CRB 029: Vincent Valentine (FF VII)

24 Feb 2012 Pergh Character Design Battle 9,435 views

029-original

Dari jalinan dunia maya Final Fantasy, muncul satu watak yang popular – Vincent Valentine! VV adalah salah satu watak  di dalam game Final Fantasy 7, yang kemudiannya menjadi protagonis bagi game Dirge of Cerberus. Dia mempunyai pelbagai kebolehan, antaranya boleh bertukar rupabentuk, imortaliti, stamina dan kadar pemulihan yang tinggi.

Sayembara ini telah berlangsung dari 22 Febuari hingga 1 Mac 2008

Pemenang Bersama: Dambaan Pilu oleh hamzi

029-winner-vince-hamzi

Vince mengorak langkah perlahan, fikirannya kosong, hatinya dibuai dambaan pilu. Karya hamzi ini bak kulit album irama pop-rock abad ke-21. hamzi menggunakan berlatar belakangkan kanvas putih yang kosong, menjadi kontras kepada watak rekaannya yang teliti dan terperinci. Ini membuatkan karyanya bagaikan menerpa ke arah audiens, dan pastinya itu menjadi salah satu tarikan kepada pengundi. Syabas hamzi!

Pemenang Bersama: double v oleh Just_jimi19 dan Little z3dD

029-winner-justjimi littlez3dd

Turut mengiringi hamzi pada kali ini ialah karya hasil usahasama Just_jimi19 dengan Little z3dD. Dengan mengekalkan hue merah pada keseluruhan lukisan ini, mereka mengenengahkan suasana yang harmoni dengan warna dominan Vincent Valentine. Tumpuan yang diberikan pada latar belakang yang terperinci menjadi kekuatan kepada karya ini dengan memberikan cerita dan konteks kepada watak yang sudah tersedia indah.

Pilihan Editor: Victor Valentino – Bunuh diri di hari Valentine oleh TakoyakiChan

029-takoyakichan

Ini merupakan karya TakoyakiChan yang paling ekspresif setakat ini. Bukan sahaja pada teknik berus kasar dan dakwat yang melimpah ruah, tetapi juga pada pose dan mesej cerita yang cuba disampaikan. Dengan menghadkan karya ini kepada skala kelabu, ia menimbulkan mood yang suram dan hening, membawa audiens untuk mengecapi kepasrahan Victor Valentino yang barangkali ditinggalkan kekasih di hari Valentine…

Pilihan Editor: Vincent cant draw oleh Invictus

029-invictus

Kau memang tak pandai melukis, Vincent! Rekabentuk bermotif organik yang kelihatan meliputi tubuh Vincent ini jelas sekali menjadi identiti Invictus, ditambah lagi dengan kain selubung yang carik dan serabai. Invictus juga mengekalkan ketelitian dan keperincian yang begitu sinonim dengan karyanya, yang dapat dilihat dengan jelas pada imej yang lebih besar.

Pilihan Editor: V for Valentine oleh azarimy

029-azarimy

azarimy menggunakan teknik noir ala Frank Miller yang disadur dengan teknik pisau atau berus keras ala Jae Lee untuk karyanya yang juga merupakan amalgamasi watak V dari komik V for Vendetta dengan Vincent Valentine. Kontras yang tinggi digunakan untuk mengurangkan outline, yang mana bentuk dan ruang dimanipulasi menggunakan unjuran positif dan negatif pada warna hitam dan putih bagi menampakkan lagi efek noir yang diimpikan.

Pilihan Editor: Vivian Valentine oleh hamzi dan Prem_Chopra

029-hamzi premchopra

Aduh ganteng! Ada sesuatu mengenai wanita jelita dengan warna merah yang begitu tangkas mencuri perhatian! hamzi dan Prem_Chopra tak teragak-agak melancarkan jurus maut dengan mengenakan bikini merah yang mengakibatkan pendarahan hidung tanpa henti para audiens. Mungkin cadangan yang boleh diberikan bagi memperhebatkan lagi karya ini adalah dengan menokok-tambah latar belakangnya. Gradien biru agak kurang komplimen kepada kombinasi merah-hitam watak Vivian Valentine ini.

31 penyertaan keseluruhan: DaunHijau, Mantoto (3), hamzi (3), Hariszzz, 3belas, kimBall, Xilence Swordswind, Prem_Chopra (3), TakoyakiChan, Nvrmnd (2), Azharmaa, Mysticmind, Oddy, Just_jimi19 (2), Little z3dD, Stella5, azarimy, Pijun, Bomb_piah, dAqlan, Irkusydamha, Ajinda dan Invictus.

Untuk melihat semua penyertaan: Topik Undian 1, Topik Undian 2

No comments yet.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2020 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia