Author Topic: Comic US sekarang mana satu yg best ye?  (Read 58448 times)

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« on: October 21, 2009, 05:59:53 PM »
Aku singgah Kino semalam saja2 la konon nak beli seketul dua kompilasi komik, then stumble la upon 3 title yang agak menarik minat aku:

Batman R.I.P

Marvel:
Secret Invasion
Ultimatum

Last2 aku tak beli satu pun sebab tatau yang mana satu best sebab dah agak lama tak follow komik2 US ni...:). Setakat baca sinopsis belakang semuanya macam best..tapi bajet limited aku mengatakan padaku, baik aku tunggu lah dulu, so aku balik je la dengan tangan kosong :D

Korang ada yg follow siri2 ni tak? Boleh berikan sepatah dua pendapat jika sudi :)

matt jack

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 54
  • ...lagak bodoh tapi bersengat....
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #1 on: October 29, 2009, 12:10:02 AM »
aku dah baca secret invasion....
bagi aku best....
citer pasal alien skrull yang boleh tukar bentuk.....
diorang dah banyak jadi ahli2 marvel universe tanpa disedari
lukisan menarik dari leinil francis yang lukis dc punya superman birthright
tulisan pulak dari brian michael bendis
bagi aku saga secret invasion ni lagi best daripada marvel civil war

yang ultimatum aku xtau....xlayan lagi
batman r.i.p kurang skit laa...merujuk kepada kaleon rahan
org yg review comic utk paper the star




........welcome to the dark side of the force.....

Spetz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 320
    • View Profile
    • Zharif's Blog
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #2 on: November 19, 2009, 04:46:15 PM »
Wei kat mana angpa duk beli komik US kt sini? Aku cari merata paling2 pun dapat kat MBS je la. Tensen siot x dpt cari.

Aku kalo ada pun ada la bberapa komik adventures of salem, batman dgn bbrapa komik rambang.

Duk cari asyik2 jumpa sonic je berlambak hampas betulla.

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #3 on: November 19, 2009, 05:04:04 PM »
Kene pi KL lah kut. Kedah tatau port mana. Penang kut?

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #4 on: November 19, 2009, 07:50:30 PM »
Komik US pun dah tak semeriah dulu aku rasa.. aku pun dah kurang layan monthly title. Skrg ni cuma beli Hellboy & Conan je monthly.. 2 siri yg tak pernah mengecewakan aku, dua2 dr Dark Horse. Komik Marvel, DC & Image jarang sgt layan. Cuma tunggu mana2 mini siri yg menarik utk difollow.. tu pun jarang2 ade yg menarik. Lagi rajin cari back issue kat eBay. Kedai komik area Klang Valley pun dah tak sebanyak masa 80s & 90s. Nasib baik ade Kino, byk gak stok graphic novel & trade paperback.

PB, baik ko cari tpb komik2 lama yg tahap legend..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

Spetz

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 320
    • View Profile
    • Zharif's Blog
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #5 on: November 19, 2009, 09:17:06 PM »
Aduh mak..

Kalo kut tu, mampos aku nak pi KL setiap minggu stakat nak cari komik barat adeh..


Tu mengingatkan aku time aku jalan2 kat Popular cari buku rambang.. Dgn nasib baik gilebabeng aku tetiba jumpa komik Predator. Aku terus bayar untuk komik tu lps tu layan smpai balik

Hidup ku semporna dan gua boleh mati dengan aman dah.


Oh ye, yg x puas psl komik barat die pendek giller. Baca skali dah abih dah. Nak tggu minggu dpn lak.. Kalo ada :|

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #6 on: November 19, 2009, 10:04:20 PM »

Spetz: Cam ko kena cari kaki kat Klg Vlly yg bleh tlg ko supply komik la.. ade bajet, ape2 bleh jadi. Mmg pyh kot nak collect komik US kalau bkn stay kat area sini.

3 tahun aku kat Penang tahun 1996-99 pun ckup la pyh nk maintain collect komik. Tapi time tu ade 2 kedai komik, 1 kat Bukit Jambul, 1 kat Pulau Tikus.. dua2 takde monthly title! Kalau ade pun lmbt, still ambik stok dr kedai kat Sbg Jaya / PJ. Harga lagi mahal! Ceh! Nasib baik ade member kat Shah Alam yg bleh belikan komik2 aku.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #7 on: November 21, 2009, 04:36:48 PM »
Aritue yg menarik sekejap Green lantern dr DC laaa... pastue skang nie event Blackest Night menjangkit DC Universe.. di mana sumer Superhero DC jadik antu dan setan2.. mati.. sebagai isyarat mengikut populariti formula Marvel  Zombies dan Invasion superhero- Skrulled aritue.. yg tatahan jugak boomnya..

