Author Topic: Supernur#1  (Read 6179 times)

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Supernur#1
« on: December 28, 2011, 11:20:14 AM »

Lama tidak menjengah pergh.com. Assalamualaikum semua dan salam sejahtera. Semoga tidak salah letak room  reviu novel grafik buah tangan sulung Hariszzz , judul asalnya ialah Nur Sirna@Super Awek  yang pada mulanya diwarwarkan di website Cyber Spaceship Hariszzz http://scifisaga.blogspot.com/ . Novel grafik ini, adalah terbitan Buku Prima dalam projek terdahulunya Comix21  Karangkraf. (hampir terbengkalai, syukurlah penulis dan pelukis komik ini tidak berputus asa). Penerbitan novel grafik menjadi kenyataan dan telah dijual di Pameran dan Jualan Buku Karangkraf di Shah Alam baru-baru ini dan telah masuk ke pasaran di rangkaian MPH dan kedai-kedai buku lain. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150502276521253&set=a.10150214760196253.358408.194151381252&type=1&theater


Supernur#1, sebuah novel grafik dalam warna warni ini dihasilkan oleh Haris Norman Harizan, juga seorang ahli pergh.com secara "one-man show",  kebiasaan yang diamalkan pelukis-pelukis Malaysia. Secara umumnya, sasaran novel grafik ini ialah untuk bacaan semua peringkat. Persembahannya yang bersahaja dan santai. Seperti yang tertera dibelakang kulit novel grafik itu, sipnosisnya ialah tentang sebuah organisasi rahsia memiliki teknologi yang mendahului zaman sdang membangunkan teknologi penciptaan adiwira. Melalui pelbagai kaedah sains dan kejuruteraan elektronik, mesin dan teknologi, mereka mencipta pelbagai bentuk "kuasa" yang menggabungkan manusia biasa untuk menghasilkan manusia luarbiasa.

Kalau di Marvel/Darkhorse/DC, mereka ada Supergirl, Batwoman, Wonderwoman dan ramai lagi adiwira wanita/perempuan. Barangkali atau mungkin dengan penerbitan Supernur#1 ini akan membuka wadah adiwira perempuan lokal yang mempunyai kuasa luarbiasa. Tahniah kepada penerbitan novel grafik ini, dengar khabar pelukisnya sedang mengusahakan Supernur#2 untuk terbitan awal tahun 2012 ini. Syabas kepada Buku Prima setelah berjaya menerbitkan Saga, Burger dan 2 buah novel grafik lain (lupa judulnya, sorry ya.)

Mungkin, ada yang sudah memiliki dan sila beri komen, belasah jer.




Uploaded with ImageShack.us Hakcipta Terpelihara Buku Prima 2012 / Haris Norman harizan
« Last Edit: December 31, 2011, 08:44:13 AM by stingray_flyz »

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Supernur#1
« Reply #1 on: December 28, 2011, 03:45:25 PM »
Wah... aku sangat ketinggalan.. walaupun tiap2 hari jenguk facebook.. ada terbacha post beliau tentang komik ini, tapi aku tidak tahu pula yang ianya sudah hit the stores......


wsalam chegu, maseh aktif seperti waktu kita makan roti canai di ganu dulu hehehe.

i like new comers.. sebab aku suka sokong new comers.. maybe aku beli kalau jumpa kat mana2 bookstore.. insya'allah.

:jayman:

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Supernur#1
« Reply #2 on: December 28, 2011, 04:01:54 PM »
 :D (ada gak yang reply )
Jayman,
Masih ingat kedai roti canai tu ek...dah pindah seberang Jalan Air Jernih, satu blok dengan kedai Celcom. Kedai CC yang kita pergi dulu dah tutup. Nampaknya Jayman menjadi penunggu setia di pergh dan sudah naik pangkat panglima aka moderator.

Waktu dah berubah, ramai warga pergh sudah maju ke hadapan dan bergerak dalam field masing-masing, ada yang bertaraf bintang antarabangsa hahaha, Jayman. Agaknya Jayman sudah majoo bertambah-tambah  dalam programming dan animation.

Komik Supernur#1, adalah penanda aras projek Comix21 akan diteruskan, mana-mana yang teragak-agak hendak hantar komik dulu tu boleh berbuat demikian, lah kot.


JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Supernur#1
« Reply #3 on: December 28, 2011, 06:42:30 PM »
Hehehe sebenarnya saya maseh user biasa saja.. cuma saya tolong jaga Central Market je hehe, menghighlightkan suasana agar mereka tidak terasa asing..

ramai lagi yang maseh setia dengan pergh ini sungguhpun kecanggihan FB makin digilai.. :D

saya takde dah buat animation suma2 tu uncle... sudah sibuk kijaa.. kadang2 terpanggil nak melukis semula tapi tu lahh, tak terangkat tangan.. hanya buleh like kija orang dekat facebook je hahah

Comix21, Komik-M is actually a helping hand in our local comic scene.. oh how I wish they were here 7 years ago..

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #4 on: December 28, 2011, 06:53:33 PM »
Tekan gambar cover kat atas tu,terkeluar gif mamat berambut panjang headbanging bersama keyboard mahal.

Huh,rajin En.Hariszz ni buat grafik novel.Patutlah tak berapa aktif sangat di Pergh sangat.
Respek dekat dia ni,dulu ada cakap nak hasilkan satu naskah komik hasil tangan sendiri,tak sangka akhirnya betul-betul ada sekarang ni.Suka cover dia,nampak kemas,menarik.

Harap-harap dapat sambutan yang menggalakkan untuk Supernur ni.Tahniah!

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #5 on: December 28, 2011, 07:31:43 PM »
yayyyyy! Tahniah kepada Harisz... belum sempat ke kedai buku lagi...  pasti akan cari....
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Supernur#1
« Reply #6 on: December 28, 2011, 09:36:19 PM »
Hariszzz, ternyata gigih  berrmula dengan threadnya Tekonologi Larangan. Pada awalnya, beliau seakan terpengaruh dengan gaya Puppeteer dan lama-kelamaan telah terhasil gayanya sendiri.  Pembeli pasti tidak kecewa kerana Super Nur#1 turut menampilkan karya fanart/poster digital Zamzami, Zyien Zein, Ryohana ML dan Pa'an Artcreative.

HKM, oppss terpost url gif image. Jayman, dari Comix21 dan Komik M ada yang pantau jengah. Ubder, insyallah pasti ada di kedai-kedai buku / di lokasi berdekatan



artzam

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 11
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #7 on: December 29, 2011, 12:03:27 PM »
Aku da beli Komik SuperNur#1 karya En.Hariszz, best gak layan adiwira awek macam ni..emm sesuatu yang fresh untuk market komik Malaysia... :D :love:

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Supernur#1
« Reply #8 on: December 29, 2011, 06:49:15 PM »
Layan babak lawan antara Fantasia dan Super Nur
di muka surat 45




di muka surat 46



Uploaded with ImageShack.us  Hakcipta Terpelihara Buku Prima @2012/Haris Norman Harizan

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Supernur#1
« Reply #9 on: December 31, 2011, 08:45:53 AM »
Tekan gambar cover kat atas tu,terkeluar gif mamat berambut panjang headbanging bersama keyboard mahal.

Huh,rajin En.Hariszz ni buat grafik novel.Patutlah tak berapa aktif sangat di Pergh sangat.
Respek dekat dia ni,dulu ada cakap nak hasilkan satu naskah komik hasil tangan sendiri,tak sangka akhirnya betul-betul ada sekarang ni.Suka cover dia,nampak kemas,menarik.

Harap-harap dapat sambutan yang menggalakkan untuk Supernur ni.Tahniah!


HKM
dah edit, hari tu upload dengan freehosting...

