Author Topic: Melukis Kartun Cara Gayour  (Read 20882 times)

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #40 on: June 26, 2008, 12:53:04 PM »
Aku rasa mesti tgh kembang idung dia tu Leydi sbb bangga...bunyi hins hins hinshh :D

stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #41 on: June 27, 2008, 08:54:13 AM »
hi
hij
hija
hijack thread ni hehehe,
melampaulah Bekmen dan Helboi yang hang lukis untuk cover g3#53, buruk lantak deme mentang2la peningkatan dlm rega makanan...

moSKito

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1394
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #42 on: June 27, 2008, 09:39:32 AM »
sape nak beli buku ni gua boleh dapat diskaun... muahahaa...
mesti gayour pukul gua lepas ni.

cikgu stingray - cover tu ibaratnya mencerminkan pelukisnyalah tu... huhuhhuu
a man who speaks well is silver
a man who listens well is gold
however, those who can do both are diamonds

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #43 on: June 27, 2008, 12:05:44 PM »
sape nak beli buku ni gua boleh dapat diskaun... muahahaa...
mesti gayour pukul gua lepas ni.

cikgu stingray - cover tu ibaratnya mencerminkan pelukisnyalah tu... huhuhhuu

tak kisah la ada diskaun atau tak, yang penting korang beli!
yeah! makan merupakan antara perkara penting dalam kehidupan yang perlu diberi perhatian serius,kerana bila dapat makan baru ada power nak buat kerja, beramal jariah, beribadat atau tidurrrrrr... kroih!kroih!krihhhhh!
hi
hij
hija
hijack thread ni hehehe,
melampaulah Bekmen dan Helboi yang hang lukis untuk cover g3#53, buruk lantak deme mentang2la peningkatan dlm rega makanan...

memperkotak-katikkan superhero feveret korang antara hobi masa lapang gua. harharhar!

Aku kalo menatap wajah abg Gayour ni..musti teringat sama itu abg Slash Guns N' Roses.
Macam ada pertalian usus jarak jauh je abang-abang ni. Ye ke?
oh, tidak sama sekali! beliau terer main gitar, tapi beliau tak terer langsung lukis kartun cam gua! heh!

Aku rasa mesti tgh kembang idung dia tu Leydi sbb bangga...bunyi hins hins hinshh :D
jangan samakan aku dengannya, aku tak silau melihat hartaaaa... hnsh!hnsh!hnshh!

yondaime_kazekage

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1935
  • paradox govern our lives. f#$@*& paradox!!
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #44 on: June 27, 2008, 12:08:06 PM »
oghang kampung taleh dapek free ko? :D
hnsh!hnsh!hnsh!
walk away. u need to do that sometimes..

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #45 on: July 01, 2008, 08:43:39 AM »
oghang kampung taleh dapek free ko? :D
hnsh!hnsh!hnsh!

bolehhhhh! boleh blah!
ekau sumo nak free jang. den ghembat an kang ni!
hnsh! hnshh! hnshh!

OMENG

  • Newbie
  • *
  • Posts: 1
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #46 on: July 03, 2008, 07:57:19 PM »
cam ner nk lkis karakter komik bhgian muke????pnat r aku cbe...xpnah nk jdi...huhu

mysticmind

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 10738
  • 神秘的な心
    • View Profile
    • Nizam Mystic Ahamad
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #47 on: July 03, 2008, 09:09:40 PM »
beli lah buku tuh..
belajar betul2. .bleh punye
Visit : + Blog + Twitter + FB

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #48 on: July 07, 2008, 09:08:30 AM »
cam ner nk lkis karakter komik bhgian muke????pnat r aku cbe...xpnah nk jdi...huhu

kalo tak tahu memang la tak jadi. jadikan apa yang gua sampaikan dalam buku gua ( bahagian wajah ) sebagai rujukan/panduan dan berseronok la semasa membuat latihan!

beli lah buku tuh..
belajar betul2. .bleh punye

yeah! beli la buku MELUKIS KARTUN CARA GAYOUR sebagai panduan.

azharmaa

  • Ultra Member
  • *****
  • Posts: 5576
  • Sokonglah Komik Malaysia
    • View Profile
    • http://azharsketch.blogspot.com/
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #49 on: July 07, 2008, 09:34:31 AM »
bro gayour..

apa kata bro bawa & jual buku lu kat booth pekomik..

sabtu & Ahad ni...PeKOMIK berada di Midvalley Convention Centre, Animation & Comic talk..

seterusnya di event2 PeKOMIK yg lain...

sesiapa ada produk komik/zine nak letak kat booth PeKOMIK di persilakan..tapi kena jadi ahli laa
until tday..YEAHHH we keep on trying (*bak kata Queen)..."tak yah Cakap jer...BElaSAh JERRRR!!"
azharsketch.blogspot.com
http://urbancomics.blogspot.com/

zamzami

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 2440
  • "Melukis Setiap Hari"
    • View Profile
    • my blog
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #50 on: July 08, 2008, 06:13:33 PM »
Lu Gua..
Gua Lu..
Gua Gua...
Lu Berbulu...


Cobaan membuat lawak dari gua plak setelah lawak azhar x brp mnjadi...sekian....


gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #51 on: July 10, 2008, 12:14:12 PM »
bro gayour..

apa kata bro bawa & jual buku lu kat booth pekomik..

sabtu & Ahad ni...PeKOMIK berada di Midvalley Convention Centre, Animation & Comic talk..

seterusnya di event2 PeKOMIK yg lain...

sesiapa ada produk komik/zine nak letak kat booth PeKOMIK di persilakan..tapi kena jadi ahli laa

bagus gak! tapi minggu ni gua ada urusan dunia lain yang perlu dibuat. mungkin di masa yang lain untuk bersama PeKOMIK. insyAllah.

Lu Gua..
Gua Lu..
Gua Gua...
Lu Berbulu...


Cobaan membuat lawak dari gua plak setelah lawak azhar x brp mnjadi...sekian....

hi, i'm GAYOUR. you're NOT!

heh!

rio

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2004
  • animangoStudio
    • View Profile
    • rio's artscape
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #52 on: July 10, 2008, 01:07:24 PM »
aku dah start melukis kartun cara gayour
masa memula belajar melukis katun/komik dulu lagik...
early 90's, MINAT GILE kat dia masa tu...
tanpa buku panduan macam ni pom...
refer artwork dia dlm majalah GH je!!

tapi bila 1st time aku try pegi antar artwork
kat mag. ujang di plaza pengkalan dulu.. middle 90's
gayour yg masa tu memakai jaket kulit & kasut legend
telah komen kaw2 pasal botol kicap yg aku lukis dalam
artwork tu... dia reject artwork aku pasal botol/bekas kicap je!!

pastu aku BENCI GILE kat gayour... hahahahahaaaa!!!






hehe... tahniah dude, atas kemunculan buku panduan melukis ni!
:: The Art of Exchanging Saliva is Trust! ::
http://riorashid.blogspot.com

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #53 on: July 14, 2008, 09:46:25 AM »
aku dah start melukis kartun cara gayour
masa memula belajar melukis katun/komik dulu lagik...
early 90's, MINAT GILE kat dia masa tu...
tanpa buku panduan macam ni pom...
refer artwork dia dlm majalah GH je!!

tapi bila 1st time aku try pegi antar artwork
kat mag. ujang di plaza pengkalan dulu.. middle 90's
gayour yg masa tu memakai jaket kulit & kasut legend
telah komen kaw2 pasal botol kicap yg aku lukis dalam
artwork tu... dia reject artwork aku pasal botol/bekas kicap je!!

pastu aku BENCI GILE kat gayour... hahahahahaaaa!!!






hehe... tahniah dude, atas kemunculan buku panduan melukis ni!

hey! bukan kartun lu sorang jer yang gua hina, kutuk, caci, rejet dan tong sampahkan yang membuatkan gua dibenci oleh ramaiiiiiii pelukis-pelukis baru cam lu! ramai yang benci kat gua pasal rejet kartun tong sampah diorang. harharhar!

rasai lu! apa lu ingat gua nak bagi chance dan kesian bila tengok kartun-kartun tahap tong sampah lu tu? tak ada sebab gua nak mintak maaf kerana gua jenis yang tak ada hati perut dan perasaan pasal kartun-kartun yang tak berkualiti!
kalo lukis botol kicappun tak betul cam no lu nak jadi seorang kartunis yang baik? har fragin har!

belasan tahun telah berlalu. gua tetap sama. akan merejet kartun-kartun tahap tong sampah tanpa belas!
belasan tahun telah berlalu... moga encik sihat, bahagia, betambah iman, diberkati, dirahmati Allah dan berjaya walau bukan sebagai seorang kartunis.

petrakhus

  • Super Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4376
  • Penternak kambing digital, DuaCuttyVFX
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #54 on: July 20, 2008, 02:08:30 AM »
ha.. mat tepet tu inspirasi untuk aku bikin 3d kambing aku. cheers la gayour.. hnshh hsnhh
.hanya artis biasa.

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #55 on: July 21, 2008, 09:40:21 AM »
ha.. mat tepet tu inspirasi untuk aku bikin 3d kambing aku. cheers la gayour.. hnshh hsnhh

makan kambing bakar/panggang memang lazat tak ingat!
gua sentiasa merindui mat tepet!
oh, sayang! di manakah kau berada?

DinJerr

  • Moderator
  • Full Member
  • *
  • Posts: 1205
  • Buri. Hamachi.
    • View Profile
    • Hikayat Ikan Mampus (H.I.M.)
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #56 on: August 14, 2008, 11:08:20 AM »
Review kontot: Awesome book.

Review tipu:
Benda paling aku respek sekali ialah tajuk buku dia: Melukis Kartun Cara Gayour. Kalau kau baca buku lain, semua mengaku how to draw cartoons la, how to draw manga la, how to draw the Marvel way la, tapi in the end, anda mostly belajar meniru stroke pelukis tu kalau ikut bulat-bulat apa yang dipertonjolkan. Dengan tajuk sebegini, ianya mengingatkan anda: jangan lupa mencari stroke sendiri, kalau tidak anda hanya akan melukis Cara Gayour. Kalau tidak, tunggula brader Gayour cakap:
Quote
hi, i'm GAYOUR. you're NOT!

heh!

Berbeza dari buku Umbut, buku ni tak banyak bab-bab basic, sebaliknya terus menceritakan sedikit-sebanyak cara-cara penulisnya melukis. Illustrasi memang mantap, dan tutorialnya... ah, kalau ada gambor rangka time cerita pasal posing, memang sah ni pelukis bertauliah. Aku tak pernah baca buku howto lain cerita tentang gaya misai dan janggut berbeza (atau pembacaan aku terbatas sangat kot). Dengan printing yang uummph (kertas sedap siot, macam boleh dijilat), dan harga yang tak masuk akal, ianya buku yang patut ada dalm setiap koleksi penggiat komik tanahair.

Review tak puas hati:
Bukan buku how to draw comic, memang hanya tentang teknik melukis kartun. Mungkin En.Gayour menyimpan bab-bab ini untuk buku seterusnya kot, ye tak?

Satu lagi, takde bab how to Kill!Kill!Kill!Die!Die!Die! Hey, betul ke ni buku beliau?

Rating: 5 bintang

gayour

  • Junior Member
  • **
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Melukis Kartun Cara Gayour
« Reply #57 on: August 15, 2008, 07:36:47 PM »
Review kontot: Awesome book.

Review tipu:
Benda paling aku respek sekali ialah tajuk buku dia: Melukis Kartun Cara Gayour. Kalau kau baca buku lain, semua mengaku how to draw cartoons la, how to draw manga la, how to draw the Marvel way la, tapi in the end, anda mostly belajar meniru stroke pelukis tu kalau ikut bulat-bulat apa yang dipertonjolkan. Dengan tajuk sebegini, ianya mengingatkan anda: jangan lupa mencari stroke sendiri, kalau tidak anda hanya akan melukis Cara Gayour. Kalau tidak, tunggula brader Gayour cakap:
Quote
hi, i'm GAYOUR. you're NOT!

heh!

Berbeza dari buku Umbut, buku ni tak banyak bab-bab basic, sebaliknya terus menceritakan sedikit-sebanyak cara-cara penulisnya melukis. Illustrasi memang mantap, dan tutorialnya... ah, kalau ada gambor rangka time cerita pasal posing, memang sah ni pelukis bertauliah. Aku tak pernah baca buku howto lain cerita tentang gaya misai dan janggut berbeza (atau pembacaan aku terbatas sangat kot). Dengan printing yang uummph (kertas sedap siot, macam boleh dijilat), dan harga yang tak masuk akal, ianya buku yang patut ada dalm setiap koleksi penggiat komik tanahair.

Review tak puas hati:
Bukan buku how to draw comic, memang hanya tentang teknik melukis kartun. Mungkin En.Gayour menyimpan bab-bab ini untuk buku seterusnya kot, ye tak?

Satu lagi, takde bab how to Kill!Kill!Kill!Die!Die!Die! Hey, betul ke ni buku beliau?

Rating: 5 bintang

"buku panduan ini adalah daripada CARA SAYA sepanjang saya menjadi kartunis..."( petikan dari PRAKATA )
encik berkata "jangan lupa cari stroke anda sendiri!"
inilah yang gua mahu sampaikan pada semua yang menjadikan buku gua sebagai panduan.
percayalah pada kebolehan dan diri korang sendiri untuk menjadi seorang kartunis. jadilah diri sendiri!

yeah! buku itu memang gua buat khas/khusus untuk siapa yang ingin belajar melukis dan mencipta karakter KARTUN sendiri. nak jadikan panduan untuk lukis komikpun tak salah.

buku ini adalah inilah hasil pengkajian gua hampir sepuluh tahun. percayalah, ia memang buku yang gua hasilkan. jangan terlalu memuji. masih ada kelemahan dan kekurangnan dalam buku MELUKIS KARTUN CARA GAYOUR ni. apapun ia untuk semua mengambil kebaikan dan manafaat.

tq

hi, i'm GAYOUR, you're NOT!

heh!