Author Topic: Pedang Setiawan & Raja Rimba  (Read 74715 times)

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #20 on: December 17, 2004, 04:49:22 PM »
aku tak leh nak stop lagi Raja Rimba tu.... still follow sampai skrg ni... rasanya esok keluar no 382 kot?... :P  

stussyx5

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 129
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #21 on: December 25, 2004, 12:46:20 PM »
<udin melaporkan dari kedai komik bapak aku>

aku tgh jaga kedai bapak aku nih....raja rimba ngan pedang setiawan masih ada follower kat sini..buktinya,dia antar 15 skali..yg x laku cuma 2-3 je...pas2 koleksi dia pon ada org dok cari...so,boleh buat rumusan sapa yg dah minat tuh susahy nak tinggal@sayang nak tinggal...pedang setiawan masa #1 masa adku darjah 4..skang aku dah abis spm..dari harga rm1.50 skang dah rm 3..hahaha...komik punya pasal...aku jual je..walaupun banyak ada kat kedai bapak aku nih..aku baca senjata misteri ngan pahlawan naga kembar sebab aku dok asrama dulu ada org beli..aku follow je la
Love is only a feeling...

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #22 on: December 25, 2004, 10:15:09 PM »
hahahahaaa :lol:


skil beribu keluar satu pon tak kene :)
cerite yang best :o

jejakakejam

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 456
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #23 on: December 26, 2004, 02:56:51 AM »
bab komik hongkong....aku layan citer Hikayat penembak helang...hero yg agak lurus bendul tp cepat belajar dan heroine yg cerdik x ingat....citer dia ada skit unsur2 sejarah ler.....ada sikit lojik ler...bagi akula... tp x beli pinjam jer..hehehehe....

komik lain cam baca gitu2 jer....cuma x leh lupa camneer masa aku kecik dulu boleh terbeli komik jejak wira tu....dahler hero katik2...pastu pnjg nk mampus citernya....ntah bile nak abis....

pasal komik wan yat leung lak...aku x suka sgt....psl jln citer dia suka sgt citer psl ayah bunuh anak ler.....bapak bunuh ank...bunuh atukk...ada ke patuttt.... :P  
Jalan-jalan cari pasal.....

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #24 on: December 26, 2004, 10:34:02 AM »
hi sumer, hehe, rasa cam best plak topik komik HongKong nih.

aku kumpul Pedang Setiawan jer skang nih, yang lain2 tu (i mean yang rajarimba, dan TonyWong's dll), mmg aku tak follow pun. oh ada satu lagi yang aku kumpul, 4jagoan by Andy Seto tu. memola aku ingat tony wong gak lokes, tapi bucket bagitau, tu andy seto yang lokes. aku memat tak suka abis la ngan TonyWong tu, reason dia sama ngan encik IceSoul cakap. hehe. Kalo ada beli yang lain2 tu, takat beli nak ilangkan bosan jer ngan nak tgk drawing. ada la beli dalam selai dua.

Di antara komik2 HK lain yang dah complete yang ada dalam simpanan aku, Resakser puaker (the whole sereies) ngan parang gila( the whole series).

Komik2 hong kong ni, aku sarankan korang beli yang jenis oneshot jer, kuar dalam 2-3 issue pastu tamat. lagi syok. Ada satu komik tu, apa ntah tajuk dia, tak ingat dah, nanti ako balik umah ako selongkar balik.
we are beautiful fighters

Endless_Waltz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 384
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #25 on: December 26, 2004, 03:09:52 PM »
Quote
hi sumer, hehe, rasa cam best plak topik komik HongKong nih.

aku kumpul Pedang Setiawan jer skang nih, yang lain2 tu (i mean yang rajarimba, dan TonyWong's dll), mmg aku tak follow pun. oh ada satu lagi yang aku kumpul, 4jagoan by Andy Seto tu. memola aku ingat tony wong gak lokes, tapi bucket bagitau, tu andy seto yang lokes. aku memat tak suka abis la ngan TonyWong tu, reason dia sama ngan encik IceSoul cakap. hehe. Kalo ada beli yang lain2 tu, takat beli nak ilangkan bosan jer ngan nak tgk drawing. ada la beli dalam selai dua.

Di antara komik2 HK lain yang dah complete yang ada dalam simpanan aku, Resakser puaker (the whole sereies) ngan parang gila( the whole series).

Komik2 hong kong ni, aku sarankan korang beli yang jenis oneshot jer, kuar dalam 2-3 issue pastu tamat. lagi syok. Ada satu komik tu, apa ntah tajuk dia, tak ingat dah, nanti ako balik umah ako selongkar balik.
komik2 one shot aku x minat sgt, karakter development kurang, lebih suka yg 30 hingga 100 pjgnyerr, tapi kalau yg 200 hingga beribu2 nak abis tu aku x kumpul lerrrrr..............


WAACCHAAAAA!!!

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #26 on: January 04, 2005, 10:43:29 PM »
yg aku tau..persembahan terbaik Master Ma..ialah Pedang Setiawan...dan Raja Rimba....Yang lelain tu..mungkin budak yg take over tu belum cukup mantap meniru stroke Master Ma kut...so kurang best.

Komik terbaru dia yg ada kat pasaran pun ( Pendekar Musang ke ape ke nama komik tu) still stroke kurang best jugak...Storyline starting dia boleh tahan la jugak...


..Apepun, Master Ma ni banyak inspire aku untuk belajar melukis...Maha Adil Tuhan..kat sesapa..tak kira  ape bangsa...agama..Dia akan bagi kelebihan....Amin..
« Last Edit: January 04, 2005, 10:45:11 PM by invictus »

invic_clan@yahoo.com

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #27 on: January 05, 2005, 02:09:00 PM »
Ni antara komik2 jenis pendek2 yang aku beli, kuar pun tak sampai sepuluh issue bagi satu citer. Karekter development not bad bagi aku, mantap. So far mmg aku follow PSetiawan jer, dah 12-13 tahun dah dok beli benda alah tu. huhuhuuu.


Black Martial, by Wan Yat Leung ngan Cheng Kin Ho. Tiga issue jer, abis.


Misteri Kembara by Wan Yat Leung nagn cheng Kin Ho gak. Lapan issue.

Kalo nak lagi murah, beli yang jilid punya, tapi tunggu lama sket aaa.
 
we are beautiful fighters

mIstYquE

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 434
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #28 on: January 06, 2005, 11:05:09 AM »
ape2 pn aku tetap suker pendekar laut..!! :sengih:  
~..tRusT iS a pRecIoUs CoMoDiTy, OnCe U lOosE iT, It'S hArD tO gEt It BAcK..~

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #29 on: January 10, 2005, 07:47:36 PM »
Karya Master Ma yg pendek setahu aku ialah "ALAT DEWATA" atau "GOD MACHINE"
citer sains fiksyen ala- ala matrix. Tak silap aku 3 buku kot?
Aku baca citer ni dah lama, pinjam boss aku punya.. so tak ingat dah berapa tebal utk dia habiskan citer tuh...  

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #30 on: January 24, 2005, 03:18:13 PM »
ha ah rosh, Misteri Alat Dewata tu ada 3 buku, citer pasal Hei Yi, LanLing ngan WuMa. Citer pasal implant memories. Illustration memang gempak giler. Saper2 yang takder lagi tu, baik gi carik cepat, lagi murah, dia jual lima hinggit jer seketul, aku beli dulu dulu lapan hinggit seketul.
we are beautiful fighters

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #31 on: January 24, 2005, 04:22:11 PM »
aku minat pedang setiawan mulanya masa kat uitm dulu... aku still ikut sampai skrg tapi ader la jugak yg miss... tak kisah la.. janji watak penjejak awan tak mati sampai tu la aku ikut... B)  

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #32 on: June 01, 2005, 08:07:23 PM »
Hoh bengang betul aku dengan Andy Seto nye 4  WIRA JAGOAN... sedap2 aku follow tetiba ending episode pertama tue org jahat menyesal mcm tue jer.. cehhhh Tipah tertipu dong ahh... gue buleh jadi super marah!!!   plot awal2 dah smart gile dah tricky.. walaupun masih predictable...

lokesan cemerlang gile... tapi compared to Ma wing Shing, gaya lawan dan gerak anatomi manusia dia tak seindah dan sevariasi keje Ma dalam PEDANG SETIAWAN..

aku tak sabar nak tgk mamat hero... ketua dr berempat yg kai kerusi roda mcm Xavier tue lawan mamat (pun dr klan lain berempat jugak...) dah berubah jd beast selepas mengamal satu hikmat pedang.. (macam kes Feng jugak.. duhh..!) tapi da kena balik mesir pulakkk...

Seto nyer jilid dan tengah berjalan SAINT yg power inking dan karekter cun pun menggoda di pasaran gak!!  

ok PEDANG SETIAWAN lak..

itu hari dlm bulan berapa ntah... Iceosul follow.. dia showed kat aku.. aku jadi super marah bila dapat tau Mr Ma ujudkan tiba2 je Tanpa Nama ada abang yg tera pulak.. selama nie tak penah hujud pn.. bengang bengang.. dan period pas abang dia mati pertermpuran terakhir melepas  windu dengan Tanpa Nama tue.. dengan ayat puitis yg power mower... baru aa aku perasan yg pelukis tue.. (kalau pun bukan Ma ke.. seperti yg dijangka ramai org..) mengembalikan apa yg aku missed and craved most... yaakkh.. lukisan dan coloring brush dia yg lembut tue... sooo aku masih tinggalkan, x follow...konon2 nak grab bila da banyak nanti terkompol issue2 yg tak habis kat sesetengah kedai yg menyimpannya...  until issue # *15 to *21 (dah #400 ke #700 skang nie ahahah aku lupa laa... :lol: ) something ritue.. gedegang!!  Sume yg kurindukan muncul semula.... anak2 Awan, Arus dan Badai.. Wira Biru, Shen Feng.. Yi Feng.. Angkasa dan yahh.. Pedang Sakti Jr. yang masalah dia aku kurang pahamkan.. (icesoul atau yg lain2 leh would help me here..) serta dendam Fajar kat Awan tak abish... dan gedegang!!!  (apsal aku mcm guna bahse GEMPAK nie.. eheheh :lol: ) tiba2 ada plot besh yg aku kagom dr Mr Ma... lagenda Ruang Pedang dan makhluk pengujah Pedang yang baru.. yg dikagomi.. berpakat dengan Tanpa Nama skang nie... ceh Tanpa Nama pun macam rakos semacam je skang... serta anak Awan yang bertukar jd beast selepas Tabib Sakti yg dah jahat ue altered anak dia... huiiii beshnya...    

lukisan brush.. gado2 dia yg tak akan terlawan sesiapa.. beautiful... make me read it back...

dan macam bese.. berplo karekter baru dan plot jadi complicated... kadang2 kucar kacir tapi somehow dia akan jadi sedap kat satu ketika.. cuma kesabaran follower je memahami Mr Ma ahahaa...  :lol:  

dan aritue aku spot ADUKA PERSILA ... mcm besh jugak.. jugak tiba2 ada komik baru lokes watak2 hero berwajah Stephen Chow... Jet Li, Bruce Lee dan Jackie Chan.. dalam satu cerita.... ada sapa2 yg follow leh sembang dan review kat shini? :lol:
« Last Edit: June 01, 2005, 08:16:10 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

ray148

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 248
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #33 on: June 02, 2005, 04:57:11 AM »
aisey...tak tamat lagi rupenye Pedang Setiawan ni yek! :lol: aku follow komik ni pun sampai bab kelahiran pedang syaitan tu je...tak ingat dah macam mane cite dier...bile aku belek komik member aku punye, nmpk tanpa nama tgh lawan ngan sape tah...mmg lost gile dah aku ngan cite die... :P tah bile laa cite ni nak abis...tapi aku rase, kalo la dlm 1-2 tahun lagi tetiba komik ni abis...korang mesti collect balik punye komik2 die...tul tak?? :sengih:
komik2 HK lain yg aku penah follow; Dewata Raya(sampai habis tapi lubang2), Pendekar Laut(nie habis!! :love: ) & Wira Tunggal(sampai episod 200 je :> )...

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #34 on: June 02, 2005, 05:13:08 AM »
hah ye... RAJA RIMBA plak.. Chang KOng dah tua2 pun makin cun dan muda belia nampak...

anak sang air mata mati di tangan Timur waja.. huuu somethingnya...  
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #35 on: June 02, 2005, 08:17:18 AM »
Pedang Setiawan, Raja Rimba...dah kawan belikan Waverider...masih berstaple tur..ingat nak belikan komik Steohen Chow KungFu... tak minat pulak nak membeleknya..komik kompeni ni dia punya size yang bikin menarik saiz komik US sedang2 kiut miut cam artis m'sia plak sapa yerkkkk? mengarut kawan ni pepagi nih..
 
« Last Edit: June 02, 2005, 08:19:38 AM by stingray_flyz »

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #36 on: June 02, 2005, 09:00:55 AM »
huhu, setakat ni, aku masih lagi beli 4 Wira Jagoan 4WJ oleh Andy Seto tu. Walaupun aku turut kecewa seperti kau (waverider) bila baca ending pertarungan 4WJ tu lawan Keua Kumpulan 13 Pembunuh tu, tapi stroke komik ni masih lagi berjaya yakinkan aku utk beli. Ya, kalau nak di bandingkan ngan Pedang Setiawan, dua komik ni punyai stroke yang kontras giler, tapi sekurang-kurangnya, gaya catan digital dalam 4WJ ni dapat ujudkan satu tekanan/tension dalam pembacaan aku. hehehe.

Habis episod Kumpulan 13 Pembunuh tu, dan akibat pertarungan tersebut, masing2 ahli 4WJ tu membawa haluan sendiri. Ala Wave, yang lawan mamat kusi roda tu bukan jadik beast pom, sifat dia jer cam binatang. Rupa fizikal masih lagi 70% dapat dikenalpasti sebagai manusia.

Pedang Setiawan (PS) terbaru (BM edition) stakat ni baru sampai 423, this week kuar issue 424. Aku rasa, Mr Ma (atau saper sajer yang control PS skang ni) sajer wujudkan ruang pedang tu dan kelahiran syaitan bersepuluh utk bawak balik sumer watak2 utama dan watak tepi2 yang konon2 macam hero tu ke tengah2 citer. Maybe dia akan matikan sesetengah watak tu sebab dah terlalu ramai sangat hero/org jahat yang tak penting. Ateis Kuntum pun belum mati lagi. Dia la yang tolong sambung lengan abang Wu Ming (Tanpa Nama), iaitu Mu Xiong ke badan Ppedang Fajar. pedang Fajar of course la bengan ngan Awan sebab Tanpa Nama turunkan ilmu kat Penjejak Awan, sedangkan dia (fajar) merupakan murid sulung Tanpa Nama. Sama2 la kita ikuti yer.

Pasal komik gambo StpehenChow KungFuHustle tu, aku malas nak beli, hehehe. Skang aku beli Pedang Setiawan, 4WJ, Kreko, dan beberapa komik/penerbitan lain kuaran kawan2 dalam pergh.

Korang pnah jumpa komik Naruto dalam edisi Bahasa Melayu? Aku ada jumpa, tapi tak beli aaa.

aaa lagi satu, Yugi OH vol15 dari comichouse dah kuar di pasaran. last week.

