Author Topic: One Piece / Budak Getah  (Read 90428 times)

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
One Piece / Budak Getah
« on: August 01, 2002, 12:25:33 PM »


Mari kita bincangkan komik jepun ini. Dalam KREKO cakap komik ONE PIECE setanding komik DRAGON BALL. Aku pon tak penah miss komik nie...memang besh!                    
« Last Edit: February 22, 2008, 11:34:12 AM by agent »

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #1 on: August 01, 2002, 07:43:21 PM »
aku rasa best pasal ...crita dia...mmg best!! terharu aku baca..writer dia buat cerita mmg buat research dulu..
lukisan dia takder la best maner tapi perspektif dia mmg melampau...tu yg best tu
aku paling suka lawak dia, macam xxxxxxx..muhahahahaha :h                    

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #2 on: August 02, 2002, 11:06:54 AM »
Konsep komik ni samer je macam DRAGON BALL :  Perjuangan, persahabatan dan impian pastu lawan-lawan-lawan-lawan dan lawan lagi..tapi lawannya makin lama makin menarik .. Biasanya citer camni memang dramatik sikit tambah2 time diorang lawan tu..time diorang selamatkan kawan..dan paling terharu bila impian yg diorang cari tu dah tercapai laa...boleh tangkap nangiss wooo....(sebab plot dan skrip dia mantap) Drawing komik Budak Getah memang tidak boleh di banggakan langsung tapi tetap ada keunikan tersendiri ... dan prepektif komik ni macam sengaja di lampaukan...


NAMI                    

alifstyle

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2861
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #3 on: August 02, 2002, 08:58:01 PM »
karekter watak komik
masing -masing ada sejarahnya tersendiri....masing-masing ada kerekter yang unik tersendiri

jalan cerita
best giler!mampu membuatkan aku tersebak ... ketawa....bersemangat......

aku sangat setuju kalau komik ni setanding ngan dragon ball                    

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #4 on: August 14, 2002, 12:18:55 AM »


ahh.. saat yang mengharukan.. dan selepas tuh tah mana tah red hair shank ..
bile laa plak nak nampak muke shank ahak ahaks..

More pic you can get it hea!
http://jaeger_ayers.tripod.com/onepiece/gallery2.htm                    
Visit : + Blog + Twitter + FB

SenyumEvill

  • Newbie
  • *
  • Posts: 6
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #5 on: August 19, 2002, 01:35:06 PM »
wei..besh sgt kaa? bess tahapgilerbabasdewatakingatduniaa kaaa?
kena cari cam nih..kena cari camnih..
mana ekk nak dpt vol 1 buku nih..?
yg ada kat Sq wang..vol 6 upwards jer..
mana ekk nak cari..(sekitar kolumpo...) *-*  *-*  *-*                    

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #6 on: August 19, 2002, 02:32:02 PM »
Yg aku tahu komik2 lama dari COMIC HOUSE boleh cari kat Sg Wang je..lain tempat try cari kat Tokyo, Jepun...                    

hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #7 on: August 19, 2002, 08:53:19 PM »
aku taknah baca pun komik tu
but disebabkan kefamousannya
aku beli CD movie dia
citer pasal Gold Pirate Wunan
best giler.....                    
Majalah Dakwah Online!!?
   

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #8 on: August 19, 2002, 11:36:03 PM »
cd movie tu kureng skit ler...aku punya translation hampehh...
nama ponn tak betul, lagi pon sanji tarak.. *-*                    

hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #9 on: August 24, 2002, 09:13:24 PM »
aku beli yang jepun punya. memang subtitle dia hampeh. sanji pun takder. tapi OK la tu. best gak aaa                    
Majalah Dakwah Online!!?
   

Akira

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 320
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #10 on: August 26, 2002, 03:49:02 PM »
movie dia bsh siot...kelako                    

Varz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #11 on: August 28, 2002, 01:52:56 PM »
Aku baca sampai buku 6, lepas tu tak baca ...tak tau sebab apa                    

Rotijohn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 48
    • View Profile
    • Blog Journal Sketchbook
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #12 on: August 28, 2002, 09:36:24 PM »
Saya memang meminati karya Eiichiro Oda ini...sebab...kalau tengok lukisan dia, character design dia terutamanya, hahahah! memang selamba giler! Ada juga sedikit unsur Disney...technique lukisan mengembalikan kenangan manis dragonball Akira Toriyama.

Humour dia pun lain sikit dari yang lain  


oh..dan zorro dan sanji sangat bergaya! :*                    

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #13 on: August 30, 2002, 02:45:03 PM »
Catatan ni aku tulis hari ni la..tapi aku baca komik ni pagie tadi.Jam 3
pagi..Luffy,nami,usop,Zoro dan Sanji dah pon berjaya memasuki kawasan GRAND
LINE...Sadiss siotttt..Aku pon tatau macam mnaa Oda artis komik ni boleh buat scene tu begitu
dramatik...dalam msa yg sama ada konfik yg rumit dan lawak banggang secara tiba-tiba.
KOmik Budak Getah memang mengimbas kembali memori aku membaca Dragon Ball..                    

Rotijohn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 48
    • View Profile
    • Blog Journal Sketchbook
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #14 on: August 30, 2002, 03:31:34 PM »
Actually, betul jugak kata Takara ,kedua-dua komik ini sangat berbeza dari segi style dan stroke. Tapi cuba perhatikan style Eiichiro melukis awan, bayang-bayang...penguasaan hitam-putihnya (tidak begitu menggunakan screentone seperti manga lain) watak utama yang agak naif dan bongek tetapi penuh bersemangat. Actually setelah di-interviewkan actually Eiichiro ni memang otaku DB.Malah mengaku diri sebagai #1 fan! In fact i rasa dia dah berjumpa dengan idolanya, Akira Toriyama...bertuah..

lagi satu persamaanya: penuh dengan perasaan " a great adventure and destiny awaits!"  Eiichiro Oda pernah sebut yang dia nak One Piece berkembang untuk satu tempoh masa yang lama, sampai wataknya yang ada sekarang bercucu -cicit .....nak bersaing dengan toriyama kot :D

oh, maklumat tambahan: you all tahu tak sebelum beliau start manga sendiri,Eichiiro Oda pernah berkerja di bawah Nobuhiro Watsuki, mangaka Ruroni Kenshin, sebagai pembantu komik?                    

agent

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4811
    • View Profile
    • OPTIMA INNOVATIONS (M) SDN BHD (605671-H)
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #15 on: August 30, 2002, 03:43:10 PM »
Hehe..aku cuma terkenang kembali pengalaman aku membaca dragon ball 5 thn yg lalu...sebab aku mendapat perasaan yg sama membaca dragon ball tu balik pda komik Budak Getah.....

pada yg dah baca dragon ball tentu korang ingat betapa rumitnya masalah Goku nak kalahkan MajinBu kan?..dia punya konflik sampai memerangkap pembaca hingga pembaca sendiri tak tahu bagaimana nak setlle problem tu..sama-sama merasa masalah yg goku hadapi...dan bila Goku meang...kemenangan itu pon di rasai pembaca jugak..kan?

N then..Komik Budak Getah pon aku rasa begitu...betapa aku dapat rasa kejayaan diorang...aku sama-sama berfikir menyelesaikan masalah yg diorang hadapi... memang seronok rasanya dapat berkongsi pengalaman bersama-sama watak-watak rekaan komik...                    

Varz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #16 on: September 04, 2002, 02:15:33 PM »
Sekarang ni aku dalam dilema.

DVD One Piece dah keluar tapi mahal nak mampui ... sampai 3 boxset

Baca atau tengok aje anime ni ? sebab cerita komik dan anime lebih kurang sama aje.                    

taiko KIZ

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 604
    • View Profile
    • ilmu rasa
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #17 on: September 04, 2002, 11:01:37 PM »
ho ho ho camner aku leh terlepas topik ni..... actually aku kompol start dari no 1 samopai skrang... punyalah payah aku nak kompol coz bukan semua kedai ada jual, ada sesetengah kedai tu ada jual cam cipsmore...terpaksalah aku turun seremban plak cari komik tu, kalau seremban tak dak aku terpaksa gi kl plak..... woooo payah wo nak kompol komplit cita ni :love:                    
orang yang mahu belajar harus tahu apa yang ingin dipelajarinya[/size]

Varz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #18 on: September 05, 2002, 09:11:39 AM »
Off topic sikit.

Kekadang aku geram baca buka alih bahasa ni ... bukan apa... tak paham.
3, 4 kali baca baru paham.  Kadang-kadang tu tak paham langsung jadi buat le cerita sendiri.  Mungkin IQ aku rendah kot !!!! :cry:

Anyway aku rasa ni kerana alih bahasa dilakukan dari Jepun -] Cina -] BM dan bukan alih bahasa dari Jepun terus ke BM.                    

Varz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 41
    • View Profile
One Piece @ Budak Getah - Apa bestnya...??
« Reply #19 on: September 05, 2002, 10:53:25 AM »
heheehhe ...jadi memang sah le IQ aku rendah !!!!    :h

Anyway budak getah kira ok le juga ...pernah baca GetBackers !!!  Mak ooi .. pening kepala.