Forum bermasalah… (updated 5)

13 Jan 2009 Umum & Kemaskini 5,831 views

15/16hb – Ada masalah berulang, erm… macam2 dah dibuat oleh Amran Rokawa as server admin yang hebat. 😀 Macam2 gak yang dah aku buat kat forum, letih betul merepair database rosak la, crash la…. Pastuh membuat segala optimized yang patut… tapi banyak lagi bende nak kene buat nih…  Tapi masih tak konsisten dan load server masih juga agak tinggi..  Macam kene Ddos attack je… Nampaknya, nanti nak kene upgrade lagi la server nih kepada 2GB RAM.. Ada sesapa anak sponsor server RAM?

14hb…. Ada masalah berulang, saya perlu tutup sebentar untuk mencari dimana punca masalah ini. Nasib baiknya ialah ia tidak rosak sehingga hilang data kerana table message data tidak crash.

Setelah langkah-langkah repair database gagal, dan segala method menyelamatkan database adalah gagal. Kerosakkan seperti ini boleh berlaku pada mana-mana database. Apatah lagi database yang besar… Lantaran itu, option yang tinggal hanyalah restore database backup terkini. Database backup terkini adalah pada 11hb Januari lalu. Server autobackup telah saya setkan autorun setiap minggu iaitu ahad malam Isnin.  Untuk autorun backup setiap hari adalah sukar kerana ia akan membebankan server juga, jadi 1 minggu sekali sudah kira cukup bagus setakat ini.

So… segala pos topik dan mesej dalam 2 hari ini, (Isnin, Selasa 12 & 13hb) tidak dapat diselamatkan. Selain itu juga, Pergh.com sejak akhir2 ini turut mengalami peningkatan traffic hampir sekali ganda. Menyebabkan server juga mengalami load yang tinggi. Jadi saya masih perlu melakukan beberapa perkara teknikal lagi. Oh ya, database yang rosak.. cuma database forum sahaja, lain-lain database tidak terlibat.

13-hb: Pemberitahuan, forum kesayangan kita sedang menghadapi masalah..  database crash, segala perkara lazim seperti automatic repair, run optimize, manual repair command dan sepertinya tidak memberi kesan. Dengan itu… saya terpaksa hold dulu segala akses.  Masalah ini kelihatan agak serius [code red]. Saya dan pihak admin server sedang melakukan kerja-kerja penyiasatan dan maintenance.

15 Comments to Forum bermasalah… (updated 5)

degeng
13 Jan 2009

awwww.. shucks…

rzartz
13 Jan 2009

patut la xbley ekses….

pemuda misteri
13 Jan 2009

🙁

r0kawa
14 Jan 2009

Database dah direstore yang ahad punya. Sorry semua. 2 hari hidup korang dah hilang.

Nizam Ahamad
14 Jan 2009

Alaa.. takyah mintak maaf, bukan salah ko pun.. 😀 mende2 teknikal camnih, manalah tau nak jadi.. 😀

Itupun dah cukup baik ko tolong2 check2kan…

Tapi mmg pening la aku pun, try itu ini.. tak jadi2 belaka.. haha. Siap melarat2 lagi bende2 yang tak paham.

enrick_tm
14 Jan 2009

alaaa… sedey nyer…

white sand
14 Jan 2009

oohhh~

thats why..sian moderator, bertukus lumus utk problem ni. TQ ^_^ tanpamu siapala kami.

r0kawa
14 Jan 2009

Salam semua,
Aku dapat detect sebelum reboot, dia kata out of memory problem. Aku suspek kernel server mungkin ada bugs. Aku dah upgrade kernel yang latest dari repo.

Forum buat sementara ni dienablekan semula. Harap-harap apa yang aku suspect ni betul. Backup sedang dibuat untuk hari nih. So sepatutnya ok lah. Kalau ada apa-apa akan direvert utk hari nih.

Pergh Technical Support 😉

vrempire
15 Jan 2009

Fuuuhhhh!!! memang mencabar la jadik admin forum ni.
nasib baik la percuma, kalau berbayar mau lagik pening kepala towkey forum nak kasi surat tunjuk sebab dekat client huhu..

dil_o_ais
15 Jan 2009

hidupku…
waaaaaa….

pemuda misteri
15 Jan 2009

Good luck Mistik+admins

nimbus
15 Jan 2009

alamek!!!! apa ini

enrick_tm
16 Jan 2009

alamak… cam makin serius jerk… sobsob…

cayok2 abam mistik…. :pompom:

hariszzz
30 Jan 2009

masih ada prob lagi nampaknya…
adusss… semoga mistik n admin team berjaya menengani masalah ni…
pergh membina jatidiri pelukis! pergh must survive!
terkilan rasa xdpt hulur bantuan RM atau kuderat… nanti komik aku on sale aku nazar nak nyumbang sket. insya-Allah…
gudlak guys!

jeman
12 Feb 2009

mistik pasni dah pulih edit la post aku kasi 10000 ya

sayang kamu.
jayman.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2019 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia