Author Topic: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..  (Read 56427 times)

batmanbegins

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 953
  • aku suka komik!
    • View Profile
    • blogku
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #20 on: May 26, 2010, 12:24:16 PM »
uhukk..tersedak aku. ye la orang tak tera mana layak lepak2 kat Bun D' Bistro dengan Dewatako..huhu

ok ni satu Guide yang aku rasa amat berguna. Perspektif for Comic Artis ole David Chelsea. persembahan sangat santai dan mudah untuk difahami (penerangan dalam bentuk panel komik). bagi bapak-bapak dan ibu-ibu yang bermasalah dalam penentuan perspektif, inilah (antara) jawapan yang dikira absolut. ada dibentangkan perihal 1 point perspektif, 2 point, 3 point, elips dan human figur dalam perspek. step by step utk setiap view pun ada.



harganya pun enggak mahal, antara rm80 saje kot. tambah rm20 je dari buku benjamin.

yang paling mahal dan berharga ialah bab terakhir, yaitu shortcut utk perspektif. tapi macham belajo silat le, takkan nak terus amik shortcut kalo penumbuk pun senget. ye dok?

kalo salah topik bole delete ah ye.

ice mane ko beli buku nih....? ;)

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #21 on: May 26, 2010, 02:06:06 PM »
kinokuniya. x silap kena orde dulu kot.

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #22 on: May 26, 2010, 03:09:36 PM »
wt*... Ferdinand, kenapa bila aku bukak link youtube tuh, aku macam journey back to time..

macam pernah dengar suara tu

macam pernah tengok animasi tu


aku pernah tengok rupanya.... gile ah, nostalgia betul.. despite bising2 budak dalam cc, aku boleh tengok/dengar sampai habis.. bila aku pernah tengok ni ye? masa kecik kot.. aku suka tengok cerita ni, tapi dah lupa.. sweet childhood memories..

hampeh, nostalgia lak, maseh matew, haha! (first time dalam pergh aku nakkan button 'like' macam dalam facebook)

mat3w

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 196
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #23 on: May 26, 2010, 10:17:57 PM »
Hehe, dulu cerita2 short Disney banyak keluar kat TV3...
Ada satu lagi short Disney "The Little House" yang dia bikin dari buku cerita jugak... Itu memang aku ingat sampai sekarang sebab gaya cerita dia macam format karangan sekolah rendah dulu... :D

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #24 on: May 27, 2010, 04:04:23 AM »
demn!
you lucky Aim!

aku lama mencari Buku Andrew Loomis nih....ada versi donlod pdf je...
totally agree...bagi aku buku Andrew Loomis adalah the numero uno..
the no 1 book of how to draw human figure...
malang aku tak de credit card..tak reti order online/ebay..

harap order kat Kino je...

musti mahal giler buku ko beli kat ebay!
mencik! mencik!

abang Aim...kalu rasa tak nak buku tuh...
saya ada...eheheh
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

qell

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 664
  • HIDUP NI SEKEJAP...semua kebetulan adalah takdir
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #25 on: May 27, 2010, 04:11:48 AM »
Mr president kena bertarung dgn aku dlu hehe

Aim xnak jual ke buku tu :hansap:
kira timbang kati dah la dgn aku hehe

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #26 on: May 27, 2010, 08:33:04 AM »
abang Aim...kalu rasa tak nak buku tuh...
saya ada...eheheh

Aim xnak jual ke buku tu :hansap:
kira timbang kati dah la dgn aku hehe

Wah! Sungguh pandai korang membida.. Bwarghahah!

musti mahal giler buku ko beli kat ebay!

Harga barang ok lagi, bro.. shipping la yg tak tahan! Banyak barang tak mampu nak dibeli sebab shipping mahal nak mampos! Haramjadah! Azhar, bila2 free, lepak la umah aku, tapi bawak la artbook/komik skit.. tak bawak, aku tak bagi masuk! Heheh!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #27 on: May 30, 2010, 01:30:41 PM »
buku ni jumpa kat kino jepun klcc tahun 2004 ke 2005 ntah,
time tu kino jepun level isetan,seme buku jepun,
yg menarik minat sebab ada artwork2 dari creator inspekter gajed,manga golden boy n polis angkasa gyaban,
artwerk2 lain x brapa tahu sgt :P



 

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #28 on: May 30, 2010, 01:47:06 PM »
lama tak tgk dewabros dewa kim mengepost di pergh nih..

best buku nih! rare tuh!
siap selit koleksi toys tuh..

terbaekkkk lah Kim!

ps: Jual kat aku Gaban tuh...
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #29 on: May 30, 2010, 06:37:18 PM »
Wah! Artbook kimBall tu dipenuhi2 watak2 kartun kegemaran tahun 80an! Niceee..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #30 on: May 31, 2010, 11:05:33 PM »



Buku 'The Best Illustrations Of Comicfans Magazine Collection'.

Dalam buku ni ada semua artis-artis otai kat negara China dan kawasan-kawasan yang sewaktu dengannya.Tak banyak yang boleh nak olah pasal buku ni sebab aku tak panadai baca bahasa cina.Kualiti cover dihiasi lukisan pelukis kegemaran semua,Benjamin Zhang Bin,dan kualiti kertas cover dan kertas kat dalam semua best.

Dalam ni pun ada banyak karya dari berpuluh-puluh artis,dalam pelbagai stail.Antara artis femes menyumbang karya (yang aku kenal la.. )adalah Benjamin,Chen Shu Fen,Rain,Shellatic dan lain-lain.

Beli masa hujung form 5,dalam 2 tahun lebih dah.Harga tak silap dalam RM40,beli dekat kedai dekat-dekat Petaling Street.Boleh bagi 3.5 bintang dari 5.    :hoye:

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #31 on: May 31, 2010, 11:19:11 PM »


Nak kata ni artbook,tak sangatla.Lebih kepada buku pasal game Metal Gear Solid 3 untuk PS2.

Artwork kebanyakannya dari pelukis feveret aku,Yoji Shinkawa,dan juga beberapa guest artist yang lain.Cover depan dia aku tak sure siapa yang lukis.Ada cerita pasal dia kat dalam tentang colab 'Snake vs Godzilla',tapi aku tak pandai baca bahasa jepun pulak.Anyways,walaupun lukisan dalam buku ni tak banyak,sentuhan emas dari pelukis-pelukis gempak ni terasa berbaloi jugak.

Selain dari lukisan,ada cerita pasal game skit,proses pembuatan level design,kajian sejarah perang dingin,kaji senjata dan penggunaan CQC (Close Quarters Combat),dialog dalam game,gambar-gambar in the making,dan koleksi gambar-gambar yang berkaitan dengan Soviet Russia.Tapi semua bahasa jepun jugak.  :((:

Aku beli sekali dengan buku Comicfans tu,rasanya harga dalam Rm60 kalau tak silap.Rating dia boleh bagi 3.5/5. 

Bila search kat dalam internet,aku rasa ada artbook MGS3 yang lain yang aku rasa lagi banyak artwork kat dalam dia.Kalau ada sesiapa tau mana boleh cari,boleh tolong cerita kat aku,sebab nak buat koleksi. :D
« Last Edit: May 31, 2010, 11:20:46 PM by hkm »

amykamen555

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4460
  • Perjuangan Seni Vintage Maseh Belom Selesai
    • View Profile
    • Henshin!
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #32 on: June 01, 2010, 11:35:15 AM »
mcm mana aku terlepas posts dlm ni. huhuhu. kimball punya artbook gaban tu rare seh.. aku mencari2 artbook gaban ngn kamen rider sbnrnya.. nk simpan buat collection. terbaek seh kim punya.

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #33 on: June 01, 2010, 11:40:30 AM »
Nape la aku tak reti baca bahasa dalam artbook2 camtu.. kalau tau, mesti dah ku borong. Harga pun sedang2 ok.. murah tak murah, mahal tak mahal. Bukan ape, sebahagian dari kenikmatan artbook tu takde kalau tak paham ape ditulisnya. Patut diorang buat dwi-bahasa la.. kan lagi meluas audiensnya.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #34 on: June 01, 2010, 11:47:44 AM »
>hkm. ada jual kat kino. harga dia RM200 kot. tapi bagi aku tak berbaloi sbb... aku tak paham tulisan jepun. huu sedeyh..

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #35 on: June 01, 2010, 12:51:13 PM »
best koleksi hkm..

next....
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #36 on: June 01, 2010, 01:53:47 PM »
:D korang nye collection mmg best! :D aku kureng buku2 comic usa ni...more to hk, manga and korea/china gak (tp da stop collect bila pindah shalam ni). so far yg collect skrg buku2 illustration kaitan dgn industrial design and concept art books yg byk refering production method dlm hasilkan illustration proposals..huhu...

*suka tgk library kecil korang ni :D sgt2 individual and mencerminkan minat yg mendalam within intellectual thinking :D




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

hkm

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1014
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #37 on: June 01, 2010, 04:50:26 PM »
d4z: Belasah je buku industrial design pun.Boleh besarkan lagi koleksi yang ada dalam thread ni.

icesoul : RM200?Adeh,tak sesuai kalau diikutkan dengan bajet student aku yang kecik ni.Terpaksalah cari scans dia kat dalam internet..

Thanks kepada semua yang mengusha.Jom tambah lagi koleksi dalam thread ni.  :D






Buku ilustrasi Slam Dunk dari Inoue Takehiko.

Buku ni pakai hardcover.Pendekatan/cara dia design buku ni tak seperti buku-buku artbook aku yang lain; sangat minimal.Kebanyakannya hanya background putih + lukisan dia je,dan bagi aku bagus jugak pendekatan macam ni.Lagi 'intimate',dan dapat memberi fokus utama kepada lukisan dia.

Artwork Inoue Takehiko dalam ni semua pakai traditional media (pen,marker,watercolour.coloured pencil,etc..).Buku ni best sebab korang boleh tengok macammana si Takehiko ni evolve sepanjang siri Slam Dunk ni berjalan,dari segi style/stroke melukis,dan kematangan dia dalam menggunakan medium mewarna.Dalam ni terkumpul semua artwork cover Slam Dunk,sedikit lukisan dari komik,lukisan personal,dan ilustrasi untuk promo.

Hasil kerja Inoue Takehiko ni sangat bagus dari segi garisan pen yang sangat kemas dan detail,cara dia  membuat ekspresi muka,anatomi badan,cara dia meng'express' pergerakan dengan lentok badan,dan macam-macam lagi.Banyak jugak benda boleh belajar.

Boleh bagi rating 4/5.Harga masa beli dalam RM60,dekat Petaling Street.Agak berbaloi kalau korang minat kerja Inoue Takehiko ni.  :D

Aku memang suka kumpul artbook ni.Banyak dah koleksi..

« Last Edit: June 01, 2010, 05:13:41 PM by hkm »

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #38 on: June 01, 2010, 09:07:16 PM »
buku artwork2 tu saya beli dengan harga rm10,hehehehe.... :P

tapi hkm,aku suka buku MGS3 ko tu sebab MGS3 memang hideo target utk ps3 tapi terpaksa kuarkan kat ps2 jugak....
pastu...snake vs godzilla,aku teringin nak tgk artwork tu,sebab snake ngan otacon nak hapuskan metal gear2 yg guna senjata nuclear..godzilla pulak sebab terhasil dari sisa2 nuclear..jadi kojima nak highlight tentang keburukan senjata nuclear ni sebab bangsa dia dah cukup terseksa akibat kena bom masa WWII dulu...

utk artbook Inoue Takehiko ko sambung tgk perkembangan style dia dlm artbook VAGABOND,
SUMI Inoue Takehiko.

kimBall

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1143
  • Avatar Hideki Go
    • View Profile
Re: KOLEKSI komik, art book, manga & magazine..
« Reply #39 on: June 01, 2010, 09:08:30 PM »
ps: aku suka CQC (Close Quarters Combat), + - mcm wing chun ip man tu :D