Bekmen mengarut apa tah asek reborn.. reborn.. Superman lagi tapaham..semua title Superman   xde Superman.. tapi kebangkitan dan kedatangan semula..  watak2 macam Captain Atom yg popular ujung 80-an dulu..

Spiderman lagi jahanam... Osborne pakai baju Iron man married dengan Spidey robot2an.. arghhh buwarghhh giloo2...

last2 aku layan Dark Horse punye Emily The Strange. lagi gilo..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #8 on: November 21, 2009, 06:40:28 PM »

Aku dr dulu ntah kenape, alergik btl nak layan stori2 crossover & event2 yg besar2 tu.. konon2 yg menggegar status quo la konon. Ko follow 2, 3 tahun pastu, tup2 back to square one. Pi mai, pi mai, tang tu jgk kata org Penang! Ceh!

Batman Reborn aritu cuba2 jgk nak try layan Batman & Robin yg Morrison & Quitely bikin.. huh! Tak feel langsung utk aku. Bring back Bruce! Cukup la dulu Bruce takde dgn storyline Knightfall, Knightquest & Knightend.. ni buat lagi.

Aritu si Todd McFarlane (Spawn) buat komik baru tajuk Haunt. Team-up dgn Robert Kirkman, Ryan Ottley & Greg Capullo. Skrg baru 2 isu. Pun tak best je aku rasa. Aku kalau Capullo buat full pencil, cite bodo pun aku beli.. ni stakat buat layout, tak feel langsung! Crossover Image United pun cam tak menghairahkan je.

last2 aku layan Dark Horse punye Emily The Strange. lagi gilo..

Tu la yg biasa terjadi. Fedup dgn Marvel, DC & Image.. lari cari Dark Horse la!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #9 on: November 29, 2009, 04:07:52 PM »
KO START aa cari underrated DC marvel superheroes tapi pernah popular mcm Darkhawk ke... (marvel..) Captain Atom ke... popular gak duluss..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

c u r d

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 733
  • budak blur
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #10 on: November 30, 2009, 02:16:39 AM »
fables series best tak? aku nak beli tapi takut tak memuaskan hati la macam 'fight for tomorrow'. membazir gak aku beli komik tu.
v e n t r i l o q u i s t

DinJerr

  • Mods
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1205
  • Buri. Hamachi.
    • View Profile
    • Hikayat Ikan Mampus (H.I.M.)
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #11 on: November 30, 2009, 08:36:07 AM »
Aku amat jeles dengan korang yang masih boleh enjoy komik-komik US. Dulu boleh main rembat je mana-mana title tanpa mengira isu ke berapa untuk disantap, sekarang nafsu nak baca terus hilang entah ke mana. Years of retconning finally taking its toll? Dunno la.... :(

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #12 on: November 30, 2009, 09:15:40 AM »
aku dok layan "Cable-Deadpool" siries yang lama2 je. tu pun versi kreko. kalo beli pun ikut artis yang disukai.

tapi Ultimates 3 dilukis dek Joe Mad tu amatlah hype je lebih. dah le mahal nak mampos. tapi terpulang pada tuan punya poket la kan...?

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #13 on: November 30, 2009, 10:10:24 AM »
sekarang aku tgh baca batman & robin. ni selepas batman rip lah. weirdlah ceritanya. webkomik pun ada baca, freelance freedom.

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #14 on: November 30, 2009, 12:19:55 PM »
Batman & Robin tu bosan giler pada aku! Byk sangat adegan2 selfdoubt & tak yakin diri si Grayson.. jauh beza dgn Bruce! Elok lagi masa dia jadi Nightwing! Aku suka Batman sebab character dia tu sendiri! Badass coolness! Bila Batman berperangai ala2 gay ni, fedup aku! Robin baru anak Bruce tu lagi la aku menyampah, annoying! Elok mati je cam 2nd Robin! Bila hujung isu #4, Grayson sebut "Jason?" kat Redhood.. terus aku mencarut! Not again.. Lagi2 buat storyline dgn si Jason Todd tu, dah mati tu mati je la! Pastu dialog sama je tonenya cam dlm Hush! Sorry la Morrison, bdk baru nak baca Batman bleh la terhibur! Tapi ramai jgk yg suka. Aku stop sampai isu #6 je la..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #15 on: November 30, 2009, 07:38:22 PM »
cik aim sudah terlalu jaded gamaknya.. huhu.. anyway, mungkin aku ni fanboy morrison juga.. deng!

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #16 on: December 01, 2009, 06:13:41 PM »
Aku dulu pun fanboy Morrison jgk.. Heheh! Arkham Asylum yg dia write aku anggap the 3rd greatest Batman stories ever written selepas The Dark Knight Returns (Miller) & The Killing Joke (Moore/Bolland). Kalau jumpa Morrison, aku tetap salam sambil hulur Arkham Asylum hardcover aku utk disain.. Heheh!

Oh yeah! Smlm baru baca Hellboy: The Wild Hunt #1-8, yg kluar antara Dis '08 sampai Nov '09. Saje simpan dulu utk baca skaligus. Gile best tak hingat! Utk taste aku la.. Heheh! Walaupun Mignola dah tak lukis tapi artwork Fegredo mmg superb! Stori hebat, art hebat.. ape lagi nak? Nak lagi best, Mignola kena lukis balik la.. Kalau ade on-going series yg aku rekemen kawan2 utk dibaca, tanpa fikir pjg.. Hellboy la jawapannya! Yeah! Kalau ade yg nak berjinak2 dgn Hellboy, start dgn tpb Seed of Destruction, minisiri pertamanya. Utk peminat tegar Hellboy cam aku, tak layan la tpb. Hahah! For your info, kalau ikutkan sirinya, sekarang ni Hellboy baru cecah isu #44. Sepanjang 15 tahun baca Hellboy, takde 1 isu pun yg mengecewakan aku. Superbly crafted!
« Last Edit: December 01, 2009, 06:18:10 PM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

moSKito

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1394
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #17 on: December 02, 2009, 03:18:34 PM »
mungkin ramai yg dah tau link ni :

http://www.kedaikomikonline.blogspot.com/
http://www.kedaikomikextra.blogspot.com/

dikendalikan oleh FaizalMukhtar aka LaXmana
a man who speaks well is silver
a man who listens well is gold
however, those who can do both are diamonds

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #18 on: January 17, 2010, 03:38:15 PM »
sebab aku kerak dan taksub bekmen nyer kumik..
starting issue #692 . Tony Daniel and Sandu Florea ambik alih dan cuba kejar Jim lee dan Kubert nyer populariti.. agak rumit jugak plot dan ceritanya.. skang nie Robin yg da jadi Nightwing dulu adalah yg menyarung baju bekmen skang.. Dick Grayson tue.. melampau banyak gak watak jahat dalam nie..

Tony Daniel membayangkan kepada kita Dick Grayson mengorat awek bekmen.. Selina Kayle (Catwoman) untuk tolong dia berperang dengan regular seperti Black Mask.. penguin dan ada satu nama Mafia Itali Farlone ke apa.. jugak mengheret watak2 Dr. Hugo Strange, Dr. Death, Fright .. (aritue helped Penguin skang Black Mask...) 

http://www.darkhorse.com/Zones/Webcomics/459

Yg nie pulak mencadangka kesemua strip komik web Internet seperti Penny Arcade yg popular tue.. dibukukan ke dalam Dark Horse nyer monthly..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #19 on: February 25, 2010, 10:36:06 PM »
Baru2 ni baru sempat baca minisiri 3 isu Darkness/Pitt, dua tiga bulan lepas beli, tak sempat baca. Ditulis oleh Paul Jenkin & dilukis oleh Dale Keown. Awal 90an dulu cukup popular tshirt dgn muka Pitt walau yg pakai tu kadang2 tak pernah baca pun komik Pitt. Sbb ape? Sbb lukisannya cool gile!

Cite pasal extraterrestrial virus yg jangkiti manusia & jadikan hosnya cam ala2 zombie. So, ape lagi? Si Pitt & si Darkness kena lawan la! Kill, kill, die, die betul la! Hahah! Storyline biasa2 je.. tapi artwork, mak datok! Gile cun seh! Kalau tahun 90an ko rasa Keown lukis Pitt cun.. yg ni gile jauh lagi cun! Superb! I like!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)