Author Topic: Komik lucah?  (Read 41108 times)

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« on: June 15, 2003, 02:51:16 AM »
Hmmm....nak citer pasal komik lawak ker, atau komik lucah??Aku tengah cuti ni..banyak masa nak merepek..dua2 tajuk kira kontroversi...biar aku start dengan soalan2 cepumas dulu supaya nampak sikit kita ni berforum macam dalam TV tu....chewah...

1. Adakah jika kita membicarakan pakai komik lucah ni, kita dianggap menggalakkan komik jenis ni?? (ambik contoh TPM hari2 cakap pasal VCD lucah, bukan bererti menyokong...)

2. Dari aspek sejarah pulak, adakah komik lucah ini ujud di negara  ini?? (BTW..lukisan masterpiece kat bilik air sekolah tak boleh dianggap sebagai komik..)
 
3. Mungkin kah komik lucah ini satu strategi anasir asing untuk meruntuhkan akhlak sesuatu negara?? Korang kene paham, nanti bila takder vcd lucah...kaki gian mungkin akan carik komik pulak...

4. Atau mungkinkan unsur2 atau innuendo kelucahan sememangnya telah berada dalam komik mainstream masa kini..secara halus dan simbolik tapi kita tak perasan??

Amacam..boleh buat tesis tak?? :ph34r:  ;)  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Komik lucah?
« Reply #1 on: June 15, 2003, 03:12:32 AM »
tesis? boleh boleh. apsal tak boleh pulak? just get someone to supervise your thesis laa hehehheheh.

i'm not gonna start blabbering about komik lucah just yet. ngantuk sekarang ni. aku dah pun split topik ni, and locked the other one. so kat sini kita diskus seriously on komik lucah. sebagai permulaan, kita kena define apa itu komik lucah dulu. anyone?

tan sri nodsri

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 378
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #2 on: June 15, 2003, 09:58:58 AM »
masalahnya.. ADA ke orang kat mesia ni yang buat komik lucah?

mau tak kena dengan KDN...  

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #3 on: June 15, 2003, 10:42:09 AM »
Tan sri,..ehmm sebelum kita menyelami terus ke perbincangan hard core...mari kita cuba kupas dulu apakah pengertian Komik Lucah...cam kater mod kita tu..

Sape2 ada kamus dewan? Aku pegi carik kat websearch, semua orang assume pengertian lucah..

camner anggota2 forum yang pakar2 ni--...Hidey? Axeral? Jay?Nicemecha? Izam..
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #4 on: June 15, 2003, 10:47:23 AM »
"Komik yang menonjolkan kandungan/idea atau imej yang berbaur sexual yang terlampau batasan penerimaan norma sesuatu masyarakat, yang bertujuan untuk merangsang pembaca..."

ini yang dapat aku pikirkan berdasarkan pengamatan aku yg cetek ni.. :ph34r:  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

sinz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1929
  • renz @ vl
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #5 on: June 15, 2003, 10:52:04 AM »
ish..betul ke korang nak bincang pasal ni? tak takut ke? tapi..kalau korang dah jual, aku beli la yek

bagi contoh skit leh tak?
« Last Edit: June 15, 2003, 10:54:47 AM by Hideyoshi »
eh eh ade custom title rupenye :3

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #6 on: June 15, 2003, 11:21:03 AM »
Cit!! bincang dan diskus ler...bukannya buat dan jual!!! :P ...

Ko nak contoh yea...

Kalau ikut definasi versi aku, kat lain tempat, apa yang dikategorikan komik lucah tu berbeza...

Kat Malaysia ni...gambar bogel, perlakuan terlampau, kata-kata/dailog berbaur seksual, samada ada double meaning atau terang2an, jika ada dalam komik..boleh dikira lucah ler..Pastu kalau imageri yang ditonjolkan tu boleh meransang pembaca...boleh kira lucah jugak...

Kat US, satu zaman dulu, komik dianggap bacaan budak2..jadi even komik2 biasa yang menonjolkan elemen2 yang sugestive (contohnya cerita penyiasatan yang menonjolkan watak wanita dengan skirt pendek, bonjolan2 berlurah, dan gaya yang suggestive, pernah dianggap sebagai perosak minda remaja (kat US ni!), lalu tak dibenarkan lagi dijual dengan terbuka di kedai2 suratkabar..melainkan ada mengikuti garispanduan Comics code..

