Author Topic: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..  (Read 56843 times)

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« on: January 22, 2009, 08:12:27 PM »
salam..

tak tau topic ni dah ada atau tidak..
objektifnya: nak share dengan warga Pergh buku,komik,manga,artbook, majalah yang patut kita beli..worth buying it..

so ini ikut selera memasing la..

saya mulakan dengan:

Absolute Batman: Hush (hardcover)
by Jeph Loeb & Jim Lee
harga :rm 170 kut..

aku beli kat kino pada 2006..ada diskaun..
kenapa aku beli?...saya bukan big fan jim lee..koleksi komik ni..agak hype dan di perkatakan..sekitar 2002-2003...kira jim lee first draw batman la..kat DC
juga packaging yg menarik..high gloss paper..dengan bonus features behind the scene..sketch dari jim lee..banyak bonus material..


yang penting saiz dia besar...hampir pada A3...dan baca cerita plot yg menarik..misteri dan saspen....best tgk artwrk jimlee saiz besar...puas hati la..jim lee ada wash watercolor drawing dalam ni..agak frank miller versi batmannya..kalu sesiapa..ada extra cash..berbaloi beli la..

rating : 4 of 5
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #1 on: January 23, 2009, 08:13:33 AM »
kalu sesiapa nak share koleksi komik,manga atau artbook yg anda rasa warga pergh patut beli sila post di sini..

cam preview dan review la...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #2 on: May 25, 2010, 12:36:14 AM »
saya cuba nak jadikan thread ini seperti Toys in Action

di mana rakan2 Pergh dapat share koleksi komik, tpb, artbook, manga etc..utk tatapan bersama..
upcoming ArtBook ala..mcm Toys In Action...

ada sokongan tak? harap warga Pergh dapat memeriahkan thread ini...

pada peminat Jim Lee
Icons: The Art of Jim Lee..
dari penerbit sama
Icons: Frank Frazetta


julai ni kuar..
dah leh pre order
« Last Edit: May 25, 2010, 12:38:25 AM by azharmaa »
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #3 on: May 25, 2010, 01:03:40 AM »

Menarik jugak topik ni pada aku.. cuma aku agak kurang rajin nak buat cam post ko yg 1st tu. Cam banyak keja je.. Heheh! Tapi sememangnya Absolute Batman: Hush HC ko tu mengetarkan nafsu fanboy aku! Arrrggghh!

Tapi baik ko cite & review pasal artbook yg ko dah beli, bro.. belum beli mana nak tau worth atau tak utk dibeli?
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #4 on: May 25, 2010, 01:17:42 AM »
ada gak respon..

thanks Aim..
memang leceh nak amek gamba..n compose cam aku..(waktu tgh free la)..
setakat satu dua gamba ok la..

ni terjumpa plak stok gamba dalam komputer aku..
gamba di opis lama subang ss15 seblom berpindah..
komik yg di beli...ada setengah offer di kino..MPH warehouse sales...Times KLCC clearance sales sblom tutup jadi ToysR us

komik di beli berdasarkan review yg bagus di US..juga saya suka comic artist tuh..
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

zamzami

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2440
  • "Melukis Setiap Hari"
    • View Profile
    • my blog
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #5 on: May 25, 2010, 03:12:18 AM »
topik yg menarik ni tuan presiden...tapi serius sy tak pasan topik ni sebelum ni...

sebagai menyahut seruan tuan..sy pon nak post jugaklah antara koleksi sy yg tak seberapa ini...

sebagai no.1 fan..sy mulakan dgn artbook ni...



Title:-benjamin
Author:-benjamin zhang
Price:- RM60 sahaje  * (pirate version..kakaka) *

aku beli dlm tahun 2008 kot kat the curve..(kirim kat Icesoul di waktu beliau tak sombong dulu..skrg dah sombong..nak ajak lepak pon susah)

kualiti kertas dan printing sgt bagus...tapi text semua tidak dialihbahasa, semuanya dlm bahasa cina..tapi itu tak penting...beli artbook mestila mau layan artwork kan...?

dengan saiz sebesar lebih kurang 9 x 12 inch, setiap palitan berus dpt dilihat dgn jelas...which is cool!

artbook ni adalah antara koleksi faveret aku sepanjang zaman...hehe~

sekian~


aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #6 on: May 25, 2010, 08:52:35 AM »
tapi text semua tidak dialihbahasa, semuanya dlm bahasa cina..tapi itu tak penting...beli artbook mestila mau layan artwork kan...?

Oh! Sangat benar itu.. artbook Frazetta pertamaku dulu2 pun dlm bahasa Jerman, sebab murah giler! Lepas khatam, rasa cam nak jadi Hitler plak! Hahah!

Oh, adakah melalui buku ini Encik Zamsani mengasah skill hingga mantap seperti hari ini? Jika saya beli, mampukah saya menjadi sehebat Encik Zamzana juga? Saya memang peminat Encik Zambina! Hahah! Tapi seriously, dgn kualiti camtu, hardcover plak, RM60 memang berbaloi la! Bro, ko tu patut dah ade artbook sendiri!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

steellusion

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 16
  • im just simple person
    • View Profile
    • :from heart of untalented person:
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #7 on: May 25, 2010, 12:13:32 PM »
popcorn tu kategori artbook x?sbb bnyk pin up poster kat dlm, setakat skg sy kumpul yg tu je... yg lain2 dlm simpanan more to comics je...

zamzami

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2440
  • "Melukis Setiap Hari"
    • View Profile
    • my blog
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #8 on: May 25, 2010, 02:05:02 PM »
hahaha...siyut aim...ko dah membanyakkan lagi seleksi name2 aku yg dah sedia bnyk....haha...
skill aku biase2 jer beb, xder la mantap sgt....artbook susah sket nak jual kat m'sia ni...aku rase market dia lebih kecil berbanding komik...insyaAllah ade rezeki satu hari nanti bleh buat...haha

steel-popcorn tu artbook gak la...plus komik sket2...
« Last Edit: May 25, 2010, 02:12:13 PM by zamzami »


ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #9 on: May 25, 2010, 03:47:58 PM »
uhukk..tersedak aku. ye la orang tak tera mana layak lepak2 kat Bun D' Bistro dengan Dewatako..huhu

ok ni satu Guide yang aku rasa amat berguna. Perspektif for Comic Artis ole David Chelsea. persembahan sangat santai dan mudah untuk difahami (penerangan dalam bentuk panel komik). bagi bapak-bapak dan ibu-ibu yang bermasalah dalam penentuan perspektif, inilah (antara) jawapan yang dikira absolut. ada dibentangkan perihal 1 point perspektif, 2 point, 3 point, elips dan human figur dalam perspek. step by step utk setiap view pun ada.



harganya pun enggak mahal, antara rm80 saje kot. tambah rm20 je dari buku benjamin.

yang paling mahal dan berharga ialah bab terakhir, yaitu shortcut utk perspektif. tapi macham belajo silat le, takkan nak terus amik shortcut kalo penumbuk pun senget. ye dok?

kalo salah topik bole delete ah ye.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #10 on: May 25, 2010, 04:54:46 PM »
zamzami: meme best buku nih...saya ada pernah tgk..tapi saya ingatkan buku ini Art of Zamzami..rupanya Art of Benjamin....terus aku tak jadi beli!...sebab aku nak beli buku Art of Zamzami...dalam bahasa korea tgh pon takpo..

Icesoul: ko tak salah topik...post more....buku perspektif ni amat baguih...

agaknya apa koleksi idaman abe aim nih...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #11 on: May 25, 2010, 07:47:09 PM »
En.Zamzami : Wah,orang pun ada artbook yang sama,tapi masa mula-mula beli tu harga dia RM65.Tapi still artbook paling kesayangan aku jugak.Kalau tengok lama-lama boleh berair mata tu.. :D

Ada sebilangan jugakla artbook kat rumah sekarang ni,esok baru post kot bila ada kamera.
« Last Edit: May 25, 2010, 07:51:09 PM by hkm »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #12 on: May 26, 2010, 12:41:01 AM »
Orait! Antara banyak2 buku dalam koleksi aku, aku start dengan ini, yg aku anggap paling berharga; Figure Drawing: For All It's Worth oleh Andrew Loomis.



Bukan la berharga sebab mahal ke hape, tapi nilai isi kandungannya & impak yg terhasil dari penerbitannya. Kalau korang surf untuk cari the best book utk belajar melukis, kebarangkalian cukup tinggi utk ko jumpa nama Andrew Loomis (18921959).

Buku ni first time diterbitkan tahun 1943 oleh The Viking Press. Edisi yg aku ade ni cetakan ke14, Oktober 1949.. jadikan buku ni berumur hampir 67 tahun. Jauh tua buku ni dari kebanyakan kita kat sini.. Heheh!

Aku beli buku ni dengan bid kat eBay, buku terpakai.. harga, tak payah cite la, bukan isu. Buku ni setebal 204 mukasurat, hitam putih, hardcover, dust jacketnya dah hilang sebelum aku beli. Basically isi kandungan buku ni memang lengkap utk studi human figure.. antara yg terbaik pernah diterbitkan.

Memang susah nak dapat senaskhah buku ni, especially dlm kondisi yg masih elok, sebab dah lama out of print. Aku terbaca somewhere, selepas kematiannya, famili Loomis keberatan bagi kebenaran utk buku2nya diulang cetak sebab diorang anggap itu adalah hak mutlak dia seorang saja.

Kalau rajin cari, bleh download scan buku ni kat internet. Aku pernah download beberapa tahun lepas.

p/s: I love the smell of old books..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

adijin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 746
  • Berusahalah!
    • View Profile
    • http://www.aadisalman.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #13 on: May 26, 2010, 12:50:29 AM »
Wah, Andrew Loomis!

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #14 on: May 26, 2010, 03:53:10 AM »
Hai Adijin! I lap you! Post number 1138!
Fabricati diem, punc

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #15 on: May 26, 2010, 04:17:57 AM »
wow..original version ke aim? aku penah tengok *ekhem digital version jek... hehe

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #16 on: May 26, 2010, 10:06:55 AM »

wow..original version ke aim? aku penah tengok *ekhem digital version jek... hehe

Alhamdulillah, original version.. cuma cam aku cakap la, printing ke-14 tahun 1949.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #17 on: May 26, 2010, 10:31:20 AM »
Kalau buku Andrew Loomis sebelum ni aku anggap paling berharga dalam koleksi aku, yg ni buku paling tinggi level sentimental valuenya kat aku; buku cerita kanak2 dengan tajuk The Story Of Ferdinand, cerita oleh Munro Leaf & ilustrasi oleh Robert Lawson.



Masa aku kecik2 dulu, kat rumah ade satu rak buku, dalam banyak2 buku kat situ, favourite aku, satu buku dengan tajuk Ferdinand Si Lembu Garang. Sebelum aku tau membaca lagi, buku ni memang favourite, lukisannye pada aku, paling cantik & comel! Selalu, kakak aku la tolong bacakan ceritanya. Tapi ntah camna, lama2 buku2 tu kebanyakkannya hilang.

Beberapa tahun lepas, aku teringatkan buku ni.. so aku surf cari info. Baru aku tau rupanya buku tu terjemahan dari buku kanak2 yg gile popular sejak 1936 dengan tajuk The Story Of Ferdinand. First print editionnya yg mint condition dilelong dengan harga lebih RM20ribu kat eBay! Gileee!

Masa aku plan2 nak cari buku ni balik, aku cite kat girlfren aku.. belum sempat aku jumpa, birthday aku tahun lepas girlfren aku (yg skarang tunang) hadiahkan buku nih! Gile terharu! Walaupun cetakan terkini, tapi its still the best present I ever received!

Ceritanya mengisahkan Ferdinand, sekor lembu gagah yg berbeza dari rakan2nya yg lain, tak suka bertarung.. tapi lebih suka duduk berangan di bawah teduhan pohon sambil menghidu haruman bunga. Aneh? Bila satu insiden membuatkan dia dibawa ke arena bagi berhadapan si Matador, ape yg bakal berlaku?

Cite ni pernah diadaptasi oleh Walt Disney dalam bentuk short animated film bertajuk Ferdinand the Bull pada 1938 & memenangi Academy Award for Best Short Subject (Cartoons) pada tahun yg sama.

Yg ni bukan la kategori artbook, tapi aku nak letak jugak coz artnya yg buatkan ia legenda! Heheh!

p/s: Sesape yg ade buku ni dalam versi Melayu, Ferdinand Si Lembu Garang, hardcover, cetakan penghujung 1960-an atau sekitar 1970-an, kondisi bagus & nak jual, jgn lupa hello aku!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

mat3w

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 196
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #18 on: May 26, 2010, 10:58:06 AM »
Wah, terima kasih sudi berkongsi... baru tengok short Ferdinand ni kat youtube...
Bagos, memang ringkas tapi bermakna cerita dia... serupa macam kegilaan Ferdinand pada bunga :D

[spoiler]http://www.youtube.com/watch?v=CGTVRbpAuRo[/spoiler]

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #19 on: May 26, 2010, 11:58:13 AM »
Bagos, memang ringkas tapi bermakna cerita dia...

Memang bermakna. Di bawah sedar, cite ni banyak pengaruhi aku dari kecik. Aku rasa cite ni ajar aku dari zaman budak2 yg it's ok to be different dari kawan2 lain.. juga it's ok if someone are different from us. Barangkali berjaya juga mengelakkan aku dari buat perkara2 bodo semata2 nak ade sense of belonging & to be in a group.

Betul la orang kata, kita kena nilai betul2 ape bahan bacaan yg kita bagi kat anak2..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)