Author Topic: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..  (Read 55241 times)

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #40 on: June 01, 2010, 09:27:14 PM »
Orait! Antara banyak2 buku dalam koleksi aku, aku start dengan ini, yg aku anggap paling berharga; Figure Drawing: For All It's Worth oleh Andrew Loomis.




 :hansap:

sangat memberangsangkan buku tu...
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #41 on: June 01, 2010, 09:54:59 PM »
kimBall :Masa aku beli buku Slam Dunk tu,ada ternampak buku Vagabond tu,tapi masa tu bajet tak cukup pulak.Sumi-e memang sejenis seni yang menarik.Masa tengah post Slam Dunk tu,baru aku teringat pasal Vagabond.Baru abis download tadi,Sumi dengan Watercolour.Tak tengok lagi. :D

Boleh nampak dalam MGS3 tu si Hideo tu push limit PS2 dengan scene hutan yang luas.Tapi kira takpe jugak kat PS2,yang no.4 punya aku tak main pun lagi,takde PS3.Yang Snake vs Godzilla tu projek apa?Peh,kalau RM10,memang berbakul aku beli.Mana jumpa? :p
« Last Edit: June 01, 2010, 09:59:02 PM by hkm »

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #42 on: June 01, 2010, 10:35:49 PM »
godzilla tu cam borak2 kosong hal nuclear dlm codec,pastu medic remind kat snake jgn kutuk film2 spy terutama james bond,major zero x suka :D

mgs4 memang best tapi b4 main mgs4,better ko main mgs3 dulu then main balik MGS psx pastu sambung MGS2 dlm ps2 baru last ko main mgs4,sepanjang series tu hideo slow2 reveal The Wisemans Comittee (The Philosopher)sampai la terbentuknya The Patriot.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #43 on: June 02, 2010, 06:50:32 AM »
hkm: Inoue Takehiko idola aku..aku suka jejak kelana aka Vagabond je..

2 artbook sumi n water color tuh aku ada...nanti aku kasi review ketak sini...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #44 on: June 02, 2010, 08:33:18 AM »
:hansap:

sangat memberangsangkan buku tu...

Barangkali Cik Chiharu terlalu lama merenung gambar yg atas-tengah tu kot? Iskh, iskh..

Heheh! Just kidding.. Tapi bahan dalam buku ni memang sangat sesuai utk tujuan pengajaran & pembelajaran. Utk orang cam aku, layan pencil art yg cun gile je la! Hahahah!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #45 on: June 02, 2010, 09:51:06 AM »
Barangkali Cik Chiharu terlalu lama merenung gambar yg atas-tengah tu kot? Iskh, iskh..


ngueh.. bukan nampak apa pon.. :D

but like you said, pencil art.. itu yang memberangsangkan nafsu bwahaha..

------

ISBN: 978-4-7700-1252-4
Price: RM 120++ (Kinokuniya, KLCC)

preview dalam tu, aku tak tau mana satu nak scan, akhirnya tak jadi scan so aku letak cover page je la..
untuk orang yang kerja bidang art history, sememangnya buku literature ini patut dibeli - The Comics Buyer's Guide said, "Buy this book. Read it".  :D

"An excellent historical guide to manga, as well as a fine introduction to various artists and major thematic concerns - Variety

semestinya buku yang penuh dengan tulisan je.. dan gambar semua in black and white..  :D
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #46 on: June 03, 2010, 12:40:33 AM »
chiharu: best buku world of japanese comics nih..

ada lagi ke kat kino...kalu ada bajet saya nak beli...ni kat section mana buku nih?..atas ke?...bhagian komik ke?...section jepun ke?
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

adijin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 746
  • Berusahalah!
    • View Profile
    • http://www.aadisalman.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #47 on: June 03, 2010, 12:54:05 AM »
ngueh.. bukan nampak apa pon.. :D

but like you said, pencil art.. itu yang memberangsangkan nafsu bwahaha..

------

ISBN: 978-4-7700-1252-4
Price: RM 120++ (Kinokuniya, KLCC)

preview dalam tu, aku tak tau mana satu nak scan, akhirnya tak jadi scan so aku letak cover page je la..
untuk orang yang kerja bidang art history, sememangnya buku literature ini patut dibeli - The Comics Buyer's Guide said, "Buy this book. Read it".  :D

"An excellent historical guide to manga, as well as a fine introduction to various artists and major thematic concerns - Variety

semestinya buku yang penuh dengan tulisan je.. dan gambar semua in black and white..  :D


Dah lama pasang niat nak beli buku ni. :D

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #48 on: June 03, 2010, 07:52:29 PM »
encik azhar,

buku ni memang tak nafi agak susah nak cari sebab seingat saya terbitan 1990-an. Saya start cari buku ni sejak tahun 2000 (baru beli tahun ni :p) dan memang tak sangka terjumpa ia terselit kat area manga-manga oishinbo (section japanese comic). Saya pun tak berani nak kata kalau ada copy lain sebab masa saya jumpa ada satu je, tapi rasanya kalau order mungkin boleh kut.

encik adijin: huhu, saya juga 10 tahun baru jumpa dan dapat beli.. :D

Pernah juga terjumpa satu terbitan buku literature on historical of western comic kat kino juga, nyesal sungguh tak beli masa tu..
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #49 on: June 03, 2010, 08:10:05 PM »
eBay! Hahahah!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #50 on: June 03, 2010, 08:52:38 PM »
eBay! Hahahah!

yaa!! ebay!! er.. tapi aku tak guna kad kredit.. dan kalau biasa berurusan di ebay mungkin takde masalah..
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #51 on: June 03, 2010, 10:57:12 PM »
eBay! Hahahah!

saya tak mampu nak pakai credit card..
so ebay....forget about it-lah.
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #52 on: June 04, 2010, 11:49:42 PM »
Bila bercakap pasal karikaturis terhebat, sure nama Sebastian Kruger akan naik! And basically, mamat Jerman ni la yg first buatkan aku betul2 respek dengan bidang karikatur as a fine art! His works are sooo beyond this world! Melampau gempak! Buku ni salah satu artbook dia.



Buku STONES ni kumpulkan artwork2 Kruger yg membabitkan imej2 anggota kumpulan rock n' roll otai, Rolling Stones, terutamanya si Keith Richards. Kebanyakannya acrylic painting, dengan sebahagiannya pen & ink, dengan pelbagai gaya.. ade style karikatur, hyper-realism & ade jugak yg ala2 abstrak.. membuktikan betapa versetailnya dia sebagai karikaturis, illustrator & painter. Damn, he's good! Jeles nak mampos aku tengok skill dia!

Tapi, orang cam aku yg terlalu malas utk "melukis setiap hari".. jangan mimpi la nak dapat skill camtu! Heheh!

Buku ni dwi-bahasa, dalam bahasa Inggeris & Jerman. Selain artwork Kruger, ade jugak quote2 dari ahli kumpulan Rolling Stones & rakan2. Tapi, who cares bout the text, bila artwork suma gile2 superb camtu! Bwarghahah!

Aku masih dalam proses memburu artbooknya yg lain, Faces & jugak Stars.. yg pastinya gile babi payah nak jumpa!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #53 on: June 05, 2010, 10:33:18 AM »

" Tapi, who cares bout the text, bila artwork suma gile2 superb camtu! Bwarghahah!"


...aplikasi yg sama utk buku2 jepun,janji artwork best sudeh. :D

Chiharu ...ada artwork lone wolf n cub kat cover buku manga tu,kasik la few gambar klu ada artikel pasal manga lone wolf tu....
« Last Edit: June 05, 2010, 10:36:37 AM by kimBall »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #54 on: June 05, 2010, 10:33:41 AM »
Drew Struzan, the best movie poster painter there is & most probably always will be.. Yeah, his works speak for itself. Superbly crafted! Sebodo mana pun movie tu, tapi bila posternya oleh Struzan, terasa cam best je bila tenung posternya. Hahah! Itu la kesan palitan warna Struzan kepada moviegoer all around the globe!

Star Wars, Blade Runner, Indiana Jones, Back to the Future, ET the Extraterestrial, Rambo, Harry Potter and the list goes on and on and on and on.. orang cam kita berulang2 kali akan terkagum dengan poster2 movie tu sebelum kita terkagum dengan movie2 tu sendiri.

So, buku The Movie Poster of Drew Struzan ni memang wajib beli utk peminatnya..



Buku ni agak cikai la kalau nak dibandingkan dengan artbooknya satu lagi dengan tajuk Oeuvre. Kalau la Canadian Post tak buat palat aritu, aku dah ade pun buku tu. Those goddamn unreliable Canuck postmen! Tensiooooonnnnnn..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #55 on: June 05, 2010, 10:39:06 AM »
fuh aim,koleksi yg handal,poster master of universe dibikin oleh Struzan jugak ke?

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #56 on: June 05, 2010, 10:50:31 AM »
fuh aim,koleksi yg handal,poster master of universe dibikin oleh Struzan jugak ke?

Yup, Struzan bikin! Contoh movie tak berapa nak best dengan poster yg gile best! Hahah!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #57 on: June 05, 2010, 10:55:21 AM »
Orait! Cam buku cik Chiharu sebelum ni, buku ni pun pasal sejarah komik jugak.. cuma yg ni pasal industri komik US la plak. The Comic Book Heroes: The First History of Modern Comic Books From Silver Age to the Present, ditulis oleh Gerard Jones & Will Jacobs.



Aku tak sure bila buku ni first time diterbitkan, cuma yg ni edisi revised & updated pada 1997.. utk tambah info pasal Image Comics, company komik yg paling hot kat US time tu. So maksud "..to the present" tu, actually infonya sampai 1997 je la.

Cover oleh fan-favourite Travis Charest, dengan watak Spider-Man, Superman & Zealot of WildCATS. 400 muka surat, penuh dengan tulisan, gambar2 hiasan pun hitam putih. Disebabkan takde pic menarik dalamnya, aku scan je la covernya. Memang banyak info best dalam ni. Cuma maybe kurangnya sebab tak masuk skali era Golden Age yg sure lagi syok dibaca!

Buku ni dulu classmate/housemate aku kat USM yg beli. Tapi bila dia tau yg aku tengah bikin mag UC dlm 2001 camtu, dia poskan buku ni dari Tawau sebagai hadiah utk aku. So, thanks to him for this.
« Last Edit: June 05, 2010, 11:04:45 AM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

Mockingbird

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1149
    • View Profile
    • http://amirhafizi.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #58 on: June 05, 2010, 11:15:11 AM »
Michael Whelan takde? Michael Whelan. Pelukis cover novel paling hebt dalam sejarah cover novel.
Fabricati diem, punc

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #59 on: June 05, 2010, 11:34:26 AM »
Michael Whelan takde? Michael Whelan. Pelukis cover novel paling hebt dalam sejarah cover novel.

Owh! Belum jumpa lagi la artbook dia.. Aku suka gile artwork naga dia! Cool! Ade satu painting dia, sorang knight pegang pedang dengan naga kaler oren kat blakang.. Dragon Lord ke hape tajuknya.. favourite tu! Cover album Sepultura paling cool pun dia buat.. album Beneath The Remains & album Arise! Yeah! Aku rasa album Meatloaf pun dia ade buat kot?

Masih belum jumpa artbook Michael Whelan & Ken Kelly..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)