Author Topic: Pedang Setiawan & Raja Rimba  (Read 76479 times)

kred

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1205
    • View Profile
    • http://www.kred.com
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #40 on: June 02, 2005, 04:26:21 PM »
naper dorang tak wat cabang..cam tanpa nama ada komik dia sendri kan best
perminat bukan penggiat..

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #41 on: June 02, 2005, 04:57:05 PM »
Mr. Ma pernah fikir nak buat story tentang tanpa nama saja. tapi tak berjaya. tapi sekang versi cina nye ade Pedang Setiawan Future. dan akan datang Mr Ma akan buat satu komik tentang zaman muda Penjejak Awan ngan Badai. tapi tak tau bile la.....

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #42 on: June 02, 2005, 06:02:38 PM »
wahh bickbong... thank u for the info pasal sapa yg done PEDANG SETIAWAN skang nie..

wira petualang tue yg dua raja berebut territory, berperang dan berdendam tue ke? yg last2 raja yg kalah tue membunuh diri untuk pride tue ke? woowww.. tearburst!! aku mmg soke yg tue.. pedang dia besar bagak cantik.. tapi mcm ada kuar balik je pedang tue dlm komik SENJATA MISTERI..

to takara... iezam dan 39.. thanks for participating and helping me again.. bleh aku terlupa numbering dia.. i mean da sampai berapa buku tue..

Quote
Senarai Syaitan Ber-10:

1. Pedang Sakti
2. Pedang Fajar
3. Yi Feng
4. Wira Biru
5. Wu Wu Di (Jaguh Ber-10)
6. Singa Waja
7. Penjejak Angkasa
8. ? - mungkin anak Wu WU Di
9. ? - mungkin Aties Kuntum
10. ? - mungkin Wave Rider???


gile... pedang sakti yg encem pun akan jd setan berseplo... gila ahhh...


Quote
Ateis Kuntum pun belum mati lagi. Dia la yang tolong sambung lengan abang Wu Ming (Tanpa Nama), iaitu Mu Xiong ke badan Pedang Fajar. pedang Fajar of course la bengan ngan Awan sebab Tanpa Nama turunkan ilmu kat Penjejak Awan, sedangkan dia (fajar) merupakan murid sulung Tanpa Nama. Sama2 la kita ikuti yer

dan jugak...

Quote
anak sang air mata tu aku rasa tak mati kot... pasai Sang ribut ada ambik body dia dlm laut lepas Timur Waja blah dari situ

 

nie pun the reason aku tensen follow PDG SETIAWAN dengan RAJA RIMBA.. berapa ghamai nyer tangan tercabut daaa pasang kat taiko lain... ahahahaa

takara, skang aku tgh soke anime ala2 miDORI- school rumble...- nama jepon dia aku x tauu... tapi mmg besh!!

komik FMA in english baru je aku nampak sbl blah ujung mei ritue... seplo hinggit tue... geramm gerammm.. nampak ONE PIECE kuaran tempatan edisi BM... mmg terujah... tapi sbb tak penah follow dr awal.. so x angkat..

mmg bleh follow online.. tapi tak sesedap having the book .. golek2 atas katil.. atau baca bergaya di depan org arab agagaga...

tue lah aku cakap kred... depa kalau wat mcm omputih tue pun mesti shedap.. tapi omputih dia bagi org lain tulis skrip di bawah panduan plot yg dc atau marvel da gariskan.. (cth)...

tapi aku rasa pedang setiawan tue mmg last sekali mesti hero bagak si tanpa nama gak yg sudahkan penjahat gila2 depa... tue yg aku tensen tue.. dia jugak yg tamatkan riwayat Penduga Arus yg x mati2 walaupun da skeleton tue.. yg Awan dan Badai  mesti take time nak recoverd...  <_<  
« Last Edit: June 02, 2005, 06:11:59 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #43 on: June 02, 2005, 07:08:43 PM »
Quote
wira petualang tue yg dua raja berebut territory, berperang dan berdendam tue ke? yg last2 raja yg kalah tue membunuh diri untuk pride tue ke? woowww.. tearburst!! aku mmg soke yg tue.. pedang dia besar bagak cantik.. tapi mcm ada kuar balik je pedang tue dlm komik SENJATA MISTERI..
i tak pasti sama ada u cakap nye cerita sama ngan komik yg i maksudkan. tapi adekah pedang dia warna hitam??

mungkinyg u cakapkan tu komik lama. yg ni baru. komik ni tak keluar versi nipis. ia terus keluar ngan versi jilid. 4episod dlm satu.

« Last Edit: June 02, 2005, 07:22:01 PM by bickbong »

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #44 on: June 02, 2005, 10:07:48 PM »
tue pun masalah gak.. komik baru diberi tajuk yg sama dengan komik lama.. i mean.. cerita baru yg diberi nama komik yg sbl nie.. walaupun betul.. kdg2 ada yg dinamakan sbb feel dan jalan citer sama.. mcm JEJAK WIRA dengan DEWATA RAYA... hah JEJAK WIRA generasi baru dengan citer baru Dragon dan Tiger tue pun menawan jugak... compared yg lama2.. kotak kecik pun muat lokesan detailed dengan karekter kontot2 Tony dulu2..

yg aku x faham... dulu ok je LINGKARAN TERKUNCI tiba2 skang nie LINGKARAN TERKUNCIL... macam sudin daa... nak terkucil...  :lol:

WIRA PETUALANG yg aku baca tue.. ending dia mcm WIRA2 KEINDERAAN.. hero bunuh diri.. bezanya WIRA2 KEINDERAAN hero dia kuli atau pahlawan pencacai negara tue... manakala PETUALANG hero adalah conquerer yg bercita2 besar.. kedua2 title nie tak pjg2 meleret sampai beratus...  
« Last Edit: June 02, 2005, 10:11:35 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #45 on: June 03, 2005, 12:55:59 AM »
..best baca segala yg dikongsikan kat sini...Aku lebih suka follow aje ....

*Aku kumpul koleksi emas PS saiz kecik yg harga RM8.00 satu tu...sekarang ni tetiba stop lak...ade sesapa yg lain beli koleksi ni tak? Boleh aku tau, actually mmg belum kuar koleksi seterusnya ke..ataupun tempat aku yg ketinggalan ni? (kalau tak silap koleksi terakhir aku beli ialah koleksi ke 35 )

invic_clan@yahoo.com

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #46 on: June 03, 2005, 03:19:15 AM »
maaf cakap la aku tak berapa minat sangat dgn komik2 tony wong melainkan pertama dan terakhir iaitu DEWATA RAYA itu pun selepas dia tak melalut.... sori...

aku gemar menatap kembali karya tangan si Pak Ma yg lama2... stail dia ngam ho habis... pengolahan gaya dan penggunaan media dalam menghasilkan panel2 citer mmg mengasyikkan jiwa raga... perghhh..  :love:

rindu plak zaman study dulu siap berebut2 PS siapa nak baca dulu... :sengih:  

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #47 on: June 03, 2005, 04:53:47 AM »
Cis, kat sini rupanya thread ni. hahaha.

Pedang Setiawan patutnya habis masa Penjejak Awan cuba pulihkan Penjejak Badai dari jadi gila. Alaa, masa dia terjun gaung lepas pechakan Pedang Salji tu.

kalau Ma Wing SHing tamatkan pada masatu, aku jamin karya Pedang Setiawan ni akan jadi satu rujukan seni yang penting. Terutamanya kat universiti masa hadapan masa study pasal komik.

Sure jadi cam Romance of the Three Kingdoms la dia punya importance. Tak pun jadi cam komik2 lama yang penting.

Sekang ni, aku rasa kalau nak buat pengajian pasal komik Hong Kong dengan Pedang Setiawan tu, baik buat lap berak je la. Dah dipanjangkan pasal Ma Wing SHing ni aku rasa tamak sikit kot?

Aku ada kumpul Misteri ALat Dewata yang aku rasa karya Ma Wing Shing paling aku suka pasal atmosphere cerita yang agak haunting.

Raja Rimba cuma best sampai Rimau Kumbang jadi Tenno. Start jadi Tenno je, dia jadi bangang dan sampah sarap. Buat alas kucing aku makan pun dia taknak.

Pastu dulu aku minat Raja Wira pasal political intrigue yang best. hero dia bukan manusia paling power dan dia tak hingin pun jadi power. tapi taktik peperangan dan kesempurnaan jurus memang hebat la.

Inspired by Raja Wira, masa muda2 dulu, aku siap tulis outline siri anime 7 season; based on lagenda Melayu dan political situation kat Melaka. Campur game Heroes III pun ada sikit2. Malu siut sekang ni kalau tunjuk kat orang. Hahaha.

Dulu Pustaka Langit pun best - hikmat berdasarkan AGAMA. Wah, hebat! Masalahnya lama2 dia jadi bangang sebab translation tak betul atau penulis dia bangang nak mampus.

Cerita tu habis, tapi berlainan dengan Pedang Setiawan dan Raja Rimba, aku fikir Pustaka Langit dan raja Wira tak patut habis lagi. Patut tambah dua issue je dah cukup.
Fabricati diem, punc

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #48 on: June 03, 2005, 12:09:28 PM »
ade sesuatu yg i nak bagitau semua.  sekarang kebanyakan komik hong kong ikut cara komik barat, iaitu sesuatu komik itu disketch oleh master, dan di ink oleh orang lain.

seperti Golok Keramat oleh Ma Wing Sing. first2 episod dilukis oleh Ma sendiri, lepas tu... dia bagi orang lain pulak handle dah... so u all boleh lihat perbesaan style antara Golok Keramat ngan Pedang Setiawan. Raja Rimba, dulu Wan Yat Leung pernah handle komik ni semasa dia kat syarikat Mr. Ma. tapi atas sebab tak ngam komik ni diserahkan kepada pembantu Mr Ma, iaitu Siu Kit.  Sehingga Raja Rimba yg ade wira rambut merah panjang tu... komik ni diserahkan kepada orang lain pulak.... so semua nya bukan lukisan Mr Ma. mungkin cerita dan konsep Mr Ma ade beri idea la.

Seperti Tony Wong. walaupun i takde bukti, tapi i rasa dia sekang cuma handle Senjata misteri3. komik yg lain dia mungkin campur tangan skit. kebanyakn komik Tony Wong ni akan dicheck oleh Khoo Fuk Long, tangan Kanan yg penting sekali bagi Tony Wong.  

So sekang komik hong kong semuanya dah terlalu komersial. tidak seperti dulu... utamakan kualiti.

adijin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 746
  • Berusahalah!
    • View Profile
    • http://www.aadisalman.com/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #49 on: June 03, 2005, 05:03:14 PM »
Bukan Pustaka Lancit ke? :sengih:

Komik2 Hong Kong, setahu aku dibuat dengan cara "kekilangan". Contoh; "Abang Tony" sketch dgn rough, sangat rough, pastu ada org kemaskan, ada yg lukis karekter, ada yg lukis background, aura2, batu2 dan sbgnya. Inking pun bukan sorang yg buat. Banyak main pass2 je. Diorg buat camtu sebab kalau 2-3 org je yg buat memang tak kecapaian le jawabya. Sila betulkan kalau aku silap. :)

Dan drp apa yg aku tahu, dulu komikus Taufan (yg lukis dlm Gempak dulu) pernah lukis salah satu komik Abang Tony, aku lupa titlenya...


Satu soalan: Adakah Wan Yat Leung dulunya pelukis ? Ataupun dia memang writer?


Sori kalau off-topic  :manga:  
« Last Edit: June 03, 2005, 05:16:00 PM by adijin »

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #50 on: June 03, 2005, 06:44:18 PM »
Quote
Satu soalan: Adakah Wan Yat Leung dulunya pelukis ? Ataupun dia memang writer?


 
i rasa Wan Yat Leung lebih kepada writer kot. i tak pasti la. tapi ade kawan cakap masa dia buat Raja Rimba utk Ma Wing Sing, pembantu dia sudah pun ikut dia, iaitu orang yg handle lukisan Harimau Laut, Wira Tunggal, Public Enemy...  

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #51 on: June 03, 2005, 07:28:06 PM »
Harimau Laut 001!

Wah! Yang tu best masa mula2 pasal amat tactical, tak pakaim kehebatan hikmat2 sangat. lama2 jadi bangang sebab dia bodoh nak pakai level2 kuasa la pulak.

Ending pun bangsat.

Tapi kalu diteruskan dari awal konsep tactical dia, aku berani cakap Pendekar Laut pun kalah. AKu amat suka Musang Api masa dulu2 pasal semua dia nak kena plan betul2 dengan 3 orang pembantunya, dan juga 959.

Dahlah beromen hari2. Hahahaha.

Anyway, seingat aku, komik HK yang lebih layak untuk diendkan dari Pedang Setiawan dan Raja Rimba ialah Juara Wira.

Sejak storyline Rayz, komik tu memanglah hancur nak mampus dan selayaknya dibakar api dalam relung.

Raja Rimba is long overdue dia punya ending. Dan Pedang Setiawan ni aku rasa dah mengaibkan diri sendiri je.
Fabricati diem, punc

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #52 on: June 03, 2005, 09:40:01 PM »
adehh kejadah terpost dua lak nie.. soweeee...  
« Last Edit: June 03, 2005, 09:43:46 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #53 on: June 03, 2005, 09:41:41 PM »
Quote
Wah! Yang tu best masa mula2 pasal amat tactical, tak pakaim kehebatan hikmat2 sangat. lama2 jadi bangang sebab dia bodoh nak pakai level2 kuasa la pulak.

Ending pun bangsat.

Tapi kalu diteruskan dari awal konsep tactical dia, aku berani cakap Pendekar Laut pun kalah. AKu amat suka Musang Api masa dulu2 pasal semua dia nak kena plan betul2 dengan 3 orang pembantunya, dan juga 959.

Dahlah beromen hari2. Hahahaha.

AHAHAAH akoo suka la kau participate sini Mock ahahha.. :lol:

Quote
Inking pun bukan sorang yg buat. Banyak main pass2 je. Diorg buat camtu sebab kalau 2-3 org je yg buat memang tak kecapaian le jawabya

ahahaha adijin.. dah lama gila x dengo org sebut kecapaian nie..  :lol:

Drama Storm Riders 2 yg tgh berjalan kat NTV7 period lps Nie Feng dan Awan menghilang pas pertarungan depa masa Nie Feng jd setan dulu pun besh gak follow.. wpun ramai kata ghope depa x hensem... aku suka tgk pemandangan sekitar dia... scenary dia cantik2.. shooting kat mana aa aku sungguh teruja.. mak aku pun suka follow walaupun dia x fhm kenapa aku suka beli pedang...

Pedang setiawan lama2 mmg aa besh ... the reason signature aku kat yg romanticism kat bwh nie... Awan gie selamatkan bride yg terancam kerana status clan... tue kira moment sgt2... sbl Awan front Inspektor Sakti

Macam kwan aku ckp aa.. dah Pedang tue yg bikin nama dan duit serta fame kepada dia.. tentu aa nak teruskan legacy dan fame guna nama dan karekter yg sama2... kalau ada plan nak buat spin off atau prequel ke mcm omputih.. mungkin dia tak suka org tangani plot dia yg terset kat pala dia.. mcm Mr Tony...

Title lain yg menawan nyesal x follow sbb eye candy ialah Ho zi when's WIRAWAN TUNGGAL.. rajin... karekter kiut...

Title2 yg muncul antara 1996- 2000 pun banyak aku tak follow sbb aku tak balik malaysia... huhuuh...

   
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

Hackezkk

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 106
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #54 on: June 04, 2005, 01:05:59 AM »
aku minat dewata raya heheeh tp skang dah meraban
pedang setiawan lak wujud lagi ker skang nih ??
raja rimba aku baca since EP1 lagik
burn yg pak sedara aku hhehehe
~::HaCk3RZ~RuL3ZX::~
-----
  • -
  • ---

    user posted image
    -----------------
    -------------!!!!!
    ------------/-^^-\------------ sing a song of sixpence,
    ------||----|-o-o-|----|| ------------ with a pocket full of rye,
    ---\\/|||\--|--@--|--/|||\//------------ four and twenty blac

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #55 on: June 06, 2005, 04:00:46 AM »
alamak aku silap aa Bong..  it' s MAHARAJA PETUALANG aa Bong.. Pedang Maharaja dan conquerer Zho Barat Xianyu tue da dipanggil dan summon oleh Raja Roh Ganas dalam komik Wukong TOny JAGUH SAKTI # 61..  
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

APO?

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1564
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #56 on: June 06, 2005, 11:06:25 AM »
hehehehehe...   :P

yang terbaru dari PEDANG SETIAWAN...
penjejak awan pergi rosakkan proses pembuatan pedang syaitan kat taman penyembahan pedang

yang terbaru dari RAJA RIMBA...
Timur Waja (kalo dulu Waja Timur) pergi Beijing to rescue ayahnye Chang Kong sambil kasik destroy war fasilities kat sana.


aku yang dah terjebak selama 13 tahun ini...

[size=8]Kipas Susah Mati Pedang Setiawan n Raja Rimba[/size]
O God, The Giver of Life,
Remover of pains and sorrow,
Bestower of happiness
and creator of the universe
Thou art most luminous
pure and adorable
We meditate on Thee
May Thou inspire and guide
our intellect in the right direction

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #57 on: June 06, 2005, 11:09:38 AM »
maaf cakap la aku mmg tak suka langsung dgn strom rider kat TV tuh... cam h*r*m... talent yg dipilih utk bawa watak awan dgn badai langsung tak sesuai... muka tak kena langsung yg jadi awan tuh... tak suka sgt2... apasal la tak amik org yg ader gaya awan sikit.. macam aaron kwok tuh kena la jugak.... :(  

APO?

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1564
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #58 on: June 06, 2005, 11:20:51 AM »
Quote
maaf cakap la aku mmg tak suka langsung dgn strom rider kat TV tuh... cam h*r*m... talent yg dipilih utk bawa watak awan dgn badai langsung tak sesuai... muka tak kena langsung yg jadi awan tuh... tak suka sgt2... apasal la tak amik org yg ader gaya awan sikit.. macam aaron kwok tuh kena la jugak.... :(
aku sokong..

dah tu langsung tak ikut original version...
at least pun jangan la lompat lompat cenggitu...
aku yang dah hardcore Pedang Setiawan pun naik pening tengok cerita tu...
nasib baik adik aku minat nak tengok, kalo tak mau aku hempas je tiwi tu...

[size=8]ade ke badai rambut botak..
dah tu, awan pulak cengkeding cam cengkadak...
bikin malu je...[/size]
O God, The Giver of Life,
Remover of pains and sorrow,
Bestower of happiness
and creator of the universe
Thou art most luminous
pure and adorable
We meditate on Thee
May Thou inspire and guide
our intellect in the right direction

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #59 on: June 06, 2005, 12:12:55 PM »
gyaaahahahahaaa.

skang ada PS siri tv eh? sorry aa, umah aku takder tv cangggih2.
seingat aku, dolu2 ada citer PS nih, tapi, bila nengokkan WuMing (tanpa Nama) tu,
aku terus matikan main switch kat kotak fius tu.

Puas ati aku.
 :sengih:  
we are beautiful fighters