Author Topic: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre  (Read 6901 times)

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« on: March 25, 2009, 03:26:00 AM »
salam rakan2 perghian semua..

expozeum? expozeum ni adalah kombinasi perkataan..
exposure : exhibition gallery
+
museum : permenant gallery / arkib.

The Expozeum : Malaysia Cartoon &

ok, apa kaitan semua ni? ni sebenarnya tajuk design thesis aku utk tahun akhir di fakulti senibina Uitm ni..

jadi idea aku adalah utk mengwujudkan sebuah centre utk komik/ kartunis/ peminat/ readers/ fan 'hang out' kat centre ni..
selain museum dan exhibition gallery.. kat centre ni ada auditorium ( more into animation - for promote local product only ) , shops ( komik publisher, etc. ), academic school, administration ( ni idea aku nak letak PeKomik offical office to manage this centre.
tapak cadangan, di jalan hang tuah, sebelah ipk atas bukit tu.. dekat dgn kl monorail n stesen lrt hang tuah.

alamak , dah pkul 3 pg..
takpelah.. nanti aku sambung..

so, anybody yg ada idea dengan 'expozeum' ni.. silalah share bersama2 ye..
aku harap.. final sem nanti.. aku akan proposed project ni ke kementerian pelancongan..
wish me luck.. kalo proposal ni jadi.. maksudnya lepas nih kita geng2 pergh bole buat gathering kat sini.. yahuuu..

opss.. gutte nacht.
salam. :)):
jgn serius sgt dudes..

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #1 on: March 25, 2009, 08:31:41 AM »
jadi gak ko buat tajuk tu ehh? gud luk dude! design cun2...

rzartz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1438
  • Guitaris Tipu
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #2 on: March 25, 2009, 12:35:37 PM »
idea auditorium tu best la bro, smoga berjaya!

muinstech

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 815
  • Lukis Biar Detail Tapi Simple
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #3 on: March 25, 2009, 01:47:49 PM »
hummmmm....bagus2. semoga berjaya bro....kalo bende ni jd, aku akan bawak anak2 murid aku pergi lawatan sambil belajar kat sana.

best ni.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #4 on: March 25, 2009, 05:11:18 PM »
harap ko dapat bawa benda ni ke kementerian penerangan, kebudayaan, kesenian..kementerian pendidikan ke.. dan approve projek ni..
supaya ianya menjadi realiti...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

bohrtaag

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2453
    • View Profile
    • http://www.adifitri.com
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #5 on: March 26, 2009, 06:10:06 PM »
huu..pojek besar ni! :D
hehe..gambar site ada? saje gatal2 nk tengok, heheh..
selamat maju jaya beb! terbaek!

Prizm

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 181
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #6 on: March 26, 2009, 11:52:35 PM »
Idea yg bagus, buckshot!!!

Mungkin boleh juga diadakan ruang perpustakaan.
Saya boleh contribute novel grafik, manga,
dan buku non-fiction mengenai komik dan animasi.

Semoga idea Expozeum ni berjaya dilaksanakan.



mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #7 on: March 27, 2009, 09:10:39 AM »
dude, ko punya soa dah siap ker?

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #8 on: March 29, 2009, 12:30:07 AM »
salam back.. rakan-rakan forum sekalian..
duwhhh... terharu sungguh dapat respon rakan2 sekalian.. mmg aku harap2 projek ni bole pegi jauh.. n insya'Allah aku akan proposed kat kementerian berkaitan..

kesempatan ni aku nak wish thanks a lots kat bro. Mafia psal byk tolong aku dgn thesis ni.. selain tu, bro. Azharmaa yg turut bantu bg guidance tentang PeKomik.. aku mmg nak letak offical opis kowang kat sini.. canner, ok?
bro. Adzakael n mistik pun ada gak bagi idea awal2 proposal dlu.. thanks a lots.
n kawan2 seforum yg lain..
Mafia.. S.O.A. dah buat.. basically ok.. programme + activity + space  requirrement pun ok.. just nk detailkan lg space2 tu pasni..

case study aku utk thesis ni, first, nuragic temporary art museum, Italy by Zaha Hadid.. yg ni aku byk refer on idea, philosophy, space2, etc.
then, Nestle Chocolate Museum by Rojkind Arquitectos. yg ni smart giler duwhh museum dia.. aku byk refer dia punyer form internal n external..
finally, villa VPRO, Hilversum, netherland.. by MVRDV ( bohrtaag, ko tak pegi melawat sini ke? eghegege..) .. kenkawan yg nk tgk design2 ni.. type je kt yahoo, nama2 tempat ni sure kuar website yg ada image building ni..




ni gambar site.. request by bro. bohrtaag kita.. site aku yg sebelah ipk atas bukit tu.. size 4.73 acre(bukan sebelah pudujail).. yg best site ni psal public transport senang.. sebelah je stesen lrt n kl monorail.. n dlm proposal aku.. ada tunnel link terus dr stesen kl monorail ni.. mcm nk ke bb tu..
pastu distant nk ke berjaya times square n puduraya pun around 10 minutes walk je.. pas lepak, hang out kt expozeum bolehlah g shopping ke layan muvie kt bb ke.. eghegege..

prizm, sure ada media library.. coz ada academic school dlm ni.. n library cartoon& comic ni mmg open to public.. sure sakan cartoons & comic fan bole carik info or mags2 lama kt library ni.. huhuhh..

so, enough for tonite.. nanti2 aku tambah lg.. kowang2 kalo ada idea best sila bg kt sini k.. jasa baik kalian aku ucapkan byk2 terima kasih k.

p/s : bohrtaag, aku nk idea dr nko gak tau.. nanti aku bg credit kt kowang on report book.. eghegegege..
adios.
jgn serius sgt dudes..

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #9 on: March 29, 2009, 12:49:58 AM »
aku nk letak gak lah building2 utk 'case study' aku..

1. Nuragic Contemporary Art Museum, Cagliari, Italy. By Zaha Hadid.



section,



2. Nestle Chocolate Museum, Mexico by Rojkind Arquitectos.



3. Villa VPRO, Hilversum, Netherland by MVRDV.

jgn serius sgt dudes..

rzartz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1438
  • Guitaris Tipu
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #10 on: March 30, 2009, 05:03:24 PM »
cadangan aku, study skali building ghibli museum, best gak design dia....

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #11 on: March 31, 2009, 11:01:11 PM »
thanks rzartz.. really appreciate it.
cun gak museum ni.. aku suka sculpture robot tu..
giler smart..
jgn serius sgt dudes..

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #12 on: April 02, 2009, 04:11:45 PM »
check koolhaus,teori planes arrangement dis bes

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #13 on: April 05, 2009, 05:08:30 PM »
err.. krom.. koolhaus tu rem koolhaas ke?
teori planes arrangement? mmm.. try search x dapat arr..
boleh bagi link tak? neway.. thanks bro..
jgn serius sgt dudes..

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #14 on: April 06, 2009, 09:34:02 PM »
a ah...silap eje la pulak. aku da lupa tajuk buku tu, dia collection of thoughts mcm 10x10, smxl, aku pun da kabur dah apa dasar pedebatan dia. tapi yang aku ingat : tidak perlu ada ruang terkedu (accidental) pada satah (plane) : dan satah perlu ada transisi dari horizontal ke vertical secara contruction dan method : dia cakap satah ada 2 permukaan, jadi treatment hendaklah ke semua permukaan.... kurang pasti lah...ke daniel libeskind yg cakap...akitek danish-j** tu

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #15 on: April 07, 2009, 02:37:07 AM »
owh ok.. buku ekk? aku dh salin note ni and try carik source dia.. firsttime baca mcm x berapa nk paham explaination nih.. eghegege. Tapi aku cuba elaboratekan nanti.. biasa arr bila dh ber'supervisor'kan Tn. Syed terpaksalah byk study philosophy..

fyi, lepas study relationshit architecture & cartoon world ni.. aku decide to use 'provoke' as a architecture language.. so jadilah, 'provocation of architecture.'

skang ni tgh giler pikir apa yg nk di provoke kan.. huhu

so, bro Krom kalo ada idea nk bg silakan.. eghegege
neway, thanks for the info..

p/s : daniel libeskind tu mmg jew tp xtau zionis ke tak.. ghegege.
jgn serius sgt dudes..

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #16 on: April 07, 2009, 12:07:23 PM »
aler..nak provoke koa taruk le manga hentai kat fasad koa.... beduyun orang datang

buckSHOT1901

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1008
  • salam Komrads!
    • View Profile
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #17 on: April 12, 2009, 02:14:23 AM »
kahkahkah.. nanti expozeum aku kene ban dgn rtm..
tapi mcm best jer idea tu..
jgn serius sgt dudes..

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #18 on: April 12, 2009, 10:08:03 PM »
nak lokesan steruktur msg-msg le.tapi takleh cop drawing le...

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Re: THE EXPOZEUM : M'sia Cartoon & Comic Centre
« Reply #19 on: April 13, 2009, 10:34:29 AM »
tuan syed ke? koa explore tabularasa le...musti dia suka.

inche ais... saya nak buat structure drawing bangsal saya buleh? decon-nye style...ohohooh