Author Topic: Hakcipta Karekter  (Read 12188 times)

rio

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2004
  • animangoStudio
    • View Profile
    • rio's artscape
Hakcipta Karekter
« on: March 30, 2006, 08:13:15 AM »
khususnya untuk penggiat komik & animasi... kat sini aku nak share cara paling simple & murah untuk make sure karekter yg korang buat tu hakmilik (copyright)nya mmg jadik milik korang. just dari pembacaan kat internet & sembang2 kedai kopi, tapi at least aku rasa lagi efektif berbanding ngan agreement/kontrak bertulis yg boleh dibelit pelbagai cara. apatah lagi kalo just ngan 'agreement mulut'. kalo sesapa ada info sama pasal ni bolehlah sama2 kongsi.

kalo cara payah & mahal boleh aje gi register kat bahagian harta intelek KDN(?) tu, cadangan ni untuk pelukis amatur & miskin macam kita2 ni je.

caranya:

1. lukis semua sisi (depan, belakang, kiri, kanan & beberapa pose) untuk setiap karekter & tuliskan info atau biodata untuk karekter  tersebut. jangan lupa tulis jugak nama penuh, nama samaran, ic no, etc bagi setiap karekter yg menyatakan koranglah penciptanya. aku cadangkan untuk semua tu, BAGI SETIAP KAREKTER cuba lukis & tulis pastu scan & susun elok dlm SATU kertas A4 saje, pastu print cun2. aku akan terangkan kenapa pasni.

2. pastu setiap helaian A4 tu kena pergi cop kat pesuruhjaya sumpah (kalo kl paling senang cari atas the mall tu), kalo tak silap aku diorang charge dalam RM5 untuk setiap helaian/cop. satu karekter satu helai A4 untuk save bajet... kalo kaya-raya boleh aje buat banyak2!

3. pastu masukkan semua tu dalam satu envelop, (envelop tu boleh aje korang nak masukkan berapa banyak karekter yg korang dah siapkan & cop) pegi buat surat berdaftar untuk envelop tu & alamatkan surat tu kat nama penuh korang & alamat sendiri.

4. bila surat tu posmen dah bagi kat tangan korang nanti... jangan jadik excited & terus bukak plak! biar terus tertutup macam mula2 sampai & simpan aje sampai bila2...
envelop tu korang akan bawak naik court bila ada hal berbangkit macam orang/publisher claim karekter tu hakmilik diorg atau nak saman kalo ada sesapa gunakan karekter korang tu tanpa kebenaran.

itu aje dulu setakat yg aku tahu... kalo korang ada info bleh sama share! harap dapat membantu, kpd yg belum tahu. sebenarnya cara ni jugak bleh digunakan untuk menjaga copyright lagu, lirik, manuskrip, etc. layannnnnnnnnnnn zas!!

 :love:  
:: The Art of Exchanging Saliva is Trust! ::
http://riorashid.blogspot.com

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Hakcipta Karekter
« Reply #1 on: March 30, 2006, 08:16:31 AM »
hah... masa band aku dok poyo nak buat lagu dulu, brader Jay tokey kedai jamming tempat kitorang selalu jam ada bagi nasihat ni dulu (tapi takdela sampai pegi pesuruhjaya sumpah). kitorang hampir2 nak buat, lagu2 utk demo pun dah start. bila nak buat demo je... tengok2 semuorang dah grad...

langsung bungkus hahahah!
« Last Edit: March 30, 2006, 08:17:02 AM by azarimy »

rio

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2004
  • animangoStudio
    • View Profile
    • rio's artscape
Hakcipta Karekter
« Reply #2 on: March 30, 2006, 08:18:39 AM »
kalo untuk lagu/muzik dalam envelop tu kena taruk cd sekali yg dah siap rakam... pastu print lirik (kalo ada lirik), lirik tu je kena cop! tak payah la cop cd tu...  :lol:  
:: The Art of Exchanging Saliva is Trust! ::
http://riorashid.blogspot.com

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Hakcipta Karekter
« Reply #3 on: March 30, 2006, 08:30:30 AM »
tenkiu rio for the very very very good information about copyright.
actually aku pun sebelum ni tak berapa nak faham camna caranya utk comfirmkan copyright tu...sekarang baru clear dan jelas..

anyway, masa aku register Trademark SERRAM kat MIPC (Malaysia Intellectual property Corporation), kos keseluruhan adalah RM254.
RM250 - Apply Trademark (masa isi borang TM5).
RM4 - Cop Pesuruhjaya Sumpah kat Statutory of Declaration

So, after aku dpt resit MIPC tu, secara officialnya aku dah boleh letak 'TM' kat bawah logo SERRAM tu. Cuma brader MIPC tu kata, akan ambil masa 15-18 bulan lagi, utk dapatkan certificate of registration, di mana lepas tu aku dah boleh letak 'R' dekat bawah logo tu. Kena bayaran RM450 pulak utk ni.

Thanks a lot rio for the info, memang amat berguna bangat....
:)

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Hakcipta Karekter
« Reply #4 on: March 30, 2006, 09:05:09 AM »
aku pun ingat nak buat gakk aaa
walaupun zine AG aku tah hapa-hapa
aku still gak nak register trademark

Vrem,
nanti story kat aku masa laman seni

tarakucha

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1782
    • View Profile
    • http://www.tarakucha.com
Hakcipta Karekter
« Reply #5 on: March 30, 2006, 10:56:10 AM »
trademark lain stone, yang rio citer ni copyright.. copyright memang pos kat diri sendiri.

trademark macam yang si vrem buat tu.

madstone

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 7971
  • Penorrent Berjaya
    • View Profile
Hakcipta Karekter
« Reply #6 on: March 30, 2006, 11:11:48 AM »
eh! silap la pulakkk
sori, aku blur kejap

aku sebenarnya nak buat TM tapi tersilap
sori

ItchiMaru

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 23
    • View Profile
Hakcipta Karekter
« Reply #7 on: March 30, 2006, 12:02:03 PM »
Tumpang tanya!

Kalau character original, tapi setting dia bukan original (i.e. original character saya dalam setting Star Wars, atau setting anime seperti Macross), macam mana? boleh cop register ker?
« Last Edit: March 30, 2006, 12:04:28 PM by ItchiMaru »
Staying one way isn't ALWAYS the best course of progress these days.

Sealslammer's Deviation.

Rotijohn

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 48
    • View Profile
    • Blog Journal Sketchbook
Hakcipta Karekter
« Reply #8 on: March 30, 2006, 01:04:24 PM »
This is very interesting to me.

Thanks for the info ;)

 

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Hakcipta Karekter
« Reply #9 on: March 30, 2006, 05:49:18 PM »
Allright, no problem Madstone. Nanti aku fotostat dokumen2 yang berkenaan tu.
:)

rio

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2004
  • animangoStudio
    • View Profile
    • rio's artscape
Hakcipta Karekter
« Reply #10 on: March 30, 2006, 06:38:24 PM »
Quote
This is very interesting to me.

Thanks for the info ;)
 :love:  :love:  :love:  :love:  :manga: nak thanks kat awak jugak... :manga:  :love:  :love:  :love:



yah, vrempire dah terangkan pasal IP, untuk dptkan TM & R... kalo bleh terangkan dgn detail lagik pasal prosedur nak dptkan TM tu, kena dapatkan permit penerbitan (PP-KDN) dulu ke camana...

imho, TM & R tu bukan prioriti kalo kita setakat nak publish komik... melainkan kita mmg serius nak buat benda tu jadik BRAND (JENAMA). yg paling penting gi dapatkan PP dulu dari KDN, kena sediakan RM400 untuk satu tahun kalo x silap. tapi copyright character penting bagi sesapa yg sayang ngan setiap hasil karyanya... tapi biarlah sampai sesuatu character tu didevelope betul2 dulu, jgn baru sketch 2 tiga keping a4 dah sibuk nak gi buat copyright.  :lol:

itchimaru: tak payahlah... buat susah2 aje...  ^_^  
:: The Art of Exchanging Saliva is Trust! ::
http://riorashid.blogspot.com

Vulpine Ninja

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2020
  • Back... but not really.
    • View Profile
    • WTF
Hakcipta Karekter
« Reply #11 on: March 30, 2006, 07:10:19 PM »
Wah... thanks for the info...
tapi ntah jadik ke tidak aku buat komik lalu mengfeymeskan nye...  B)  

[/align]

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Hakcipta Karekter
« Reply #12 on: March 31, 2006, 04:41:57 PM »
yahhh, betul spt yang disebutkan spt rio.
TM selalunya akan menjadi bende yang teramat penting especially utk Branding purpose dan yang involvekan merchandising (filem, action figure, animation, pembaris, alat tulis, mause pad bla-bla bla..)
If you have a very long term future plan for your product, it is very wise to invest knowledge in learning the business model of copyright, trademark, lawyer etc...

Good luck for all...
 

Mei

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1348
  • I Love Green
    • View Profile
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #13 on: August 21, 2006, 07:08:43 PM »
Pergh! beruntung betul jadi ahli Pergh.....


peAce! :D
Life Is Hard Because Heaven Is Sweet.....

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #14 on: August 23, 2006, 08:52:56 AM »
hehe...tu la mei..betoi-betoi..
:D

C-Fu

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4419
  • Janda Gersang
    • View Profile
    • Who's here!
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #15 on: September 29, 2006, 12:47:12 AM »
korang tau kan walaupon leh buat camni, tapi bukan 100% efxtive?

it CAN be arguable in court. tapi kalo yang register sampai 450 tu, dah clear cut memang ko punye hak.
Kuala Lumpur Drumline Corps in the houseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
http://www.facebook.com/group.php?gid=21309697169

alifstyle

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2864
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #16 on: May 19, 2007, 09:11:48 PM »
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.

hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #17 on: September 16, 2007, 02:01:54 PM »
eisy. Tak pernah terfikir lak aku. Thanks for info
Majalah Dakwah Online!!?
   

Vulpine Ninja

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2020
  • Back... but not really.
    • View Profile
    • WTF
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #18 on: September 16, 2007, 10:12:22 PM »
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.
I like the idea... kalo aku biasanye tulis tarikh, nama & tandatangan overlapping the lineart supaya org susah nak ubahsuai. Kalo scanned aku letak watermark. Sketchbook, lukisan karakter pelu disimpan elok2 sbg bukti >D

[/align]

hiddenblade

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 532
  • Ukhuwwah FilLah di Hati
    • View Profile
    • Majalah Dakwah Online!
Re: Hakcipta Karekter
« Reply #19 on: September 18, 2007, 05:11:49 PM »
Ada lagi satu cara yang lebih mudah. Iaitu, email! Hantar karya korang pada diri sendiri pada email sendiri. Kita nak tengok tarikh pada email itu. Ini adalah cadangan lain daripada orang yang terlibat dengan perkara ni. Pasal kata C-Fu di atas. Benda ni kita lihat lawyer siapa yang terrer. Lawyer yang terrer sekalipun, dia perlukan bukti seperti ni untuk menang kes.
I like the idea... kalo aku biasanye tulis tarikh, nama & tandatangan overlapping the lineart supaya org susah nak ubahsuai. Kalo scanned aku letak watermark. Sketchbook, lukisan karakter pelu disimpan elok2 sbg bukti >D

Dulu-dulu, aku pun biasa letak watermark.  Tapi ntah la naper rasa cam rosak jer art tu.  Lagipun sapa la nak ambik artwork aku yang buruk gitu
Majalah Dakwah Online!!?