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #10 on: January 09, 2012, 06:02:13 PM »
Cargas gila.. laris di mana2 ajer dijual.. di Melaka.. di Ganu sana..cessss... aku yg kat KL nie sampai sudah x jumpa2.. tak tau nak hunting mana lagi kalau kat kedai buku pun tak jumpa2..  :argh:

Lihatlaaa preview mukasorat fighting itu.. itula identiti Norman yang ku loikee... inking yang raw.. rekahan tanah.. wowww.. beshnyaaa.. yg page awal2 pengenalan Prof.. ngan watak Nur tue.. kat lab.. tak macam lokesan beliau sangat.. aku x soka.. ehehehe.. (selalu tgk preview kat blog beliau..)

Masih belum mendakap fizikalnya.. akan trade komik dgn Chegu wahahaa..

Dan dengan cargasnya jugak.. Jumaat nie giliran mamat nie masuk Tv9.. menjeleskan aku sbb dia akan hanged dengan Hunny Madu (yg baru jd family NLK0.. ) dan Fara Deeba.. congratz aa Norman!!

"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Supernur#1
« Reply #11 on: January 14, 2012, 03:55:38 PM »


Masih belum mendakap fizikalnya.. akan trade komik dgn Chegu wahahaa..

Dan dengan cargasnya jugak.. Jumaat nie giliran mamat nie masuk Tv9.. menjeleskan aku sbb dia akan hanged dengan Hunny Madu (yg baru jd family NLK0.. ) dan Fara Deeba.. congratz aa Norman!!


Kelmarin, sempat melongo depan tv untuk mengikuti temuramah Hunny madu dengan Harizsss. Hunny Madu  narrated storyline di mana Super Nur mula-mula dapat terbang. Screen shot tv mengfokus pada panel-panel tersebut. Soalan dan pertanyaan Hunny Madu, dijawab dengan penuh yakin oleh Harizsss.
(tak sempat mengikuti seterusnya kerana gangguan titisan hujan pada piring astro...####)

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #12 on: January 14, 2012, 08:58:57 PM »
adoi.. takder orang tape boh youtube ker??
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: Supernur#1
« Reply #13 on: January 16, 2012, 03:18:40 PM »
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #14 on: January 16, 2012, 06:48:56 PM »
congrats otai hariszz...jgn lupa wat promote ganu...kawe nak beli  :D

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Supernur#1
« Reply #15 on: January 18, 2012, 08:02:41 AM »
Pagi tadi di MHI TV3.. menurut wife aku.. ada gak paparan pasal komik nie.. x pasti lak ada Tuan punya komik .. wahhh hebat penangan komik nie..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

afaniL

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 172
    • View Profile
    • Sangkar Awan
Re: Supernur#1
« Reply #16 on: January 18, 2012, 09:49:19 AM »
pagi tadi ke? nanti saya tanya sama encik hariszzz.

edit: tak ada info katanya.
« Last Edit: January 18, 2012, 09:56:27 AM by afaniL »
"tiap generasi ade 'sampah' & ade 'permata'. Yg sampah, sampah la.. tapi aku yakin, permata yg ade dalam generasi muda sekarang ni jauh lagi hebat dari ko & aku. So, respek orang muda kalau kita nak direspek sebagai orang tua satu hari nanti." - aimurban

Hariszzz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
  • bloody handed...
    • View Profile
    • my spaceship
Re: Supernur#1
« Reply #17 on: January 24, 2012, 10:35:23 AM »
terima kasih kepada cikgu stingray kalam kerana sudi bukak tred super-nur #1.
saya menghargai budi baik cikgu kerana sudi scan buku komik tu, patut bole mintak je kat saya  :D

terima kasih juga di atas review cikgu ^^

abg penbe- kat ganu kompom bole beli di kedai buku Banggol di KualaTganu n Pustaka Munirah di Kemaman (yg saya tahu)

afanil n waverider- yep... beberapa kenalan i dah mengesahkanya. so alhamdulillah, komik Super-nur dah 2 kali kuar TV :D... keduanya LIVE.. cuma di MHI tv3 tu dlm segmen 1 ari 1 buku kot- buku saja, pengkaryanya tidak diperlukan  :p

saya percaya mulai tahun ini semakin banyak local komik masuk tv :hoye: