Author Topic: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)  (Read 7046 times)

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« on: February 09, 2010, 09:10:48 PM »
Panas dari oven kodai... ke aku yang lambat??

Kusyi Hirdan.. Aliff apa tah sorang lagi yang budak cargas gila buat novel sains fiksyen.. Vovin.. dan Nurie ada banyak novel kat PTS.. yang nie aku baru grabbed dan torai.. kalau aritue ada satu novel direkomendasi oleh Ahmad Patria Abdullah.. yang nie x direkomendasi pulak oleh beliau.. tapi cerita dan mood memang sama dengan PERMATA AURORIUS di mana heronya diangkat jadi hero di alam lain untuk selamatkan satu alam lain.. dan dibawa ke negara tue melalui satu kemalangan.. hmmmmm



Bahasa memikat.. nama2 pelik dan mood cerita boleh tahan.. ada gak makhkuk2 pelik dalam nie.. di mana ada jugak muka dan wajah orang klat illustrasi belakang jadi bahannya.. lawak2..

jangan tergelak bila korang nak tau ADAMUS tue stands for apo... wahahaha.. anak datu marzuki tue..         
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #1 on: February 10, 2010, 10:15:01 AM »
Covernya tu Dewa Pergh juga yang buat.

ADAMUS... nasib baik bukan Adiemus.


nuqarribu kulla ba'ied

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #2 on: February 21, 2010, 07:40:12 PM »
yg ni tk direkemen langsung sbb mmg rip off saga artakusiad. aku dgr ramai peminat2 ahmad patria marah dgn buku ni.

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #3 on: February 21, 2010, 08:24:46 PM »
hampir nak beli. tapi pengaruh terserupa2 tu biasa la kut. ke teruk betul serupanya?

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #4 on: February 22, 2010, 04:06:19 PM »
YESS.. ada pun orang menyahut. Saja nak tengok pandangan orang. mamat nie mungkin ambik mood tapi tercedok dua tiga skill sehingga jadi obvious..

"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #5 on: February 24, 2010, 05:43:12 PM »
mari kita kaji sket..

Artakus ada power a la jedi tak??

Adamus - dengan tunjuk ajar Tuk Kiril dalam novel nie.. ada Abugen power meets gaara (unsur tanah..) meets Push atau jedi.. atau captain planet sebab guna unsur2 air api angin tanah.. wuii gilo.. 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #6 on: February 24, 2010, 09:00:03 PM »
Aduh,  punya laa susah nak bikin citer fantasi .... aku pun baru nak ceduk idea mamat termasuk lubang gelap, terus masuk dunia sakti, tup tup tup.... tengok anime God! Save our King! sebijik..... Tapi berpuluh tahun yang lalu idea ni dah kuar dalam John Carter of Mars karya Edgar Rice Burrough (Bapak Tarzan).

NAk bikin citer assasin, tup tup keluar Assasin Creed II.... Tapi tahun lepas dah kuar Way of the Shadow trilogi oleh Brent Weeks (Night Angel Trilogi).... cover sebijik cilok Assasin Creed, tapi citer memang best giler... terus aku beli 3 bijik buku serentak lepas survey buku pertama kat Kinokuniya...

Nak buat citer budak lawan setan/jembalang, kuat pulak Painted Man tahun lepas Peter V Brett (Demon Trilogi)... punya power sampai aku tak tidur malam...

pengajarannya... bila nak kuar novel, kena guna nama samaran ....

namun aku rasa kes terceduk ni benda biasa laa..... pusing2 mai idea tu jugak.... Baca 100 novel fantasi pun, masih lagi ada yang tertak sengaja kesamaan ideanya..... Entah berapa banyak citer vampire bapok dan werewolf jambu kuar....

Genre kat Malaysia ni pon kecik lagi.... Bagi chance laa.... Aku pasti gaya penulisan dia tak sama....
Buku kemudian sure berbeza jauh punya... LAgi banyak buku kuar, lagi banyak pembaca...!
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #7 on: April 09, 2010, 05:31:42 PM »
aisey, idea budak dari bumi dibawa ke alam yg fantasi dan terbit sebagai hero ni agak common, takkan ahmad patria nak claim pattern kot...wave, ko dah pernah baca saga artakusiad?

rosh

  • Super Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1884
  • hooray!
    • View Profile
    • http://www.chain-fx.com
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #8 on: April 09, 2010, 08:27:33 PM »
peminat dia je yg marah... abg pat ok je, tak kisah langsung...  biasala... dah nama peminat.

aku pon baca intro je novel ni masa singgah kt mph...

[img width=100 height=21]http://img.photobucket.com/albums/v496/roshave/topbn02.j

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #9 on: April 09, 2010, 08:55:26 PM »
of course la aku baca Saga Artakusiad.. zaman DBP./. yg Rosh juai kat Laman Seni je aku tak berani beli ritue.. eheheheh
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #10 on: April 10, 2010, 12:26:33 AM »
soo pendapat peribadi? ada sama ka tak sama?

vovin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 849
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #11 on: April 10, 2010, 03:35:39 AM »
Novel ni terbit masa aku jadi pengurus untuk unit Fortuna yang menerbitkannya.

Aku yang beri kelulusan walaupun aku juga teramat meminati karya Ahmad Patria.

Alasan aku - karya fantasi tak boleh jual. Novel fantasi karya penulis tempatan tak laku. Maka aku keluarkan adamus untuk sedikit-sedikit menambah peminat-peminat fantasi. Ya, boleh argue dengan point aku.

Aku tak salahkan sentimen peminat-peminat Artakusiad. Aku juga share same sentimen tatkala ada orang lain buat karya yang hampir sama dengan karya idola aku.

Tapi benda ni pernah aku bualkan dengan beberapa geng Artakusiad, bahawa berilah peluang seorang yang mengidolakan ahmad patria untuk karya pertamanya mirror kepada artakusiad. Aku percaya along the way, dia akan temui identitinya sendiri. Yang penting dia masuk dan berusaha untuk menambahkan karya fantasi dan menjadi sebahagian dari sejarah perkembangan fantasi malaysia (jika ada).

Buat masa ini, (kesimpulan dari statistik yang ada pada aku), novel fiksyen sains dan fantasi Malaysia mencatatkan jualan yang begitu-begitu-begitu-begitu menyedihkan.

Tapi masih ada sinar harapan...

Hehe.
Who, What, When, Where, Why, How....

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #12 on: April 10, 2010, 09:37:21 AM »
biase la tuh.
dulu Novel Harry Potter pun takde sambutan.

dah kuar pilem baru la laku melantun2 novel dia.

Cuba opera angkasa kuar pilem. :D
Visit : + Blog + Twitter + FB

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #13 on: April 11, 2010, 08:15:00 PM »
Aku pegi kinokuniya.... buku2 fantasi nampak laku .... sebijik RM30+..

mengikut teori anak2 aku dan pembaca2 kroni mereka yang baru converted jadi pembaca novel fantasi.....  Cover  tu paling penting.... mesti ada elemen aksi...  dan mesti painted... aku terperasan beberapa cover NOVEL2 fantasi PTS nampak macam lukisan komik atau kurang menonjol , bagi aku kurang menarik...  kalau cover mesti nampak cool gak ala Lukisan2 Rosh kita...  packaging ni penting laa la kot.... budak2 tu yang cakap......  Tak cayer, tengoklah betapa lakunya novel2 warhammer 40000....
« Last Edit: April 11, 2010, 08:33:55 PM by ubder »
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #14 on: April 11, 2010, 09:17:53 PM »
me to Mafia: pandangan peribadi aku dia ada dia punya sendiri.. dia masak canai dengan apa dia pernah baca daripada Saga Artakusiad..

like.. kita cuba buat lagu baru.. tapi helll kita penah jugak dengar banyak beribu lagu sebelum nie yg inspired.. mcm tue kot.. 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #15 on: April 11, 2010, 09:21:53 PM »
novel fantasi susah nak jual? info menarik nih...patut la pb suka buat citer jiwang~

ubder

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 3233
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #16 on: April 11, 2010, 09:31:34 PM »
aku pernah cuba nak tulis citer jiwang, tak sampai page 2, aku dah muntah....

aku rasa nak tulis citer jiwang, kena ada ilmu tahan muntah yang tinggi...
one

"Tuez-les tous; Dieu reconnaitra les siens."
("Kill them all; for the Lord knoweth them that are His.")
-Albigensian Crusade

 Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum...
- Publius Flavius Vegetius Renatus

mafia

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2763
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #17 on: April 11, 2010, 09:49:49 PM »
ko jiwa brutal ubder, mmg la takleh layan...

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #18 on: April 12, 2010, 11:29:45 AM »
>ubder. ye la. kadang2 aku beli novel warcraft sbb kover je. dah baca baru minat dengan citenya. judge a book by its cover ok gak pe.

vovin

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 849
    • View Profile
Re: PAHLAWAN ADAMUS (Silsoh Khairul, PTS Fortuna 2010)
« Reply #19 on: April 13, 2010, 05:22:44 AM »
Novel fantasi dan sains fiksyen masih peringkat trial and error.

Cover-cover pun masih tengah tercari-cari.

Cover painted tu pun satu teori yang menarik.

Arrr, cuma....banyak faktor jugak le kena ambilkira selain tu. Hehe.

Apapun aku berdoa jua agar suatu hari nanti penulis-penulis novel fantasi Malaysia boleh jadi kaya dengan hanya menulis novel fantasi, sebagaimana apa yang berlaku pada novel chenta.

Who, What, When, Where, Why, How....