[size=8]edit : ada lagi komik2 lain yang aku beli, tapi takyah la aku bagitau.  :sengih: [/size]
« Last Edit: June 02, 2005, 09:07:36 AM by takara »
we are beautiful fighters

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #37 on: June 02, 2005, 10:27:20 AM »
Pedang Setiawan (PS):
skrg Tanpa Nama (TN) dan dua lagenda hero PS sedang mengenal-pasti syaitan2 bersepuluh tuh, kematian syaitan2 itu sudah semestinya dirancang oleh TN demi dunia pahlawan sejagat. Walaupun melibatkan orang2 tersayang.  Kemunculan muka2 baru oleh Pak Ma Wing Sing (MWS) diseimbangkan balik oleh flash-back yang akhirnya mungkin terlibat dgn kejadian yang terjadi waktu itu.

Senarai Syaitan Ber-10:

1.   Pedang Sakti
2.   Pedang Fajar
3.   Yi Feng
4.   Wira Biru
5.   Wu Wu Di (Jaguh Ber-10)
6.   Singa Waja
7.   Penjejak Angkasa
8.   ? - mungkin anak Wu WU Di
9.   ? - mungkin Aties Kuntum
10. ? - mungkin Wave Rider???

Fikir2 la..

B)

aku suka aksi Penjejak Awan dimana dan ketika.... coollll...  :>  

Izam01

  • Pro Membership
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2906
    • View Profile
    • izam
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #38 on: June 02, 2005, 10:32:45 AM »
Quote
hah ye... RAJA RIMBA plak.. Chang KOng dah tua2 pun makin cun dan muda belia nampak...

anak sang air mata mati di tangan Timur waja.. huuu somethingnya...
hihihi... tang part Chang Kong tu muda belia tu ketara sgt... hihihihi... nampak gak hang noooooooooo...
anak sang air mata tu aku rasa tak mati kot... pasai Sang ribut ada ambik body dia dlm laut lepas Timur Waja blah dari situ...

bickbong

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 839
    • View Profile
    • http://
Pedang Setiawan & Raja Rimba
« Reply #39 on: June 02, 2005, 01:29:54 PM »
well, i memang ikut Pedang Setiawan dulu. komik ni la yg buatkan i lebih sukakan komik action, martial art.... tapi atas sebab tertentu, i telah stop beli.  

i rasa Zaman paling gemilang utk Pedang setiawan ialah Season pertama dan kedua. Yg seaseon ketiga sekang ni, pada i, cerita tentang generasi anak2 mereka memang menarik perhatian i. tapi semakin lama, semakin anatomy character kadang2 terlampau panjang. walaubagaimana pun, i setuju yg lukisan nye masih cantik, kemas menarik.  

Mungkin kerana Mr. Ma ade tiga orang pembantu dan sekumpulan illustrator computer yg canggih. pertama ialah Siu Kit, pembantu yg ikut dia sejak Mr Ma tubuhkan syarikat nye. Kedua, ialah Illustator taat Mr Ma (yg sudah balik dari syarikat yg bikin komik Harimau Laut, Wira Tunggal) tu, Lee Siu Liang. Ketiga Illustator2 dari The One Academy Malaysia. Lee Siu Liang dan Illustrator2 ni bertanggungjawab atas cover, dan illustration computer.  so dapatlah komik Pedang Setiawan kekal hebat.

Selain drpd Pedang Setiawan, satu komik yg menarik perhatian i, iaitu komik yg terus dijilidkan, Komik Wira Petualang (kalau tak silap namanye). komik ni memang berbaloi utk baca. Dihasilkan oleh anak murid Tony Wong. dgn adenye Tony Wong, Khoo Fuk Long di belakang dia, dan seorang illustrator cover yg canggih gila, komik ni... i rasa sebuah komik yg lain drpd yg lain. cover yg cantik, character yg unik, rekaan setting yg special.... cerita yg bagus, Memang best.
So komik ni boleh diberi perhatian.