Author Topic: Pengenalan bagi komik/kartun digital  (Read 3425 times)

meo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 404
  • Komitmen & konsisten
    • View Profile
    • Free Online Cartoon & Comic
Pengenalan bagi komik/kartun digital
« on: April 13, 2007, 10:10:54 PM »
Baru2 ni byk meluangkan masa membaca buku2 berkaitkan dgn kartun/komik. Antara yang dibaca & ingin berkongsi skali dgn anda semua adalah  Buku 'How to Draw and Sell Digital Cartoons' dari Leo Hartas.

Bagi yng masih baru mengenali genre kartun/komik digital ini ... dapatkan buku ni. gambaran agak jelas & memberi persepktif baru dlm kita melihat mana2 webkomik yg ada dlm WWW...

 :D

[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
« Last Edit: January 07, 2008, 09:06:59 PM by meo »
Webkomik merendahkan diri
FREE WEB COMIC | Cipan Studio

meo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 404
  • Komitmen & konsisten
    • View Profile
    • Free Online Cartoon & Comic
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #1 on: April 14, 2007, 07:49:12 PM »
Okay, kali ni.. buku WEBCOMIC: Tools and Techniques for Digital Cartooning -Steven Withrow & John Barber.

Merupakan sequel daripada buku "How to Draw and Sell Digital Cartoons". Buku ini memaparkan beberapa penggiat webcomic daripada US mendedahkan teknik2 lukisan digital komik/kartun mereka.
 
Teknik2 yang bermula dari gaya tradisional strip kartun sehingga ke teknik2 yang lebih canggih. Semua dkongsi tanpa segan silu oleh mereka.

Perlu berada di setiap rak semua penggiat webcomic tanahair!!!

5 star!!

webcomic : Komitmen & konsisten -Malaysia pasti boleh...

 




[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
Webkomik merendahkan diri
FREE WEB COMIC | Cipan Studio

meo

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 404
  • Komitmen & konsisten
    • View Profile
    • Free Online Cartoon & Comic
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #2 on: April 14, 2007, 07:57:59 PM »
Last skali, buku ini agak kebudak-budakan sket. Tp okaylah untuk siapa yg tiada basic dalam penggunaan Adobe Photoshop. Buku ini umpama IDIOT series gitu2. Segala teknik2 'editing' diterangkan secara 'step by step'.

Buku ini tidak sesuai bg yg sudah mahir & hebat sampai tahap dewa2 seperti kebanyakan yg ada dlm Pergh.com ini. Tp berguna bg yg msih fresh & tiada basic mcm meo ni.

Ditambah cdrom yang mengandungi 100 imej kartun percuma (royalti free) yg bleh digunakan dgn mengikut arahan2 dlm buku ini.... (walaubagaimanapun, imejnya xlah byk sgt)

Lastly, BACALAH... kerana membaca tuntutan agama Islam... Insya-Allah... :)


[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
Webkomik merendahkan diri
FREE WEB COMIC | Cipan Studio

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #3 on: April 14, 2007, 09:55:18 PM »
bagi review isi dalam skit. skang ni byk buku buat just for duit je, takde isi just grafik je lebeh...

JaymanJohn

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 5910
  • Cube taip :jayman: ...hahaha
    • View Profile
    • http://jaymanjohn.deviantart.com
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #4 on: April 14, 2007, 11:20:33 PM »
how to draw self publish manga takde ke?

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #5 on: April 15, 2007, 09:29:28 PM »
aku nak beli nie aa nanti... by the man who killed Superman..

details sini...
http://us.dk.com/nf/Book/BookDisplay/0,,9780756614706,00.html#

Quote
Book: Ringbound | 8.50 x 11.06in | 96 pages | ISBN 9780756614706 | 02 Jan 2006 | Dorling Kindersley | 8 - 12 years    :)):
 
From bodies in action to computer-aided coloring, this step-by-step guide teaches budding artists everything they need to know to draw characters from the amazing universe of Marvel Comics.
Includes tracing overlays and stencils
Features tips by expert Marvel artists
Three Master Class sections showcase favorite Marvel characters as they evolve from concept to finished full-color artwork
Fans won’t be able to resist putting themselves in the shoes of the comic artists they admire
 


[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
« Last Edit: April 15, 2007, 09:31:42 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

d4z

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3933
  • Black Sun
    • View Profile
    • profile design ambe...
Re: Pengenalan bagi komik/kartun digital
« Reply #6 on: June 05, 2007, 01:22:07 AM »
humm mcm bagus buku ni..kena cari utk personal refering library ni..huhu




visit my online Design Profile at http://www.coroflot.com/riderx
my design+life related blog at http://riderxdesign.blogspot.com/