Author Topic: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..  (Read 45622 times)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #260 on: December 28, 2012, 07:32:54 AM »
Dua2 MarvelComics & LucasFilm dah jadi milik Disney. Skarang komik2 Star Wars under license kpd Dark Horse Comics, entiti luar. Daripada bagi kat orang luar untuk bikin untung dgn komik Star Wars, baik bagi anak sendiri utk buat untung.. MarvelComics. Maybe 2013 ni tahun terakhir komik Star Wars dgn Dark Horse Comics.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #261 on: December 28, 2012, 03:36:41 PM »
ingtkan bila under disney's dia masuk under BOOM studio. masih lg Dark Horse rupanya.

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #262 on: April 25, 2013, 07:45:07 PM »
 sedikit koleksi ahli pergh disini...hihahu

« Last Edit: April 26, 2013, 10:09:15 AM by penberbulusenyum »

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #263 on: April 25, 2013, 11:38:35 PM »
Hahaha..lama tak nampak SERRAM tu hehe...

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #264 on: April 25, 2013, 11:58:26 PM »
serram tu karya tuan vrempire sungguh menonjol disitu hehe

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #265 on: April 26, 2013, 03:00:24 PM »
Monster Allergy tu sapa yg buat? Aku suka komik tu dulu! Comel gile!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #266 on: April 26, 2013, 03:16:06 PM »
monster allergy tu rasanya pelukis itali yang buat  ... tetiba aku terletak skali ngn tempatan nye komik ....maaf atas kekhilafan...

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #267 on: April 26, 2013, 03:29:10 PM »
Hahah! Tu la pasal.. aku tak teringat plak budak sini yg buat masa aku collect dulu.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #268 on: April 26, 2013, 03:42:02 PM »
hellemekkk tingat zaman Laman Seni sabtu2 awai BSLN..

vrempire nyer aku x beli wagagaga alasan kulit kaler warna warni kejap pink kejap ijo buku wahahaha tahapa je alasan aku.. pdhal xde bajet banyak.. masa tue ngan Rosh pun aku kedekot.. wahahaha Rosh nak usha zine2 aku beli wahahha..

 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #269 on: October 20, 2013, 11:37:53 AM »
Bump!



Cak!

Kim Jung Gi 2007 Sketch Collection.


Harga : RM158.69 seperti tertera di sticker Kinokuniya belakang buku ni. Tak tau camne nak cabut tanpa rosakkan buku.
Tentang Pelukis : Kim Jung Gi. https://www.facebook.com/superani.jg/photos_albums
Page : 1000.
Description : Softcover, dalamnya print berwarna, dalam bercampur karya b/w dan hitam putih. Satu box, satu poster bertanda tangan, dan satu bookmark. Rasanya poster dan bookmark berbeza untuk semua orang.
Misc. : Ianya ada kandungan NSFW.
Location : Dibeli di Kino KLCC, awal tahun.

Koleksi sketch dan lukisan oleh sifu Kim Jung Gi. Nama tak payah nak terangkan lagi.
Buku ni ada koleksi lukisan dia dari tahun 2007. Ada seribu page, jadi mamat ni memang super rajin.
Page dipenuhi karya drawing pen, pensel, watercolor, marker, ink.

Setiap karya terasa penuh 'hidup' dan personaliti mencurah-curah. Berbeza dengan karya dia terkini, karya dia terdahulu terdapat banyak penekanan terhadap feel karikatur dan stylization seakan kartun dari eksplorasi perspektif dan life drawing yang dia buat sekarang. Still ada banyak lukisan realism-heavy, regardless. Topik lukisan sangat pelbagai, dari gadis-gadis topless, pirate kecewa, kenderaan, komik, scene military, ninja turtle, dan sebagainya. Bersedia untuk rasa terkejut setiap kali menukar page, sebab memang clear si Kim Jung Gi ni kuat eksperimen dengan stail dan teknik untuk setiap page pada period ini. Senang cerita, dah setengah tahun beli buku ni, sampai sekarang aku rasa aku discover benda baru setiap kali belek sebab kerja dia yang sangat diverse. Ini, dan darab 1000 page. Bak kata review gaming; "ada replay value yang tinggi".



Look. Try not to cry. Cry a lot.

Kualiti dia ketika pembelian agak baik, dan untuk seribu page, rasanya lebih dari berbaloi kalau ditengokkan harga dan skill empunya pembuat buku. Harga untuk sketchbook yang edisi terkini (2011-2012...) mungkin kena tambah extra RM50, tapi still sangat berbaloi. Melalui buku ni, kita dapat tengok perkembangan KJG dibandingkan dengan sekarang, dan di situ boleh nampak sejauh mana dia dah mekar menjadi seorang pelukis. Visual library super luas dan keyakinan dalam melukis dia patut dicontohi oleh semua pelukis.

Anyway, pasal buku ni, take note bahawa ada sejumlah karya bersifat NSFW. Dia sendiri pernah berkata dalam satu interview yang dia sukakan subjek taboo seperti seks dan kematian. Just a heads up.



Sentuhan dari sifu sendiri.

Senang cerita, kalau ada duit lebih tu, angkat je la buku ni. Komfem puas hati. Kalau aku ni ada kerja tetap, tah lama aku lengkapkan koleksi artbook oleh dia ni, haha!

Apa-apa pun, untuk buku ni, aku bagi 4.5 / 5 bintang!



Sketch dalam FB dia je dah boleh isi satu buku lagi!
« Last Edit: October 20, 2013, 12:59:54 PM by hkm »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #270 on: October 20, 2013, 05:01:19 PM »

Mak aih! Berdarah lubang idung aku! Sangat, sangat menarik! Siap signed poster tu yg tak tahan tu! Cuma bila berlipat2 camtu, kurang skit cunnya bila nak diframe.. aku lagi prefer kalau sign kat buku je..

Good review.. thanks. Aku pun artbook dah bertambah, cuma tak berkesempatan mereview.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

penberbulusenyum

  • CRB Support Squad
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2648
  • kita bukan superman..kita semua DESIGNMAN
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #271 on: October 20, 2013, 06:34:36 PM »
mcm nk beli jer...memey menarik hati..

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #272 on: October 20, 2013, 10:16:16 PM »
No prob. Yea, boleh relate problem poster tu. Dulu ada poster gedabak dari Benjamin beli komik dia, dan dia berlipat. Tak pernah bukak dan simpan je, sebab ingat nak frame kemudian. Bila dah lama camtu, bukak balik poster dia, ada garisan-garisan grid putih dek edges lipatan dah kena 'hakis'. Gaddemit...

Pen : Cuba belek fb dia. Kalau berminat dengan stail dia, kira selamat lah kalau beli tu. Baca review pihak lain untuk pengetahuan lanjut!  :)

markpiet

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 533
  • Saudagar Cerita
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #273 on: October 21, 2013, 12:03:37 AM »
Sungguh hebat.
there r kids in here... in d forum, in us.

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #274 on: October 07, 2014, 12:15:01 AM »


So, rupanya ada lagi buku Andrew Loomis yang belum publish lagi!
Khabarnya, buku ni dirancang untuk di publish, tapi tak kesampaian sebab dia sudah meninggal dunia, dan disimpan oleh keluarga dia. Baru hari ni dengar diorang nak release buku ni.

http://www.amazon.com/Id-Love-Draw-Andrew-Loomis/dp/1781169209/ref=pd_ys_sf_s_283155_a1_1_p?ie=UTF8&refRID=08YJTARGG85J2KTKRTFA

Disertakan sekali, kata-kata dari Alex Ross. Masih tak tau apa fokus Loomis dalam buku ni, jadi harapnya ada preview intinya tak lama lagi. Rasanya laris macam karipap panas, memandangkan bukunya yang dah berdekad lamanya masih chart topping satu dunia, seperti di Jepun.

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #275 on: October 07, 2014, 06:47:42 AM »
Wohohohoh! Baphak gile best berita ini! Selepas 55 tahun Loomis mati, baru publish! Ready je la utk pecah tabung!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

taiko KIZ

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 608
    • View Profile
    • ilmu rasa
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #276 on: February 06, 2015, 07:52:19 AM »
era fanzine mcm era kehangatan kita2 dulu dah berakhir!!!??? sapa ada buat fanzine, aku nak beli. Perghzine tak nak kontiniu ke?
orang yang mahu belajar harus tahu apa yang ingin dipelajarinya[/size]

taiko KIZ

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 608
    • View Profile
    • ilmu rasa
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #277 on: February 06, 2015, 07:54:43 AM »
monster allergy tu rasanya pelukis itali yang buat  ... tetiba aku terletak skali ngn tempatan nye komik ....maaf atas kekhilafan...

mana ntah mak aku letak koleksi alahan resaksa aku ni... mmg aku beli just stroke dia best, citer belakang kira hahaha
orang yang mahu belajar harus tahu apa yang ingin dipelajarinya[/size]

darkz91

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #278 on: February 24, 2017, 02:55:37 AM »
Nak bertanya, klau masih ada yg active dlm forum ni. Saya mencari few artbooks.
Ada sesiapa yg nak letgo:
1. Verge: Art of Puppeteer
2. Sugar Addict: The Art of Kaoru
3. Astro Cityzen
4. Combust

 :pompom: :pompom: :pompom: :pompom: