Author Topic: Comic US sekarang mana satu yg best ye?  (Read 59654 times)

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #20 on: February 25, 2010, 10:46:00 PM »
Dale Keown yg sudah semakin mantap n dua karekter yg abih ganah brutal!!!
 :argh: :argh: :argh:

Ckp pasal artwerk, Zombie vs Robot baru dh nk keluar! Ashley Wood bebeh!!!
(yg lama pun xabis bace lg... terima kaseh kpd enche aim kerana berada di tempat n masa yg betul)
 :D :D :D


edit : tp xtau berbaloi ke tak sbb dgr kate, isi dlm org lain buat, AW wat cover je...
 :((: :((: :((:
« Last Edit: February 25, 2010, 10:49:56 PM by zehe »

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #21 on: February 25, 2010, 10:55:19 PM »
Ya? Abis tu yg baru ni nak letak tajuk Zombie vs Robot vs Amazon vs ???... apekejadah nak diletak kat hujung tu lagi? Heheh!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #22 on: February 25, 2010, 10:59:12 PM »
Ya? Abis tu yg baru ni nak letak tajuk Zombie vs Robot vs Amazon vs ???... apekejadah nak diletak kat hujung tu lagi? Heheh!

haha..die letak ZVR AVENTURE je...die pon dh malas nk pikir laa..rase2nye.. :)):

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #23 on: February 26, 2010, 12:37:28 PM »
Buat masa ni aku tengah layan Iron-man, kisah Tony Stark tengah fight for his mind.....

Satu lagi aku follow Starstruck oleh Mike Kaluta dan Elaine Lee, rasanya benda ni dah kuar lebih 2 tahun lalu tapi recycled la kot.... Aku cuma suka tengok lukisan je..

Punisher Max - (bukan punisher superhero), citer kebangkitan Wilson Fisk versi Max...  ultra violent.

one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #24 on: February 26, 2010, 04:02:07 PM »
Bro ubder, tu Starstruck btl2 material baru atau sekadar reprint je? Ape company publish? Starstruck tu mmg dlm wanted list aku tu. 1st publish 1984-1985. Mmg layan betul 80s master cam Michael W. Kaluta, Charles Vess, Berni Wrightson.. suma dlm list favourite artis tu!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #25 on: February 26, 2010, 05:30:56 PM »
Bro Aim,

versi baru ni rasanya kuar last year.

Aku baru jer compare dengan versi 1984 MArvel graphic Novel dalam store hard-disk aku, ini conclusinya:
1. KArekter dan storyline masih sama.
2. Versi baru ni banyak scene di expand lagi dengad pages yang baru, dengan artwork Kaluta di enhanced oleh inking Vess. Kalau tenung2 memang ada perbezaannya sebab artwork asal Kaluta ada sikit bau SF Moebius, tapi bila Vess ink, ianya lebih kepada mood fantasy. Pastu ada back-up story setiap issue.
3. Publisher IDW, jadi boleh tunggu kompilasi kat Kino beberapa bulan lagi la kot...

Akibat kegawatan ekonomi, sekarang aku cuma review komik US versi digital rompak. Mati kalo mau beli suma woo... Tak tau kalo ada kat Malaysia ni...

Baru2 ni satu lagi koleksi komik klasik zaman 1980an ada kat Kinokuniya, American Flagg oleh Howard Chaykin.... masa aku student dulu aku memang gila follow sebab Howard Chaykin masa tu tengah naik, kebetulan masa tu aku terjumpa adaptasi Komik Solomon Kane oleh Chaykin hampir di buang dikedai mamak (tahun 70an kot)...

Cuma bila baca semula setelah 20 tahun ni, mungkin artwork dan coloring tak se gempak artis2 zaman sekarang....  jadi benda ni cuma akademik/nostalgia saja laa....
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #26 on: February 26, 2010, 10:52:22 PM »
Wohohoh! C.Vess inking M.Kaluta! Bwargh! Stim plak aku dgr! Biar betul! Kalau camtu, ni bukan sekadar reprint tapi kira cam remastered 1984 Marvel Graphis Novel: Starstruck la ni? Wah! Yg 1984 tu reprint siri dari Heavy Metal kalau tak silap aku. Damn! TQ for the info bro ubder!
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #27 on: February 27, 2010, 01:24:19 AM »
mencelah:
pasal howard chaykin, tahun lepas, sy baru je mendapatkn Blackhawk :Blood and Iron..tu pon xsempat nk bace lg, tp setelah belek2 sy rasa sy boleh berpuas hati..

Akibat kegawatan ekonomi, sekarang aku cuma review komik US versi digital rompak. Mati kalo mau beli suma woo...
same la.. :D  :p...baca tetap baca, tp kadang2 tu sy gunakan kemudahan tersebut untuk memilih apa yg patut sy beli..

sy agak tertarik dgn nama Kaluta setelah menbaca perbualan enche ubder n enche aim, dan terus menggooglenye..so sy xtahulah mcmane dgn enche phoenixbyte, tp bg sy, Starstruck ni dh masuk sy punye senarai "misti piley"..
xsabarnk tunggu kompilasi je la skg ni..
 :D :D :D

edit: lupe plak...thnx bros..
« Last Edit: February 27, 2010, 01:25:59 AM by zehe »

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #28 on: March 11, 2010, 05:33:06 PM »
1. aku layan SUPERGIRL backing issues je sekarang.. sebab Superman dah xde dalam title SUperman.. dok citer dunia Krypton- metropolis di mana Superman sekejap ada sekejap x adooo.. lagipun cover Joshua Middleton semakin mengancam..

2. selepas Sami Basri.. dari Indonesia- sorang lagi dengan nama Ardian Syaf jadi regular untuk  title SUPERMAN BATMAN mulai issue 68.. hanggaattttt...



3. Buku FLIGHT yang ada mcm2 kumik.. kat Kino terjual antara RM 85.00 .. dah pun Volume Six.. tak terkejarr!! egegege..

4. dale Keown pegang sekejap HULK dulu pun dah setimm..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #29 on: March 12, 2010, 10:05:55 AM »
Hujung tahun lepas aku mengopakkan poket beli 5 graphic novel tajuk Blueberry, versi US yg Epic reprint dlm tahun 1989. Versi asal publish awal 60an. Sekarang aku tengah layan baca, baru 2nd book, story by Jean-Michel Charlier & art by Jean Giraud a.k.a. Moebius.

Gile best tak hingat! Stori best.. citenya cite koboi western yg aku pun tak sangka akan sangat enjoy dibaca! Artwork memang superbly crafted, masterpiece gile! Aku pernah layan artwork Pakcik Gir bila dia dah start guna nama Moebius, memang cool, tapi aku tak sangka artwork awal dia dlm ni jauh lagi best! Argh! Hebat gile org tua Perancis nih nih!

Well, of coz yg ni tak termasuk "comic US sekarang".. cuma ia mengesahkan teori aku sblm ni, cari komik2 lama dari old-school masters lagi bagi kepuasan yg maksima! Tima kasih kat Adijin sbb perkenalkan Lieutenant Blueberry kat aku dulu! Best!

p/s: Mana encik presiden Azhar ni? Skrg ni, dia je yg aku kenal masih hardcore collect komik US terkini..
"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

blitzenius

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 51
  • I am the truth from which you run
    • View Profile
    • Blitzenius : Antara Wired & Seruan Ilahi
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #30 on: March 18, 2010, 09:16:17 PM »
tetiba rasa nak cari Automatic Kafka. tu komik Ashley Wood dan Joe Casey, tahun 2002 (time tu diorang pun ada buat Uncanny X-men Annual).

Ada sapa2 follow komik Top Shelf tak? dia macam antologi Drawn & Quarterly.

aimurban

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1864
  • ibn ahmad
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #31 on: April 05, 2010, 03:13:00 PM »
Memandangkan ramai fan Batman kat sini.. dua news ni pasti menyakitkan ati & meghiburkan ati kita.

First news.. tau pasal title All-Star Batman and Robin, The Boy Wonder? Frank Miller writes & Jim Lee draws. Minisiri yg tak tentu hala tarikh berada di pasaran, minisiri yg dalam masa 5 tahun cuma kluar 10 isu je, minisiri dengan artwork gile babi cool tapi tak dapat menyelamatkan stori yg gile babi suck! Haa.. yg tu. Aritu dah diumum stori ni dah dianggap tamat.. cam haram je! Orang duk tertunggu2 isu #11, tau2 diumum setel! Camtu je? Sakit ati betul aku..

Pastu bleh plak kata yg storyline tu actually memang dari awal dirancang termasuk dalam Frank Miller's The Dark Knight Returns universe. Yeah right, my ass!

Dah la setel camtu je.. DC ade ati plak tu umum Miller & Lee akan buat 6 isu minisiri dengan tajuk Dark Knight: Boy Wonder, start Februari 2011. Hekelleh.. yg ni pun konferm sangkut2 jugak la! Miller dah hilang touch dah, ntah2 buat lagi stori bodos cam aritu lagi! Tapi ntah kenapa, aku rasa aku beli jugak siri nih! He is truly a "goddamn Batman"! Heheh!

Berita lanjut; http://www.newsarama.com/comics/all-star-boy-wonder-100402.html

Second news ni, memang betul2 a good news! DC secara rasminya umum yg master artist Neal Adams akan write & draw 12 isu minisiri dengan tajuk Batman: Odyssey! Argggh! Yg ku tunggu2 selama ini! Yeah! Ni la baphak kepada segala Batman's artist! The best! The greatest! Yg lagi best, its a Bruce Wayne's Batman! The only way it should be if you ask me!

Menurut kata Adams,  ďBatmanís going to be Bruce Wayne and Robinís going to be Dick Grayson. And The Jokerís going to be Joker, the Man-Batís going to be Man-Bat and Raís al Ghul is going to be Raís al Ghul.Ē

Berita lanjut; http://www.newsarama.com/comics/neal-adams-batman-odyssey-100402.html


"The sacred month is for the sacred month, and for violations is legal retribution. So whoever has assaulted you, then assault him in the same way that he has assaulted you. And fear Allah and know that Allah is with those who fear Him." (Al Quran, Surah Al-Baqarah 2:194)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #32 on: April 19, 2010, 08:35:52 PM »
Gila. Dc bubuh Doc Savage, the Spirit sama bekmen dlm satu kumik The First Wave dpulunkan oleh Azzarello.
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

chayrot

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1626
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #33 on: April 20, 2010, 02:23:15 PM »
komik bagi aku yang best sekarang ni...

invicible dari images comics..
penulis robert kirkman ngan pelokes ryan otley...

cerita pasal dunia penuh ngan super hero....mcm2 power ada...
bg aku cerita dia simple je....senang nak layan...

yang buat aku tertarik kat komik nih sebab work si ryan otley...makin lama makin up ngan  pose dia sume mantap...

gambar diambik dari WYA(ryan otley) DA...




WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #34 on: April 21, 2010, 05:26:58 PM »
besh gak penawaran di atas tue.. aku aware dah kat GEMPAK dulu.. tp lope balik.. damnn..

Sapa2 suka Superman macam aku.. title2 dio -Superman.. Man of.. Action COmics.. takde Sopomen.. ada pun kadang2.. balik2 geng2 Legion.. ngan Metropolis dan Kryptonian tanpa beliau..

tapi title Superman Secret Origin bersungguh betul rungkai balik asal usul beliau.. (sekali lagi... damnn...) dan beshnya.. pelokes dia lokes Superman dengan muka Reeves..

aku tgh suka Supergal... tah ngape.. asek bergaduh kot.. seronok gak.. no. 50 cover ada dua.. satu mendiang Mic Turner.. satu lagi Middleton cover.. 

 

« Last Edit: April 21, 2010, 05:32:05 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

zehe

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 519
  • "...concocting...tak habes-habes..."
    • View Profile
    • zEhe'S sPAce
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #35 on: April 22, 2010, 11:56:54 AM »
chayrot:   kawe setuju tu. otley memang besh lah skang ni...kawe rase dia mcm dah buleh jadi pengganti untuk kesinambungan george perez untuk tahun 20xxan nanti..

wave:  superman secret origin yg 6 isu je tu? gary frank kan pelukis die? memang antara fevret gak tu...wajah2 karekter die memang die wat agak unik laa...stail die mmg best..

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #36 on: April 22, 2010, 05:39:21 PM »
bes la keret. tak sangka taste abang keret amat mengagumkan. terima kasih kerna sudi share dengan kami.  :hoye: :hoye:

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #37 on: April 23, 2010, 09:35:06 PM »
uhuk enhem...

apa la abe aim ni sebut nama saya..
sorry amat bz dengan kerja 2-3 bulan nih..
yup saya masih hardcore fanboy comic geek..

siri terbaru yg saya collect:
Daytripper series by Fabio Moon & Gabriel ba
Ultimate X by Jeph Leob & Art Adams
baru selesai GL Blackest Night mini siri by Geoff Johns ivan reis & Superman Secret origin by geoff johns & Gary Frank, Spiderwoman by Bendis & Alex Maleev
Batman & Robin..mainly sebab Grant Morrison
Turf by Tommy Lee Edwards..
beberapa HellBlazer utk art Simon Bisley
Joe Barbarian by Grant Morrison & Sean Gordon Murphy

siri baru yg saya tunggu:
Flash by geoff Johns & Francis Manapul
Avengers by Bendis & JRJR

yg baru saya order n angkat dari Kino:
Nam vol1  kerna art Micheal Gordon
Witchfinder by Mignola & Stenbeck
Modern masters vol24: Guy Davis

pada mereka yg suka semibiografi interbiu (bersama original art/sketch..cam art of..) saya sarankan siri ModernMasters ini.. yg saya dah angkat: Art Adams, Bruce Timm, Kevin Nowlan, Weringo, JRJR, Micheal Golden, Frank Cho, Mike Allred, Mark Shultz, Chris Sprouse, Kyle Baker..

kalu nak tgk review, prebiu..video podcast n audiopodcast n interbiu  sila ke link (daily stop saya):
http://www.sidebarnation.com/
http://ifanboy.com/
http://www.comicbookresources.com/
http://www.acomicbookorange.com/
http://www.youtube.com/user/ComicBookClub
http://newsarama.com/
« Last Edit: April 23, 2010, 09:38:05 PM by azharmaa »
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

Beast_slayer

  • Newbie
  • *
  • Posts: 5
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #38 on: May 08, 2010, 10:33:06 PM »
Memandangkan ramai fan Batman kat sini.. dua news ni pasti menyakitkan ati & meghiburkan ati kita.

First news.. tau pasal title All-Star Batman and Robin, The Boy Wonder? Frank Miller writes & Jim Lee draws. Minisiri yg tak tentu hala tarikh berada di pasaran, minisiri yg dalam masa 5 tahun cuma kluar 10 isu je, minisiri dengan artwork gile babi cool tapi tak dapat menyelamatkan stori yg gile babi suck! Haa.. yg tu. Aritu dah diumum stori ni dah dianggap tamat.. cam haram je! Orang duk tertunggu2 isu #11, tau2 diumum setel! Camtu je? Sakit ati betul aku..

Pastu bleh plak kata yg storyline tu actually memang dari awal dirancang termasuk dalam Frank Miller's The Dark Knight Returns universe. Yeah right, my ass!

Dah la setel camtu je.. DC ade ati plak tu umum Miller & Lee akan buat 6 isu minisiri dengan tajuk Dark Knight: Boy Wonder, start Februari 2011. Hekelleh.. yg ni pun konferm sangkut2 jugak la! Miller dah hilang touch dah, ntah2 buat lagi stori bodos cam aritu lagi! Tapi ntah kenapa, aku rasa aku beli jugak siri nih! He is truly a "goddamn Batman"! Heheh!

