Author Topic: Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon  (Read 4138 times)

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« on: July 13, 2005, 07:37:35 AM »
apsal satu je? apsal tak semua buku2 doraemon yang dah berpuluh2 tahun ade kat mesia ni pasal leh kate semua buku die ade gamba bogel nobita la, ade kisah penciptaan makhluk la, dunia la.

adakah pasal jakim taktau buku lain selain buku yang anak2 diorang beli?
adakah pasal jakim takleh ban buku Mangga yang lebih besar market die?
adakah pasa jakim hanye reti ban buku yang tajuk die je yang "teruk"?

dahtu ako tak paham, apsal untuk buat usul ban buku ni kene buat kat hotel.

bincangkan.
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6464
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #1 on: July 13, 2005, 07:52:08 AM »
depa minat doaremon kot.. pastue anak depa sure have banyak komik tue kat rumah...

shizuka bugil kawaii..  :lol:

belom kira pertikai siaran TV lak nnt..

self- censorhip laa... better...

tarik dulu awal2 sbl pasaran.. ke..

patutnya tgk dulu content, tgk sisi pandangan masyarakat japon cemana thdp content... then explain hakikat ikut islam.. tue yg betul..

bhn2 lain yg dilistkan tue.. yg mana satu aa? rakaman Tsunami yg mana satu?  
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7419
  • RCW
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #2 on: July 13, 2005, 08:34:00 AM »
diorg ban ikut tajuk je  ;)
Lgpun macam biasa la..aku rasa dlm ape2 hal mak bpk mmg kena ambik tau ape yg budak2 bace lps tu libatkan diri same. Mmg aa hasil karya kreatif dari org beragama lain macam tu, tapi nak kate menyeleweng tgk jugak la kalau mak bapak tu pun jenis bodo jugak mmg susah la.  

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #3 on: July 13, 2005, 08:48:08 AM »
ban 1 buku je C-Fu
yg lain tu lepas, dah beratus dah org beli
baru nak pantau ke? [wahaha]

itu hari citer Shin Chan pun ada adegan bogel
aku baca dlm komen pembaca dlm akhbar mana tah
dlm minggu lepas rasanya
yg komen ni bapak budak yg tgk sekali dgn mak dorang
tu yg tak best tu bila selit-selit adegan camgitu
jadi boring lak nak layan Shin Chan sbb anak aku tgk sama
Shin Chan dgn Doraemon tu favourite dia selain Naruto fav no 1

kromosom

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4457
  • tabularasa
    • View Profile
    • tabularasa
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #4 on: July 13, 2005, 08:49:30 AM »
hurm, nasib baik ade jakim buat pantauan,
kalau nak ikutkan aku yang daif tentang agama ni memang tak nampak le mende2 halus mcm ni.

aku rasa jakim tak ban title2 lain sebab takde orang nak report.
lagipun semua title mewakili satu topik yang sama, penyelewengan akidah.

thx to jakim dan thx cfu 4 sharing the info.



 

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #5 on: July 13, 2005, 09:05:57 AM »
penyiaran citer Doraemon pun rasanya perlu dipantau
bukan setakat buku sahaja
citer lain pun sama
especially ch 15 kat Astro tu
pepagi ada tayang anime dan visualnya mmg la tak berapa elok utk kanak-kanak

 

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #6 on: July 13, 2005, 10:26:09 AM »
pasal title je kene ban ??





entah

hape

hape




buku hentai lime ringgit berlambak kat pasaran takde laa pulak nak haram ???
BEBAL BODOH BANGANG **** *** ****** ****






This post has been edited by JAKIM assisted by ChulanMuiz on Jul 13 2005, 10:21 AM

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #7 on: July 13, 2005, 10:29:28 AM »
Quote

dahtu ako tak paham, apsal untuk buat usul ban buku ni kene buat kat hotel.
 
ape salahnye buat kat hotel..?

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #8 on: July 13, 2005, 10:32:47 AM »
Quote
Quote

dahtu ako tak paham, apsal untuk buat usul ban buku ni kene buat kat hotel.
 
ape salahnye buat kat hotel..?
nak nampak class laa :lol:

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #9 on: July 13, 2005, 10:34:56 AM »
Quote
pasal title je kene ban ??





entah

hape

hape




buku hentai lime ringgit berlambak kat pasaran takde laa pulak nak haram ???
BEBAL BODOH BANGANG **** *** ****** ****






This post has been edited by JAKIM assisted by ChulanMuiz on Jul 13 2005, 10:21 AM
nak buat tindakan kene la berperingkat-peringkat
kalau tiba2 nak ban banyak2 jenis n title buku sekaligus... nanti orang kate tak kaji elok2 dulu.
 

