Umum & Kemaskini

23rd October 2010

3D Animation Masterclass with Shawn Kelly

aku dapat info ni dari newsletter TOA. hubungi TOA untuk keterangan lanjut.http://www.toaevents.com/http://www.facebook.com/event.php?eid=158754127483288QuoteSHAWN KELLYUNITED STATESLearn from world-renowned animator of:• Day After Tomorrow• War o…

22nd October 2010

SAGA review dalam The Star WOW

Tahniah buat Akmal Aziz & The Gang. Dapatkan The Star hari ni utk review Saga oleh Kaleon Rahan.. wartawan pengulas komik The Star juga tuan empunya Kedai komik di Atria. Friday October 22, 2010 / The saga continues / Worlds of Wonder By KALEON RAHANSaga (Alaf 21/Comix 21) (RM12) Script: Fairul Nizam Artists: Zuraizee Zulkifli, […]

15th October 2010

RM 3000.00 HANYA MASUK PERTANDINGAN MELUKIS KARTUN PADA 17 OKT 2010

Bertempat: Ikano Power Centre.Pukul: 11 pagi bermula.Pesanan: BAWA BORANG ASAL PERTANDINGAN. 

17th August 2010

Senarai Pemenang IPCC 2010

IPCC 2010 telahpun diumumkan pemenangnya pada beberapa hari lalu, tahniah diucapkan kepada pemenang-pemenang kategori masing-masing. Berikut adalah keputusan penuh yang diketahui setakat ini. (mohon diberitahu jika ada kesilapan dan kekurangan info didalamnya supaya dapat di kemaskinikan ) *pdf format file Tambahan: PANAS dan SENSASI? Perbincangan topik forum kami selepas selesai IPCC : http://pergh.com/forum/index.php/topic,14704.180.html Sepertimana jua […]

25th April 2010

New Advertising Rate for 2010

Kerana trafik web ini sudah sekali ganda naiknya berbanding tahun lalu. Juga kerana pengunjung terdiri dari golongan profesional, golongan industri dan golongan pelajar (yang biasa membuat research). Maka advertising rate dinaikkan bagi membantu menanggung kos beban server.  Agen pengiklanan rasmi akan dilantik tidak lama lagi bagi urusan Premium Advertising disini. Klik untuk maklumat lanjut

9th April 2010

Forum dibuka semula.

Forum secara rasmi dibuka semula. Setelah server overload, macam biasa pasti akan ujud masalah selepas server restart, kadangkala rosaknya parah gak sampai terpaksa install backup terakhir. Kali ini tiada data rosak (sangat). Cuma kene repair dan recount data dan beberapa lagi perkara rutin. Kemudian alang-alang sudah ‘maintenance’, aku ambil kesempatan untuk upgrade script kepada latest, […]

8th April 2010

Hari ini anda…

Hari ini, aku upgrade forum. Sebab ada error, penat nak trouble shoot. Error pelik2 plak. Tapi tak la pelik sangat. Jadi aku upgrade dan customized la jawabnya. Ini kucing aku (dulu) yang aku buang ke kampung (dah jadi kucing adik aku), namanya kecik. Sebab dia kecik dalam adik beradik dia.  Ekornya separa kembang. Eh.. ape […]

7th April 2010

Maintenance. Server problem, out of memory.

Penyelenggaraan sedang dijalankan. Memory usage tinggi dan server load juga tinggi. Saya pause sementara forum. Seperti dijangka penggunaan semakin meningkat dari hari ke hari. Traffik unik juga meningkat dari hari ke hari. Maaf semua pm, fb mesej, sms, chat bla bla bla tak dijawab.

30th October 2009

Major upgrade & maintenance (update 9)

UPDATE : 31 Okt – 7.06pm : Dibuka sementara untuk testing jika ada error dalam sistem. Silalah masuk. 00.30am – backup complete, sekarang proses pening kepala bermula. malas aku nak update sini leceh, update kat twitter jer la. 10.22pm – Process started. Backup all data and files. +++++ Proses upgrade dan maintenance akan di lakukan […]

26th September 2009

Ubahsuaian dan naiktaraf pada Oktober ini.

Belum lewat untuk saya ucapkan Salam Aidilfitri untuk semua. Setelah sekian lama menggunakan theme ini, sampailah masanya bertukar kepada design yang baru. Saya memberi dateline kepada diri saya ia mesti disiapkan dalam Oktober ini. 😀 Selepas ini web ini akan lebih kepada simple and nice. Design yang lebih bersih dan akan diutamakan kekuatan isinya pula. […]

24th August 2009

Salam Ramadhan 2009

Salam Ramadhan 2009 buat pengunjung-pengunjung dan sesiapa pun jua anda. Apa kata join kami sama-sama! : 1 – Bercerita kenangan puasa anda yang sudah-sudah 2 – Diari Ramadhan Rafique Pergh 2009

21st August 2009

Pergh @ Twitter! Come! Follow Us

Follow pergh.com di twitter. Twitter Pergh ini adalah automatik dari : 1 – Topik terbaru di Forum pergh.com. 2 – Sebarang pos baru di muka depan ini. …..dan : 3 – Mungkin juga penghebahan sesuatu yang… menarik secara tiba-tiba? Itu sahaja buat masa ini… (chait!, sudeh ada orang ambil pergh punya nama kat twitter, orang […]

1st August 2009

Pemenang Komik IPCC 2009

Cuma pemenang komik sahaja yang kami ketahui setakat ini. Pemenang komik:: 1. SHENITI SDN BHD: THE RETURNING 2. ILHAM STUDIO: LOG BOOK : HEROIC TRIO RECORD 3. DARKWERK STUDIO: NAGASATRIA 4. NANZOWORKS STUDIOS: NEOSANTARA SAGA – ANDIKA 5. TECH CREATIVE :ANDALUSIA GRAPHC NOVEL BOOK ONE ‘ SALVATION’ 6. MAGIC THREE: 90 MINS 7. MR CHILDREN […]

31st July 2009

M.I.C.C : Morning International Comic Competition 2009

Morning International Comic Competition. (They’ve change from “Manga” to “Comic” because they dislike manga-ish entry. Short info : INTERNATIONAL MANGA COMPETITION presented by Weekly Morning, Kodansha, Japan Competition entries being accepted now! Morning, with a weekly circulation of more than 400,000 copies and more than 25 years of history, is Japan’s largest and most prominent […]

25th February 2009

Mini Karnival Karangkraf 2009

Mini Karnival Karangkraf 2009 27 Februari hingga 1 Mac 2009 Buat julung-julung kalinya Kumpulan Karangkraf mengadakan Mini Karnival di premis mereka di Seksyen 15 Shah Alam. Kumpulan Karangkraf merupakan syarikat penerbitan terbesar Malaysia yang mempunyai 29 majalah terbitan juga turut menaungi beberapa jenama besar lain seperti Alaf 21, Karya Bestari, Buku Prima, Ultimate Print, dan […]

20th February 2009

Forum terpaksa ditutup. (update 4)

Saya perlu melakukan beberapa siasatan lebih terperinci dan dalam, load server ini terlampau tinggi dan tidak menentu masanya. Setelah pelbagai cara dilakukan, seakan-akan tidak memberi kesan langsung. Ia tetap terlalu tinggi sehingga memori server habis!. (Out of memory) Ini menjadikan server tersebut ‘hang’. Sana seperti CPU komputer anda juga, apa yang boleh dibuat selalunya adalah […]

21st January 2009

Spambot attack forums.

Masalah ini masalah global, forum pergh tidak terkecuali. Setiap hari saya kena monitor dan delete members yang sebenarnya spambot. Pelbagai method telah saya cuba, tapi tetap ada. Ianya bukan masalah pergh dan smf forum scripts saja, spambots hari ini sudah evolved dan maju. mereka boleh melepasi (bypass) beberapa security protection seperti pengenalan image dan code […]

13th January 2009

Forum bermasalah… (updated 5)

15/16hb – Ada masalah berulang, erm… macam2 dah dibuat oleh Amran Rokawa as server admin yang hebat. 😀 Macam2 gak yang dah aku buat kat forum, letih betul merepair database rosak la, crash la…. Pastuh membuat segala optimized yang patut… tapi banyak lagi bende nak kene buat nih…  Tapi masih tak konsisten dan load server […]

31st July 2008

Update : Server Sudah Siap

Yay! Server baru sudah siap. (sudah test malam tadi 😀 ) Cuma tinggal beberapa langkah lain seperti 2 DNS baru untuk server tersebut. (Ya.. ada harga yang perlu dibayar juga). Kini proses seterusnya ialah membuat beberapa percubaan terlebih dahulu sebelum melakukan pemindahan keseluruhan.Dibantu oleh pihak penyedia server (kenalan saya) yang baik hati. :P. Walaupun begitu, […]

26th July 2008

Forum Ditutup Sehingga Diberitahu.

Forum Pergh dan Web ini sudah sampai ke tahap berikut, satu anjakkan ketahap yang jauh lebih tinggi dari segala tahap tinggi yang biasa diperlukan. Berikutan beberapa masalah lazim sesebuah web yang semakin membesar dari hari ke hari, maka mahu tidak mahu perkara seperti ini pasti berlaku. Pergh sudah tidak layak berada di shared hosting service, […]

Pergh! | Lukis, Komik, Kartun, Animasi, Games Malaysia

All information and content contained in this website are provided solely for general information and reference purposes.

By browsing this web you agree to our privacy policy.

© 2001 - 2019 All Right Reserved by Vasqtech Network Malaysia