CRB 011 : The Bride

Posted by on Thursday, February 16th, 2012. Filed under category Pergh CRB. Tags: , , , , ,

 

011-original

 

The Bride (c) Miramax Studios

Ayuh ramai-ramai bunuh Bill! Atau lebih tepat lagi, ramai-ramai bunuh The Bride! Jalan ceritanya mudah, tapi garapan Quentin Tarantino yang banyak memberi tribut kepada filem-filem pertarungan karya Jepun, Korea dan HongKong berjaya melahirkan watak utama yang unik. Sayembara kali ini mengupas watak The Bride untuk melihat apakah hasil terakhir Quentin Malaysia pula.

Sayembara ini telah berlangsung dari 19 Oktober hingga 26 Oktober 2007

Pemenang Utama: HeartBreaker oleh popiaman

 

011-winner-popiamann

 

Kegigihan popiaman ternyata berbaloi apabila karyanya berjaya memikat hati majoriti pengundi. The HeartBreaker berjaya menyelami watak The Bride secara abstrak dan juga literal, yang mana dari setiap inci figura HeartBreaker kita akan dapat memahami cerita di sebaliknya, pertempuran yang diharunginya dan jiwanya yang bergolak. Penggunaan teknik catan digital yang menerapkan tekstur yang terperinci menghidupkan lagi persembahannya.

Pilihan Editor: The Killer Bride oleh Vulpine Ninja

 

011-vulpine ninja

 

Jiwa resah dan pasrah pengantin jelas tergambar dalam nukilan Vulpine Ninja ini. Tanpa perlu menggunakan warna, kita dapat mengecapi pergolakkan dalam jiwa The Bride, mungkin kerana perasaan amarahnya terhadap Bill yang mengganggu majlis raja/permaisuri seharinya.

Pilihan Editor: Kill Jill oleh azarimy

 

011-azarimy

 

Sebelum The Bride tamat sekolah dia dah buat perangai macam-macam sebenarnya. Dengan menggunakan highlight hanya kepada watak The Bride, azarimy mencipta fokus serta membezakan yang baik dengan yang jahat, protagonis dan antagonis. Dan mungkin libasan merah menggambarkan konfrontasi antara keduanya.

Pilihan Editor: Devil May Bride oleh kromosom

 

011-kromosom

 

Ahh, Medusssa, kau kembali menghantui hidupku! Permainan warna yang terkawal oleh kromosom dengan komposisi offset ke kanan lukisan menampilkan persembahan yang unik, terutamanya kesan aura yang terbit dari watak Devil May Bridenya. Halus, suram, seram, tetapi air yang tenang jangan disangka tiada buaya…. err… ular!

Pilihan Editor: Corpse Bride oleh Bohrtaag

 

011-bohrtaag

 

Lain kali, kalau nak bunuh The Bride, pancung kepala dia! The Bride karya Bohrtaag bangkit dari kubur, mungkin setelah tewas di tangan salah seorang asasin upahan Bill, dan kerana dendamnya yang membara dia masih lagi ketagihkan darah Bill! Dengan percikan-percikan darah, luka dan kecederaan dari pertarungan lepas cukup untuk menimbulkan suasana seram ala The Living Dead!

Pilihan Editor: Tanpa Tajuk oleh Hamzi

 

011-hamzi

 

Meditasi sebelum berjuang, mungkin itulah yang tergambar di sanubari The Bride garapan Hamzi. Tekniknya bersahaja, dengan lakaran-lakaran kasar sengajar dibiarkan timbul di atas warna-warna suggestif. Ia menggambarkan konflik di antara warna suram yang mungkin menggambarkan ketenangan meditasi The Bride, dengan larikan-larikan kasar yang bergetar di hadapan medan perang.

7 Penyertaan Keseluruhan: azarimy, Vulpine Ninja, kromosom, popiaman, Bohrtaag, Tangh dan Hamzi.

Untuk melihat semua penyertaan: Topik Undian 011





1 Comment to CRB 011 : The Bride

VulpineNinja
December 17, 2009

Lepas 2 tahun, secara tak sengaja terjumpa pulak blog ni. Tak sangka lak lukisan tak seberapa tu jadi pilihan editor. harap belum terlambat untuk ucapkan “terima kasih” 🙂

…terasa janggal pulak tengok artwork lama…. (kbtolan lukisan tu btol2 ada kat sebelah aku skrg, simpan dalam fail jadi cover depan XD)

  • Categories

  • Tags

  • Statistics

  • Archives