CRB 027: Kratos (God of War)

24 Feb 2012 Pergh Character Design Battle 12,107 views

027-original

Siapa pulak Kratos ni?

Bagi gamers yang setia bersama Playstation 2, watak Kratos dari game God of War sudah pasti tidak asing lagi. Kratos, watak utama di dalam game ini, adalah seorang tentera Sparta (Greek) di zaman mitologi yang mengalami morfologi dari seorang kapten perang hinggalah menjadi dewa perang. Tak masuk akal? Inilah dunia fantasi yang menjadi latar belakang game tersebut, dan ini adalah antara elemen utama yang menjadikan sayembara kali ini lebih menarik!

Sayembara ini telah berlangsung dari 9 Febuari hingga 16 Febuari 2008

Pemenang Utama: God of War! oleh popiaman

027-winner-popiaman_small

Syabas popiaman! Sekali lagi popiaman merajai sayembara Pergh CRB dengan hasil karya yang hebat. Kratos diimaginasikan semula menjadi dewa perang yang tangkas bertarung. Disiplin di dalam karya ini dapat dilihat pada komposisi depan-tengah-belakang. Setiap satunya membawa cerita yang tersendiri – makhluk yang tewas dengan senjata berat terbenam di kepalanya; Dewa Kratos yang mengamuk; dan seekor lagi makhluk yang gugur dengan sebilah pedang tertanam di abdomennya.

Pilihan Editor: Kratos in Komikoo oleh TakoyakiChan

027-takoyakichan

Selepas Komikoo, kini Komikmoo menjelma mencuri perhatian! TakoyakiChan telah memberi lebih perhatian kepada komposisi kulit majalah ini. Pose Kratos membawa mata audiens ke sebelah kanan lukisan, membuatkan audiens tertanya-tanya apakah yang menjadi perhatian Kratos di luar lukisan? Masthead majalah juga tidak mengongkong komposisi tersebut, membolehkan fokus diberikan kepada ekspresi wajah Kratos yang bengis ini.

Pilihan Editor: Kratos versi Wanita oleh Rabun

027-rabun

Rabun pula mencuba teknik pensil, tetapi tidak menghadkannya kepada gaya tradisional. Teknik ini adalah kegemaran artis-artis pensil barat, yang biasanya akan dipenkan dan seterusnya diwarna menjadi komik yang sempurna. Ini membuatkan karya Rabun ini bagaikan salah satu panel di dalam sebuah komik epik yang hebat! Kalaulah komik ini benar-benar wujud…

Pilihan Editor: Dang Kraton oleh keribang

027-keribang

Dalam sesi ini keribang menonjolkan skil catan digital yang dipendam sekian lama. Di sini kita dapat lihat kompleksiti teknik berus dan warna yang digunakan dalam penghasilan bentuk dan ruang, terang dan gelap serta tekstur dan material. Walaupun keribang sengaja tidak menghalusi setiap perinci rekaannya, namun tekniknya mengajak minda audiens untuk membayangkan wujudnya keperincian yang teliti. Ini kita dapat pada armour serta wajah Dang Kraton di dalam karya ini.

Pilihan Editor: Apanama… oleh JetEaroplane

027-jetearoplane

Penggunaan berus-berus kasar oleh JetEaroplane ini tidak menghalang Kratos rekaannya untuk menyerlah. Apa yang menarik di sini ialah teknik yang sketchy ini masih mengekalkan sudut pencahayaan yang baik, membolehkan setiap bentuk, bonjolan dan lekuk Kratos dipersembahkan dengan baik. Mungkin karya ini boleh dikuatkan lagi dengan latar belakang yang lebih menarik.

Pilihan Editor: UndeadKratos oleh Invictus

027-invictus

Satu perkara yang patut menjadi perhatian peserta-peserta lain ialah bagaimana teknik pensil boleh digabungkan dengan catan digital untuk menghasilkan tekstur yang lebih realistik dan menarik. Teknik kegemaran Incivtus ini amat sesuai digunakan untuk hasil-hasil karya pahlawan atau pendekar fantasi, yang mana kehalusan detail yang amat kecil dapat memberikan impak yang besar kepada hasil keseluruhannya.

Pilihan Editor: Cis, bila keranda dibawa baru bercucuran air mata ! oleh hamzi

027-hamzi

Satu perkara yang menarik di dalam karya hamzi kali ini adalah penekanan yang diberikan kepada aksi dan latar belakang lukisan, sesuatu yang biasanya malas dilayan oleh hamzi. Ia menguatkan cerita, memberikan watak Kratos ini konteks yang lebih baik. Kita dapat lihat bagaimana pakaian medival beserta senjata barbarik Kratos ini amat sesuai dipasangkan dengan latar belakang dinding-dinding batu. Lengkuk perspektif yang digunakan menambah lagi impak aksi yang diberikan!

Pilihan Editor: Iron KRATOS oleh Hamzi dan Azharmaa

027-hamzi_azharmaa

Rekabentuk semula hasil usahama azharmaa dan hamzi mengalami evolusi yang amat berbeza berbanding yang lain. Cuba bayangkan kalau Kratos si dewa perang menggunakan sut perisai besi Iron Man? Bukan sahaja Kratos akan menjadi kebal, malah kuasa dan kebolehan sut Iron Man ini akan membolehkannya menakluki dunia!

Pilihan Editor: PerghATOS oleh azarimy

027-azarimy

Mengikut jejak langkah pensil+catan digital yang lain, karya azarimy kali ini menekankan detail-detail yang timbul daripada penggunaan warna-warna gelap yang eksesif. Ini menyebabkan audiens perlu betul-betul mengamati lukisan ini untuk melihat Kratos yang tergantung di dada raksasa. Selebihnya terpulang kepada imaginasi audiens untuk melihat apa yang tersirat.

37 penyertaan keseluruhan: azarimy, pijun, Prem_Chopra, keribang (2), Yanjymz, Ajinda (2), Oddy, Katon_aqhari (3), JetEaroplane, Jack Oreo, d4z, DaunHijau, Hamzi (3), TakoyakiChan (3), Mantoto (2), Alamroniba, Rabun, 3belas, tarakucha, Irkusydamha, Invictus, Garagerock, IceSoul, Azharmaa (2), Riezal83, popiaman dan Skynet.

Untuk melihat semua penyertaan: Topik Undian 027 Group 1, Topik Undian 027 Group 2 dan Topik Undian 027 Group 3

No comments yet.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2020 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia