Author Topic: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1  (Read 12660 times)

riz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2323
  • gile monokrom
    • View Profile
    • i z h a m r i z a l
Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« on: October 28, 2008, 05:24:47 PM »
Aku tatau la korang dah diskus perkara ni ke tak tapi aku cari tadi lom ada lagi yg cakap pasal ni. Tadi bos aku tunjuk la buku teks skolah anak dia yg form 1. Terkejut jugak aku.









Dia cakap sampai anak dia umo 10 taun pun nak pinjam buku teks kakak dia, sebab suka baca. Isk kan best kalo buku sejarah aku dulu macam ni. Mau dapat A tiap2 kali ujian. :p

leydi

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3881
  • Darititikketitik..
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #1 on: October 28, 2008, 05:36:03 PM »
Waaa! Best la ini macam....

Drawing tu mcm ada bau tangan ensalim jer..Ye ke?

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10737
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #2 on: October 28, 2008, 05:42:16 PM »
nama pelukis tetap TIDAK dikreditkan kat muka depan.
malang sungguh pelukis tersebut.
Visit : + Blog + Twitter + FB

oddy

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 772
  • crappeXcrappe
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #3 on: October 28, 2008, 05:50:33 PM »
what da..... mmg nak mencarut jer aku rasa bila difikirkan penat lelah membaca dulu haha :)):

dah la aku belajar sejarah sampai dip... haihzzz pemalas betul budak2 sekarang belajar...baca komik je tau hahahaha

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #4 on: October 28, 2008, 09:27:12 PM »
komik sejarah untuk mempermudah murid "visualise"kan fakta sejarah. tidak seperti bahan2 maths dan science yang dibekalkan dalam CD yang mana ada interaktif dan animasi lagi yang dibekalkan dalam CD.

begitu lah nasib sang pelukis tidak tercatat namanya di bahagian dalam buku2 rujukan itu.

kita tunggu pulak novel grafik diintergerasikan dalam pengajaran bahasa, ghehehehe

alifstyle

  • Mods
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2861
  • Sangat percaya dirinya boleh terbang
    • View Profile
    • http://www.cartoonrama.com
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #5 on: October 28, 2008, 11:05:12 PM »
Mungkin salah seorang pelukis itu yang bernama
Dianne khoo ataupun Norhaslinda Harun.

Btw, usaha kementerian buat komik untuk buku sejarah ni memang satu langkah bagus lah. Kalau dapat kat aku, mesti dah lama buku2 ni aku conteng dengan pensel warna Luna. hahaha

zamzami

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2439
  • "Melukis Setiap Hari"
    • View Profile
    • my blog
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #6 on: October 29, 2008, 12:22:51 AM »
Oh..buku nih...dah lama aku pakai buat references masa keje ngan satu publisher kat Rawang dulu...aku kenal sgt2 sape pelukis dia...salah sorang dari sifoo yg pernah ajar aku melookis...skrg pon dia masih lagi seorang ilustrator...x-staf Pustaka Delta...

Kalo nak tahu...company tmpat aku keje dulu pon ade publish satu siri (6 buah buku) sejarah dlm bentuk komik...dilukis oleh beberapa org ilustrator..termasuk salah sorangnya yg buat komik nun di atas...aku tukang kaler masa tuh....sekian..macehs..

« Last Edit: October 29, 2008, 12:24:35 AM by TakoyakiChan »


masquevale

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 526
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #7 on: October 29, 2008, 09:55:03 AM »
saya tak pernah dapat selain drpd A dlm periksa sejarah kecuali sejarah seni. XD

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #8 on: October 29, 2008, 09:56:21 AM »
ada dua approach dalam membikin publication sebegini:

i. publisher ada material, pastu dapatkan artis utk buat artwork. biasanya approach ni, publisher ada full authority utk kredit the artist in any way they choose, pasal diorang bayar artis tu utk artwork tersebut.

ii. artis approach material dan bahan. yg ni basically sama dengan bikin komik atau novel grafik, pasal artis yg bawak bahan kepada publisher. kalau publisher tak letak kredit, artis boleh saman pasal itu bahan dia.



so kalau mau kredit... korang kena come up dengan bahan laa. :P

orangdiam2

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1053
    • View Profile
    • researcherlife siries
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #9 on: October 29, 2008, 10:12:55 AM »
woh.. ni kalau tak dapat A juga tak tahu la kan. Susah sangat ke belajar sejarah ni? Saya dulu siap boleh cerita balik lengkap dengan tarikh-tarikhnya, susur galur pada orang lain.

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #10 on: October 29, 2008, 12:37:09 PM »
apa nama publisher dia ek? tak clear la nampak..

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #11 on: October 29, 2008, 12:39:48 PM »
Aku dah jumpa dah: EASTVIEW SDN.BHD.
Kod _Buku                11455 
No _Panggilan             NOR900 
Kod _Bahan                 BK 
Tajuk                     KOMIK SAMBIL BELAJAR SEJARAH 
Pengarang                    NORHASLINDA HARUN/HARINDER SHEIKH/DIANNE KHOO 
Penerbit                   EASTVIEW SDN.BHD. 
ISBN_ISSN                   9789676015877 
Tempat                     SELANGOR 
Tahun                      2004 
Edisi                     PERTAMA 

http://pkgtbb.mytrg.net/katalogpkgbb3/smk-bktbesar/Bukuview.asp?key=11455

riz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2323
  • gile monokrom
    • View Profile
    • i z h a m r i z a l
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #12 on: October 29, 2008, 12:42:29 PM »
Aku nak check balik buku tu tapi anak bos aku tak sampai2 lagi. Nak kidnap buku dia jap.

Nama pelukis? :(

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #13 on: October 29, 2008, 01:12:33 PM »
aku rasa mmg takder nama pelukis dlm buku tu, aku pernah jumpa kat kedai dan mencari2 gak la pelukis dia...tarak...

vrempire

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 961
    • View Profile
    • VREMPIRE LAIR
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #14 on: October 29, 2008, 02:00:26 PM »
Pelukis ni status dia cam pekerja kontrak kut. Yg penulis kejer dia cam pekerja gomen tetap.
Pekerja kontrak kalut2 siapkan kejer, yg dpt nama nanti pegawai tadbir.
rasanyalahh...

masquevale

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 526
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #15 on: November 06, 2008, 02:29:46 PM »
Kalu dilihat positifnya demografi yg lebih muda akan didedahkan pada komik. Bukankah ada beratus ribu pelajar form one akan menatapnya. Story dia pun actually pasal sejarah ada. Tak semuanya negatif. Recognition maybe not today if we work hard enough the future will be brighter. :)

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3932
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #16 on: November 07, 2008, 12:45:21 PM »
elok jugak di buat pendekatan begini, tidak perlu semuanya berbentuk penceritaan komik namun jika dapat di karang sejarah itu dgn scriptnya yg bagus then cari illustrator yg bagus kerjanya pasti mjadi satu produk yg bagus.

hehe...tak dpt aku imagine if baladewa wat komik mcm ni..mesti ganas n cun aje ceritanya..huhu




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/

onetrg

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 21
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #17 on: December 02, 2008, 05:17:36 PM »
ala bese la 2 ia supaya mudah untuk dfahami..  ;)

doku

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 20
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #18 on: December 09, 2008, 01:20:27 AM »
yp..tapi kte kena consider ngan tahap mentaliti budak2 gak
setiap penerimaan dorg laen2..
mungkin gaya camni yg simple dan eye catchy
leh tarik minat dorg ntuk bljr

pape hal pun dorg sume btuah r dp bc buku sejarah versi ni

ayampercik

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 24
    • View Profile
Re: Buku KOMIK Sejarah Tingkatan 1
« Reply #19 on: August 20, 2009, 04:28:22 PM »
mcn nie br ad timbul minat sejarah...