Pergh Forum

Pergh!!! Best! => Comic, Cartoon, Manga Times => Topic started by: rio on March 30, 2006, 08:13:15 AM

Title: Hakcipta Karekter
Post by: rio on March 30, 2006, 08:13:15 AM
khususnya untuk penggiat komik & animasi... kat sini aku nak share cara paling simple & murah untuk make sure karekter yg korang buat tu hakmilik (copyright)nya mmg jadik milik korang. just dari pembacaan kat internet & sembang2 kedai kopi, tapi at least aku rasa lagi efektif berbanding ngan agreement/kontrak bertulis yg boleh dibelit pelbagai cara. apatah lagi kalo just ngan 'agreement mulut'. kalo sesapa ada info sama pasal ni bolehlah sama2 kongsi.

kalo cara payah & mahal boleh aje gi register kat bahagian harta intelek KDN(?) tu, cadangan ni untuk pelukis amatur & miskin macam kita2 ni je.

caranya:

1. lukis semua sisi (depan, belakang, kiri, kanan & beberapa pose) untuk setiap karekter & tuliskan info atau biodata untuk karekter  tersebut. jangan lupa tulis jugak nama penuh, nama samaran, ic no, etc bagi setiap karekter yg menyatakan koranglah penciptanya. aku cadangkan untuk semua tu, BAGI SETIAP KAREKTER cuba lukis & tulis pastu scan & susun elok dlm SATU kertas A4 saje, pastu print cun2. aku akan terangkan kenapa pasni.

2. pastu setiap helaian A4 tu kena pergi cop kat pesuruhjaya sumpah (kalo kl paling senang cari atas the mall tu), kalo tak silap aku diorang charge dalam RM5 untuk setiap helaian/cop. satu karekter satu helai A4 untuk save bajet... kalo kaya-raya boleh aje buat banyak2!

3. pastu masukkan semua tu dalam satu envelop, (envelop tu boleh aje korang nak masukkan berapa banyak karekter yg korang dah siapkan & cop) pegi buat surat berdaftar untuk envelop tu & alamatkan surat tu kat nama penuh korang & alamat sendiri.

4. bila surat tu posmen dah bagi kat tangan korang nanti... jangan jadik excited & terus bukak plak! biar terus tertutup macam mula2 sampai & simpan aje sampai bila2...
envelop tu korang akan bawak naik court bila ada hal berbangkit macam orang/publisher claim karekter tu hakmilik diorg atau nak saman kalo ada sesapa gunakan karekter korang tu tanpa kebenaran.

itu aje dulu setakat yg aku tahu... kalo korang ada info bleh sama share! harap dapat membantu, kpd yg belum tahu. sebenarnya cara ni jugak bleh digunakan untuk menjaga copyright lagu, lirik, manuskrip, etc. layannnnnnnnnnnn zas!!

 :love:  
Title: Hakcipta Karekter
Post by: azarimy on March 30, 2006, 08:16:31 AM
hah... masa band aku dok poyo nak buat lagu dulu, brader Jay tokey kedai jamming tempat kitorang selalu jam ada bagi nasihat ni dulu (tapi takdela sampai pegi pesuruhjaya sumpah). kitorang hampir2 nak buat, lagu2 utk demo pun dah start. bila nak buat demo je... tengok2 semuorang dah grad...

langsung bungkus hahahah!
Title: Hakcipta Karekter
Post by: rio on March 30, 2006, 08:18:39 AM
kalo untuk lagu/muzik dalam envelop tu kena taruk cd sekali yg dah siap rakam... pastu print lirik (kalo ada lirik), lirik tu je kena cop! tak payah la cop cd tu...  :lol:  
Title: Hakcipta Karekter
Post by: vrempire on March 30, 2006, 08:30:30 AM
tenkiu rio for the very very very good information about copyright.
actually aku pun sebelum ni tak berapa nak faham camna caranya utk comfirmkan copyright tu...sekarang baru clear dan jelas..

anyway, masa aku register Trademark SERRAM kat MIPC (Malaysia Intellectual property Corporation), kos keseluruhan adalah RM254.
RM250 - Apply Trademark (masa isi borang TM5).
RM4 - Cop Pesuruhjaya Sumpah kat Statutory of Declaration

So, after aku dpt resit MIPC tu, secara officialnya aku dah boleh letak 'TM' kat bawah logo SERRAM tu. Cuma brader MIPC tu kata, akan ambil masa 15-18 bulan lagi, utk dapatkan certificate of registration, di mana lepas tu aku dah boleh letak 'R' dekat bawah logo tu. Kena bayaran RM450 pulak utk ni.

Thanks a lot rio for the info, memang amat berguna bangat....
:)
Title: Hakcipta Karekter
Post by: madstone on March 30, 2006, 09:05:09 AM
aku pun ingat nak buat gakk aaa
walaupun zine AG aku tah hapa-hapa
aku still gak nak register trademark

Vrem,
nanti story kat aku masa laman seni
Title: Hakcipta Karekter
Post by: tarakucha on March 30, 2006, 10:56:10 AM
trademark lain stone, yang rio citer ni copyright.. copyright memang pos kat diri sendiri.

trademark macam yang si vrem buat tu.
Title: Hakcipta Karekter
Post by: madstone on March 30, 2006, 11:11:48 AM
eh! silap la pulakkk
sori, aku blur kejap

aku sebenarnya nak buat TM tapi tersilap
sori
Title: Hakcipta Karekter
Post by: ItchiMaru on March 30, 2006, 12:02:03 PM
Tumpang tanya!

Kalau character original, tapi setting dia bukan original (i.e. original character saya dalam setting Star Wars, atau setting anime seperti Macross), macam mana? boleh cop register ker?
Title: Hakcipta Karekter
Post by: Rotijohn on March 30, 2006, 01:04:24 PM
This is very interesting to me.

Thanks for the info ;)

 
Title: Hakcipta Karekter
Post by: vrempire on March 30, 2006, 05:49:18 PM
Allright, no problem Madstone. Nanti aku fotostat dokumen2 yang berkenaan tu.
:)
Title: Hakcipta Karekter
Post by: rio on March 30, 2006, 06:38:24 PM
Quote
This is very interesting to me.

Thanks for the info ;)
 :love:  :love:  :love:  :love:  :manga: nak thanks kat awak jugak... :manga:  :love:  :love:  :love:



yah, vrempire dah terangkan pasal IP, untuk dptkan TM & R... kalo bleh terangkan dgn detail lagik pasal prosedur nak dptkan TM tu, kena dapatkan permit penerbitan (PP-KDN) dulu ke camana...

imho, TM & R tu bukan prioriti kalo kita setakat nak publish komik... melainkan kita mmg serius nak buat benda tu jadik BRAND (JENAMA). yg paling penting gi dapatkan PP dulu dari KDN, kena sediakan RM400 untuk satu tahun kalo x silap. tapi copyright character penting bagi sesapa yg sayang ngan setiap hasil karyanya... tapi biarlah sampai sesuatu character tu didevelope betul2 dulu, jgn baru sketch 2 tiga keping a4 dah sibuk nak gi buat copyright.  :lol:

itchimaru: tak payahlah... buat susah2 aje...  ^_^  
Title: Hakcipta Karekter
Post by: Vulpine Ninja on March 30, 2006, 07:10:19 PM
Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B)  
Title: Hakcipta Karekter
Post by: vrempire on March 31, 2006, 04:41:57 PM
yahhh, betul spt yang disebutkan spt rio.
TM selalunya akan menjadi bende yang teramat penting especially utk Branding purpose dan yang involvekan merchandising (filem, action figure, animation, pembaris, alat tulis, mause pad bla-bla bla..)
If you have a very long term future plan for your product, it is very wise to invest knowledge in learning the business model of copyright, trademark, lawyer etc...

Good luck for all...
 
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Mei on August 21, 2006, 07:08:43 PM
Pergh! beruntung betul jadi ahli Pergh.....


peAce! :D
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: vrempire on August 23, 2006, 08:52:56 AM
hehe...tu la mei..betoi-betoi..
:D
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: C-Fu on September 29, 2006, 12:47:12 AM
korang tau kan walaupon leh buat camni, tapi bukan 100% efxtive?

it CAN be arguable in court. tapi kalo yang register sampai 450 tu, dah clear cut memang ko punye hak.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: alifstyle on May 19, 2007, 09:11:48 PM
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: hiddenblade on September 16, 2007, 02:01:54 PM
eisy. Tak pernah terfikir lak aku. Thanks for info
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Vulpine Ninja on September 16, 2007, 10:12:22 PM
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.
I like the idea... kalo aku biasanye tulis tarikh, nama & tandatangan overlapping the lineart supaya org susah nak ubahsuai. Kalo scanned aku letak watermark. Sketchbook, lukisan karakter pelu disimpan elok2 sbg bukti >D
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: hiddenblade on September 18, 2007, 05:11:49 PM
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.
I like the idea... kalo aku biasanye tulis tarikh, nama & tandatangan overlapping the lineart supaya org susah nak ubahsuai. Kalo scanned aku letak watermark. Sketchbook, lukisan karakter pelu disimpan elok2 sbg bukti >D

Dulu-dulu, aku pun biasa letak watermark.  Tapi ntah la naper rasa cam rosak jer art tu.  Lagipun sapa la nak ambik artwork aku yang buruk gitu
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Phoenix Tido on November 04, 2007, 06:08:19 PM
Wow, are you a professional artist? You're one of those people who devwatch-ed my cousin fire-doused....  :wink

Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B) 
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Vulpine Ninja on November 07, 2007, 01:07:50 PM
Wow, are you a professional artist? You're one of those people who devwatch-ed my cousin fire-doused....  :wink

Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B) 
bukan la ^^;
baru amatur.
Tapi amatur pun kena la letak hakcipta kat karakter supaya ada org yg 'pro' tak curi karakter yg kita bakal gunakan sebaik saje kita dah pro.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: hiddenblade on November 10, 2007, 11:39:49 AM
camna nk masukkan info creative common dlm pdf?
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Hariszzz on April 29, 2008, 12:06:55 PM
takder lagi ke isu utk topic ni...
mender ni sgt dipandang remeh... tapi bile dah terciplak, tertiru, terkena... baru rasa nyesal tak buat...

Pekomik patut jadi rujukkan utk menda2 copyright n trademark ni... n better hi-lite this matter to semua penggiat komik... amatur or pro...

Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: hiddenblade on November 12, 2008, 03:31:00 PM
satu lagi, start aku mula bu8at e-zine ni aku dah tak buang file flash yang asal. sebelum ni aku simpan yang dah diedit ngan photoshop jer.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Aman Wan on December 19, 2008, 01:19:22 AM
jap...macam maner pulak kalau design karakter tu bertukar..
maksud aman, dulu aman ada satu lukis satu karakter bernama Nani. aman buat dia sebagai kanak2 perempuan dengan costume kanak2,serta berpony tail rambutnya..

dan skrang aman dah advancekan sket penampilan si Nani ni.. ada pedang la.. rambut lepas.. costume pun dah lain..

so,yg ni kena register balik ker?? mesti kena register lain2 jugak kan...hmm..ok2..


hah! macam mana pulak dgn trademark?? contohnya logo LALA ni aman register dlm bentuk ala2 tulisan graffiti, then beberapa tahun,rasa cam x best, so aman nak buat logo LALA ni ala2 simple je.. kena reg semula atau camner tu..??
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: azarimy on December 19, 2008, 02:39:19 AM
aman, dalam mereka bentuk sesuatu watak, satu perlu diingat ialah kita bukan reka "rupa" sahaja, tetapi jiwa, perangai, sifat2 bukan fizikal, history, motivasi dan sebagainya. setiap karakter dikumpulkan mengikut sifat2 menyeluruh yg merangkumi aspek2 yg aku sebut tadi.

kalau kau cuma create watak yg shallow, probably it's not worth it to copyright benda tu gila2. remember, copyright bukan hanya pada rupa fizikal.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Aman Wan on December 19, 2008, 03:23:37 AM
aman, dalam mereka bentuk sesuatu watak, satu perlu diingat ialah kita bukan reka "rupa" sahaja, tetapi jiwa, perangai, sifat2 bukan fizikal, history, motivasi dan sebagainya. setiap karakter dikumpulkan mengikut sifat2 menyeluruh yg merangkumi aspek2 yg aku sebut tadi.

kalau kau cuma create watak yg shallow, probably it's not worth it to copyright benda tu gila2. remember, copyright bukan hanya pada rupa fizikal.

oh begitu..kiranya bukan hanya aspek luaran sahaja la yg boleh di copyright ye..
hehe..kalau camni paham la daku.. thankies azarimy! :D
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: CrE@tVe m0nkEy on February 11, 2009, 01:07:34 AM
fuyoo...hebat r...alo sume...aku user baru....hehehehe
aku setuju dgn artikle tu...mmg mudah...
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Al-jOnOs on April 13, 2009, 10:40:43 AM
Karya Kita Hak Kita.

Itu judul buku panduan tentang hak cipta ditulis oleh Puan Nisah Haron.
Seorang penulis terkenal yang juga bekas peguam. Beliau memang berpengalaman dalam isu hak cipta.

Saya cadangkan setiap penulis dan pelukis beli buku itu di kedai-kedai buku berhampiran. Harganya RM29.00.

Kalau susah nak dapatkan di mana-mana kedai, saya boleh dapatkan ia dengan diskaun 20%.

Juga boleh beli secara on-line di http://www.ujanailmu.com.my/cat_ameenbooks.cfm

karyajonos@gmail.com
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: chiharu on February 08, 2010, 10:12:00 AM
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.

tapi katalah tak pernah hantar email kepada diri sendiri kita punya karya tu.. tapi kalau masih ada simpan dalam bentuk digital macam kita dah burnkan dalam CD.. tarikh masa kita burned tu, akan created sendiri oleh komputer kan?

Lain, kalau manuskrip type dalam MS, komputer mesti ada segala data dan info pasal fail-fail yang di create.. bila dicreate, tarikh, masa even bila akhir di kemaskini/diubah dan sebagainya...

selagi ada fail-fail berkenaan dalam bentuk simpanan digital, its still valid kan? dan masih bukti yang kukuh..
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: DinJerr on February 08, 2010, 11:34:01 AM
Biasanya source file yang masih berlayer-layer boleh dijadikan bahan bukti. Kalau dah penyekkan jadi jpeg ke apa, susah sikit nak buktikan kecuali kita ada file yang dpi dia lagi tinggi dari yang didakwa (tapi bukan ikut cara image resize ye).

Zaman Internet ni agak susah nak pertahankan copyright sikit, diaorang ingat asal benda tu dipost kan laman web dan boleh di-save, maka ianya boleh digunakan macam public domain. Contoh yang lebih international sikit, artwork rakan kita Hilmy dirembat untuk kegunaan kolaj sebuah poster gym di Austrosia: http://kotaku.com/5456859/%252B-muscle-%252B-stamina-+-fat

Jadi kalau boleh, kalau ada gambar lawa yang anda sangat-sangat ingin mempertahankan ketuanannya, letaklah copyright notice kat laman yang ianya muncul, atau masukkan watermark ke dalam gambar tersebut.
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: ubay on February 21, 2010, 08:45:34 AM
ohh gtu ke..macam susah je
Title: Re: Hakcipta Karekter
Post by: Phoenix Tido on February 21, 2010, 02:13:00 PM
Pastuh aperr jD kat encik Hilmy... ader dpt pampasan kerr atopon dierr saman gimnasium tuh kerr?