on: December 30, 2009, 11:22:40 PM »
@rosh
tenkiu bro! sayep akan berusaha dengan lebih tekun!

@VirusAC-74
hehe thanks... style manga mmg best - so tak salah rasanya gunakan utk citer yg 'melayu'.
Kasturi adalah nama watak pompuan tu, so aku x cadang nak letak tajuk ni. Lagipun dah ade filem tamil pakai tajuk ni la.

@mysticmind
yup. mmg aku cadang nak masukkan banyak unsur2 melayu lama dlm nih.

@pac
trimas! artwork akan menyusul sebentar lg...

@orangdiam2
baiklah! aku akan berusaha!

@amykamen555
erk jgn la... masa aku terhad je. Tambah lagi dengan godaan dunia internet.

@mohdhairy
eh tak best la kalo orang tua tu comel.... seram.

@avil(t)one
thanks kawan.... page seterusnye mmg akan mcm ni, kalo korang x suka aku akan try ubah style :)

---------
erh.... aku terharu dan berterima kasih sebab korang sudi jenguk thread aku, walaupun aku blum jenguk thread korang. Bagi aku masa yek, sebab aku masuk thread korang pun xde bende nak kritik sebab sumernye hebat tahap dewa tujuh petala langit.

so, ni adalah watak2 yang akan ade (bukan sumer). Akan ade perubahan dari masa ke semasa.

ape pendapat korang? watak-watak generic sgt tak?

lagi contoh page....

sample sketch:


inked:


kalo korang ade spot problem atau cacat atau x best, tolong kritik ek - supaya aku dapat improve.


feeqry

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 671
  • Melukis Komik Adalah Kerja Kami
    • View Profile
    • Dunia Feeqry
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #15 on: December 30, 2009, 11:53:21 PM »
mana ada cacat....best jek aku tgk.. :D

kucing88

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 75
    • View Profile
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #16 on: December 31, 2009, 09:59:09 AM »
suke aku tgk style ko, manga tp npk local.. aku plg suka part background tu, especially rumah kayu, terasa aura kampung  :D

Gemuruh

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 294
    • View Profile
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #17 on: December 31, 2009, 03:41:30 PM »
Keep ur bubble on separate sheet.....Ur sketches r crispy....luv it

What we do in life echoes in eternity

nasrul-ds3

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 78
  • People die when they are killed. Pewpew die.
    • View Profile
    • Nasrul-ds3 Arts
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #18 on: January 11, 2010, 01:53:23 AM »
mana ada cacat....best jek aku tgk.. :D
Err ye ke? :D

suke aku tgk style ko, manga tp npk local.. aku plg suka part background tu, especially rumah kayu, terasa aura kampung  :D
Yup, bagi aku, rumah kampung mmg salah satu tarikan yg paling best bagi menunjukkan ciri2 Malaysia, terpaksa la buat scene kat situ :D

Keep ur bubble on separate sheet.....Ur sketches r crispy....luv it
Glad you like it :) Yup, for chapter 2 onwards, I think I'll keep the bubble pages separated.

===========

Lagi spoiler page, bab 2. Melukis taknak, asyik nak meng'post' je.... teruk betul.


Silat Lagenda :D


Sori ek.... aku memang malas melukis, x serajin ahli-ahli pergh yg lain.

So, setakat ni, elemen yang aku nak masukkan dalam komik ni adalah:-
1. Drama
2. Pengembaraan
3. Sekolah
4. Pertarungan (silat)
5. Paranormal/Mistik
6. Politik
7. Sejarah
8. Militeri
9. Dakwah

korang rasa macam banyak sangat tak? Kalau aku masukkan semua elemen secara berperingkat/natural?

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Anjakan Paradigma
« Reply #19 on: January 11, 2010, 07:39:23 AM »
halus stroke ko :D aku rase if ko wat cover depan utk komik ni better ko wat dgn pencil n berikan very sketchy look :D mesti menarik n syahdu (pendpt aku)

huhu..watak org dewasa itu cute sgt..ada element comei..huhu aku tak brapa suka gitu..tp janjikan ko dpt jelaskan emosi karekter tu tak mengapa lah :D (aku suka muka yg benar2 dewasa n crocked utk org2 dewasa ni huhu)




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/