Author Topic: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa  (Read 4079 times)

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« on: October 06, 2006, 03:34:23 PM »

 B) Aku jarang nak kasi review buku, kecuali buku aku, hehehehe...jadi kalau aku review sesebuah buku tu, faham-faham ajelah. Ada sesuatu yang luar biasa dapat aku ambil dari buku tu.
Ditulis Oleh Habiburrahman El-Shirazy, seorang sarjana dari kaherah. To be Honest, aku rasa buku ni jibunsyi, tapi Habib telah berjaya menjadikannya fictional, sesuatu yang mudah. Aku yakin bahawa Apa yang dilalui oleh watak Fahri adalah apa yang di lalui oleh Habib, mungkin campur-campur sikit pengalaman orang lain.
Novel ini mengisahkan perjalanan hidup seorang student bernama Fahri yang hidup dan belajar di Al Azhar, Mesir. Bagaimana ketegasan pendirian hidup mamat ni dalam menjiwai islam telah membuatkan tiga jiwa ( awek la) berubah. Walaupun pada pandangan aku watak Fahri sangat tidak munasabah, (Aku bukan mengatakan yang ilmu Fahri itu tidak munasah, tapi perjalanan hidupnya tu) tapi, who knows, mungkin diluar sana, ada watak yang seperti ini. Kalau ada aku bersyukur dan aku amat gembira. Segala susah payah yang di lalui oleh watak Fahri dan teman-teman se apartmennya adalah satu pengalaman yang aku kira sangat menarik untuk di nilai dari sisi pandangan hidup seorang islam. Dan cara-cara berhubungan antara seorang lelaki dan perempuan, dalam konteks zaman sekarang. Cuma yang aku tak faham, kalau seandainya berlaku keperluan yang sangat mendesak seperti bersalaman, apasal Fahri tak nak cuba option sarung tangan tu?.Hmmm....??? :shh:
Anyway inilah satu-satunya novel yang berjaya menagih air mata lelakiku, cis!, memang best, kalah la filem mohabatean :)):, mohabbatean aku boleh senyum lagi, tapi baca novel ni, alamak terus bentang tikar sejadah la babe!.
Pengarang cerita ni berjaya menyusun plot ceritanya begitu kemas sehingga membuatkan kalau aku berhenti di satu-satu tempat tu, aku boleh ingat rentetan cerita yang sebelum ini, ( ini tidak terjadi kalau aku membaca novel-novel malaysia, err kecuali novel aku dan novel Faizal Tehrani, novel HM Tuah Iskandar, er...dan banyak lagilah hehehehehe...). Walaupun tempat tu nun jauh kat arab nun, aku seolah-olah seperti berada di sana, nak-nak pulak tempat belajar Hairi
(Damanhur) ada masuk sekali, hehehehe....
Ah!, kalau aku ceta banyak-banyak kang, potong stim korang pulak, aku tau Icesoul lum habis baca lagi tuh!...

Ok- Rating aku - 9 out of 10 la, err..sapa-sapa nak aku review buku dia..err hantar la buku dia tu kat aku ( hehehehehe)
Kalau nak tengok rupa cover dan harga gi [url] http://www.mph.com.my/search/nsearch.cfm?do=detail&pcode=9832672368 [url]
« Last Edit: October 06, 2006, 03:46:40 PM by Panaharjuna »
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #1 on: October 06, 2006, 03:50:35 PM »
Jibunsyi tu apa? novel macam biografi ke?

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #2 on: October 06, 2006, 04:04:29 PM »
 :D Ya tepat sekali!, sepuluh markah untuk anda!
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #3 on: October 06, 2006, 05:12:56 PM »
mmg sedih la panah..aku pun terasa mcm tu..
sedih, mati kerana cinta terhadap tuhan, bukan cinta terhadap manusia...

PhoenixByte

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 7420
  • RCW
    • View Profile
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #4 on: October 06, 2006, 06:19:00 PM »
uiks...spoiler tu...

hairi

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 2642
    • View Profile
    • wanzu's
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #5 on: October 07, 2006, 12:21:59 AM »
"membaca novel ini membuatkan saya ingin kembali ke mesir", kata Hairi

bole tambah masuk testimoni kat depan novel tu tak? hahahaha


nuqarribu kulla ba'ied

ICeSoul

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 4668
  • Imagineer
    • View Profile
    • ICeSoul web
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #6 on: October 07, 2006, 01:41:39 AM »
>PB
eh spoiler ke? takde aa..just nak tangkis org dok kata novel ni macham ahadiat akashah-ism, tak baca tapi dah komen..ekeke

>hairi
ye..baca novel ini membuatkan saya ingin ke mesir... :) aku pun nak tulis sendiri dgn pen kat blkg novel nih...

Skynet

  • Moderator
  • Senior Member
  • *
  • Posts: 4601
    • View Profile
    • http://www.firdausradzi.com
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #7 on: October 07, 2006, 05:01:04 PM »
nampak gaya..kena pi cari nih..


stingray_flyz

  • Senior Member
  • ****
  • Posts: 3172
    • View Profile
    • PENYULAM MIMPI
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #8 on: October 08, 2006, 08:22:29 AM »
adakah sehebat Tenggelamnya Kapal Van der Vick?

Panaharjuna

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 1007
    • View Profile
    • http://panaharjuna.scriptmania.com
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #9 on: October 11, 2006, 11:25:19 AM »
Quote
"membaca novel ini membuatkan saya ingin kembali ke mesir", kata Hairi

bole tambah masuk testimoni kat depan novel tu tak? hahahaha

Nak letak kat mana?, kat ujung kata-kata Pak Samad?, gila kau!. lepas tu kat bawah tu letak avatar kau ye tak?, canteeek...Al Qaeda la kita semua! hahahaha :)):

Quote
adakah sehebat Tenggelamnya Kapal Van der Vick?

Aku rasa up sikit dari T.K.V.D.V, sebab buku AAC membawa tema agama yang strong, sementara TKVDV hanya membawa kisah cinta anak minang yang berjaya, tapi yea masih best ( err...,aku refer kat jalan ceritanya, dari segi balagah AAC masih menang..hehehehe...) :D
When silent is deadly,breaking the silent is necessary

Blog: http://panaharjuna.blogspot.com

Webpage: http://panaharjuna.scriptmania.com

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #10 on: October 11, 2006, 01:16:49 PM »
budak mana dia nie (penulis yg korg tgh upkan topic dia nie..) masa kat mesir.. heri?

nazmi lepas bengangkan DBP tak upkan promo.. takde novel br ke? PTS tak panggey dia? ke dia bz ngan Berita Harian?

"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #11 on: January 20, 2007, 07:07:57 AM »
caisss org Indon rupanya..

buku nie tgh berlegar di kalangan budak2 iNDON MESIR.. skang nie.. edisi indon kalau budak2 Indon mesir jual sehingga 35.00 genih perghhh

cover versi Indon warna kuning... pun ada awek berpurdah, niqab.. awek lain aa..

kat Indon buku nie no. 1 best seller di depan Harry Potter.. perghhh.. 
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."

WAVE RIDER

  • Moderator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6628
    • View Profile
Re: Ayat-ayat Cinta : Sebuah Novel pemabangunan Jiwa
« Reply #12 on: October 01, 2007, 01:04:25 PM »
lokesan dalam dia tue aa yg cover Indon..

caisss semua org nak crush dengan hero..xpuas atie betul akoo..
"Everybody runs.. Fletcher.. everbody runs..."