CRB 017: Alphonse Elric

19 Feb 2012 Pergh Character Design Battle 8,381 views

original

Full Metal Alchemist adalah salah satu siri manga dan anime yang tidak asing lagi di kalangan peminat-peminat manga di seluruh dunia. Alphonse Elric, adik kepada Edward, telah mengalami transmutasi roh yang dilakukan oleh abangnya demi menyelamatkan nyawanya. Roh Alphonse atau Aru telah diserapkan ke dalam sebuah baju zirah atau armor kosong, dan di situlah bermulanya keunikan watak Aru ini. Tanpa jasad, tanpa terkongkong dengan limitasi tubuh manusia.

Keunikan ini diharap dapat menjanjikan hasil imaginasi yang baru dan berbeza dari sebelumnya sebagai subjek untuk rekabentuk semula minggu ini.

Sayembara ini telah berlangsung dari 1 Disember hingga 7 Disember 2007.

Pemenang Utama: Alphonse D’Alam Angker oleh Silentgecko

winner - silentgecko

Kesungguhan Silentgecko akhirnya membuahkan hasil, dan hasilnya begitu hebat sekali. Apa yang ketara dalam watak rekaan semulanya ialah ia mengecapi konsep watak Aru dan memberikan suntikan baru. Semangat Aru tampak diperam didalam balang sfera yang membentuk badannya. Reintepretasi semula transmutasi roh ke dalam automail dipersembahkan dalam karya yang jitu dari segi pose, warna mahupun konsepnya.

Pilihan Editor: Untitled oleh Alyridura

017-alyridura

Alyridura mengekalkan gaya persembahannya dan dikuatkan lagi dengan rekabentuk armor yang mekanikal dan tidak terkongkong oleh realisme. Alyridura masih mampu mengekalkan semangat Aru sungguhpun mengintegrasikan konsep meka yang moden. Kredit perlu diberikan kepada konsep meka dan penggunaan warna yang terkawal tetapi pada masa yang sama memperkayakan rekabentuk ini.

Pilihan Editor: Alfofo oleh Chakra

017-chakra

Kali ini Aru diimaginasikan semula sebagai salah seorang Space Marine dari dunia Warhammer 40000 hasil nukilan idea Chakra. Bukan itu sahaja, gaya, warna dan detail persembahannya begitu realistik sekali, hinggakan sekali imbas jasad agam ini nampak bagaikan datang terus dari dunia Warhammer 40k tersebut!

Pilihan Editor: AlphonSamurai oleh Invictus

017-invictus

Invictus membawa pulang Aru ke Jepun dengan rendisinya AlphonSamurai. Kalau FMA diset berlatar belakangkan Eropah alternatif, Invictus cuba membawa kita ke Jepun pula. Keperincian yang dipersembahkan oleh Invictus amat berleluasa di seluruh rekabentuk Aru, dari padding di lengan atas hinggalah ke tangkai pedang yang tak terbayang panjangnya. Kesungguhan inilah yang menjadi identiti karya-karya hasilan Invictus.

Pilihan Editor: Alfalfa oleh popiaman

017-popiaman

Seperti biasa popiaman mempersembahkan jamuan mata yang menakjubkan. Ketelitian dan keperincian yang diberikan dalam karyanya ini memaparkan Aru di dalam aura yang berbeza. Permainan cahaya merah yang melimpah dari bahagian tengah ke celah-celah permukaan baju zirah menyebabkan hilangnya sifat-sifat comel Aru dan digantikan dengan kelibat yang lebih sinister!

Pilihan Editor: Roborto de’ Alphonse oleh TakoyakiChan

017-takoyaki

Tak payah armor lagi, pakai robot terus! TakoyakiChan tak mahu terkongkong lagi dengan rekabentuk armor yang konvensional, lalu terus membayangkan rekabentuk robot yang menjadi jasad Aru yang baru. Di dalam karya ini TakoyakiChan juga mempamerkan linework yang digunakannya, membolehkan kita mengecapi dedikasi yang diluahkan oleh dia di dalam menghasilkan karya ini.

Pilihan Editor: Royal Alphonse Elric oleh ZoOl!

017-zool

ZoOL tanpa ragu-ragu membiarkan imaginasi terbebas dengan merekabentuk Aru yang larger than life! Eksagerasi optimis ini mempamerkan Aru bertubuh gergasi, satu skala yang dapat kita lihat apabila membandingkan kepalanya dengan keseluruhan tubuhnya. Walaupun menggunakan teknik dakwat yang bersahaja, kita masih dapat mengecapi betapa gahnya persembahan ZoOL ini.

30 Penyertaan keseluruhan: Dwen ke70 (2), little z3dD (4), ZoOl!, Wave Rider, TakoyakiChan, Skynet (2), t a n g h, Irkusydamha, Buckethead, Sapot_poleng, azarimy, Shiori_LA, Narami_san, Mohdhairy, Just_jimi19, Chakra, tarakucha, azharmaa, popiaman, Silentgecko, hamzi, Invictus dan Prem_Chopra.

Untuk melihat semua penyertaan: Topik Undian 017

No comments yet.

Post a comment?

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2020 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia