Sumbangan Tabung Server Pergh.com

Posted by on Friday, December 24th, 2010. Filed under category Umum & Kemaskini. Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Assalamualaikum dan Salam sejahtera semua.

Permasalahan server yang melanda pergh.com akhir2 ini sudah sampai ke tahap kritikal. Ada masanya saya bagai tidak sanggup lagi nak menanggungnya. Setiap kali server hang, selepas restart, ia akan akan berlaku error yang perlu saya fix manually. Dan tidak perlu mencadangkan sebarang ‘noob’ solutions sebab secara jelasnya saya individunya sudah masuk dalam kategori semi-expert dalam hal2 server ini. (Untuk mendakwa expert bimbang dianggap keterlaluan pula).

Pergh server sekarang adalah VPS, tetapi atas jasa baik kawan hosting saya iaitu En. Amran dari AIST yang juga merupakan owner php.net.my telah memberikan saya kelebihan yang begitu banyak. Antaranya, walaupun server adalah VPS, tetapi pada perkiraan spefikasinya, ia adalah pada tahap SEMI DEDICATED pada hosting2 lain.

Tambahan pula secara terus terangnya ada masanya saya sendiri bertangguh bayaran bulanan server tertunggak beberapa bulan pun beliau masih tidak kisah (kerana saya jenis membayar hutang) dan juga bagi beliau, saya adalah antara client terawal yang bersama dengannya sewaktu beliau mula mewujudkan zenpipe hosting selain membawa banyak juga client kepadanya. Terimakasih kepada beliau. (dan disaat ini saya masih punyai tunggakan sekitar 3bulan. Iaitu dengan RM300 sebulan. – disaat saya mendapat payment kerja luar yang besar saya akan langsaikan seberapa banyak yang mampu). Ada masanya terasa ‘frust’ dan nak jual saja web ini. 500K amiklah.. (itu harga taknak jual sebenarnya). Sebab kalau nak dijual pada 10 – 30K dijamin ada pembeli. Cuma saya personally terasa, jika saya jual web ini bagai saya menjual rakan2 yang ada didalamnya pula. Sentimental value is above all..

Perlu difahami :
1 – BUKAN masalah bandwith. ini adalah kerana bandwith forum ini tidak pernah capai limit (buat masa ini, ia adalah unlimited pada skala backbone connection).
2 – IA ADALAH MASALAH ‘Out of memory capacity’, iaitu penggunaan processor dan ram yang maksimum.

untuk hal ini, saya pastekan dari Facebook status saya dahulu .

Quote from: mystic fb status

Seorang noob web bertanya aku : “Afsal forum ko yang 1K unique asik down?, blog X yang 5K visitor sehari takde masalah pun?”

Mystic said : 5K blog unique visitor tidak menggunakan ‘query’ database sbyk forum. They only came to read 1 – 5 post + less than 10 comment.

Manakala forum pula sebaliknya.. 100 user active (tak termasuk guest!)… , browsing OVER 100 pages per day n hundreds-replies. Calculate that!

Untuk pengetahuan semua juga, telah banyak method MENGURANGKAN TRAFFIC saya apply . Kelakar bukan? sepatutnya menggalakkan traffic lebih banyak!, tapi saya memblock traffic!. Ini adalah langkah keterpaksaan bagi mengelakkan server ‘PECAH’. Saya block guest view, saya block search engine bot, saya block macam-macam.

Sebagaimana sebuah perniagaan, ia ada masanya memerlukan modal untuk pembesaran, sama juga dengan pergh walaupun ia tidak menghasilkan pendapatan . Terus terang, pendapatan di forum pergh adalah TERLALU SEDIKIT. Dari pengiklanan, untuk sampai RM100 sebulan pun sangat sukar (kecuali premium ads – thanks to PTS tetapi seperti dinyatakan diatas, selalunya saya gunakan untuk bayar bulanan server yg tertunggak). Ini berbeza seperti beberapa forum lain contohnya forum perniagaan internet yang mana rata-rata ahlinya TIDAK KEDEKUT untuk membeli iklan bagi produk dan servis mereka. BERBEZA dengan forum2 bersifat seperti  pergh dan rakan2 sewaktu dengannya. I know, many of us get jobs, freelances, etc kadang2 with big payment from here… but it’s ok, i’s all yours. Aku tidak kisah sangat itu kerana ia rezeki masing2.

Jadi, setelah hampir 10 tahun pergh.com ini wujud. (genap 10 tahun pergh.com domain registration adalah 5hb august 2011 nanti – kita buat megagath! ). Dengan database yang besar gila, dengan topik perbincangan berisi dan bermaklumat yang ada di forum ini, adalah sangat bernilai bagi orang2 yang memerlukan. Tidak hairan ramai pelayar tamu (guest) yang membaca topik2 yang dah ujud bertahun2 dahulu (yang sekarang saya block view).

So dipendekkan cerita…
Ada sedikit rezeki dari Allah swt, saya mempunyai sedikit dana lebihan dari kerja freelance saya, yang memungkinkan untuk saya membeli 1 unit server. Tetapi saya rasa tidak mahu menggunakan wang saya sahaja bagi pembelian server baru ini. Jadi saya membuka tabung server ini bagi rakan2 yang barangkali kaya dan ingin membantu.

Selepas perbincangan dengan pihak hosting, option terbaik ialah membeli server sendiri dan kemudian menyewa tempat ditempatnya iaitu dipanggil COLOCATION. So jangkaan server ini bertahan 3 – 5 tahun kebiasaannya.

Berikut adalah spefikasi basic. :
Rack Server branded. (DELL)
Basic 2GB ram – target 4GB ram (bleh upgrade 4GB later) ( take note – server ram IS NEVER SAME as your fcuxing cheap PC RAM! ).

Senang kata follow this link.
Dell Rack Server

Jika dapat yang ini sudah tentu lebih bagus!
8GB 1 tera hd, highest xeon
Kalau server harga 10K dah tentu lebih bagus, sape taknak server hebat. B)

PLEASE TAKE NOTE TOO…
Server ini sekali beli, saya MASIH PERLU membayar bulanan RM250 bagi sewaan tempat itu setiap bulan/tahun. calculate yourself.

So personally, saya akan keluarkan RM2000.00 untuk pembelian server baru ini. Ini juga dalah kerana, server ini saya akan hostkan client2 saya punya website untuk menjana pendapatan bagi menampung bulanan. dan tidak perlu dibimbangi… kerana sebelum ini pun, client2 ini TIDAK MENGGANGGU server, kerana lebih 80% gunaannya adalah pergh.com sendiri yang ada masanya mengganggu mereka sebagai client kerana turut sama down. (tapi diselesaikan secepat mungkin). Contoh client yang selalu tumpang down ialah seperti web vovin… dunia-vovin.com .

Saya target untuk dapatkan lagi separuh… ATAU LEBIH (yang aku rasakan macam mustahil)… Lagi banyak aku dapat yang lebih itu, maka kesemuanya akan dilaburkan pada server bermakna akan dapat server yang lebih bagus.

Jadi ringkasnya…
1 Unit Server berharga : RM3200 – RM5000 (better specs – bergantung donation)
Sewa bulanan ‘tapak’ dan jaga server :  RM250/bulan (RM3000 setahun) – aku sendiri
License WHM-WebHostingManager (Direct Admin – lifetime +-RM1000) – aku sendiri

Yang saya mahu cuma utk pembelian server SAHAJA dan RM2000 sudah siap sedia diperuntukkan.

BENEFIT :
Bagi donation less than RM 50… thanks a lot.
Bagi donation 50 – 300, nama anda akan di masukkan ke page penyumbang.
Bagi donation RM300 keatas, 1 hosting free.
Bagi donation RM500 keatas, 5 hosting free.
Bagi donation RM1000 keatas, reseler akaun 10 web maksima (good for web freelancer)
*all this korang bleh guna untuk web/blog personal anda / company, korang just beli domain dan renew saja. beli sendiri atau dgn saya pun bleh.  Setup wordpress free dari aku untuk personal blog.

– Hosting free ini adalah VALID selagi server tersebut masih digunakan, bermakna korang ada share a part of the server itself.
– Dan offer ini adalah tidak sah bagi sebarang FORUM based application kerana tidak mahu 2 beban pula jika forum anda terlalu popular.
– Juga tidak sah bagi syarikat2 besar (kerana dibimbangi tidak mampu untuk memberikan support – bleh discuss)
– Automaticly entitled Premium Membership.
– Bagi yang sudah sedia jadi Ahli Pro dan Premium, korang diberikan domain percuma selama 1 tahun dari aku, selepas itu just renew setahun cuma RM35-40 bagi TLD (usd turun naik).

SUMBANGAN BOLEH DIBUAT KE AKAUN BERIKUT :

Quote

CIMB
12610000667108 Pergh Enterprise (prefered)

Maybank
106110014363 Muhamad Nizam Bin Ahamad

Sila masukkan email nizam.ahamad[a]gmail.com dengan tajuk Pergh Donation.
atau option sms (cimb) ke no 012-9334754

And.. lastly…
Ia bukan soal apa yang dah ‘negara’ bagi pada kamu, tapi ia juga tentang apa yang kamu dah bagi pada ‘negara’.

Sekian,
Nizam Ahamad.
Presiden ‘negara’ Pergh.com

*sila sebarkan dan war-warkan kepada umum melalui blog dan fb status anda adalah amat digalakkan.

+++
*sebarang pos reply merepek / out of topic akan didelete serta merta.

dari forum pergh:
http://pergh.com/forum/mags-review-news-and-events/sumbangan-tabung-server-pergh-com/





1 Comment to Sumbangan Tabung Server Pergh.com

Hamba Allah..
December 24, 2010

Boss…donate via paypal x boley ke??

  • Categories

  • Tags

  • Statistics

  • Archives