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #10 on: July 13, 2005, 10:41:12 AM »
memang diorang tak kaji elok-elok :(



buku blue dari jepun yang dok cite pasal seks rambang, sosial bebas semue takde laa nak ban pulak..
hmmm itulah Malaysia

berne

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 791
  • jarriyjarriykuh... sakitsekalihh
    • View Profile
    • marilah ke sini
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #11 on: July 13, 2005, 10:54:06 AM »
MASTIKA... errr itu ke nama dia... yg penting, majalah ni pun aku rase patut dipantau2 gak.

smalam balik keje lepak dpn tv jap, pastu ade lak majalah ni kat lantai. pastu teringat ade kawan kate majalah tu tgh "kempen" nak banteras maksiat yang gitu2. so aku try la bace.

hhmm ... pd aku la. penulis2 dia mcm "syok" jek "siasat" tulis pasal benda2 tu. pastu cerita benda2 yang aku rase buat org jadik nak tau n tengok sendiri. ni nak banteras ke nak buat ape sebnarnyee.....  <_<  

KOMAsutra

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 358
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #12 on: July 13, 2005, 11:43:04 AM »
Quote
pasal title je kene ban ??





entah

hape

hape




buku hentai lime ringgit berlambak kat pasaran takde laa pulak nak haram ???
BEBAL BODOH BANGANG **** *** ****** ****






This post has been edited by JAKIM assisted by ChulanMuiz on Jul 13 2005, 10:21 AM

ko yg bebal dan bodoh sebenarnya... :p2
tolong la bercakap dgn fakta..
ckp benda yg ko tau dan ko faham..
jgn main sembur jer.. X-(  
« Last Edit: July 13, 2005, 11:55:19 AM by KOMAsutra »

adzakael

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3060
  • Boтум Cэпaратум
    • View Profile
    • http://www.adzakael.com
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #13 on: July 13, 2005, 11:50:39 AM »
atas dasar ape JAKIM nak ban buku tu?
psl menyalahi ajaran agama Islam?

first,aku nak tau content buku tu dulu
pastu baru aku bole tau ia dibuat atas ajaran agama ape
kalo ia dibuat atas landasan ajaran agama lain (Kristian,Shinto,Buddha dll)
JAKIM x leh ban itu buku
kalo die nak ban jugak,die kena ban buku2 lain yg berlandaskan ajaran agama tersebut kat mesia.

unless kalo mmg x berlandaskan ajaran mane2 agama
mmg idea  merapu melampao
so mmg bole la kot kena ban...

                        иаи Таворищ, соединяйтесь!
               
 What Man is a Man Who Does Not Make The World Better?
P 1:48,G 1:5, P menang,150000th post,i made that one

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #14 on: July 13, 2005, 12:15:44 PM »
buku2 yang artis seksi meksi..
yang dedah longkang ..
yang dok tesembul sini sana..

pastuh buku2 = "janda dan duda melekat semasa". ., toyol dan... awek atas kubur..

tuh tahyul, seks etc punya majalah yg berselindung atas teks2 = insaflah wahai manusia.. gitu gini.. banyak rasanya..

tak diharamkan plak.. padahal dah lama gile!..
« Last Edit: July 13, 2005, 12:20:49 PM by mysticmind »
Visit : + Blog + Twitter + FB

thirtynine

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4440
  • ...hidup jangan tersadung kaca-kaca manis...
    • View Profile
    • http://luzrafikr.deviantart.com/gallery/
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #15 on: July 13, 2005, 12:34:19 PM »
banyak lagi yg lebih patut dibankan oleh pihak itu (malas nak sebut nama)..
banyak kes berat lagi yg patut diambilkira...  borang orang nak murtad pun bertambah jumlahnya, settlekan benda tuh dulu...

buku2 dan majalah2 byk dipasaran yang mengaut keuntungan dgn mengambil visual artis2 mendedahkan wilayah2 terlarang kepada umum (sori tapi itu kenyataan).. haram tak ambil tindakan pun... bukan skrg jer dah lama dah... maklum bila gunting rambut terbelek-belek la majalah mana yg ader kat situ... semua tak de membawa kemajuan pun.. sekadar menceritakan gossip tipudaya belaka demi mangaut keuntungan... contoh Mangga - lantak lah aku sebut jugak, lagipun ramai yg tahu...

Mei

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1348
  • I Love Green
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #16 on: July 13, 2005, 05:13:11 PM »
Aku takut kalo jakim ban citer naruto coz ''sexy no jutsu'' .....hehehehehhe....

marah sumer fanatik naruto!! :sengih:

peAce!
Life Is Hard Because Heaven Is Sweet.....

kred

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1205
    • View Profile
    • http://www.kred.com
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #17 on: July 13, 2005, 05:47:54 PM »
hurmmmmmm sampai JAKIM pong korang nak komplen keputusan dier..  JAKIM=ULAMA kan?
perminat bukan penggiat..

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #18 on: July 13, 2005, 06:29:31 PM »
jakim = JAbatan Kemajuan Islam Malaysia ..

napa? x bleh persoalkan ke? ..
relevan ke tak relevan  ke?..

// aku pelik gak.. meeting sampai kat hotel..
bukan persidangan antarabangsa pun..
kat pejabat diorang takde meeting room ke?..

erm.. nampak gak pembaziran disitu.. sebab diorang oran ugama.. tah la..
tak reti gak aku..

tapi aku rasa.. bagus gak..
orang kita nih.. makin dilarang makin buat..
larang baca doremon = makin cari doremon..

an ann annn.. tat temo dae suci em.. toraaa eee memmmm..
Visit : + Blog + Twitter + FB

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6464
    • View Profile
Jakim Usulkan Untuk Ban Satu Buku Doraemon
« Reply #19 on: July 13, 2005, 07:51:19 PM »
ko tak bese tgk ke ostat2 dan org agama yg dia punya gadget melampau2 dr org biasa? handset.. accessori keta...

tgk aje set2 ostat br abis settlekan apa2 mesyuarat dan kes mahkamah...

depa pun nak dilihat advanced jugak..  
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."