Author Topic: About Book Reviews  (Read 4197 times)

azarimy

  • Administrator
  • Ultra Member
  • *
  • Posts: 6571
  • sabariah's back!
    • View Profile
    • azarimy's sketchstation v3.0
About Book Reviews
« on: May 19, 2006, 03:56:21 PM »
haa? ape kejadah book reviews ni? news/mags reviews tak cukup ke?

haaaa, ni laa latest addition kpd pergh.com, demi menggalakkan kita semua membaca! kadang2, kita ni bukan malas membaca, tapi sebenarnya malas nak pilih bahan or buku yg nak dibaca. so sekarang ni ada cadangan dari para moderator utk diadakan ruangan ni supaya sesapa yg byk membaca tu boleh la meletakkan review di sini utk dikongsi bersama.

review ni adalah utk buku2 seperti novel, encyclopedia, kamus, novel grafik atau sebarang terbitan semasa. bukan komik, majalah or sebarang terbitan berkala, kerana yg tu kita boleh letak kan room lain.

so go on, write what u've read. mari kita membaca!

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: About Book Reviews
« Reply #1 on: January 07, 2008, 11:23:59 AM »
er.. tanya boleh? kalau saya open thread untuk mereview buku-buku ilmiah boleh ke? nak kata review macam bukan perkataan yang tepat... mungkin lebih tepat kalau saya gunakan perkataan summary - ringkasan...

sebenarnya saya sedang mencari port yang mem"possible"kan saya memposting sesuatu seperti yang saya sebutkan tuh...untuk mencabar diri saya sendiri agar membaca lebih banyak bahan ilmiah dan membuat ringkasan pendek mengenai apa yang telah saya baca...

sebagai contoh - Buku Sejarah Seni di dalam ada bab-bab seperti "Renaissance Awal di Eropah", "Seni Renaissance Eropah Kurun ke-16", "Seni Baroque, Rococo dan Seni Awal Amerika" dan lain-lain.. ini termasuk sejarah seni Malaysia Kontemporari...

apa pandangan azarimy-san?
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

keribang

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 629
    • View Profile
    • http://www.artwanted.com/YakupRafee
Re: About Book Reviews
« Reply #2 on: January 07, 2008, 11:39:33 AM »
Salam,
Kalau tanya aku, aku sokong sgt2 review buku ilmiah nih. Tak ramai yg boleh kupas buku2 sebegini. So dipersilakan...aku pun nk kongsi ilmu gak. Selain dr komik ...x salah rasanya kalau kita sama2 bincang hal lain tp bersangkutan seni jugak la. :)

chiharu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 869
  • neko ~nyaa...
    • View Profile
Re: About Book Reviews
« Reply #3 on: January 07, 2008, 01:22:16 PM »
arigatoo.. tapi camana pun nak dapatkan kepastian daripada mod ruangan ini dulu... sebelum thread kena kunci ke kane ban ke sebab tak masuk dalam fokus topik...
_(^!^)|    \(^!^)\    |(^!^)|    /(^!^)/    |(^!^)_    <(^o^)>    \(^!^)/

melah melia

  • Newbie
  • *
  • Posts: 4
  • this is me!!!
    • View Profile
Re: About Book Reviews
« Reply #4 on: February 19, 2013, 09:00:00 AM »
Salam,
Kalau tanya aku, aku sokong sgt2 review buku ilmiah nih. Tak ramai yg boleh kupas buku2 sebegini. So dipersilakan...aku pun nk kongsi ilmu gak. Selain dr komik ...x salah rasanya kalau kita sama2 bincang hal lain tp bersangkutan seni jugak la. :)

mesti kena seni juga ker??klu bhn ilmiah lain x boleh?? btw klu ada yg nk share bhn ilmiah mcm yg di bgi tahu best juga...klu dah dpt green light t jgn lupa post k...
 :) :) :) :) :) :jayman: :jayman: :jayman: :hoye: :pompom: