Author Topic: Comic US sekarang mana satu yg best ye?  (Read 61070 times)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #40 on: May 09, 2010, 03:49:56 PM »
Akibat kegawatan ekonomi, sekarang aku cuma review komik US versi digital rompak.

itu jer komik2 US yang aku baca malam nie... courtesy of streamyx....

Tengok gayanya, Encik Ubder cam ade byk stok komik dalam harddisknya. Ehem2.. tak pass kat kawan2 ke? Heheh! Kalau perlu pengeras, bisa diatuuurrr..
« Last Edit: May 09, 2010, 03:52:18 PM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #41 on: May 10, 2010, 01:12:37 PM »
Ada la sket2...... mainly untuk tujuan research akademik....tak organize pon... ko punya pasal kalo minat  bisa diatur... untuk tujuan review dan diskusi... hehehe...
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #42 on: May 10, 2010, 06:47:59 PM »
Heheh! Thanks bro..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #43 on: May 15, 2010, 03:10:37 PM »
aku pon punya beribu komik donlod..
thanks to rapidshare..
dulu torrent..la ni rapidshare terbaik... aku selalu cari di filetube.com

byk donlod pon tak terbaca... aduhai...

feel baca pegang di tangan lagi selesa..lagi feel...senang di baca di mana saja...

antara komik tgh enjoy baca/donlod (walaopn tak terbaca semua):
powergirl..
savage dragon
jonah hex
amazing spiderman
green lantern..GL corps.. Brightest days
wolverine weaponx
Scalped
The Punisher
Siege...Hulk..


until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #44 on: May 15, 2010, 07:49:34 PM »

Ah! Azhar, ko tu memang dah terlebih banyak komik.. sedekah la kat kawan2. Hahah!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

Bophairy

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2124
  • aku la..Bop
    • View Profile
    • http://monyetangkasa.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #45 on: May 16, 2010, 01:10:15 AM »
setuju dgn encik aim..ye la tuan.. sedekah la pada kawan2 dan peminat setia ko macam aku ni haha

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #46 on: May 18, 2010, 07:25:51 PM »
ko nak komik apa aim..Bop?
nanti next jumpa..ingatkan aku utk burn...

ada dekat 30 gig komik aku donlod/copy dr ofismate..
antara siri lama aku ada..

identity crisis.
spiderman
civil war..
Green lantern
grant morrison batman..until tday..

nanti aku list komik yg ada dlm hardisk aku
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #47 on: May 18, 2010, 07:37:26 PM »

Aku & Bop tu nak komik betul, bukan komik softcopy! Betul tak Bop? Hahahah!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #48 on: May 20, 2010, 10:23:50 PM »
Giler aaahhh Tuan Presiden .... lagi hardcore dari aku....

aku menorrent ikut mood jer.... sekarang kurang sikit folo komik US, cuma bila aku boring sangat (selalunya bila kena injury sampai tak boleh training), maka aku donload untuk keep up to date dengan komik US...

lencung ke zaman lepas kejap..

Beberapa komik Marvel lama yang aku nak rekemen- ini sumer boleh ditorent, tapi tatau samada hidup lagi atau tidak:

1. Aku rasa aku dah donlod koleksi Epic Illustrated (terbitan MArvel) sepenuhnya dan sampai sekarang belum baca lagi... ini adalah satu plan Marvel tahun 80an untuk attract pembaca dewasa yang selesa dengan Heavy Metal, cuma kali ini dengan slant US...  salah satu siri komik dalam mag ini yang outstanding adalah Marada the She-wolf, karya Chris Claremont yang tengah high dengan x-men masa tu, dan di lukis dengan cantik sekali oleh pelukis British - John Bolton....  dah di kumpul sebagai novel grafik marvel, cuma rasanya not in printing sekarang... tahun 1985 tu..  25 tahun yang lalu!

Anyway rasanya aku ada donlod koleksi novel grafik Marvel zaman 80an... in case sesaper yang nak follow sejarah komik MArvel sebelum meletupnya hero2 steroid versi Rob Liefield.... cuma tatau dalam dvd mana aku simpan...

2. Komik2 Moebius (ini bukan US tapi perancis punya bikin)....   citer2 dia banyak mengarut tapi garapan visual dia menarik...  Komik Arzach dia banyak takder dailog langsung.... hatching dia pulak.. fuyoo...

3. Shang-chi :Master of Kung-Fu -  Komik ni tahun 70an-80an, lebih kuang 120 issues.. ending dia abrupt sikit sebab kene kensel akibat jualan tak memberangsangkan.. tetapi semasa zaman kegemilangan dia di bawa penulisan Doug Moench dan Paul Gulacy, aku rasa komik ni memang giler hebat... sablom Marvel bikin ultimates yang guna muka aktor femes sebagai rujukan muka hero2 Ultimate,  Paul Gulacy dah buat dulu....   Siri ini takder reprint sebab Marvel dah lapse rights guna karekter2 Sax Rhomer yg create watak Fu MAnchu...   komik ni juga satu rujukan menarik bagaimana orang2 US perceive karekter Asia sebagai hero...

4. The Trigan Empire - aku amik masa bebulan nak donload komik ni sebab susah sangat nak dapat...  memang not in print walaupun bawah label Titan (British) agak2 aku...  Komik ini adalah space opera yang di lukis painted dan di selitkan dalam magazine Look and Learn tahun 70an....  bukanlah masterpiece sangat, tapi boleh di jadikan rujukan komik2 zaman 70an.. ...

5. Savage sword of conan, dan Conan the barbarian... John Buscema at his best, terutama bila dibantu oleh inker2 dari Filipina seperti Tony deZuniga....

Buat masa ini aku tengah cuba cari komik Solomon KAne lukisan Howard Chaykin (bawah Marvel) sebelum dia femes tahun 80an...  masalahnya tak ramai orang tau pasal komik ini..
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

luka

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 22
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #49 on: May 23, 2010, 07:28:18 PM »
dulu ada kedai juai komik2 barat kat kl... MIND SHOP klu x silap aku... aku slalu beli kat citu dulu.... tapi zaman tue org layan ceta2 superhero... mcm spidey, batman,superman.... last skali aku layan Xmen punya series... xfactor,xforce... yg kemudian2... aku ikut lukisan ja... mostly Todd Mcfarlane yg best lukisan dier...

skang pun ader lagi yg title famus mcm death of superman.... ngan 1st edition comic2 spidey,batman,xmen zaman kuno dulu... nak jual pun fikir banyak kali gak... tapi harga dah tinggi skang utk edtion yg lama2 tue

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #50 on: May 23, 2010, 10:56:10 PM »
yup..
i am a hardcore comic fanboy..
kekadang donlod tak semua aku baca...mana sempat je

aku baru order artbook di Kino: John Buscema: Micheal Angelo of Comics
http://www.tfaw.com/Profile/John-Buscema-Michelangelo-Of-Comics-Deluxe-SC___364869

komik yg aku suka la ni:
Daytripper by Fabio Moon & Gabriel Ba
Flash by Geoff Johns & Francis Manapul
Joe Babarian by Grant Morrison & Sean Murphy
Batman & Robin by Grant Morrison & various artist..la ni Andrew Clarke

until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

Bophairy

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2124
  • aku la..Bop
    • View Profile
    • http://monyetangkasa.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #51 on: May 23, 2010, 11:49:59 PM »
betul,betul nak komik betul wakaka crew

tapi burn pun boleh la tuan..bila perjumpaan kita lagi? hehe
« Last Edit: May 24, 2010, 12:09:57 AM by mohdhairy »

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #52 on: May 27, 2010, 04:31:02 AM »
ni komik yang aku suka giler..wajib beli..wajib pre-order kat kedai komik ( aku la ni order kat kedai komik earth 638 kat Atria, Damansara Jaya)..

aku suka giler minat dan inspired by Goran Parlov's art.

http://www.comicbookresources.com/?page=article&id=26362
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #53 on: June 03, 2010, 05:46:37 PM »
jengkel ke tak jkengkel??

Red Hood... atau Robin yg dulu meletop mati dek Joker tahun 80-an akan ada kumik dia sendiri.. ahhh jengkel tak jengkel.. aku layannnn...

alaa Pedang Setiawan yg panjang2 tue pun da jengkel tp sebab lokesan kita sticked,, stayed layan.. sbb plot dia kadang2 je bijak ehehe.. kadang2 kita layan gak crap wpun bengang..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #54 on: June 05, 2010, 11:03:45 PM »
Hahah! Red Hood pun dapat title sendiri? Woit.. Bruce Wayne kembali! Hahah!

Aku dulu tak suka betul baca komik adaptasi atau spin-off dari movie.. tapi ntah kenapa syok plak layan Terminator 2029 yg Dark Horse publish skarang ni. Baru bulan ni setel 1st minisiri dgn 3 isu, baru tadi baca tiga2 isu. Citenya cam prekuel sblm movie Terminator I. Kyle Reese dah terer, John Connor dah jadi numero uno man dalam resistence. Cite pasal life Reese dgn koloni bawah pentadbirannya, cite pasal Connor nak hantar Reese ke tahun 1984 utk lindungi maknya Sarah Connor. Writernya Zack Whedon & artistnya Andy Macdonald. Writingnya syok layan, artwork not bad, cun jugak. Cover by Massimo Carnevale melampau cunnya! Yang buat aku garu kepala, ade plot yg mengatakan Reese actually tak mati cam dalam movie first tu! Tak sabar seh nak tunggu next minisiri.. bulan September plak tu!
http://www.darkhorse.com/Comics/Previews/17-027?page=0

Aritu yg Dark Horse publish minisiri 4 isu Aliens pun syok jugak citenya, written by John Arcudi. Artwork superb, by Zach Howard! Cuma isu #2 ade 8 page fill-in artist yg not up to the standard yg Howard bikin.. sakit ati skit la.
http://www.darkhorse.com/Comics/Previews/16-104?page=0

Predator pun Dark Horse publish aritu.. tapi aku tak beli, artwork cam tak menarik je, colouring je bleh tahan. AVP Three World War pun tak beli.

Tapi Predator yg akan datang ni, sempena movie Predator baru, cam best je komiknya. Cam nak beli la plak..
http://www.darkhorse.com/Comics/Previews/17-356?page=0

Oh! Tapi bajetku cipuuttt..



« Last Edit: June 05, 2010, 11:08:49 PM by aimurban »
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #55 on: September 04, 2011, 04:03:51 PM »
Hellboy dah mati! Mati & masuk neraka plak! Siot betul la si Mignola!

Title DC semua revamp & renumbered.. start balik dgn#1. Aku menyampah skit dgn marketing stunt camni, tapi at least, a very good time utk new readers jump in & start collecting DC titles. Buat masa ni, dah booking Batman #1 (at by Greg Capullo) & Justice League #1 (art by Jim Lee).. title lain, tunggu sampai kedai la baru belek2 utk beli atau tak. Action Comics #1 & Superman #1 cam menarik.
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #56 on: September 06, 2011, 06:41:42 PM »
1. Faizal Tahir.. errr, Mukhtar da panaskan guwe pasAL DC Universe yang da tonggang terbalik tue sekali lagi... dengan another 52 tue segala.. cess betullll... redesign Sopomen jadi lagi muda.. Bekmen punya redesign pun so so jer.. Jim Lee saja je bagi minimal changes kot.. lagi besh redesign yg selalu ada dalam title SUPERMAN- BATMAN    di mana future timeline jauh2 mana pun adoo.. tapi besh lagi redesign budak2 Pergh saban minggu ehehehe  :)):

Antara yang kool tatau aa involved ke idak dengan event baru nie.. Bekmen, Constantine dan Sopomen mencarik Swamp Thing yang ilang.. kool sebab lokesan dia macam menarik jer..   

2. Aku baru nak terbatak dengan HAUNT... siapa2 into Kirkman (INVINCIBLE) + McFarlane (VENOM) dan pelokes CREECH (Greg Capullo) boleh aa pulun title nie yang mana memberitahu McFarlane pun tak boleh nak lari dari igauan populariti semalam.. di 90-an tapi apa ada kesss kalau formula kao yang sama membuat kau punya work tetap meletoppp...

CUma peliknya.. siri nie- HAUNT lahir setahun selepas Venom "terberanakkan" pulak ANTI- VENOM  di dunia MArvel dalam title regular SPiderman.. pun makhluk ectoplasma.. melendir dan ada hook dan leh absorb dan leh menyamar jugak.. 

Hero adalah priest (dah macam HELLBLAZEr Constantine..)- perokok dan corrupt jugak ehehehe merged dengan hantu abang dio- bekas tentera ke? Federal? something like that.. merungkai misteri kematian abang dio..   

« Last Edit: September 06, 2011, 06:54:08 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #57 on: September 06, 2011, 07:04:55 PM »
Haunt aku beli sampai isu #16 je.. pastu stop. Bajet tak mengizinkan.. banyak title lain yg aku nak follow. Ni suma gara2 DC nak release title2 52nya! Ottley & Capullo mmg gile hebat bila masing2 buat hal masing2.. tapi bila bergabung utk pencil breakdown + finishes, bukan la satu gabungan yg bagus! Dua2 tak menyerlah!

Aku doakan agar Danny Miki akan jadi inker Greg Capullo cam dulu2! Awesome art team!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

fariz2k

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 650
  • He made us believe a man could fly!!!
    • View Profile
    • Bebelan Sem@t@-m@t@
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #58 on: September 06, 2011, 07:20:01 PM »
oh.. dah lama xhaunt komik2 US.. sbb anak dah 3, kena puasa skit membeli... lagipun bini pun dah marah, byk sgt mint condition kat rumah (maknanya aku beli tapi xbaca).. ahahahah..
He made us believe a man could fly!!!
Budak Jahat
Bebelan Sem@t@-M@t@

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."