Kat Jepun pulak terbalik citernye sebab yang baca komik tergolong dari segala lapisan umur..Gambar2 bogel ada jugak dalam Doremon dalam adigan Nobita terserempak dengqan sizuka tengah mandi, atau adigan2 lucu dalam Ranma 1/2..tapi tak dianggap lucah oleh pembaca disana sebab tak menimbulkan keransangan..Diorang ada strange sense of humour..Komik berbaur lucah pulak tak muncul dalam komik kanak2 seperti Shonen dan shojo...tapi muncul dalam komik untuk remaja...contohnya Young Jump, Young sunday..komik2 ni terjual merata2 kat Jepun...bercampur2 dengan manga lain..Kalau dalam satu mag 300 ms tu, sekurang2nya ada 2 citer yang menonjolkan adigan berbaur seksual..Contohnya karya U-jin bertajuk Sakura Tsushin..atau G-taste..tapi yang ini tak dikategorikan sebagai hard-core, sebab fokus utama manga2 ni bukannya sex tetapi kononnya kisah kehidupan remaja..Satu lagi, sesetengah cerita2 aksi juga ada menyelitkan adigan2 sex untuk menarik minat pembaca seperti Crying Freeman karya Kazuo Koike dan Ryoichi Ikegami..Kita akan kata ni komik lucah..orang jepun gelak saja..sebab komik lucah bagi diorang lagi xxx..Korang mesti perasan budaya diorang ni pelik sikit..tengok ler Shocking Asia tu..

Pernah kah gambar bogel kuiar dalam komik tempatan??Zaman kecik dulu aku ada baca cite si Mata Siwa, aku rasa komik indon..ada sikit adigan bogel menunjukkan watak utama pompuan sedang bertapa...boleh kira lucah ker?? :ph34r:  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Otacon

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 566
    • View Profile
    • http://
Komik lucah?
« Reply #7 on: June 15, 2003, 12:49:19 PM »
Aku tak pernah baca baca Si Mata Siwa tu.. Tapi, aku pernah baca satu komik lucah Jepun... Kat Jepun diorang panggil mende tu Henta ke Hanta..? Ntah, aku dah luper dah... But, i assure you, it's only for 18 and above ONLY... :ph34r:  

Otacon On-line by Dream Team!!

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #8 on: June 15, 2003, 01:22:58 PM »
Hmmm... :unsure:  <_<  bunyi macam senang benar boleh di temui kat sini..ko maner cukup 18 lagi..bahaya tu..tengok kulit sudah ler.. :o

Si mata Siwa tu bukan komik lucah laa..dia ni komik lawan-lawan keperwiraan gaya indon, penuh dengan ilmu sakti...tapi komik camtu pun boleh terselit gambar camtu..kononnya menunjukkan kesungguhan pertapaan..ia la kot..aku tak pernah bertapa. Ni koleksi purba kawan aku ni...aku rasa komik2 seram dan hantu tahun 70an pun ada terselit lukisan2 seksi sedang di goda hantu...pengaruh wayang hantu la tu...zaman tu pulak komik2 US yang menonjolkan pompuan seksi cam Vampirella dan Savage sword of conan agak senang dapat...dengan cover Frazetta, Boris Vallejo, frank Brunner, ..mungkin bukan lucah, tapi kalau bebudak zaman tu tengok, aku rasa boleh teransang jugak ler, kalau kene tangkap cikgu zaman tu, boleh kene rotan lagi.....Masa tu diorang tak bezakan sangat antara seksi dan lucah...

Budak2 sekarang lain citernya pulak...banyak dah lali ngan benda2 ringan camni, tapi depan mak bapak buat2 budak baik...Tapi aku rasa lali bukan angkara komik, sebab komik lucah ni bukan senang nak jumpa, sebaliknya kerana jualan vcd lucah yang berleluasa...Tak payah pasword-password...gambar terkangkang kat tengah jalan....Komik lucah pulak selalunya sembunyi2..aku ada dengar citer, budak2 cina satu masa dulu rajin sewa komik...aku pun heran ler..komik ape yang best sangat sampai nak sewa2 ni...rupanya XX ringan2..Cis...aku ingatkan diorang ni gila study.. :D

Hentai??? woo...bahaya tu...kalau orang tak tau, tengok stroke ingat komik biasa sebab lukisan karekter nampak cute...tiba-tiba siap berbagai2 gaya terlampau pulak...aku terjumpa kat masa surfing jer.... :ph34r:  Masa tu aku cari gambar poster SAilor Moon...tau apa yang kuar??Doujinshi....siap kaler..... :blink:  :blink:  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Otacon

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 566
    • View Profile
    • http://
Komik lucah?
« Reply #9 on: June 15, 2003, 01:25:36 PM »
Pembetulan: Aku dah LEBIH 18 tahun!! :angry:  

Otacon On-line by Dream Team!!

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #10 on: June 15, 2003, 01:38:41 PM »
wooopppss...minat maap bebanyak brader...aku pakai tembak jer...sori..sori.. :D peace? ;)

Ini ada keratan tentang definasi beberapa perkataan Jepun yang berkenaan, dari aspek bahasa:

"'hentai' is a negative word in Japanese, meaning sick, weird, abnormal, deviant, and is not used as a genre label, and has nothing to do with cartoons. It sounds silly at best, and disturbing at worst, to Japanese speakers. It is equivalent to an English speaker saying "sicko animation" over and over again. Like, "I watched some sicko this weekend." "I love sicko!" "Where can I get some sicko pictures?" It sounds weird to use it as genre label, even if you do think animation with sex scenes is sick, but it sounds even worse to people that are fans of whatever it is you are calling sick, so if you don't mean to be intentionally insulting, it is best avoided.

'H', pronounced 'etchi,' is a separate word from 'hentai.' While it is believed to have originated from the first letter of 'hentai' some fifty years ago (it is worth noting that there are also multiple other theories for the origin of the word 'etchi') if it ever meant 'sick/weird/abnormal,' it no longer does. In modern Japanese, it is merely a soft word for 'sex' or 'sexual' and does not specifically carry any negative connotation, although depending on context and tone of voice it can be used to mean 'naughty' or 'lewd.' 'H anime' isn't really the standard way to refer to adult animation in Japan (it's usually called just 'adult(adaruto) anime' or 'ero anime' or sometimes 'bishoujo anime') but it is OK as a generic description of what it is: 'sex animation.'

'sukebe' is applied to people, and means the same thing as 'etchi' when applied to a person: it accuses them of thinking of sex too much or being more interested in sex than is appropriate.

In recent years, the word 'pervert' in English has come to take on a very light meaning, being used to describe someone who shows any interest in sex whatsoever, not just deviant or weird sex, and thus these days it is often used in a way that is very similar to the way 'sukebe' is used. But the old meaning of 'pervert' as 'sick/twisted/adnormal' is stronger than the meaning of 'sukebe' and equivalent to the Japanese meaning of 'hentai.' ""
 
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Otacon

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 566
    • View Profile
    • http://
Komik lucah?
« Reply #11 on: June 15, 2003, 01:50:23 PM »
That's okay! Piece!! :D
Hentai, etchi dan sukebe betul-betul mendalam maksudnyer yek?

Hei, Ubdertaker, takper kalau kiter bincang pasal topic nie...? Sebab axeral pernah tunjukan aku beberapa topic yang pernah kena lock oleh webmaster...  :unsure:

You sure it's okay? :huh:

 

Otacon On-line by Dream Team!!

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #12 on: June 15, 2003, 02:08:15 PM »
Aku rasa OK la...asalkan kita keep to the topik..kita belajar berdiskusi walau topik sampah sekali pun melalui pendekatan yang rasional..berdasarkan apa yang kita tau, apa yang kita dengar..untuk memahami apa yang berlaku di dunia ini, dan bagaimana ia boleh mempengaruhi kita atau sesuatu masyarakat...Bukannya kita promote suruh orang pegi baca komik camtu... B)

BTW aku yakin kalau aku buat topik ni jadi proposal tesis Phd aku, unversiti mesti lulus punya...Topik ni kalau buat artikel aku rasa boleh keluar Dewan masyarakat ler.. :) tapi tak mau la akademik sangat..nanti korang boring pulak...

Lagipun kalau kita lari topik, supermod Aza ada kan...aku rasa dia mesti warning dulu.. :D  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Komik lucah?
« Reply #13 on: June 15, 2003, 02:37:32 PM »
cheh...

jangan risau. korang nak discuss, discuss laaa. kalau nak letak gambar, please have decency to sensor dulu. if not, anda hanya dibenarkan meletakkan link sahaja. remember, the topic is to discuss on the aspects of komik lucah. so luahkan perasaan anda, opinion, rasa tak puas hati, rasa geram mengenai komik lucah tu kat sini. aku rasa mystic pun tak lock sesuka hati. bila perbincangan tu dah out of control, dok tembak dan belasah orang tak semena2, itu dah kira tak best. so kita lock laaa.

kalau axeral boleh tunjuk topik yang kena lock, aku pun boleh tunjuk topik yang masih tak kena lock. hehehehe.

gornex

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1137
    • View Profile
    • lookout by sinachzawawi
Komik lucah?
« Reply #14 on: June 16, 2003, 01:36:24 AM »
tula, aku raser tak salah bincang benda alah nih... tak salahkan... ilmiah nih

aku pon nak cari sket info pasal nih pastuh aku postkan sini ;)  
lihat apa yang dikata
jangan lihat siapa yang berkata

"we talk too much, love too little, lie too often.."

Otacon

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 566
    • View Profile
    • http://
Komik lucah?
« Reply #15 on: June 16, 2003, 01:05:07 PM »
Aku tengok sekarang nie, kat kawasan aku nie ader orang jual komik lucah... Pas tu yang membelinyer tue kan nyer orang dewasa, tapi bebudak! Yang peliknyer tue, komik tue diterjemah dari bahasa jepun ke bahasa melayu! How can they actually DO that!!?? :angry:  

Otacon On-line by Dream Team!!

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #16 on: June 16, 2003, 04:38:47 PM »
Hmm..interesting..bleh aku tau tajuk citernya? Kalau boleh letak cover kat sini pun takper..Maknanya, someone figured out komik lucah ni boleh laku kat sini..tapi nak translate?? Itu perlukan teamwork, banyak kerja tu..banyak belanja tu..Aku tak pikir KDN tau bende ni..

Aku ni kira open mind gak (perasan) :D , tapi kalau dijual kat pasaran sampai budak2 boleh beli tu..kira bahaya...lagi bahaya dari vcd lucah..terutama kalau dari jepun punya... :angry:  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3229
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #17 on: June 16, 2003, 04:49:08 PM »
BAru tengahhari tadi aku tengok program diskusi kat TV yg dikendalikan Kavita Kaur..borak pasal sex education..mengikut ahli2 forumnya..satu aspek yang sering diabaikan dalam benda ni adalah aspek psikologi nya...ianya bukanlah semata fizikal dan teknik saja..and definitely not the best thing for fun..sebab consequencesnye banyak...selalunya bahan2 lucah ni seolah promote bahagian fun jer...tu yang buat ramai budak terpengaruh ...maklum laa dalam umur yng penuh hormon tu..sentuh sikit jer dah terangsang...mana ada masa nak pikir aspek2 lain tu.. <_<  tanggungjawab, akibat, kasih, akibat, penyakit.. :o  
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

Ocarina Of Time

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 932
  • 1 UP ++
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #18 on: June 16, 2003, 04:53:52 PM »
hmm..dalam atmosfera Malaysia nih...asalkan ada imej seksual yang terlampau sudah boleh dianggap komik lucah.....heh...aku pernah juga sesekali tengok mender nih....komik dan anime.....dan seperti ubder aku setuju sangat bahaya besar kalo bende2 sebegini senang sampai ke bebudak.....

Apa yang aku nampak mengenai gambaran komik lucah ialah komik2 hardcore dari Jepun tuh....mengenai komik/anime spt Ranma tuh...aku rasa sekadar lawak lucah sahaja.....ia tak melibatkan adengan ranjang....imej muka "horny"...bayangan "kemaluan"  dan yang sewaktu dengannya......
Dragon Ball Origin ---[ Alangkah Nostalgianya.... ]--- NDS memang Besh!

DiDi

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1657
    • View Profile
Komik lucah?
« Reply #19 on: June 16, 2003, 04:59:00 PM »
ranma ade ke?????
anyway no hentai
no porn
no lucah
no war
no sm
peace :lol:  
1+1=11? Rly?