Author Topic: Hakcipta Karekter  (Read 12183 times)

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukisē (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #20 on: November 04, 2007, 06:08:19 PM »
Wow, are you a professional artist? You're one of those people who devwatch-ed my cousin fire-doused....  :wink

Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B) 
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan


Vulpine Ninja

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2020
  • Back... but not really.
    • View Profile
    • WTF
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #21 on: November 07, 2007, 01:07:50 PM »
Wow, are you a professional artist? You're one of those people who devwatch-ed my cousin fire-doused....  :wink

Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B) 
bukan la ^^;
baru amatur.
Tapi amatur pun kena la letak hakcipta kat karakter supaya ada org yg 'pro' tak curi karakter yg kita bakal gunakan sebaik saje kita dah pro.

[/align]

hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #22 on: November 10, 2007, 11:39:49 AM »
camna nk masukkan info creative common dlm pdf?
Majalah Dakwah Online!!?
   

Hariszzz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 460
  • bloody handed...
    • View Profile
    • my spaceship
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #23 on: April 29, 2008, 12:06:55 PM »
takder lagi ke isu utk topic ni...
mender ni sgt dipandang remeh... tapi bile dah terciplak, tertiru, terkena... baru rasa nyesal tak buat...

Pekomik patut jadi rujukkan utk menda2 copyright n trademark ni... n better hi-lite this matter to semua penggiat komik... amatur or pro...


hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #24 on: November 12, 2008, 03:31:00 PM »
satu lagi, start aku mula bu8at e-zine ni aku dah tak buang file flash yang asal. sebelum ni aku simpan yang dah diedit ngan photoshop jer.
Majalah Dakwah Online!!?
   

Aman Wan

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 255
  • Berusaha untuk terbaik~!!
    • View Profile
    • Comics & Career
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #25 on: December 19, 2008, 01:19:22 AM »
jap...macam maner pulak kalau design karakter tu bertukar..
maksud aman, dulu aman ada satu lukis satu karakter bernama Nani. aman buat dia sebagai kanak2 perempuan dengan costume kanak2,serta berpony tail rambutnya..

dan skrang aman dah advancekan sket penampilan si Nani ni.. ada pedang la.. rambut lepas.. costume pun dah lain..

so,yg ni kena register balik ker?? mesti kena register lain2 jugak kan...hmm..ok2..


hah! macam mana pulak dgn trademark?? contohnya logo LALA ni aman register dlm bentuk ala2 tulisan graffiti, then beberapa tahun,rasa cam x best, so aman nak buat logo LALA ni ala2 simple je.. kena reg semula atau camner tu..??

Ikuti Perkembangan Dunia Komik Aman Wan : http://7aman7.blogspot.com/

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #26 on: December 19, 2008, 02:39:19 AM »
aman, dalam mereka bentuk sesuatu watak, satu perlu diingat ialah kita bukan reka "rupa" sahaja, tetapi jiwa, perangai, sifat2 bukan fizikal, history, motivasi dan sebagainya. setiap karakter dikumpulkan mengikut sifat2 menyeluruh yg merangkumi aspek2 yg aku sebut tadi.

kalau kau cuma create watak yg shallow, probably it's not worth it to copyright benda tu gila2. remember, copyright bukan hanya pada rupa fizikal.

Aman Wan

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 255
  • Berusaha untuk terbaik~!!
    • View Profile
    • Comics & Career
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #27 on: December 19, 2008, 03:23:37 AM »
aman, dalam mereka bentuk sesuatu watak, satu perlu diingat ialah kita bukan reka "rupa" sahaja, tetapi jiwa, perangai, sifat2 bukan fizikal, history, motivasi dan sebagainya. setiap karakter dikumpulkan mengikut sifat2 menyeluruh yg merangkumi aspek2 yg aku sebut tadi.

kalau kau cuma create watak yg shallow, probably it's not worth it to copyright benda tu gila2. remember, copyright bukan hanya pada rupa fizikal.

oh begitu..kiranya bukan hanya aspek luaran sahaja la yg boleh di copyright ye..
hehe..kalau camni paham la daku.. thankies azarimy! :D

Ikuti Perkembangan Dunia Komik Aman Wan : http://7aman7.blogspot.com/

CrE@tVe m0nkEy

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 13
    • View Profile
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #28 on: February 11, 2009, 01:07:34 AM »
fuyoo...hebat r...alo sume...aku user baru....hehehehe
aku setuju dgn artikle tu...mmg mudah...

Al-jOnOs

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 125
  • Aku belum kaya, tapi aku tidak miskin...
    • View Profile
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #29 on: April 13, 2009, 10:40:43 AM »
Karya Kita Hak Kita.

Itu judul buku panduan tentang hak cipta ditulis oleh Puan Nisah Haron.
Seorang penulis terkenal yang juga bekas peguam. Beliau memang berpengalaman dalam isu hak cipta.

Saya cadangkan setiap penulis dan pelukis beli buku itu di kedai-kedai buku berhampiran. Harganya RM29.00.

Kalau susah nak dapatkan di mana-mana kedai, saya boleh dapatkan ia dengan diskaun 20%.

Juga boleh beli secara on-line di http://www.ujanailmu.com.my/cat_ameenbooks.cfm

karyajonos@gmail.com

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #30 on: February 08, 2010, 10:12:00 AM »
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.

tapi katalah tak pernah hantar email kepada diri sendiri kita punya karya tu.. tapi kalau masih ada simpan dalam bentuk digital macam kita dah burnkan dalam CD.. tarikh masa kita burned tu, akan created sendiri oleh komputer kan?

Lain, kalau manuskrip type dalam MS, komputer mesti ada segala data dan info pasal fail-fail yang di create.. bila dicreate, tarikh, masa even bila akhir di kemaskini/diubah dan sebagainya...

selagi ada fail-fail berkenaan dalam bentuk simpanan digital, its still valid kan? dan masih bukti yang kukuh..
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

DinJerr

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1205
  • Buri. Hamachi.
    • View Profile
    • Hikayat Ikan Mampus (H.I.M.)
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #31 on: February 08, 2010, 11:34:01 AM »
Biasanya source file yang masih berlayer-layer boleh dijadikan bahan bukti. Kalau dah penyekkan jadi jpeg ke apa, susah sikit nak buktikan kecuali kita ada file yang dpi dia lagi tinggi dari yang didakwa (tapi bukan ikut cara image resize ye).

Zaman Internet ni agak susah nak pertahankan copyright sikit, diaorang ingat asal benda tu dipost kan laman web dan boleh di-save, maka ianya boleh digunakan macam public domain. Contoh yang lebih international sikit, artwork rakan kita Hilmy dirembat untuk kegunaan kolaj sebuah poster gym di Austrosia: http://kotaku.com/5456859/%252B-muscle-%252B-stamina-+-fat

Jadi kalau boleh, kalau ada gambar lawa yang anda sangat-sangat ingin mempertahankan ketuanannya, letaklah copyright notice kat laman yang ianya muncul, atau masukkan watermark ke dalam gambar tersebut.

ubay

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 11
    • View Profile
    • kOmIkku
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #32 on: February 21, 2010, 08:45:34 AM »
ohh gtu ke..macam susah je
selawat

Phoenix Tido

  • Premium Membership
  • Full Member
  • *
  • Posts: 714
  • bersara dari dunia melukisē (kot)
    • View Profile
    • .... setiap perbuatan ada balasannya... akhirat kelak
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #33 on: February 21, 2010, 02:13:00 PM »
Pastuh aperr jD kat encik Hilmy... ader dpt pampasan kerr atopon dierr saman gimnasium tuh kerr?
Itu sahaja yang ku perlu lakarkan