Author Topic: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia  (Read 10393 times)

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« on: June 25, 2008, 01:33:02 AM »
THE KAMPUNG BOY JOURNEY



Biography of Mohammad Nor Khalid
Mohammad Nor Khalid or Datuk Mohd Nor Khalid (born 5 March 1951) is a well known cartoonist in Malaysia. Also known as Lat, many of his cartoons appear in the editorial pages of the Malaysian newspaper New Straits Times. Lat was born in a village called Kota Baru in Perak, not to be confused with Kota Bharu the capital of Kelantan. He had a wonderful talent for drawing as a child and drew excellent comics. At the age of 9, his gifted talent began to yield his family income. His first real book was Tiga Sekawan, a story about 3 friends who banded together to catch robbers. The book was published in his sixth year at Jalan Pasir Puteh Primary School in Ipoh. His publisher paid him 25 Ringgit for his service. By 1968, Lat was earning 100 Ringgit a month from his work. He later moved to Kuala Lumpur to become a cartoonist. Lat later joined the New Straits Times as a crime reporter but he later became a cartoonist. His first book Kampung Boy, an autobiography of his life was published in 1979 and sold thousands of copies within 3 months. His cartoons have been published in several cartoon books in Malaysia. He is famous throughout Malaysia. One of his books Kampung Boy was published in France by a French publisher. His latest book is Dr Who?! which is dedicated to Mahathir bin Mohamad, the former prime minister of Malaysia and his wife Dr Siti Hasmah. An American edition of Kampung Boy was published by First Second Books in August of 2006. This was the first of his books to be published in the United States. His second American release, Town Boy, is scheduled for release in October 2007. His cartoons reflect his view about Malaysian life and the world. Despite misconceptions, most of his books were originally released in both Malay and English versions by Berita Publishing Sdn. Bhd.

Style
The main theme of Lat's oeuvre is life in multi-racial Malaysia, ranging from deeply personal memories ("Kampung Boy"), political satire (often lampooning the heated debates between the two major political parties, UMNO and PAS, as well as taking a satirical swipe at every major announced government policies), living life abroad from the Malaysian point of view and the ever-changing relationships between the different ethnic groups. He often mixes his social commentaries with humorous passages and slapstick. These features are found virtually everywhere in his work (see bibliography).

Striking about Lat are his accounts of his own village childhood, and his extended Malay family, collected in his acclaimed autobiographical books "Kampung Boy" and "Town Boy". They are the only books to have been reprinted in Japanese. They recall Lat's fond memories of the relaxed pace of traditional kampong life, and that in spite of being supportive of modern city life, Lat is proud and very fond of his deeply rural background.

Although detailed insight of life on the Malayan peninsula is required to fully appreciate the work, Lat can be recommended as an invaluable primer for the visitor and new resident alike.

Awards
2002 — Received Fukuoka Asia Culture Prize ( Arts and Culture Prize )

Trivia
Lat is the elder brother of filmmaker Mamat Khalid.[1]

Lat's unique way of drawing noses for his characters was copied as a tribute to him in an issue of Groo by Sergio Aragones.

Bibliography
-Be Serious Lat
-Better Lat than Never
-Budak Kampung
-Dr. Who?! (A tribute to Tun Dr. Mahathir Mohamad)
-Entahlah Mak...
-It's a Lat Lat Lat Lat World
-Kampung Boy:Yesterday and Today (ISBN 967-969-307-4)
-Kampung Boy:Yesterday and Today (Japanese Version ISBN 4794940246)
-Keluarga SiMamat
-Lat 30 Years Later
-Lat and Gang
-Lat and His Lot Again...
-Lat as Usual
-Lat at Large
-Lat gets Lost
-Lat was Here
-Lat with a Punch
-Lat's Lot
-Lots More Lat
-Lots of Lat
-Mat Som (English Version) (ISBN 983-99617-1-3)
-Mat Som (Malay Version)
-Kampung Boy
-The Portable Lat
-Town Boy
-Town Boy(Japanese Version)
-With a Little Bit of Lat (A one-page shorties comic book)




Biography of Kampung Boy
Kampung Boy is a critically acclaimed graphic novel by Mohammad Nor Khalid published in America by First Second Books in 2007.

Summary
The graphic novel is an autobiography of Lat centering on his childhood in Malaysia.

Sequel
A follow-up book, Town Boy, was published in October of 2007.

Other Media
An animated version of the story was made in Los Angeles by Matinee Entertainment in 1997. It was aired in the U.K. on the POP channel between November 2003 and August 2005. It features the adventures of the eponymous hero Jonny Kampung, Malaysian stilt village-dweller, known to his friends as Kampung Boy. He is an expert sushi maker who travels the world providing sushi for restaurants in extraordinary circumstances. Accompanied by the nameless 'little black dog', he continually thwarts the attempts of his nemesis Derechora (supported by his two henchmen Rik Eedles and Ged Harken) to ruin his sushi using their psychic powers. Kampung receives help from the mysterious 'Col-Linn', a trumpet-shaped ghost, with a deep rivalry of his fellow psychic Derechora.

Episode list
1: Prawn Fishing
2: The Little Black Dog
3: O'Reilly's Restaurant
4: The Psychic Sushi
5: Col-Linn to the Rescue
6: Kampung Ping Pong
7: Concorde
8: Kuala Lumpur Shuffle
9: Derechora's Evil Scheme
10: O'Reily Strikes Again
11: Yvette's Taste Test
12: Poisoned in Svalbard
13: Last Cab to Danger
14: Sushi Picnic
15: Up, Up and Away
16: Derechora's Dance of Doom
17: Snail Mail
18: Where's Derechora?
19: Iceberg
20: Home Again


News Updates:
Nov 2004
Beginning in November 2004, Nickelodeon Asia will air KAMPUNG BOY, which won the Best Animated Television Series award at the Annecy International Film Festival. Broadcast arrangements were negotiated by Syahrizan Mansor, director of programming and acquisitions for Nickelodeon Asia with Frank Saperstein, exec producer/creative director of pasi and Ira Tuffile, manager of media sales for the ASTRO Group.

Produced by Malaysia based multi-media group ASTRO ALL ASIA NETWORKS (ASTRO) in conjunction with U.S.-based Matinee Ent. and pasi, Philippine Animation Studio Inc. in Manila, KAMPUNG BOY is based upon the comicstrip created by world-renowned cartoonist and Eisenhower Fellow, Mohamed Nor Khalid. Known professionally as “Lat,” his cartoons and comicbooks have been widely popular in South East Asia and throughout the world for more than 20 years.

Lat, who created the character designs and key artwork, worked closely with Emmy-nominated producer and director Saperstein, to develop storylines and preserve the overall integrity of the series. Saperstein, who was responsible for all elements of production, regularly shuttled between facilities in Kuala Lumpur, Manila and Los Angeles to work with the international crew.

Nickelodeon Asia, the leading entertainment brand dedicated exclusively to kids, is seen in more than 180 million households throughout the region. Nickelodeon is a registered trademark of MTV Networks, a unit of Viacom Inc.


June 25, 2008
Kampung Boy Kini Dalam Bahasa Jerman


KUALA LUMPUR, 24 Jun (Bernama) -- Minat masyarakat luar yang mendalam untuk mengetahui budaya dan asal usul Malaysia mendorong penerbitan buku Kampung Boy dalam edisi bahasa Jerman.

'Kampung Boy' karya Datuk Mohd Nor Khalid atau lebih dikenali dengan nama Lat sebelum ini telah diterjemahkan dalam pelbagai bahasa termasuklah bahasa Jepun, Korea dan Portugis.

Lat berkata 'Kampung Boy' yang dihasilkannya 30 tahun dahulu bertujuan mengingatkan rakyat cara hidup anak kampung serta memperingati jasa ibu bapa sewaktu membesarkan anaknya walaupun dalam serba kekurangan tetapi kaya dengan budi bahasa.

"Sungguhpun tidak ada yang menakjubkan mengenai cerita ini tetapi orang ramai nampaknya meminatinya kerana aspek budaya kehidupan kampung yang dipaparkan.

Mereka dari bahagian lain dunia sentiasa berminat untuk mengetahui berkaitan budaya orang lain," kata Lat kepada pemberita selepas majlis menandatangani kontrak kerjasama penerbitan bukunya edisi bahasa Jerman di sini hari ini.

"Lukisan memangnya sangat penting. Lukisan memberitahu cerita tetapi teks menyempurnakannya kerana banyak perkara yang anda perlukan bagi menerangkan khasnya kepada orang ramai daripada berlainan latar belakang budaya," tambahnya.

Kampung Boy' kini dalam proses diterjemahkan ke bahasa Sepanyol, Belanda dan Itali.

Buku 'Kampung Boy' edisi bahasa Jerman diterbitkan Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM) dengan kerjasama Horlemann Verlag, sebuah syarikat penerbitan di Jerman yang aktif menerbitkan pelbagai karya terpilih terbitan penerbit Asia.
« Last Edit: June 25, 2008, 01:52:52 AM by enrick_tm »
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

emio

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 889
  • http://oraet.com/
    • View Profile
    • ORAET!
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #1 on: June 25, 2008, 09:35:07 AM »
TAHNIAH! DATUK LAT.

MALAYSIA BOLEH!

meo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 404
  • Komitmen & konsisten
    • View Profile
    • Free Online Cartoon & Comic
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #2 on: June 28, 2008, 03:40:24 PM »
em, sejak tadika dah menatap buku2 dato' lat nih. masih segar & laris di pasaran. Skrg dah menembusi pasaran global. Memang best.
Webkomik merendahkan diri
FREE WEB COMIC | Cipan Studio

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #3 on: June 28, 2008, 09:07:50 PM »
umm... karya dato' lat ni best... tapi pendedahan kepada dunia luar tuh yang lambat sikit.. aku rasa, kalau dari awal diorang dah konfiden abis ngan karya ni mesti dah habis exposed kat satu dunia... lagipun setakat ni, mesej ataupun kartun ni sendiri memang dapat diterima dari pihak antarabangsa... overall, congrates 2 dato' Lat..
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

masquevale

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 526
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #4 on: June 29, 2008, 03:56:15 PM »
Ada berpuluh kumpul Lat punya compilation. best! :)

DinJerr

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1192
  • Buri. Hamachi.
    • View Profile
    • Hikayat Ikan Mampus (H.I.M.)
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #5 on: June 30, 2008, 02:35:02 PM »
Jika anda mendalami sinopsis animasi Kampung Boy, anda boleh simpulkan dunia masih belum bersedia menerima budaya kita sebagai sesuatu yang dapat menarik minat pemerhati. Setelah di-Hollywood-kan, ceritanya sudah menjadi agak berbeza dari karya asal, dan nilai-nilai yang hendak disampaikan mungkin juga sedikit tercemar (ala, macam peng-Disney-an cerita seperti Aladdin atau Mulan).

Mungkin sekarang apabila buku Kampung Boy ini mula mendapat pengedaran lebih meluas, masyarakat dunia akan lebih bersedia memahami kebudayaan kita dan kita lambut-laun dapat juga berkata "This is our culture. Take it or leave it. :P" tanpa sebarang kompromi.

Mei

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1348
  • I Love Green
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #6 on: July 02, 2008, 05:04:31 PM »
Adik dia mamat khalid x mau plak wat filem ke...nak tunggu sampai bila laa..maybe xde budak yg ble play karekter kampung boy tu kot?...haha jgn ambik budak bndar sudah...

peAce! :D
Life Is Hard Because Heaven Is Sweet.....

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #7 on: July 02, 2008, 08:18:40 PM »
Adik dia mamat khalid x mau plak wat filem ke...nak tunggu sampai bila laa..maybe xde budak yg ble play karekter kampung boy tu kot?...haha jgn ambik budak bndar sudah...
peAce! :D

owh... aku rase maybe mamat khalid akan buat movie lepas ditaja oleh datuk khalid dan lagu tema dari rhadi khalid (oag) <--yeye'o je.... :D
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #8 on: July 02, 2008, 11:14:58 PM »
harap lepas ni ada beratus org macam Lat..
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #9 on: July 03, 2008, 10:26:25 AM »

Adik dia mamat khalid x mau plak wat filem ke...nak tunggu sampai bila laa..maybe xde budak yg ble play karekter kampung boy tu kot?...haha jgn ambik budak bndar sudah...
peAce! :D

owh... aku rase maybe mamat khalid akan buat movie lepas ditaja oleh datuk khalid dan lagu tema dari rhadi khalid (oag) <--yeye'o je.... :D

Hatta Azad Khan dah buat filem Datuk Lat dengan pelakon dan kartunis Imuda sebagai pelakon utama disamping Tiara, tak berapa nak box-office entah sebab selera dan sambutan penonton kita berbeza dengan mereka dari negara lain. Kalau naskah komik dipindah ke layar perak tentu di sana bagai nak pecah panggung.

Kalau Mamat berjaya mefilemkan naskhah kartun Datuk Lat ke layar perak, adalah suatu kejayaan.



 

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6485
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #10 on: July 03, 2008, 11:58:35 AM »
sejujurnya, org kita masih beranggapan menonton filem tue bukan budaya intelek.. lebih kepada dating nyer tempat.. sooo selera berwayang pun masih intinya hiburan..relax...soo cerita harus kosong dr ilmu.. jiwa blablabla..

dan pulun filem kaw2 pun masih berlegar di sekitar mesti maksiat... peleseran... xde satu example yg jujur mcm Iran.. wpun geng2 Arqam (atau bekas Arqam da buktikan dengan so-called drama produksi depa..)
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #11 on: July 03, 2008, 02:20:28 PM »
xde satu example yg jujur mcm Iran..

huhuhuhu... kadang2 aku ske tgk cite iran, sentimental gile... shot best, abstract abis.... :D
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

masquevale

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 526
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #12 on: July 03, 2008, 03:19:46 PM »
Ada sikit kuciwa bila tengok filem "ayat-ayat cinta" adaptasi drpd novel dgn tajuk sama.

Terkejut pula bila rotten tomatoes bagi film Ironman 93% fresh O_O!

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #13 on: July 03, 2008, 04:54:00 PM »
Ada sikit kuciwa bila tengok filem "ayat-ayat cinta" adaptasi drpd novel dgn tajuk sama.

wah...! bro da tgk ke cite 'ayat2 cinta' tu? yang versi indon tu ek? katne nak sedut? adaptasi novel mane lak tu... hamba kurang periksa lak..
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

masquevale

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 526
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #14 on: July 04, 2008, 11:23:29 AM »
Tengok pawagam lah. Serius lePas baca Novel sampai habis licin terhangus jiwang den yg tah lama jadi ais kiub.

Pas tengok filem terus padam tak tau nape...............................Well maybe expectation giler tinggi kot. ^^; Mmg takleh macth cam LOTR trilogi. Nak cam sepak jer direktor dier.

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #15 on: July 04, 2008, 02:23:51 PM »
owhh... tapi cite ni memang tak meletop pun... lepas tayangan terus ilang senyap terus....

jom g sepak dia ramai2... :D
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #16 on: July 05, 2008, 06:03:28 PM »
pakcik nak usul kat kome majalah Dewan Bahasa terbitan DBP, Julai 2008 ni.
Isu bulan ni ialah mengenai BAHASA KARIKATUR, liputan mengenai karikatur dan kartun, ada yang kome kenal yang diinterviu dalam majalah ni, Wan Zu, Hisham Salmin.


vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #17 on: July 08, 2008, 01:52:38 AM »
waaahhh..karikatur. sensasi nih. makin banyak digunakan sebagai alat politik dan propaganda zaman sekarang.

enrick_tm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 643
  • gosok dagu, kuar mentol... idea la tu...
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #18 on: July 08, 2008, 02:36:39 AM »
heheh... bagi aku topik bahasa karikatur dah lama basi... dah takde ape lagi dah yang nak dipertikaikan... lebih2 lagi bahasa karikatur ni adalah dari bahasa adaptasi yang digunakan mengikut peredaran semasa.. dari bahasa pasar, sehinggalah loghat tempatan... tak salah menggunakan sesuatu yg bukan dari pengetahuan umum untuk disebarkan.. maklumlah untuk pengetahuan dan tak lebih dari evolusi pendekatan tentang pemahaman bahasa...

mungkinkah pemansuhan bahasa baku telah merosakkan segalanya??

**i saw an advertisement dat written in bahasa dat called 'adventensi'? wat da hell converting some other word dat we known as a simple word mean iklan?? sorry to say...
槌寻真爱
mencari jawaban, dan kini lemas menanti dakapan...
:*

rzartz

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1438
  • Guitaris Tipu
    • View Profile
Re: Komik & Kartun Malaysia di Mata Dunia
« Reply #19 on: July 08, 2008, 04:48:59 PM »
realitinya, kebanyakan company advertising kt malaysia ni adalah milik org bkn melayu, mereka kurang arif dgn bahasa malaysia.....xtau kenapa???