CRB 028: Spawn

24 Feb 2012 Pergh Character Design Battle 9,636 views

028-original

Watak Spawn karya Todd Mcfarlane ini terhasil sebagai sebuah komik yang berat dengan elemen-elemen keagamaan, walaupun pada dasarnya ia adalah sebuah cerita superhero berlandaskan fantasi. Ini merupakan antara keunikan yang menjadi tarikan utama kepada watak ini sehingga diterbitkan dalam pelbagai media, dari kartun sehinggalah ke layar perak. Keunikan inilah yang menjadi korban pensel dan berus artis-artis pada minggu ini.

Sayembara ini telah berlangsung dari 16 Febuari hingga 23 Febuari 2008.

Pemenang Utama: Spawn Hanuman oleh kromosom

028-winner-kromosom

Apa identiti Spawn yang tinggal? kromosom tidak teragak-agak memberikan olahan besar-besaran terhadap watak Spawn, hingga yang tinggal adalah elemen-elemen kecil yang hanya dapat dilihat sekiranya diamati betul-betul. Antaranya belang putih berlatarkan hitam di dada Spawn, rantai besi yang berungkai dan jalur-jalur jubah merahnya yang telah diubahsuai. Dalam pada masa yang sama, elemen-elemen nusantara dan pseudo-mitologi juga disuntik ke dalam rekabentuk ini menjadikannya antara penyertaan yang paling unik. Syabas buat kromosom!

Pilihan Editor: Shama Spawn oleh ZoOL!

028-zool

Pada dasarnya ZoOL! masih mengekalkan sifat-sifat dasar yang menjadi identiti Spawn, tetapi telah diolah dan dihuraikan dengan suntikan imaginasi yang lebih mantap. Cahaya keemasan di bahagian bawah lukisan ini menjadi pendefinasi utama yang menonjolkan aura-aura mistikal, harmoni di dalam kontras kepada cahaya suram-suram suam dari bahagian atas. Ini membolehkan Spawn rekaan ZoOL! dipamerkan di bawah suasana yang lebih dinamik, terutama pada efek pencahayaan yang melimpah ke atas segenap permukaannya.

Pilihan Editor: S7! oleh little_z3dD

028-z3dd

Kali ini kita di bawa untuk membayangkan sekiranya Ultraman gugur ke neraka, mungkin dia akan direkrut untuk menjadi Ultra Spawn! Persembahan bergaya oleh little z3dD ini bermain dengan fokus untuk mewujudkan dinamik di dalam komposisinya. Lihat bagaimana rantai besi di depan lensa yang kabur membawa mata audiens perlahan-lahan ke arah watak Spawn yang sedang digamit kemarahan. Mudah tetapi amat berkesan.

Pilihan Editor: Sepam oleh Skynet

028-skynet

Merokok membahayakan kesihatan! Tapi kalau dah mati, takpayah nak fikir pasal kesihatan, betul tak? Skynet kali ini banyak bermain dengan bayang hitam, yang mana kita dapat perhatikan teknik catannya banyak diberikan untuk mendefinasikan silhoutte berbanding kepada watak itu sendiri. Cara ini amat bergantung kepada imaginasi audiens untuk memahami rekabentuk yang tidak dapat dilihat, menjadikannya satu karya yang simbolik.

Pilihan Editor: Wanda!!! oleh Rosh dan popiaman

028-rosh popiaman

Usahasama Rosh dengan popiaman membuahkan hasil yang begitu hebat sekali. Teknik-teknik yang digunakan mendefinasikan figura dan kelengkapan mereka, terutamanya pada tekstur berus yang digunakan serta pencahayaan dinamik dari pelbagai arah. Kata-kata indah dan bombastik tak akan dapat merungkai kehebatan usahasama dua dewa ini!

Pilihan Editor: Hell Spawn SD oleh Jack Oreo

028-jack oreo

Simplisiti rekabentuk oleh Jack Oreo ini menjadi kriteria utama ia menjadi pilihan editor. Proportion Hell Spawn SD yang berkepala dan mata yang besar di samping tubuh yang comel, serta tanduk atau telinga ala bunny membuatkannya mirip kepada watak-watak comel produksi Jepun. Ya, nampak garang, tetapi tetap comel ;).

Pilihan Editor: CreechSpawn oleh Prem_Chopra dan Amirzakirana

028-prem chopra-amirzakirana

Kekuatan karya hasil usahasama Prem_Chopra dengan Amirzakirana ini terletak kepada kompleksiti cerita yang cuba disampaikan. Setiap aksi, pergerakkan dan komposisinya menyampaikan pelbagai cerita yang berbeza. Malah rekabentuk Spawn itu sendiri nampak telah mengalami proses rekabentuk semula yang panjang. Tekstur yang digarap ke dalam karya ini juga amat membantu mencapai penyudah yang kukuh.

48 penyertaan keseluruhan: Skynet, Hami_drfrix (2), WAVE RIDER (3), buckethead (2), keribang (2), kromosom, Billy_Zee, Mantoto, Narami_San, Daqlan, Prem_Chopra (3), azharmaa (3), Invictus, Rosh, popiaman, ZoOL!, Katon_aqhari, Oddy (2), Irkusydamha (2), Hariszzz, Loque, Garagerock, Bomb_piah (2), Stingray_flyz, Little z3dD, Tarakucha, Nvrmnd, Aoisora119, Jack Oreo, Babat:ism, DaunHijau, Pijun, hamzi, Rabun, Amirzakirana, Just_jimi19 dan ICeSoul.

Untuk melihat semua penyertaan: Topik Undian 1, Topik Undian 2 dan Topik Undian 3

No comments yet.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2020 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia