Author Topic: Mari Cakap Pasal Superman!  (Read 15343 times)

alifstyle

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2862
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
Mari Cakap Pasal Superman!
« on: April 19, 2006, 09:26:55 AM »
Dalam topik ni, dianjurkan kita borak-borak pasal superman.
Bebas! asal ada kaitan dengan watak superhero ini.

AKU STARTING dulu ye.

Just teringat kes Smallville.

...Superman nampak seperti hiburan ringan. Tetapi di dalamnya terdapat beberapa isu sensitif. Paling utama nama sebenar Supermanů KAL-EL! Apabila nama ini disebut dalam slanga orang putih, ianya saling tidak tumpah seperti nama Allah dalam Asmaul-Husna (Khalid). Dia datang ke bumi dengan misi memberi keamanan. Malah dalam siri Smallville ada menceritakan generasi Kypton ini dianggap sebagai tuhan. Kita perlu berhati-hati di situ...
- Petikan dari cartoonrama.com



Seriusly, aku fanatik superman. Siapa kenal rapat dengan aku, pasti tahu
obses aku dengan watak ni. Tapi aku masih tahu apa yang aku buat. Moral
baik dalam siri ni aku pegang.
- walau berkuasa manapun kita, jangan melawan mak bapak.
- Selalu tolong orang susah
- Jangan mencarut (Clark Kent tak pernah mencarut secara sengaja)
- Bila sedar kesalahan yang dibuat, terus insaf dan minta maaf pada orang.

Terus terang, moral baik itu lebih kuat kesannya berbanding moral buruk-buruk tu (ala... korang faham ajelah)
« Last Edit: April 19, 2006, 09:28:32 AM by alifstyle »

silentgecko

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1550
    • View Profile
    • http://www.silentgecko.8m.com
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #1 on: April 19, 2006, 12:01:26 PM »
:p2 aku tak minat superman, ada perkara yg mcm tk best, cthnya, spender kat luar (merah plak tu).... lagi, hanya kerana cermin mata + rambut ejas sket, takde sorg pun bole prasan clark adalah superman...

  tapi camne2 pun aku tetap suka tengok movie dia :lol:  wahaha... ok chow

ps: antara watak lain, aku lebih suka Orang Kuat dari superman.

http://silentgecko.deviantart.com
Melukis dengan batasan.

Max_ady

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1387
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #2 on: April 19, 2006, 02:17:38 PM »
Quote

ps: antara watak lain, aku lebih suka Orang Kuat dari superman.
yg lebih kuat dari superman ialah Lobbo...tapi masaalahnya dia nie pemabok dan bila ada crossover dgn superman selalu dia kalah sebab dia nie kuat sangat tapi bodoh..

superman selalu tak sebulu dengan batman...mungkin kerana superman nih dibesarkan oleh keluarga yg miskin...batman pula dari keluarga yg kaya raya...

clacrk kent dalam citer superman adalah seorang yg nerd...kat smalvile pulak adalah aktif dalam sukan dan cool...ada ketidak seimbangan disitu....

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #3 on: April 19, 2006, 02:25:36 PM »
masa komik superman mati. dia memang battle bagai nak gila dengan doomsday.. nangis aku dia mati.. demn it.

aku dah tak suker superman.

lepas tu superman dihidupkan, siap ada 4 jelmaan. dah macam power rangers.
lepas tu tak fanatik dah.. aku setia pada space cop gaban.
.hanya artis biasa.

adijin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 746
  • Berusahalah!
    • View Profile
    • http://www.aadisalman.com/
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #4 on: April 19, 2006, 02:51:37 PM »
Bagi aku, Superman dalam movie (Christopher Reeve tu) yg paling perfect sekali. Sebagai Clark Kent, bukan setakat pakai cermin mata je, perwatakan dia pun lain! Bodoh-bodoh, lurus bendul, gabra, lemah (seingat akulah) tapi still adorable dari mata Lois Lane. Bila dia jadi Superman-- gila heroic! Lois Lane dah tak sure nak pilih mana satu  :lol:

Rasanya dalam komik pun tak seperfect dlm movie tu. Dalam All-Star Superman yg Morrison & Quitely buat, ada la nampak perwatakan Clark Kent mcm tu....



BTW aku rasa kostum superman yg ini lagi best dari kostum Superman Returns. Kostum Superman siri tv (Dean Cain) pun ok gak, cuma warna biru dia lebih gelap.

tarakucha

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1782
    • View Profile
    • http://www.tarakucha.com
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #5 on: April 19, 2006, 03:31:21 PM »
Quote
clacrk kent dalam citer superman adalah seorang yg nerd...kat smalvile pulak adalah aktif dalam sukan dan cool...ada ketidak seimbangan disitu....
Itu sebab perwatakan nerd dia tu buat-buat..dia cipta personaliti nerd tu bila dia dah pindah metropolis n keje jadi wartawan, utk 'cover' yang dia tu superman (selain dari pakai spek aje). yang smallville skang ni tunjuk, sikap clark yang sebenar bila dia dgn family dia...

so tunggu la..mana tau, season akan datang smallville, dia tunjuk bila dia mula keje reporter daily planet dia start kepura-puraan dia tu..

Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #6 on: April 19, 2006, 06:04:06 PM »
aku tak penah baca komik superman tapi aku kenal superman since skolah rendah masa tv3 tayang superman the movie dari slot Dunhill Blockbuster. Dari situ aku kenal superman terus follow sampai superman IV. Superman IV aku sempat tgk wayang kat yaohan OUG dulu. aku prefer clark kent nerd (chris reeves) berbanding versi dean cain atau tom welling sebab setau aku, itu la "karakter sebenar" clerk kent dalam komik jugak.

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #7 on: April 19, 2006, 09:22:24 PM »
aku suka tgk filem2 Superman CR (Christoper Reeves)
aku juga suka layan versi Dean Cain punya Superman & Lois Lane

tapi aku tatau kenapa aku tak suka komik2 Superman
tapi bila aku TERjumpa Superman: Birthright (Mark Waid, Leinil Franics-Yu)
dan Superman: For Tomorrow (Brian Azarello, Jim Lee)
aku jadi suka plak dgn komik2 Superman
layan tu

TETAPI bila aku tgk costume Superman Returns
terus persepsi aku pd Superman down balik
mmg aku tak teruja sgt nak tgk SR ni

shiori_LA

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1098
  • hmm......dah maleh nak lukis
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #8 on: April 20, 2006, 04:40:12 PM »
:o "superman"

aku tak pernah tengok superman christopher reeves tu.....
tapi superman dean cain tu memang follow habis sebab time tu aku tanam anggur...ahaks......then sebab suka tengok louis lane yang seksi tuh.....dean cain pun cute gak...ahaks

pasal smallville ni lak dulu2 aku tengok yg seasons 1 tapi yang the latest ni malas nak nengok pasal aku rasa cam dah banyak lari dari superman yg asal...dan citenya pun melalut2....bosan je!!!
senyum sokmo


bazooka

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 374
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #9 on: April 20, 2006, 04:55:31 PM »
Aweks dalam citer Smallville ngan Superman dedulu tuuu.. ehem mantap2
heheheheeheheheheh  :sengih:  :sengih:  :sengih:  :sengih:  

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #10 on: April 20, 2006, 05:27:19 PM »
Aku kenal Superman ni masa zaman superman yg hitam putih tu. Masa tu RTM ada tayang masa awal tahun 80an. Huhu giler tak ensem superman masa tu..nampak tua jek.

Tapi lps tu start diorang tayang movie dia S1 sampai S4. Aku minat superman. Memorable tu lagu dia masa dia jumpa fortress of solitude lps  Jonathan Kent mati. Aku suka superman 3 masa Clark Kent VS Superman akibat dari kesan kryptonite merah tu...superman jadi jahat sekejap..so dia kena fight antara CK dgn Superman. Time tu la ada Lana Lang yg jadi mak Clark skrg.

Start balik yg kat TV aku suka sbb ada teri hatcher dan juga main tarik tali lois dgn clark kent. Lps dia dah declare jadi tak best plak. Ending dia aku tak faham anak sape yg diorg jumpa kat pintu diorg tu siap dgn cape superman sekali.

Tapi antara superman, batman dgn spiderman...aku suka spiderman sbb spiderman pokai, takde duit, lps tu tak dpt sokongan press. Batman kaya apa kesah..superman plak dipuja.

alifstyle

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2862
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #11 on: April 20, 2006, 06:55:57 PM »
Quote
Tapi antara superman, batman dgn spiderman...aku suka spiderman sbb spiderman pokai, takde duit, lps tu tak dpt sokongan press. Batman kaya apa kesah.. superman plak dipuja.
errr... aku antara penyebab statement itu boleh terkeluar.

Teringat... walaupun watak ini dah lama, tapi masih mampu menarik
peminat baru. Tak out of date. Malah, sentiasa menjadi superhero yang
paling ramai peminat.

antara Lex Luthor dan Bruce Wayne... siapa paling kaya? jawapannya bukan aku.

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #12 on: April 20, 2006, 07:16:13 PM »
Maksud aku dlm konteks dunia cerita tu bukan konteks ada ramai peminat cerita lah alif ^_^. Spider Man kena kutuk dgn press sbb dia pakai topeng dan tak nampak muka (daily bugle), berbanding dgn super man yg sentiasa dpt sokongan press (daily planet) dlm apa yg dia buat. Aku suka Spider Man sbb dia terpaksa mengimbangi antara nak cari duit sara hidup + masalah awek + makcik dia yg sebatang kara + life dia sbg student nak abiskan study + t/jawab dia sbg hero.

Aku tak baca lagi dunia marvel yg baru di mana skrg sedang berlaki peperangan antara superhero. Puncanya sbb wujud dasar baru kerajaan supaya semua superhero kena berdaftar dan dedahkan identiti masing2. Ada yg menentang (geng Iron Man) dan ada yang menyokong (geng Captain America). Macam menarik jugak storyline ni.

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #13 on: April 21, 2006, 09:21:17 AM »
cerita tu tajuk dia Civil War
penulis dia Mark Millar
Mark Millar ni kira otai la kat Marvel skang ni
nak tahu best tak best Mark Millar ni, try beli The Ultimates & Ultimates 2

tak silap aku citer Civil War ni keluar bulan 5 tapi komik dulu
kena tunggu lama skit la baru keluar TPB (trade paperback)
lama lagi tunggu baru keluar hardcover

aku kumpul gak Ultimate X-Men, Ultimate 2 & Ultimate Secret
cuba la baca, mmg layan especially Ultimate X-Men
satu hardcover berharga RM102.27 mengandungi 6  ke 7 episod (isu komik)

farahn

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 556
  • Tanya sama pokok..
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #14 on: April 21, 2006, 10:26:08 AM »
Superman is not my favourite but I'll always respect his character as the original superhero.  :D  

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #15 on: April 21, 2006, 11:34:33 AM »
Quote
cerita tu tajuk dia Civil War
penulis dia Mark Millar
Mark Millar ni kira otai la kat Marvel skang ni
nak tahu best tak best Mark Millar ni, try beli The Ultimates & Ultimates 2

tak silap aku citer Civil War ni keluar bulan 5 tapi komik dulu
kena tunggu lama skit la baru keluar TPB (trade paperback)
lama lagi tunggu baru keluar hardcover

aku kumpul gak Ultimate X-Men, Ultimate 2 & Ultimate Secret
cuba la baca, mmg layan especially Ultimate X-Men
satu hardcover berharga RM102.27 mengandungi 6  ke 7 episod (isu komik)
Aku dah lama tak beli komik ni.

Last aku beli Batman Hush, Batman: The Killing Joke, Wolverine Origin dgn yang cerita pasal Superhero DC yg dah tua hasil tangan Alex Ross tu (lupa tajuk). Storyline Civil War ni nampaknya best utk dibeli.  B)


-----

Bercakap pasal Superman ni kan...masa kat smallville dia tak pakai spek...gi Metropolis dia pakai spek dan jadi nerd..tapi kan, masa dia popular jadi Superman, orang kampung dia semua tak kenal dia ke?

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #16 on: April 21, 2006, 08:41:03 PM »
seperti kebanyakan manusia di planet bumi,
watak yang dipegang christopher reeve paling menjadik.
lepas tu yg kuar siri TV superman semua hampeh.
ada la sorg yg hampir jadi iaitu Dean Cain.
yg Smallville pon okey.
Yang lain, suma hampehhhhhhh...hehe
tapi, aku lagi adore Batman dari Superman..
But, Superman pon wokey what...
:D
« Last Edit: April 21, 2006, 08:41:33 PM by vrempire »

invictus

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1599
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #17 on: April 22, 2006, 12:39:18 AM »
satu je....aku kurang senang dengan Superman...sebab dia bukan asal dari bumi...

"dah la datang dari tempat lain..nak jadi hero pulak!"   :P  :P  

invic_clan@yahoo.com

takara

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4523
    • View Profile
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #18 on: April 22, 2006, 09:22:27 AM »
Quote
"dah la datang dari tempat lain..nak jadi hero pulak!"   :P  :P
Gyaaahahaha. Ayat ni la si Lex Luthor cakap dalam Lex Luthor: Man of Steel
we are beautiful fighters

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Mari Cakap Pasal Superman!
« Reply #19 on: April 22, 2006, 05:18:19 PM »
Quote
"dah la datang dari tempat lain..nak jadi hero pulak!"   

cool giler ayat tu invic..hehehe
:D