CRB 023: Jiraiya (Naruto)

20 Feb 2012 Pergh Character Design Battle 11,093 views

023-original

Watak Jiraiya adalah salah satu watak terkenal di dalam manga Naruto. Kebolehan Jiraiya dalam jurus berasaskan katak/kodok membuatnya lebih dikenali sebagai Toad Sage. Senang cerita, kalau anda pernah layan Naruto, Jiraiya the Toad Sage sudah pasti tidak asing lagi!

Sayembara ini telah berlangsung dari 11 Januari hingga 18 Januari 2008

Pemenang Bersama: Hermit oleh little_z3dD dan kimBall

023-winner-littlez3dd+kimball

Usahasama kimBall dengan little_z3dD kali ini telah membuahkan hasil apabila karya mereka ini dipilih sebagai satu daripada dua karya terbaik. Dengan menggunakan elemen-elemen katak/kodok di dalam rekabentuk Jiraiya ini, mereka telah memaparkan pose yang lincah dan fleksibel. Walaupun begitu, fokus tetap dikekalkan dengan wajah Jiraiya mendominasi bahagian tengah lukisan ini. Tahniah buat mereka berdua!

Pemenang Bersama: Ultimate Jiraiya oleh ZoOL!

023-zool

Karya pensel ZoOL! ini berjaya mengembalikan keyakinan sebahagian besar peserta bahawa teknik tradisional masih boleh mengungguli Pergh CRB. Karakteristik manga-barat yang semakin menjadi trademark ZoOL! mempamerkan gerak aksi yang pantas dan tidak terkongkong dengan anasir-anasir yang terlalu realistik. Ini adalah antara faktor Ultimate Jiraiya ini menjadi pilihan ramai.

Pilihan Editor: Jokeraiya oleh azarimy

023-azarimy

azarimy pula cuba mengamalgamasikan watak Jiraiya dengan Joker. Bukan setakat itu sahaja, dia telah mengubahsuai kulit majalah Empire dan mempamerkan teknik catan yang realistik. Ini mengekalkan konsep the Joker yang homisidal tanpa mengorbankan ciri-ciri Jiraiya.

Pilihan Editor: SOC : Robo-G-Raiya oleh silentgecko

023-silentgecko

Sambil mengekalkan elemen-elemen yang menjadi identiti Jiraiya, silentgecko mengolah rekabentuk watak ini ke alam robot besi. Namun pencahayaan yang digunakan mirip teknik minyak yang biasa dilihat di mural-mural klasikal. Ini menghasilkan efek yang agak sureal, lebih-lebih lagi kita dapat melihat elemen-elemen rekabentuk Iron Man disadur ke dalam rekabentuk ini.

Pilihan Editor: Ji-VENOM-Raiya… oleh azharmaa

023-azharmaa

Dengan menggabungkan teknik manual menggunakan pensel dan pen, azharmaa melahirkan watak amalgamasi Venom dan Jiraiya: Ji-Venom_Raiya! Penggunaan lorekan pen yang rapat mengikut ira menimbulkan bentuk lantas menghidupkan lagi watak ini. Kita juga dapat bayangkan kehebatan Jiraiya dengan jurus-jurus dan hikmat yang tinggi ditambah dengan kuasa Venom, semestinya ia akan membentuk superhero atau supervillain yang terunggul!

Pilihan Editor: G-Daia (lupakannnnnnn…yg lain) oleh sapot_poleng

023-sapot_poleng

Inilah kuasa pengaruh iklan! Penggunaan warna yang seimbang dan tidak keterlaluan pada keliling karya ini menimbulkan fokus warna-warna agam di bahagian tengah. Ini merupakan satu teknik yang jarang digunakan di dalam Pergh CRB. Tetapi di dalam karya ini ia amat sesuai, terutama sekali ia menambahkan impak pencahayaan yang realistik.

Pilihan Editor: JIRASUPASAIYA oleh popiaman

023-popiaman

Kali ini popiaman menelusuri amalgamasi Toad Sage dengan elemen-elemen Dragonball Z. Mungkin selepas ini popiaman akan mempersembahkan kuasa kameha-meha pula? Jadi sementara menanti, perhatikan lingkaran cerita yang dimuatkan di dalam karya ini. Setiap objek, elemen dan kedudukannya menyumbang kepada satu cerita yang lengkap. Terpulang kepada masing-masing untuk mentafsirkannya.

Pilihan Editor: When Jiraiya goes Kabuking oleh kimBall

023-kimball

Kali ini kimBall mencuba teknik animasi sel pula. Persembahannya kemas dan rapi, lebih-lebih lagi dengan menggunakan format landskap ala cinemascope, betul-betul mengecapi teknik ini. Kalau ditambah dengan sarikata terjemahan, pasti tak tumpah macam screencapture dari siri animasi yang sebenar!

Pilihan Editor: JI-NU-YASYA oleh oddy

023-oddy

Sebagai salah seorang peserta baru, Oddy pantas mencuri perhatian dengan teknik mono-merah. Kontras ini amat mudah dihasilkan tetapi biasanya agak sukar untuk seorang artis mendapatkan keseimbangan komposisi yang sesuai. Di sini oddy hanya memberi penekanan pada elemen yang menjadi trademark Jiraiya, dan seterusnya melompat ke latar belakangnya. Kedudukan watak yang berat ke sebelah kiri diseimbangkan dengan warna merah, menghasilkan satu karya yang unik.

Pilihan Editor: Jiraiya in Shadow oleh keribang

023-keribang

Di bawah panji tradisional seperti azharmaa dan ZoOL!, keribang buat pertama kali menyertai Pergh CRB dengan sebuah hasil pensel yang begitu realistik. Lorekan-lorekan pensel memberikan tekstur yang begitu halus dan teliti. Tanpa menggunakan outline, kontras antara gelap dan terang telah menimbulkan efek bentuk yang akhirnya menonjolkan Jiraiya in Shadow dari sekeping kertas kosong.

45 penyertaan keseluruhan: keribang, Prem_Chopra (3), hamzi, azarimy (2), oddy (2), rabun (2), iejal, azharmaa, Skynet, ICeSoul, deGenG, Billy_Zee, aoisora119 (2), dAqlAn (2), kimBall (3), riezal83, iejal, ZoOL!, katon_aqhari, yanjymz, TakoyakiChan, babat:ism, garagerock, hami_drfrix, sapot_poleng, shiori_LA, JetEaroplane, popiaman, invictus, little_z3dD, Skynet, LobakOren, silentgecko, buckethead (3),

Untuk melihat semua penyertaan: Topik penyertaan 023

2 Comments to CRB 023: Jiraiya (Naruto)

peminat setia lagi
22 May 2008

pekata…karya2 yg lain dicompile dlm pdf..dan bole didownload? sekadar cadangan..start dr battle pertama..guane?

azarimy
23 May 2008

tak terkata. cuba discuss kat forum dan dapatkan pendapat ramai.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2020 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia