Author Topic: mencari komik DORAEMON yang pupus  (Read 4599 times)

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
mencari komik DORAEMON yang pupus
« on: August 19, 2011, 03:19:50 PM »
saya mencari satu komik doraemon cerita panjang no 18

tajuknya lebih kurang nobita dan dunia ajaib/magik@dunia pari-pari
kisahnya tetang nobita memakan buah ajaib semasa gerhana matahari dan kemudiannya hilang ingatan. nobita kemudian bertukar menjadi pokok dalam biliknya dan menjadi pari pari kemudiannya.doraemon menggunakan sejenis alat seperti cermin mata gerhana untuk melihat pari2 (lebih kurang begitlah ceritanya) sesiapa yang ada komik ini sila hubungi saya dengan segera ye…

komik ni rasanya di cetak lebih kurang tahun 1997 gitu2.. ceritanya tak sama dengan komik yang dicetak baru2 ini…

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #1 on: August 19, 2011, 11:02:39 PM »
tak pupus pun...ada je kat rumah aku... tapi tak dijual lah sebab kira koleksi lengkap...huhu


JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #2 on: August 19, 2011, 11:57:59 PM »
pergh.... ini pun ada.. hahah tak tersangka aku.. yang no. 6 punya ada? yang ada ending doremon tu? (sorry out of topic sementara)

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4595
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #3 on: August 20, 2011, 12:05:31 AM »
tu la..aritu aku ajak pegi ramai2 ganu saper pun taknak pegi..aku ngan umbut dh tgk koleksi abam penber ni..mmg mabeles koleksi beliau. tp aritu tumpuan aku lebih kepada akuarium beliau..koleksi komik ni akan diterjah kemudian hari. :D


penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #4 on: August 20, 2011, 12:14:19 AM »
pergh.... ini pun ada.. hahah tak tersangka aku.. yang no. 6 punya ada? yang ada ending doremon tu? (sorry out of topic sementara)

no 6...rasanya ada kot...ending doraemon tu...jap aku cari


odows- masa tu ciput sangat time...hahaha....yang penting dapat layan movie takashi amano haha...

dah jumpa dah....ada no 6.... tajuknya ...'Jumpa lagi Doraemon'...kisah terahir dimana doraemon telah pulang ketempat asalnya....aku nak snap tapi bateri abis...nanti mlm aku cuba snap ending... :)
« Last Edit: August 20, 2011, 07:29:29 AM by penberbulusenyum »

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #5 on: August 20, 2011, 02:26:20 AM »
salam penberbulusenyum,
AlhamduliLLAH,ada gak orang yang ada setelah mencari seluruh dunuia maya(internet).
kalau x nak jual,blh x tlng scankan?plzzz.... ramai sangat nak baca komik ni. teringin sangat-sangat.
terengganu kat mana?sy pun orng kt,blh bg alamat?ingat senang2 blh g singgah.. thanks : )

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #6 on: August 20, 2011, 02:28:47 AM »
buku doremon SOS:KRISIS BUMI ada x?

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #7 on: August 20, 2011, 02:28:53 AM »
habislah fadhli.. siap sedia bantal + baju baru + selimut untuk tidur di rumah beliau.. welcome to the club..

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #8 on: August 20, 2011, 03:36:40 AM »
buku doremon SOS:KRISIS BUMI ada x?

kat gambar diatas tu ada...cek satu satu...nak scan...takde scan maa...malas pulak nk scan satu satu huhu

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #9 on: August 20, 2011, 05:55:50 AM »
kat gambar diatas tu ada...cek satu satu...nak scan...takde scan maa...malas pulak nk scan satu satu huhu

blh bg detail x cara nak hubungi ko... plz email me at fadhli_ngah@yahoo.co.uk

nemedpoyo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 201
  • mencuba dan mencuba~
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #10 on: August 20, 2011, 09:18:00 PM »
gempakla koleksi buku tersebut penberrrrrrrrrrrrrr, aku masa sekolah rendah kumpul banyak gak buku doraemon, tapi mak aku g jual kat apek surat khabar lama koleksi2x tersebut.. :((:

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #11 on: August 20, 2011, 10:13:37 PM »
saya sudah pm en.fadhli  :D

named poyo...aku masa kecik susah nak dapat duit...jadi waktu sekolah dulu ayah bagi duit dapatlah simpan seringgit dua...bila beli buku doraemon ni dan lain lain komik,... waktu tu aku simpan betul betul sebab sgt menghrgai ..hihihi
...( siap buat laci rahsia bawah katil) ....

dengan cara menjaga buku barulah kita rasa menghargai buku tersebut sebab susah payah kita  nak kumpul duit dan dapatkannya...Alhamdulillah semua keadaan ok walaupun ada jugak yang tercabut selai 2 akibat penjilidan yang tak bagus.... :D
« Last Edit: August 20, 2011, 11:03:56 PM by penberbulusenyum »

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #12 on: August 21, 2011, 12:05:46 AM »
buku ni ada sambungannya,tajuk: Doraemon:perjalanan mencari cahaya

tentang pari2 hitam hidup semula dan kalahkan pari2 cerah. nobita terpaksa menggunakan "jampi terakhir" dan mengorbankan nyawanya untuk mengalahkan pari2 gelap..



penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #13 on: August 21, 2011, 03:40:42 AM »
haha obses betul en.fadhli dgn pari pari... :)):

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #14 on: August 22, 2011, 09:00:43 AM »
ni untuk Jayman...seperti yang dijanjikan aku snap skit episode akhir doraemon...keluaran tora aman ni yang bermula dari episod 1 aku beli tahun 1993...episod akhir keluar hanya dijadikan sub cerita untuk keluaran ke 6. kira ramai orang tak perasan sangat.



sub tajuk bahasa melayu- Jumpa Lagi Doraemon



Kisah terakhir yang disiapkan awal-awal oleh Fujio F Fujiko



Masa tu 1993/1994 Syarikat Tora Aman telah keluarkan komik inggeris pertama yang dialih bahasa melayu iaitu Garfield...tapi tak dapat sambutan sangat.



sedikit info dari library saya.. :)


solo_wing

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #15 on: August 22, 2011, 07:02:21 PM »
fuh! bro fadhlly tolong scan untuk saya dirumah pen ye? :D
dulu pernah beli no 12 ni,tapi hilang entah mana.yang jenis publisher yang ni unofficial punya ke?sebab ada cerita dia takde dalam tora aman dengan internet punya

fadhli

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 12
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #16 on: August 22, 2011, 08:08:48 PM »
still waiting info from penberbulusenyum how to contact him  :)

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1932
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #17 on: August 22, 2011, 09:43:40 PM »
good old days.

byk sungguh buku2 yg best dulu, tapi aku takde duit nak beli
sekali duit dah ada, buku kat market plak x best..
tapi mmg la, buku2 doraemon yg aku punya semua direlakan humban masa pindah dulu.
aku mmg tak bajet ada manusia sanggup carik
walk away. u need to do that sometimes..

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2632
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #18 on: August 22, 2011, 10:28:24 PM »
mcm yon cakap...tak terpk pun ada gak org cari doraemon balik...mungkin ini kesannya selepas Fujio. F fujiko dah mati....mungkin banyak cerita rare yang kita tak tau...

fadhli ..saya dah pm.. :)

solo_wing

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: mencari komik DORAEMON yang pupus
« Reply #19 on: August 23, 2011, 11:15:52 AM »
good old days.

byk sungguh buku2 yg best dulu, tapi aku takde duit nak beli
sekali duit dah ada, buku kat market plak x best..
tapi mmg la, buku2 doraemon yg aku punya semua direlakan humban masa pindah dulu.
aku mmg tak bajet ada manusia sanggup carik
buku doraemon aku...mak aku buang time aku pergi sekolah... :kuciwa:
banyak gile aku beli dulu...nasib baik ada daichonen doraemon kat internet,boleh kumpul balik :D