Berita lanjut; http://www.newsarama.com/comics/all-star-boy-wonder-100402.html

Second news ni, memang betul2 a good news! DC secara rasminya umum yg master artist Neal Adams akan write & draw 12 isu minisiri dengan tajuk Batman: Odyssey! Argggh! Yg ku tunggu2 selama ini! Yeah! Ni la baphak kepada segala Batman's artist! The best! The greatest! Yg lagi best, its a Bruce Wayne's Batman! The only way it should be if you ask me!

Menurut kata Adams,  ďBatmanís going to be Bruce Wayne and Robinís going to be Dick Grayson. And The Jokerís going to be Joker, the Man-Batís going to be Man-Bat and Raís al Ghul is going to be Raís al Ghul.Ē

Berita lanjut; http://www.newsarama.com/comics/neal-adams-batman-odyssey-100402.html


haha..aku pun tak tunggu2 lagi Neal adams punye mini tu..
yg allstar batman & robin tu its bout goddamn time!!!hahaha
its been a good year for batman fans..
tapi mmg ade yg tak tahan sgt dgn what Morrison's been doin with batman punye franchise..
tapi aku tetap fan..i kinda like his whole story..and batman & Robins been really funny and interesting, but like most of us i cant wait for bruce to return dgn mini Return of Bruce wayne!!
http://comics.ign.com/articles/108/1088130p1.html
and finally Detective comics is starring Batman again..lol
also really excited tuk Zatanna punye ongoin start bulan may ni..lagi2 paul Dini tulis..yeahh!!

and Daredevil punye ongoing kat marvel pun dah interesting giler..
DD finally gets his own Event - "Shadowland":
http://comics.ign.com/articles/108/1086395p1.html







ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: Comic US sekarang mana satu yg best ye?
« Reply #39 on: May 09, 2010, 01:50:04 AM »
Invincible Iron man ##25... Tony stark kembali dengan upgrade suit baru, dan sedang pokai... new story arc, 8 parter "Stark Resilient", stark tamau lagi involve dalam bikin senjata....

story adn art as usual, excellent...
Rasanya kalo kuar hard cover collection, aku akan beli...

----------------------

2000AD - #1682, majalah mingguan dari UK ni dah agak kurang gempak dan storyline Jjudge Dredd Tour of Duuty dah melalut terlalu lama... kali ni PJ MAybe si pembunuh bersiri yg menjadi Mayor megacity masih cuba bunuh Chief judge Sinfield sebelum orang2 lain yg juga bencu CJ baru ini berjaya... Dan Dredd cuma menghalangnya...  Citer Judge dredd jer yang aku layan... Yang lain agak tak menarik... Rekemen DL, toksah perabih duit.

Punisher #15 - Arc cerita Frankencastle  habis, dan rasa macam tak besh, semakin kekartunan, dan terlalu banyak monsters yang langsung tak menakutkan...  boooring! Lagi baik layan Punisher Maxxx dimana Punisher masih lagi yang kita kenal...

Amazing spider-man #629 - spidey tag team dengan Juggernaut melawan Captain Universe... penulis Roger Stern..  aku browse trhough jerr.... macam tak best...  kebelakangan ni spidey tanpa Mary jane memang boring mampus...

Thor #609 -- masih dalam storyline siege/ragnarok....  artwork oleh Billy Tan....

X-force #26 - masih dalam cross-overs dengan semua x-titles "Second coming" dimana x-men cuba menyelamatkan remaja bernama Hope yang di bakal penyelamat kaum mutans... Kali ini Rogue yang souped-up dengan berbagai power serta Nightcrawler face-off dengan super-sentinel Bastion... design Bastion agak cool walaupun ada resemblance dengan archangel ... Artwork mike Choi agak menarik di enhanced oleh Coloring oleh Sonia oback... in fact aku lebih impressed dengan coloring dalam komik ni...

itu jer komik2 US yang aku baca malam nie... courtesy of streamyx....
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus