Author Topic: Novel Yg Dicadangkan Baca  (Read 31627 times)

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #40 on: April 06, 2007, 11:10:00 AM »
 >) haah la Root, berdarah hidung aku ni , hehehehe ( nampak sangat nubenye yetak?)
Quote

**eh kalau rasa x sesuai.. bleh la move aku nyer ni ke NOVEL YG TAK DICADANGKAN BACA... :D :D 
Hahaha..baru jer nak dicadangkan...hehehe...

Quote
budak Indon soh layan novel lain Habiburrahman.

Wah!, Pak Habib ni banyak gak buku dia ek?, fuh tajuk meremang bulu roma, dol! -PUDARNYA PESONA CLEOPATRA. Perrrrrgh!
« Last Edit: April 06, 2007, 11:12:31 AM by Panaharjuna »
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

rootless

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2204
  • I just want to be me..
    • View Profile
    • Ana punya
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #41 on: April 11, 2007, 04:21:16 PM »
akekkee.. sori buat korang berdarah idong.. ok.. mode sila pindahkan..
Jika anda baca signature kecil ku ini, ku mohon ampun dan maaf andai ada tersilap bicara selama berada di dalam ini. Ingin menjadi orang yang baik... lebih baik dari dulu...

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #42 on: April 11, 2007, 08:16:19 PM »
apa lak pindahkan? susah nak cr nantik.. buku nie.. kat kedai.. kalau tatau image dia.. ehehehe..

ada satu lagi buku Habiburrahman nie.. katanya prequel kepada AYAT2 CINTA..

Pak Habib bukan ke panggilan kepada nama mamat buku politik tue? yg last2 join kerajaan tue.. Syed Hussin Al Attas ke apa nama dia...yg bela anak2 kawin Syiah tue...
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #43 on: April 13, 2007, 01:43:57 AM »

Quote
Pak Habib bukan ke panggilan kepada nama mamat buku politik tue? yg last2 join kerajaan tue.. Syed Hussin Al Attas ke apa nama dia...yg bela anak2 kawin Syiah tue...

err...,maksud kau Allahyarham Syed Hussein Alatas?

http://malaysia-today.net/blog2006/newsncom.php?itemid=2050
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #44 on: April 14, 2007, 10:14:07 PM »
no not him..

yang ko bg link berita tue.. itu pemikir politik..

nie seorg yg berambut pjg.. S.H. AL Attas dia tue mungkin pen name dia.. tue alaa kau tanya penulis2 pojok politik sure kenal dia.. dia ada hubungan darah dengan Uncle Seekers..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #45 on: May 10, 2007, 07:15:28 PM »


Hoih try nie.. aku pun tgh mencari...

Against the Day,
setebal 1,085 pages by mamat pelik dan misteri nie.. kalau ada siapa2 da baca tue lagi bagus laaa.. tolong reviewkan..

mamat nie suke bermain dengan mathemathics, numbers... sejarah.. misteri... masa...

dia misteri sbb jarang jumpa muka dia kat public.. ada pun satu yg lama.. (tgk kat Wiki..) dan dua cameo dalam The Simpsons dengan suara sendiri..



trivia lain... V for Vendetta pun baca buku lama mamat nie yg bertajuk V (1963)..    
« Last Edit: May 10, 2007, 07:23:35 PM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #46 on: May 14, 2007, 11:32:59 AM »

Aku baru layan HATIKU di HARAJUKU karya RAMLEE AWANG MURSHID. cerita tu best nak mampos. sampaikan aku termimpi-mimpi dan beli pedang mainan samurai pasal terpengaruh dengan cerita itu. hahahaha... best nak mampos!
Wife aku beli novel ni sabtu lepas selepas di pengaruhi oleh aku yg mengatakan member forum kata novel ni best nak mampos.. beli hari sabtu, petang ahad dah habis baca..  :o

pasni aku nak try lak..

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #47 on: May 14, 2007, 12:12:49 PM »
hoh, org umah aku pun dok layan bende ni.. ramlee a.m. eh


Aku baru layan HATIKU di HARAJUKU karya RAMLEE AWANG MURSHID. cerita tu best nak mampos. sampaikan aku termimpi-mimpi dan beli pedang mainan samurai pasal terpengaruh dengan cerita itu. hahahaha... best nak mampos!
Wife aku beli novel ni sabtu lepas selepas di pengaruhi oleh aku yg mengatakan member forum kata novel ni best nak mampos.. beli hari sabtu, petang ahad dah habis baca..  :o

pasni aku nak try lak..

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #48 on: May 14, 2007, 04:31:49 PM »
aku pun layan gak citer ni...tapi orang rumah aku lagi layan Bagaikan Puteri, Cinta Sang Ratu (sequel) dan jugak Rahsia Perindu. Aku dulu ingat citer dia ni stok jiwang...rupanya aku tersilap yg teramatlah besarnya. Lepas baca Harajuku dgn Bagaikan Puteri...terus aku cari novel2 awal dia. Must buy!

shiori_LA

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1098
  • hmm......dah maleh nak lukis
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #49 on: May 22, 2007, 11:36:05 AM »
 :D baru tau eh ramlee awang mursyid punya novel best......

try baca tombiruo n adam
senyum sokmo


Nuppy

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2138
  • Univers Thin Condensed
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #50 on: June 08, 2007, 09:42:47 AM »
Novel Hatiku di Harajuku tu dah sampai separuh and aku stop sekejap.. tak tau la.. bagi aku cita ni agak poyo dan sedikit mengarut utk sebuah novel melayu.. Ryu Watanabe tu macam terer gila nak mampos.. rasa macam banyak benda yg boleh di pertikaikan.. gaya penceritaan yang macam tak authentic enough.. everything nampak mudah sangat nak diselesaikan.. terlalu superficial la bagi aku.. mungkin aku akan habis kan jugak la tapi tunggu mood nak baca datang balik..

buckethead

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1737
  • go tick alarm air done
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #51 on: June 08, 2007, 10:04:26 AM »
aku baru nak menerai Mandatori.. ramlee a.m jugak entah best ke tak.. baru abes bab 1..

usahaone

  • Newbie
  • *
  • Posts: 2
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #52 on: June 21, 2007, 11:12:54 AM »
Assalamualaikum,

Semua buku Ramlee awang Murshid best2 tapi yang hatiku di harajuku tu saya susah sangat nak habiskan berbanding novel2 dia yang lain. Ada sesapa nak tukar buku suka sama suka dengan saya tak?

Saya nak buku cinta sang ratu (sambungan bagaikan puteri) - siapa yang ada buku ni boleh tukar dengan buku hatiku di harajuku. (buku masih baru tapi tak berapa masuk dengan taste saya).

buku lain yg dicadangkan dibaca:Ramlee

Trilogi tomborio, (3 buku)
Adam
Anugerah pertama
Pei Pan
Rangau
Mandotari
Satu janji
Rahsia perindu

Buku karya faisal : 1515 pun best dan menarik bahasanya

Buku karya lamia : Akademi, donia, semarak

buku karya dari seberang: merantau ke deli,tenggelamnya kapal van derwik

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #53 on: June 21, 2007, 10:02:31 PM »
Lamia Aimal eh? novelis cintan cintun...
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #54 on: June 22, 2007, 02:33:17 PM »
Lamia Aimal ok gak...byk citer dia pasal ketabahan watak prpn dlm bisnes dan juga macam mana bangun dari kegagalan. Aku suka...tapi mcm dah tak menulis je dia. :(

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #55 on: July 20, 2007, 06:05:39 AM »
Aku baru lepas belek2.. (x baca pun...) baca sekali lalu je..(sbb bukan aku punya..) novel berillustrasi kawan aku.. kawan Wan Zu gak di Mesir dulus... Ubaidiilah Alias.. cerpenis, novelis paling aktif dr Kelantan.. tahun 2004- 2005 laa paling banyak tulisan dia masuk majalah2 dr majalah I Islamik Karangkraf to Mingguan Malaysia to ruangan kolum sendiri dlm BELUS SELAMANYA>. 

This one mencadangkan Ustaz belus bercintan dengan awek non- Muslim.. perdebatan Muslim dan Non Muslim... etc yadda yadda yadda.. tipikal sgt dah.. siapa pernah baca Isabella zaman2 Marwilis dulu2 ke..

lokesan Aidil.. (i called him dan relatives dia dr Kelate called him..) neat.. smart... eye- candy tp mungkin "kurang light"..

cerita bagi aku biasa2 jer.. tp sbb berada "dicadangkan baca".. try aa... kot2 korg berminat..

tahun lepas aku duduk sama2 dia jadi Hakim Pertandingan Pantun sambutan Merdeka sini ehehehe..

bahasa Aidil yg mantap itu diperolehi dan diwarisi drpd bapanya yg dikhaborkan org DBP jugak...
 
more from PTS here..   
http://www.pts.com.my/modules.php?name=Katalog_Buku_v2&op=ViewCat&id_grp=59



[attachment tidak dipindahkan semasa pemindahan server]
« Last Edit: July 20, 2007, 06:18:06 AM by WAVE RIDER »
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #56 on: July 23, 2007, 06:14:19 PM »
gila dah lama buku ni... setahun lebih dah.
cover tu ince kromosom yg lukis


nuqarribu kulla ba'ied

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #57 on: July 23, 2007, 11:17:49 PM »
dah korg x kasitau aku pun hebahkan laa apedaaa.. 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

shiori_LA

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1098
  • hmm......dah maleh nak lukis
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #58 on: August 21, 2007, 10:36:55 AM »
mandatori best.....
senyum sokmo


riznam

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1612
  • aura ku keluar dari tangan...
    • View Profile
Re: Novel Yg Dicadangkan Baca
« Reply #59 on: September 10, 2007, 04:30:00 PM »
waa aku selalu gak...gi belek buku korang baca tu ...kat populor..satu je buku aku baca tamborino..lepas tu buku hilang mana entah..dalam 5 tahun setu novel jer aku pernah baca..ak ak ak..